Имате ли нужда от велоалеи в София?

Тук всеки може да пусне анкета по въпрос, свързан с колоезденето, който го интересува, или да отговори по вече зададена тема.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 800 / 600 / 10

Имате ли нужда от велоалеи в София?

Да
156
56%
Не
21
7%
Боли ме фара
104
37%

Общо гласове : 281

Мнениеот Alpina » Вто Фев 05, 2008 11:22 pm

PtD написа:@Alpina, широко ти е около врата... Като те бутне 2-3 пъти кола, да видим дали така войнствено ще отричаш тротоарите. ;) :bawling: Да не говорим, че като си започнал да обясняваш на кое къде му е мястото, ще трябва първо да се оправиш с колите, които са паркирани на тротоара!

Там е работата, че не карам така, че да ме бутне някоя кола ;)
Та какво ти пречат колите на тротоара, когато караш по пътното платно? Принципно когато съм пешеходец се оправям с тях, не ме мисли :D
А тяхното положени няма да се оправи, преди някой да се сети, че е нужно да се спазват законите за строителство в централната градска част и да е задължително всяка сграда да предоставя паркинг за служители и посетители под, а не около нея. Когато на хората им дойде на ум, че е глупаво да се буташ с кола да пазаруваш в центъра, обаче за да стане това ни трябва и достатъчно добър градски транспорт, а за/в него е нужен брзкомпромисен контрол, за да няма коли в бус лентата, за да тя не е с 40см в дълбочина дупки... един омагйосан кръг, от който няма излизане не заради друго, ами заради обществено самосъзнание, което ни липсва и контрол, понеже живееме в криворазбрана демокрация.

@rarekin

Тези снимки за какво ни ги показваш - даваш примери за места, където обществения транспорт е бил обособен в отделни платна и е мислено за това, още когато града се е развивал, а не в заварено положение ли?
Където да се пусне една вело алея, на фона на широките улици и може би предвидените за целта площи не представлява проблем?

Хайде осъзнайте се, че за това е трябвало да се мисли преди 30-40, ако не и повече години и сега е доста късно!
Има съвсем малко места, където може да бъде направено нещо, но по мое мнение може, едва след като се построят достатъчно на брой и гъстота паркинги за автомобилите, след като работодателите почнат да насърчават това и след като не само няколко случайни мозъка почнат да мислят.
C'est la vie
Аватар
Alpina

Рейтинг: 2000

Мнениеот bikerider » Сря Фев 06, 2008 12:42 am

@PtD: Ами виждам го. Има го. Увеличава се. Масата нараства.
С каква скорост е друг въпрос. В кой живот ще доживея да видя прелом - също.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот Redhat » Сря Фев 06, 2008 12:45 am

В една друга тема TOYAGA написа:Ще взема да пусна една демократична анкетка, че иначе рискувам пак да докача някоя тънкообидна помияро-интелигентска душица, дошла от село да се бори за граждански права...

Що хвърлящ прах в очите на хората с тая "демократична анкетка"?

Бас фащам, че в Каспичан ги боли фара за тая работа. Те т'ва и цъкат. После ще кажеш: -Гле'й, хората ги боли фара.

Половината коментирали са от София. Половината от гласувалите са посочили "Да".

Другата половина се местонахожда на най-невероятни места.

Ай ше ви и демокрацията, ааамаха!
:D :D :D
You Bastards!
Аватар
Redhat

Мнениеот Alpina » Сря Фев 06, 2008 10:38 am

Aaaaa, изнеси информацията за гласовете публично (така или иначе явно има достъп до тях) и тогава да говорим в цифри и % :D
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот Teodor40 » Сря Фев 06, 2008 10:57 am

Добре де, защо го дъвчете това, при положение, че няма къде и как да станат тия вело алеи. Не ви ли писна вече? Да не мислите, че главният архитект на София чете тука форума и ще реши да ви направи алеи от входа пред блока до работното място.
Клуб и вело училище http://gravity-bike.com/
Аватар
Teodor40

Рейтинг: 1896

Мнениеот Alpina » Сря Фев 06, 2008 10:58 am

:crazy:
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот bikerider » Сря Фев 06, 2008 11:52 am

Teodor40 написа:Добре де, защо го дъвчете това, при положение, че няма къде и как да станат тия вело алеи. Не ви ли писна вече? Да не мислите, че главният архитект на София чете тука форума и ще реши да ви направи алеи от входа пред блока до работното място.

