здравей, novice, първо, наистина приятна дискусия се е получила, второ да кажа, че аз от геометрия на байк, показана чрез купчинка цифри, въобще не разбирам... действам по усет.

трето, преди карах твърдак с размер 21 инча мисля, много дълга рамка - подходяща е за хора около 2 метра. карал съм го всякак, даже траял пробвах с него...

след това минах на рам ХТ2 17" - тъкмо като за мен. доста късичка ми дойде отначало, но й свикнах и ми стана много удобна. след това минах на мека рамка 16" - убедих се, че по-късичките размери най- ми допадат.

поради редица причини се наложи да изтупам нафталина от стария байк с голямата рамка - сега мога да го карам само градско без разни изпълнения или да шосейкаджийствам с него, с две думи - не ми е удобен.

идеята ми е, че на някои хора им е добре с рамки с размер точно като за тях, други предпочитат по-големи и дълги, отколкото им е нужно, а някои, като мен, искат по-къси рамки.
4 - споделям мнението на някои съфорумци, според които рамка с меняща се посредством подвижни връзки геометрия няма да проработи добре... поне не при сегашното развитие на технологиите. виж за материалите - ако не ме лъже паметта, фирмата GT наскоро обнови DH-модела си и, забележи, рамката е
изцяло карбонова. също така наскоро бе представен и хром-молибденов модел на някаква малка фирма, извинявам се, но не помня името й - тръбите бяха доста тънки, и като цяло исглеждаше странно, но щом са го направили, предполагам, че са си свършили работата. ето и 1 чисто мое предложение - не знам доколко е познат на широката аудитория, но мисля, че и т.нар.
скандий може да се ползва за направата на рамка... или греша???

кормилото ми е направено от него, бях видял и зъбчатки, направени от него... но никой не предлага все още такава рамка. доколкото съм запознат, скандия е някаква алуминиева сплав, която, ако не по-лека, е по-здрава от другите... хммм, "алуминиеви" сплави, които се ползват във велоиндустрията, така че наистина съм любопитен защо не се използва при рамките.
колкото до някакви неудобства при байковете - примерно при моята мека рамка
Giant Reign 2006 дразни, че седалковата тръба не е изцяло права, също така разположението на тръбите около средното движение е доста специфично и позволява използването на точно определен тип преден дерайльор. разбира се, тези минуси са лесно преодолими, границите на регулиране нивото на седалката са предостатъчни, дерайльора не е особено скъпа част, за сметка на това е доста издръжлива такава от определен клас нагоре. също така, проблема с кривата седалкова тръба индустрията се опитва да го разреши с новите разтигателни или както там се водят колчета за седалки, комаандвани от дистанционно на кормилото, но лично за мен все още цената им от по 150-180 паунда е напълно неприемлива. смятам, че за всяка рамка, с изключение на спускарските такива, трябва да се направи опит при дизайна да е с права седалкова тръба - факт е, че редица българи ползват байковете си за всичко, което им се изпречи пред полезрението - дали ще е DH на сопот или витоша, където смъкнатата седалка е добре дошла, дали ще е някое XC каране из приятна местност с наполовина дигната седалка, или каране по шосе с колкото се може по-повдигната. лично аз попадам в тази група и засега настоящата ми рамка се справя почти перфектно с тези задачи... факт е обаче, че иде новата рамка, а тя е с изцяло права тръба, така че това "почти" трябва да изчезне.

горе-долу това са размислите и страстите ми по темата засега. надявам се не звуча тъпо в нечии уши с настоящото тоооолкова дълго мнение - това е просто моя поглед над нещата. ще се радвам, ако някой посочи грешки в мисленето ми и ме поправи, или пък допълни.
най-много ми е любопитна все пак липсата на скандиева рамка - ако някой има някакво инфо относно материала, моля да хвърли малко светлина по въпроса - както казах по-горе, знам само, че е по-здрав и уж по-лек от другите ал. сплави, та как така е пропуснат?
поздрави

Make it idiot-proof, and someone will make a better idiot.