Велосипед vs МПС

Тук всеки може да пусне анкета по въпрос, свързан с колоезденето, който го интересува, или да отговори по вече зададена тема.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 800 / 600 / 10

Велосипед vs МПС

Мнениеот infernus » Пет Юли 07, 2006 2:08 pm

Съобразяват ли се шофьорите на МПС с велосипедистите:?:
Аватар
infernus

Рейтинг: 1200

Мнениеот Teodor40 » Пет Юли 07, 2006 2:27 pm

Е според теб може ли да се даде еднозначен отговор на този въпрос? Някой да, някой не а друг път пък колоездачите яко дразнят.Вчера някакви тъпаци караха в най-лявата лента на завоя при "Миркофон и мишка" на бул.България и единия как хубаво щях да го отнеса.Нито мога да завия надясно защото имаше кола, нито да набия спирачки защото одзад плътно друг автомобил и как да се съобразя с тези пълни идиоти? Само господ ги опази да не минат под гумите.
Клуб и вело училище http://gravity-bike.com/
Аватар
Teodor40

Рейтинг: 1896

Мнениеот airborneone » Пет Юли 07, 2006 2:57 pm

[quote="Teodor40"]

Е според теб може ли да се даде еднозначен отговор на този въпрос? Някой да, някой не а друг път пък колоездачите яко дразнят.Вчера някакви тъпаци караха в най-лявата лента на завоя при "Миркофон и мишка" на бул.България и единия как хубаво щях да го отнеса.Нито мога да завия надясно защото имаше кола, нито да набия спирачки защото одзад плътно друг автомобил и как да се съобразя с тези пълни идиоти? Само господ ги опази да не минат под гумите.
[/quote]

Нещо малко остро реагираш за байкър? Истината, е че просто зависи от гледната точка. Като бях малък много се дразнех на шофъорите, сега като станах шофъор, колоездачите доста стресират обстановката. В повечето случаи мислиме(като байкър говоря), че като виждаме колата то и шофъора ни вижда, но все пак има доста мъртви точки и не винаги можеш да видиш всичко. Като байкър много се дразня, че не ме зачитат като ппс и не се съобразяват с мене, като шофъор ми е кофти, че има и безрасъдни байкъри, които не си дават сметка, че ако стане нещо(не дай си Боже) те ще пострадат, а аз ще нося отговорност. Абе прото трябва малко толерантност и от 2те страни. Може би ако си разменим местата дори за 1 ден ще се получи разбирателство....:beer::beer::beer:
Аватар
airborneone

Рейтинг: 1998

Мнениеот Bodom » Пет Юли 07, 2006 3:40 pm

1. Заглавието на темата е подвеждащо и не отговаря на съдържанието.

2. Според мен водачите на МПС се съобразяват с велосипедистите, защото:
а) аз го правя, когато съм зад волана.
б) не съм имал някакви проблеми с водачите на МПС, когато съм бил с колело.

3. Дори и да си разменим местата (аз го правя постоянно, защото карам и колело и шофирам всеки ден кажи речи) не всичко изглежда еднакво от двете гледни точки.

Например: дразня се, когато съм в задръстване с колата и някой колоездач мине на 5-10см от страничното ми огледало. Ами ако точно в този момент се движа едвам-едвам и реша да направя рязка маневра в негова посока..(заради неравност по пътя или друга причина) ? А не съм имал време да го видя, защото обикновенно, като си в задръстване не е необходимо да се оглеждаш много много в страничните и огледалото за задно виждане. От друга страна се хващам и аз да правя същото с колелото, когато съм притиснат и няма от къде другаде да мина (тротоар, пътека.. ) и интересното е че въобще не изпитвам страх, че някой шофьор може да маневрира внезапно...
А при разстоянията на които се минава покрай колите в такива ситуации маневрата не е необходимо да е много голяма, за да доведе до сблъсъл.
Аватар
Bodom

Рейтинг: 1722

Мнениеот BugInTheSystem » Пет Юли 07, 2006 3:53 pm

Уфф и аз да се обадя накрая, че вече не ме свърта на едно място(като се наканя, ще обясня защо не ме свърта, в нова тема обаче). Аз винаги съм гледал да се съобразявам с колоездачите, за жалост, много често други водачи са ме принуждавали да минавам опасно близко до някои колоездач. Много съм благодарен на инструктора си - навремето, първото нещо което ме научи е да давам достатъчно голяма дистанция на колоездачите. Все пак в града в който се учих да карам кола, основния транспорт е велосипеда :spin: - Казанлък.
BugInTheSystem

Мнениеот TOYAGA » Пет Юли 07, 2006 4:09 pm

Темата е дъвкана, дъвкана... И все пак...