Добре де, защо пишеш тук при положение, че не можеш нищо да допринесеш за дискусията? :)
Не ти ли писна вече?
Да не мислиш, че като се скараш и хората ще спрат да си казват мнението?
Аватар
bikerider

Мнениеот PtD » Сря Фев 06, 2008 12:16 pm

Alpina написа:Там е работата, че не карам така, че да ме бутне някоя кола ;)

:rofl: Наивник! :) Пак ще си говорим по въпроса след време (не дай Боже!).
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот Redhat » Сря Фев 06, 2008 12:33 pm

Alpina написа:Aaaaa, изнеси информацията за гласовете публично (така или иначе явно има достъп до тях) и тогава да говорим в цифри и % :D

Прав си, публичност трябва. Да призовем властта да изнесе резултатите според местожителството, за да е обективна и демократична анкетата.
:D
You Bastards!
Аватар
Redhat

Мнениеот Alpina » Сря Фев 06, 2008 1:15 pm

PtD написа:
Alpina написа:Там е работата, че не карам така, че да ме бутне някоя кола ;)

:rofl: Наивник! :) Пак ще си говорим по въпроса след време (не дай Боже!).

:beer:
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот bikerider » Сря Фев 06, 2008 1:28 pm

Redhat написа:Да призовем властта

:rofl:
Аватар
bikerider

Мнениеот shepo » Сря Фев 06, 2008 1:32 pm

Redhat написа:
Alpina написа:Aaaaa, изнеси информацията за гласовете публично (така или иначе явно има достъп до тях) и тогава да говорим в цифри и % :D

Прав си, публичност трябва. Да призовем властта да изнесе резултатите според местожителството, за да е обективна и демократична анкетата.
:agree: подкрепям
shepo

Рейтинг: 1606

Мнениеот Alpina » Сря Фев 06, 2008 1:35 pm

shepo написа::agree: подкрепям

Някоя стена, да не падне?
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот kagami » Сря Фев 06, 2008 2:14 pm

На мен ми трябват велоалеи, пък било то и превърнали се в паркинг. Трябват ми, за да карат по тях разни страхливи хора, или такива с по-силно чувство за самосъхранение, които в момента не смеят да си купят колело, защото няма къде да го карат. Според мен ако има повече велоалеи ще се появят и повече колоездачи.
Обаче ако ще ни глобяват като не караме по безумно начертаните и невъзможни за нормален колоездач велоалеи - не ми трябват. В такъв случай ми е по-добре да си карам навсякъде.
Важно е да вършиш това, което смяташ за правилно.
Аватар
kagami

Рейтинг: 1980

Мнениеот PtD » Сря Фев 06, 2008 2:30 pm

kagami написа:Обаче ако ще ни глобяват като не караме по безумно начертаните и невъзможни за нормален колоездач велоалеи - не ми трябват. В такъв случай ми е по-добре да си карам навсякъде.

Мда, и аз имам едно такова опасение. Поживём-увидим.
Аватар
PtD

Мнениеот bikerider » Сря Фев 06, 2008 3:24 pm

kagami написа:Обаче ако ще ни глобяват

как точно си го представяш това? :)
Аватар
bikerider

Мнениеот Teodor40 » Сря Фев 06, 2008 3:34 pm

bikerider написа:
kagami написа:Обаче ако ще ни глобяват

как точно си го представяш това? :)

Носят се слухове, че някакво момче са го глобили на НДК. Даже Денис май разправяше, че бил там. Хващат те ушевите и ти пишат акт. Ако нямаш документи за самоличност айде в РПУ-то. Не виждам нищо невъзможно :V:
Клуб и вело училище http://gravity-bike.com/
Аватар
Teodor40

Рейтинг: 1896

Мнениеот bdz43r » Сря Фев 06, 2008 4:08 pm

Teodor40 написа:Хващат те ушевите и ти пишат акт.
На какво основание? Актът може да се подпише с особено мнение.
Аватар
bdz43r

Мнениеот Alpina » Сря Фев 06, 2008 4:21 pm

Не ми стана ясно, ама да не са го хванали без документи?
Защото и мен са ме спирали на него за проверка на документи и за наркотици :D

Инак по закон и пешеходците трябва да бъдат глобявани за неправилно пресичане и 10 лв, ако минат на червено, ама някой д аго прави?

