PtD написа:@Alpina, широко ти е около врата... Като те бутне 2-3 пъти кола, да видим дали така войнствено ще отричаш тротоарите.![]()
Да не говорим, че като си започнал да обясняваш на кое къде му е мястото, ще трябва първо да се оправиш с колите, които са паркирани на тротоара!
Там е работата, че не карам така, че да ме бутне някоя кола

Та какво ти пречат колите на тротоара, когато караш по пътното платно? Принципно когато съм пешеходец се оправям с тях, не ме мисли

А тяхното положени няма да се оправи, преди някой да се сети, че е нужно да се спазват законите за строителство в централната градска част и да е задължително всяка сграда да предоставя паркинг за служители и посетители под, а не около нея. Когато на хората им дойде на ум, че е глупаво да се буташ с кола да пазаруваш в центъра, обаче за да стане това ни трябва и достатъчно добър градски транспорт, а за/в него е нужен брзкомпромисен контрол, за да няма коли в бус лентата, за да тя не е с 40см в дълбочина дупки... един омагйосан кръг, от който няма излизане не заради друго, ами заради обществено самосъзнание, което ни липсва и контрол, понеже живееме в криворазбрана демокрация.
@rarekin
Тези снимки за какво ни ги показваш - даваш примери за места, където обществения транспорт е бил обособен в отделни платна и е мислено за това, още когато града се е развивал, а не в заварено положение ли?
Където да се пусне една вело алея, на фона на широките улици и може би предвидените за целта площи не представлява проблем?
Хайде осъзнайте се, че за това е трябвало да се мисли преди 30-40, ако не и повече години и сега е доста късно!
Има съвсем малко места, където може да бъде направено нещо, но по мое мнение може, едва след като се построят достатъчно на брой и гъстота паркинги за автомобилите, след като работодателите почнат да насърчават това и след като не само няколко случайни мозъка почнат да мислят.