@ Bodom :agree:

@ BugInTheSystem

[quote]Много съм благодарен на инструктора си - навремето, първото нещо което ме научи е да давам достатъчно голяма дистанция на колоездачите[/quote]

:agree: Mдаа... Моят инструктор казваше следното - "От колоездач се минава на дистанция МИНИМУМ един паднал колоездач!"
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA

Рейтинг: 1634

Мнениеот BugInTheSystem » Пет Юли 07, 2006 4:21 pm

[quote="TOYAGA"]

:agree: Mдаа... Моят инструктор казваше следното - "От колоездач се минава на дистанция МИНИМУМ един паднал колоездач!"

[/quote]

И моя това ми каза :D , браво на такива хора. За жалост не всички инструктори мислят така :crap:. Приятелката ми не беше чувала за това(ама то с нейните има няма 20 часа курс), добре че и обясних.
BugInTheSystem

Мнениеот bluskanie » Пет Юли 07, 2006 4:27 pm

А, иначе реалният отговор на анкетата е "ДА" отсекъде...
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Рейтинг: 2000

Мнениеот airborneone » Пет Юли 07, 2006 8:35 pm

[quote="bluskanie"]

А, иначе реалният отговор на анкетата е "ДА" отсекъде...
[/quote]

Би трябвало да е да ама не е! Като гледам тези, които сме и от двете страни, явно се съобразяваме, но не с всеки е така. Днес на светофар при залена светлина щяна да ме блъснат заедно с 2ма пешеходци... Идиоти всякакви.
Аватар
airborneone

Рейтинг: 1998

Мнениеот nikitzo » Съб Юли 08, 2006 12:34 pm

Не съм казвал но пак ще повторя, че комбинацията колоездач + шоф. книжка е най-добра.:agree: В личен план това, че съм шофер от маса време доста ми помага в смисъл такъв - когато съм с колело мога да предвидя действията на другите водачи на ППС-та и обратно (когато съм с кола). ДРуг плюс е че карайки кола научаваш улиците из градо и не караш като гостенин.
Аватар
nikitzo

Рейтинг: 1180

Мнениеот bluskanie » Съб Юли 08, 2006 3:58 pm

Абе колоездачите правят много повече тъпизми, когато карат по улиците. А и въобще не се съобразяват с шофьорите. Друг е въпроса, че колата 100% побеждава колоездача при сблъсък. Всеки да си мисли как и къде да кара...
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот klmn » Съб Юли 08, 2006 11:37 pm

[quote="bluskanie"]

Абе колоездачите правят много повече тъпизми, когато карат по улиците. А и въобще не се съобразяват с шофьорите. Друг е въпроса, че колата 100% побеждава колоездача при сблъсък. Всеки да си мисли как и къде да кара...
[/quote]
Ти колко пъти си засичал кола с колелото?:D(и обратното)
Колко шофери са ти дали предимство,когато си с такова?:eyebrow:
Покарай 2 часа колело в центъра (СФ),спазвайки правилника и сметни колко пъти си отървал удар с бесен селянин в ламарина..:puke2:
"пришалец"
Аватар
klmn

Рейтинг: 1692

Мнениеот bluskanie » Нед Юли 09, 2006 10:08 am

[quote="klmn"]

[quote="bluskanie"]

[/quote]
Ти колко пъти си засичал кола с колелото?:D(и обратното)
Колко шофери са ти дали предимство,когато си с такова?:eyebrow:
Покарай 2 часа колело в центъра (СФ),спазвайки правилника и сметни колко пъти си отървал удар с бесен селянин в ламарина..:puke2:
[/quote]

Nikoga ne sym karal w centaro na Sofiqta i nema kak da znam kwo stawa tam.