Някой да глобява за неправилно паркиране, някой да глобява за преминаване през тревните площи... някой изобщо да глобява за нещо, освен по сигнал?
Не, защото тези, които трябва да го правят ги е страх, а полицията си има по-доходоносни глоби :V:
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот kagami » Сря Фев 06, 2008 4:43 pm

bdz43r написа:
Teodor40 написа:Хващат те ушевите и ти пишат акт.
На какво основание?

На основание Наредбата за организация на движението на територията на Столична Община, Раздел 5, чл.24 ал.1
http://sofiacouncil.bg/index.php?page=ordinance&id=55
"Велосипедисти могат да се движат по уличните платна, а по тротоари и в пешеходни зони – само при наличие на велосипедни алеи или ленти, означени по съответния начин."

Неприятно. Друг е въпросът дали полицаите си изпълняват задълженията. Но ако решат да ги изпълнят ще имат на какво да се основат.
Последна промяна kagami на Сря Фев 06, 2008 4:52 pm, променена общо 3 пъти
Аватар
kagami

Мнениеот shepo » Сря Фев 06, 2008 4:45 pm

Alpina написа:
shepo написа::agree: подкрепям

Някоя стена, да не падне?
:offtopic: много оригинално :crazy: :offtopic:
shepo

Рейтинг: 1606

Мнениеот Alpina » Сря Фев 06, 2008 4:51 pm

:offtopic:
Нали и аз така си помислих :^:
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот kagami » Сря Фев 06, 2008 5:03 pm

По резултатите от анкетета - не мога да го разбера това отношение "Боли ме фара". За мен това е типично българска липса на отношение. Пасивност. Като на пасивния гей. :crazy:
Аватар
kagami

Мнениеот Alpina » Сря Фев 06, 2008 5:15 pm

Много добре казано :agree:
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот NovemberCharlie » Сря Фев 06, 2008 5:40 pm

kagami написа:По резултатите от анкетета - не мога да го разбера това отношение "Боли ме фара". За мен това е типично българска липса на отношение. Пасивност. Като на пасивния гей. :crazy:
Което значи, че активността е като активния гей. :) :beer:
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот bikerider » Сря Фев 06, 2008 6:04 pm

@Teodor40: нали се сещаш, че точно нас планинските кулелездачи малко трудно ще ни глобят дебелите сержантчета :nuts:

Иначе основания за глоби - с кофа да ги ринеш. Тва е ясно.
Аватар
bikerider

Мнениеот PtD » Сря Фев 06, 2008 8:43 pm

NovemberCharlie написа:Което значи, че активността е като активния гей. :) :beer:

Позицията на активния гей ми се струва по-приемлива от тази на пасивния. А на тебе? :D
Аватар
PtD

Мнениеот rarekin » Сря Фев 06, 2008 8:56 pm

Alpina написа:@rarekin

Тези снимки за какво ни ги показваш - даваш примери за места, където обществения транспорт е бил обособен в отделни платна и е мислено за това, още когато града се е развивал, а не в заварено положение ли?
Където да се пусне една вело алея, на фона на широките улици и може би предвидените за целта площи не представлява проблем?

Хмм. Не знам дали си виждал колко са широки улиците в Лондон! И какъв е трафика. Като изключим снимката от Париж останалите са емблематичен пример за решаване на конкретния проблем ad hoc. Лично съм бил свидетел на това как една пешеходна зона/тротоар в Лондон след няколкоседмична реконструкция се е превръщала в такава със поделено пространство между колоездачи и пешеходци 50/50 (естествено проблема с паркирали коли на самия тротоар не съществува във вида, който се наблюдава в София). Според мен причините за това да се изграждат велоалеи са комплексни, но, според мен, една от основните такива е, че, поради засилващия се поток колоездачи (да речем някаква критична точка на насищане с този вид участници в движението), възниква конфликт между колоездачите и автомобилистите, в следствие от което се налагат корекции в организацията на движението. Пак казвам - според мен това е проблем и като всеки такъв трябва да бъде регистриран, осъзнат, анализиран и след това да се реши адекватно с последващ анализ на ситуацията след като решението е приложено на практика. Е тук според мен липсва елемента на осъзнаване, че има сериозен проблем а може би и не е регистриран както трябва, за да се предприеме нещо. В този форум вероятно всеки по един или друг начин е заинтересован от решаването на този НИ проблем. Въпроса е дали това е проблем на по-голямото НИ. Колкото и да не ми се иска да е така май излиза, че поради това, че сме относително малка част от гражданите, е ЕДНА от основните причини да не се вземат мерки в тази посока. Има и друг подход за решаване на проблемите - превантивните мерки, но ние като общество сме далече от този вид действия.
Между другото според мен за осъзнаване, толерантност и пр. дълги и сложни думи (както и за явленията свързани с тях) още е рано да се коментира нашироко в нашето общество. Изисква се някаква критична маса от хора, която да разбира за какво става дума.

