Правила на форума

Тук ще намерите списък със стотици теми, съдържащи богата информация за планинското колоездене, разделена тематично. Съветваме всеки да погледне първо тук, преди да зададе въпрос - отговорът може би вече е написан и разискван преди.

Правила на форума

Мнениеот Admin » Сря Мар 17, 2010 12:32 pm

ПРАВИЛА ВЪВ ФОРУМА НА МТБ-БГ

І. ОБЩА ЧАСТ

Уважаеми посетители,

Основната цел на нашия форум е да бъде едно приятно място за всички почитатели на планинското колоездене, независимо от това колко добре карат, дали знаят много или малко, на каква възраст са, от какъв пол са и т.н. Всеки член на форума трябва да спазва добрия тон, да се въздържа от вулгарен и неприличен език, да не се заяжда и да не нагрубява останалите членове на форума, да пише на кирилица и да се старае да пише грамотно, четливо, разбрано, подредено и смислено, да е полезен на другите, а не просто да плямпа безцелно. Призоваваме всеки член на форума да дава съвети и да изказва мнения тогава, когато е сигурен в това, което ще напише.

За да ви улесним, а и себе си да разтоварим, с оглед удобството и полезността на форума за всички посетители, препоръчваме следните неща:
1. Прочетете много внимателно Правилата на форума, изложени тук и се старайте да ги спазвате.
2. Използвайте търсачката на форума – може да се окаже, че на въпроса ви вече е отговорено в някоя по-стара тема. Проверете и в ЧЗВ. Прегледайте форумите за т.нар. "Важни теми", които обединяват информацията по някои често задавани въпроси.
3. При пускане на нова тема се опитвайте да бъдете максимално изчерпателни и ясни. Така ще спестите много въпроси, които другите участници биха ви задали.
4. Пишете по темите и не ги разводнявайте със странични неща. Разбира се, осъзнаваме, че нормалният разговор трудно може да бъде фокусиран само върху едно нещо, но записите извън темата трябва да са в нормални граници. Със сигурност за всички ще е по-добре, ако страничната тема (т.нар. off-topic) бъде обсъждана отделно. Модераторите по своя преценка ще изтрият или преместят в отделна тема въпросните записи.

Макар че горните редове са достатъчно ясни за всеки нормално разсъждаващ човек, винаги се намират и изключения. Затова модераторите имат право да премахват постове, които според тях са обидни, заядливи, глупави, просташки, неграмотни, малоумни, безсмислени или нещо подобно и вредят на форума. При тези си действия модераторите могат, но не са длъжни, да уведомяват посетителя за причините за изтриване на мнението му.

Ако дадено мнение/тема е било изтрито/редактирано/преместено/заключено, някои от възможните причини (без претенции за изчерпателност) са:
- мнението съдържа обида, заяждане или друг тип провокативно и/или недобронамерено отношение към други посетители на форума
- мнението е написано на шльокавица (български език с латински букви)
- мнението е написано неграмотно и това го прави трудно за четене
- заглавието на темата е неясно и неинформативно
- съдържанието на мнението е неясно, непълно, лошо формулирано
- мнението съдържа въпрос, чиито отговор може да бъде открит с елементарно търсене в рамките на форума или в интернет пространството
- мнението е публикувано в неподходящ раздел на форума
- по въпроса има Важна тема
- мнението съдържа лигня, спам и др. подобни - единствено във форум "Бла-бла" са допустими такива мнения
- мнението съдържа неприличен език
- мнението е извън темата
- мнението съдържа расистко, порнографско или друго съдържание, очевидно противоречащо на законите на Република България
- мнения, които се повтарят и са идентични (най-често се дължат на грешки при публикуването им)
- мнения, които по някакъв друг начин затрудняват общуването във форумите (например твърде много усмивки или точки на един ред, които разтягат екрана и го правят неудобен за четене)
- мнения, които се дължат на неумело боравене с инструментите на форума (например отговор на тема е публикуван като нова тема)
- мнения, за които модераторите са преценили, че поради дълъг престой и липса на интерес са изгубили значението си, освен ако не са подходящи за съхранение в архива
- и др.