Стига глупости. Разбирасе, че повечето шофьори дават път на колоездачите. Иначе досега всички да сме на оня свет. Единични случаи са тези, в които има удар, но те обикновено са следствие от тъпотията на колоездача и самочувствието му на такъв с предимство :D
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот Teodor40 » Нед Юли 09, 2006 11:00 am

@bluskanie :thumbu:
@klmm, да ти кажа тези колоездачи мн често не са там, където трябва да са не само по правилник но и против логиката.А наглоста на възрастните такива е безгранична и като ми се строят посредата на кръстовището редом с колите не знам какво ми става.Доста пъти съм минавал опасно до друга кола или подобни други ситуации точно поради факта, че някой си карат колелцето посредата и въобще не ги бръсне разликата в скотостите м/у колата и колелото и фактите, че е супер натоварено и опасно от това което правят за тях и за околните. Аз лично съм против това, да се кара на пътното платно когато има тротоар в София.Другаде да, но не и в този толкова натоварен градски трафик.
Клуб и вело училище http://gravity-bike.com/
Аватар
Teodor40

Рейтинг: 1896

Мнениеот Morpher » Нед Юли 09, 2006 10:50 pm

Карайки из града виждам шофьори, които ми дават дори своето предимство... Има рабрани хора, които могат да карат успоредно с мен, като ми дават достатъчно място и същевременно не са в насрещното платно :)
Веднъж ми се случи да карам по тесен път, като пред мен изскочи жигула с един дядо вътре... Горкичкия се уплаши от мен и излезе почти от пътя(добре, че на това място имаше много банкет...) Този тип шофьори ме дразнят и дори плашат... Той се стряска от велосипедист...ами ако му излезе друга кола ?!?

Тук държа да спомена и типа "шафери", които обичат да посвирват с кваксоните си непосредствено зад мен... Това предполагам дразни не само моя милост и горепосочените изядат много много псувни, макар и само чрез устни мимики. Какво удоволствие им доставя да ме стреснат, макар и да не се получава винаги???
Аватар
Morpher

Рейтинг: 1888

Мнениеот hlebarka » Нед Юли 09, 2006 11:36 pm

[quote="Morpher"]

Тук държа да спомена и типа "шафери", които обичат да посвирват с кваксоните си непосредствено зад мен... Това предполагам дразни не само моя милост и горепосочените изядат много много псувни, макар и само чрез устни мимики. Какво удоволствие им доставя да ме стреснат, макар и да не се получава винаги???
[/quote]

Ами, не го правят за да те стреснат, въпреки че ефекта е такъв обикновено. Искат да те предупредят, че наближават. Точно този метод на стряскане може да има доста висока цена, съмнявам се някой да го използва, правят се други простотии. Пък и човек, решил да кара в настоящите условия не би трябвало да припада от звук на кваксон.
stvarnost nam je crno-bela, a budućnost siva
Аватар
hlebarka

Мнениеот Windstream » Пон Юли 10, 2006 10:30 am

Светльо, той няма предвид нормалното звуково предупреждение, а ония говеда дето едва ли не ти се промъкват изотзад и когато почти са те подминали се набират на клаксона - прилагали са ми го много пъти тоя номер докато се придвижвах основно с байка, много съм им се вбесявал ама нищо не можех да им направя. То и сега като съм с колата разни идиоти го правят това (щото обикновено карам по-бавно от ограничението) ама вече е друго - единствената мисъл която ми минава в такъв момент е "Е сега вече ти се е** майката!", с почти 3 тона тегло, 425 rwhp, подсилено шаси, скенер за полицейските радиочестоти и зареден 1911 реално погледнато почти всяко копеле е мое :evil:

А предупреждаването може да се прави и съвсем тактично - в BG редовно си карах по няколко десетки километра на ден през лятото, срещите с камиони и автобуси не са никак редки при това положение, ама оня зад волана още отдалеч зад мен почуква леко на клаксона, съответно аз се премествам максимално настрани преди дори да ме е доближил истински. Само че така не им е кеф на някои гадове, къде по-весело е да му изкараш ангелите на някой велосипедист и след това да му гледаш сеира как криволичи дезориентирано :crazy: И тука във форума си имаме един от тоя модел, само дето той е смел и налита на мотоциклети и ATV-та, той си знае кой е :finger:
Officially recognized show-off post whore - Yee-haw! :cowboy:
Аватар
Windstream

Рейтинг: 1700

Мнениеот Morpher » Пон Юли 10, 2006 1:11 pm

Ахъм.... Точно за тези "хора" говоря!