...Принципно когато съм пешеходец се оправям с тях, не ме мисли

Ми сега си представи, че си на 10 години и гледаш света от 1.30 м. височина (горе долу на височината на предния капак на Тойота Ленд Круизър паркирана на тротоара) или пък че за нещастие ползваш инвалиден стол и гледаш света от още по-ниско. Сеш'ли се?

преди някой да се сети, че е нужно да се спазват законите за строителство в централната градска част и да е задължително всяка сграда да предоставя паркинг за служители и посетители под, а не около нея

Е те такова чудо като задължителни паркинги за служителите аз мисля, че не съм виждал или чувал да има някъде по света. В Щатите част от компаниите посочват като част от привилегиите на дадена работна позиция гарантирано паркомясто ама пък чак задължителни :dunno: В Европа положението е сходно но правителствата имат доста по-силна регулативна позиция що се отнася до мерките за борба с проблемите на трафика/паркирането. Между другото паркингите специално в Щатите са почти изцяло частна инициатива, с изключение на специални зони като летища, технологични паркове и експериментални проекти, които по правило се инициират и/или съфинансират от щатските/федерални власти. Та кой трябва да реши проблема с паркингите е отделен проблем. Аман от МОЛ-ове!
rarekin

Мнениеот bikerider » Сря Фев 06, 2008 9:40 pm

PtD написа:
NovemberCharlie написа:Което значи, че активността е като активния гей. :) :beer:

Позицията на активния гей ми се струва по-приемлива от тази на пасивния. А на тебе? :D

Ми въпрос на гледна точка. Целокупния народец явно го кефи пасивната идеология :D
Аватар
bikerider

Мнениеот Alpina » Сря Фев 06, 2008 10:17 pm

rarekin написа: Е те такова чудо като задължителни паркинги за служителите аз мисля, че не съм виждал или чувал да има някъде по света. В Щатите част от компаниите посочват като част от привилегиите на дадена работна позиция гарантирано паркомясто ама пък чак задължителни :dunno: В Европа положението е сходно но правителствата имат доста по-силна регулативна позиция що се отнася до мерките за борба с проблемите на трафика/паркирането. Между другото паркингите специално в Щатите са почти изцяло частна инициатива, с изключение на специални зони като летища, технологични паркове и експериментални проекти, които по правило се инициират и/или съфинансират от щатските/федерални власти. Та кой трябва да реши проблема с паркингите е отделен проблем. Аман от МОЛ-ове!

:rofl: :rofl: :rofl: Извинявай, но е задължително да има паркинг поне на 2 нива. Не съм ходил в любимите ви щати, но там предполагам предилегията е за по-удобно парко място ;) ако не се лъжа. Плюс това там не отиваш с кола на работа, защото има много по-евтина и удобна алтернатива, както е и в Европа...

Какво против моловете имаш? Аз пък се кефя да отида там:
Най-малкото защото не мисля къде ще паркирам. Даже сега се връщам от един, 4 часа паркинг, без да съм дал стотинка, а в центъра за час ми взимат 3лв, понеже не съм достатъчно нагъл да си паркирам колата на тротоара. За мен това е страхотно място, където не си губя времето в обикаляне, за да намеря, нещо което ми харесва. Поне не са направили като останалите административни/обществени/... сгради, които имат паркинг само за служителите си и ги даржът затворени, а в някои случаи и ги позлват за търговки площи. Сигурно имаш нещо против и хипермаркетите, макар, че там може да отидеш един път в седмицата, дори на две, да напазаруваш както си трябва и да не мислиш през нея за друго, освен за пресен хляб. Преди година почнах да практикувам този метод на пазар и освен спестените пари съм си спестил по-важното - ужасно много време.
C'est la vie
Аватар
Alpina

ПредишнаСледваща

Назад към Анкети