Windstream, може ли само да поясниш на непросветените люде, като мен, какво е 1911? Да не би да е някякъв вид азотна система?
Аватар
Morpher

Рейтинг: 1888

Мнениеот bluskanie » Пон Юли 10, 2006 1:20 pm

[quote="Morpher"]

Windstream, може ли само да поясниш на непросветените люде, като мен, какво е 1911? Да не би да е някякъв вид азотна система?
[/quote]

Според мен е пищак :)
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот halcor » Пон Юли 10, 2006 2:04 pm

[quote="Windstream"]
И тука във форума си имаме един от тоя модел, само дето той е смел и налита на мотоциклети и ATV-та, той си знае кой е :finger:
[/quote]

Нека си признае кой е дружно да му начупим тиквата :eyebrow:
Аватар
halcor

Мнениеот Windstream » Вто Юли 11, 2006 4:54 am

[quote="Morpher"]

[/quote]

Nitrous-а е хубаво нещо за dragstrip-овете, обаче на улицата му приложението му е силно ограничено - аз залагам на метод не толкова елегантен и новаторски, но за сметка на това пък с постоянно и безотказно действие - forced induction, в моя случай експериментална би-турбо система за Mustang SVT :D Що се отнася до 1911-цата Bluskanie позна, това е бившия щатен пистолет за армията и флота (не съм сигурен за USAF, но мисля че и те са го ползвали известно време) - ютия голяма, грозна и изключително ефективна ако си дадеш зора да се научиш да я ползваш както трябва. Живот и здраве скоро ще се сдобия и с една 9мм карабина отговаряща на същото описание (голяма, грозна и ефективна), за края на август е планирана покупката й уж, но пък дотогава и пръстенче такова по-особено може да ми се наложи да вземам, та зависи кое как дойде... в единия случай ще съм с три пушкала, в другия с две пушкала и една годеница която може да ги ползва не по-зле от мен, win-win ситуация откъдето и да го погледнеш :pimp:

Халкор, въпросното леке миналата есен се прибра от САЩ и в една от темите за ATV-тата в България се похвали че много се радвал като изкара ангелите на "ездачите" им докато е с колата, даже ако не бъркам се изфука че някоя си там сутрин отрязъл и избутал от пътя един такъв. Абе простотия до шия :puke:
Officially recognized show-off post whore - Yee-haw! :cowboy:
Аватар
Windstream

Рейтинг: 1700

Мнениеот squat » Вто Юли 11, 2006 8:03 am

Ауу, милите шофьори:angel2:!
Като са толкова добри, що има толкоз много катастрофи?!
Я си признайте, колко от вас спазват ограничението за скоростта в населеното място?:bigmout:
Работохолиците са ми противни...
Аватар
squat

Мнениеот halcor » Вто Юли 11, 2006 9:19 am

@squat,
Дебили и разумни хора има навсякъде - сред пешеходци, колоездачи и шофьори. Също така има и бързокаращи, които са значително по-малко опасни от много на брой бавнокаращи и въобще немислещи. Абе пъстротия отвсякъде. Старите пчелари казват, че капка катран разваля цялата каца с мед. Тоест и малко на брой дебили могат да предизвикват много катастрофи. Когато ченгетата бъдат мотивирани по подходящ начин (например чрез сериозен процент от глобата и постоянни капани за корупция и следене + ултрасурови наказания, че не се опитват да изнудват някой за несъществуващо престъпление) да таковат роднината на шофьора, който се опита да им предложи подкуп и когато глобите са доста солени и когато са адекватно разпределени, така, че ченгетата да имат интерес да наказват истинските дебили - е тогава очаквай значително понижаване на инцидентите. Щото в момента катаджиите са точно рекетьори. При наличие на мотивация да са такива... :dunno:
Ако някой сега (както често се случва) отбележи, че "българите сме си такива", мога да му кажа, че не само българите са такива - просто по други държави ги държат по-изкъсо...
Аватар
halcor

Мнениеот bikerider » Вто Юли 11, 2006 11:45 am

:agree:
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот LiXe » Пон Ное 13, 2006 8:40 pm

halcor
[quote]Също така има и бързокаращи, които са значително по-малко опасни от много на брой бавнокаращи и въобще немислещи.[/quote]

Ти ако караш с 150-200 в населено място и да си професор по квантова физика, това незначи че не си опасен за някои, просто няма да имаш време за растояние от 30-50метра да напраиш нещо, все ще оплескаш пеизажа. Предпочитам да ме блъсне някои леко каращ ДЕБИЛ и да сък с каска и някои друг протектор, пак имам шанс да се измъкна с малко поражения. Отколкото да ме блъсня горепосочения професор, защото за него и облеклото което го слагат сaпьoрите
[img]http://home.naxs.com/kpdweb/photos/disrupter.jpg[/img]
май няма да се окаже ефикасно.
А ако излезне, че се спасиш ще те съдят понеже си утрепал шофьра или спътнисите в колата.
Виновен все ще има;)
...НЯМА граници, има само ВЪЗМОЖНОСТИ... Изображение
Аватар
LiXe

Рейтинг: 1260

Мнениеот bikerider » Вто Ное 14, 2006 8:38 am

[quote="Morpher"]
Тук държа да спомена и типа "шафери", които обичат да посвирват с кваксоните си непосредствено зад мен... Това предполагам дразни не само моя милост и горепосочените изядат много много псувни, макар и само чрез устни мимики.Какво удоволствие им доставя да ме стреснат, макар и да не се получава винаги???
[/quote]

Типичен случай на тъпо недоразумение, причинено от незнание на правилника.

Това е въпрос от листовките за изпита за шофьори (цитирам по памет):
"Длъжен ли е водача е да предупреди велосипедиста със звуков сигнал преди изпреварване?"

Отговора е ДА. Представи си сега как ли се чувства един човек, който иска да те изпревари, спазва правилника, предупреждава те, пази те, а получава псувня. Супер картинка, а? :)

Извода е - нека четем законите преди да се дразним и да псуваме ;)
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот halcor » Вто Ное 14, 2006 10:09 am

@LiXe
Па кой ти говори за 150-200? Говоря примерно мен като са ме спирали с 84 км/ч по Ботевградско шосе - 3 ленти на посока, почти никакъв трафик, идеална видимост навсякъде и жива душа пеша или на колело в радиус от не знам си колко метра няма. Но нали така се изкарват по-лесно пари от полицаите... не, че в случая изкараха, де.
А може да си професор по квантова физика и докато разсъждаваш над принципа на Хайзенберг за квантовата неопределеност квантовите флуктуации могат да предизвикат (с ужасно малка вероятност, но все пак) спонтанно разпадане на накладките на колата ти и да минеш с малка, но достатъчна скорост през някой пешеходец... и професора ще бъде обвинен.
Аватар
halcor

Мнениеот lanzz » Вто Ное 14, 2006 12:04 pm

bikerider, сигурен ли си за това за звуковия сигнал? защото според закона за движение по пътищата, глава втора, раздел шести, член 30, "Използването на звуков сигнал в населените места е забранено, освен за предотвратяване на пътно-транспортно произшествие."
Аватар
lanzz

Мнениеот halcor » Вто Ное 14, 2006 12:53 pm

И според теб предупреждаването на колоездач не може да се тълкува като предотвратяване на (потенциално) пътно-транспортно произшествие? Естествено, има дебили, които ти бибиткат нервно (с цел отстъпи да мина, нищо, че няма място, ти си смотаняк, щото си с колело, а аз съм с кола, нищо, че смотания ми голф не струва колкото колелото ти, ама аз не ги разбирам тия работи и съм гАзар и вАрвежен) и увеличават шанса да се самосъбориш, може просто да те пристискат плътно отзад и без да бибиткат, има и такива, които просто искат да те предупредят и го правят културно с кратко бибипване и спазват дистанция като те изпреварват. Обикновено твърде лесно се различават 2та вида. И не си спомням в закона да е регламентирано дали шофьорите предупреждават колоездачите, което значи, че правят това, което намерят за добре.
Аватар
halcor

Мнениеот LiXe » Вто Ное 14, 2006 9:58 pm

@halcor
Никои не е казал скоростта, просто исках да каже, че кола която се движи с по-голяма скорост е потенциално опасна, няма значение дали само шофьорът ще загине или 3ма 4ма човека на някой тротоар.
А това, че теб са те спирали без причинно, ами това се дължи на умът на някои полицай който се чуди как да изкара допълнително някой лев.
[quote]...квантовата неопределеност квантовите флуктуации могат да предизвикат (с ужасно малка вероятност, но все пак) спонтанно разпадане на накладките на колата ти и да минеш с малка, но достатъчна скорост през някой пешеходец...[/quote]

айде професоре иди обяснявай, че не ти си виновен а квантовите флуктуации защото те са предизвикали разпадане на накладките....
:D
ако не във всички случаи то почти ВЪВ ВСИЧКИ шофьорът е виновен.
ае пък наслука с тия мутри наречени полиция;)
...НЯМА граници, има само ВЪЗМОЖНОСТИ... Изображение
Аватар
LiXe

Рейтинг: 1260

Следваща

Назад към Анкети