Изброените дотук хипотези не са обвързващи за модераторите. Ако мнението е било изтрито на основание, което не е посочено тук, не значи, че задължително трябва да търсите вината у модераторите. Във всички случаи е задължително първо да погледнете към себе си - дали мнението ви отговаря на добрия тон (в най-широкия смисъл на това понятие), дали е написано прилично и е достатъчно добре оформено, дали сте положили нужното старание мнението да съответства на посочените в началото цели. Разбира се, ако някой смята, че мнението му е било санкционирано несправедливо, винаги може да сигнализира на администратора или на модератора, който го е изтрил, за да бъде изяснена ситуацията.

Когато видите мнение или тема, които според вас нарушават Правилата на форума, не отговаряйте. По-добре сигнализирайте за него в тази тема:
viewtopic.php?t=25996

При грубо нарушение или след няколко по-леки провинения до потребителя може да бъде отправено предупреждение за изгонване и/или да бъде блокиран временно или постоянно профилът и/или IP адресът му.

Искам изрично да подчертая, че това е частен форум. Имаме доброто желание всеки да пише в него свободно и с удоволствие, но това е възможно само доколкото се съобразява с посочените по-горе цели и правила за поведение. Ако не го прави, присъствието му във форума не е желано и няма да бъде толерирано. Администраторите на форума могат по всяко време да прекратят временно или постоянно достъпа до него за лица, които по тяхна преценка с поведението и действията си пречат на нормалното/желаното развитие на това мини-общество. Става дума не само за мнения, а и за всякакви други действия, които могат да бъдат счетени за некоректни и вредящи на форума. Да, тази преценка е субективна, защото се прави от хора, но ако условията и потребителите/модераторите в този форум не ви харесват, винаги имате възможността да потърсите или да си направите друг. Затова не се конфронтирайте с други потребители и не насочвайте усилията си към заобикаляне на правилата и хитруване, а към тяхното спазване. Бъдете добронамерени, за да намерите същото и у другите посетители.

В някои форуми има и специални правила (например в "Анкети" и в "Пазар") - запознайте се с тях, преди да пишете там.

Всеки посетител се съгласява, че публикуваните от него мнения стават част от информацията във форума и като такава не могат да бъдат премахвани, дори и по тяхно желание, освен ако собственикът на форума, администраторите или модераторите не решат, че това е нужно.

Всеки посетител се съгласява, че написаното от него може да бъде използвано в бъдеще за създаване на специални теми (форумен справочник, форумна енциклопедия) или други форумни материали, в които текстове от различни автори да бъдат обединени за получаване на единен текст или тема, отговарящ/а/ на въпроси със сходна тематика. За целта отделните текстове могат да претърпят и технически корекции/редакции, които не засягат съдържанието им и при запазване на авторството на мненията.

Собственикът на форума, администраторите и модераторите не носят отговорност за публикувани от посетителите материали, които нарушават законите на Република България или чужди права. При надлежен сигнал такива материали ще бъдат премахвани.

Собственикът на форума, администраторите и модераторите не носят отговорност за вреди от какъвто и да е характер (имуществени или не), възникнали вследствие на използването на този форум от страна на потребителите. Обърнете внимание, че мненията, които ще прочетете тук, не винаги съдържат надеждна и вярна информация, поради което следването на всякакви съвети, напътствия и т.н. е изцяло на ваш собствен риск.

С регистрацията си в тези форуми, както и с всяко влизане в тях, посетителят приема изложените по-горе правила и се съгласява да ги спазва.

ІІ. РЕЙТИНГ ВЪВ ФОРУМА МТБ-БГ

Във форумите на МТБ-БГ е въведена и система от рейтинги, която цели потребителите да могат да оценяват информацията и поведението на другите чрез гласуване за техните мнения. Ето накратко какво представлява тази система:

Всеки новорегистриран потребител получава начален рейтинг, който му е достатъчен да пише във всички раздели на форумите. Когато пише мнения или публикува нови теми, потребителите с право на глас могат да оценяват постовете му с плюс или минус. Това добавя или отнема точки от рейтинга на потребителя. За всеки пост може да се гласува само веднъж, само от един потребител. Ако рейтингът ви се покачи достатъчно, ще получите автоматично право да гласувате за другите потребители. Ако намалее, ще изгубите правото да пишете в някои от форумите и тогава ще можете евентуално да си повишите рейтинга, пишейки в достъпните за вас форуми. Ако и тогава продължи да намалява, накрая може да изгубите право да пишете където и да било. В случай, че рейтингът ви намалее и си регистрирате нов профил, той може да бъде изтрит без предупреждение по преценка на модераторите.

По какви критерии се оценяват мненията на потребителите? Това никой не може да каже, защото хората с право на глас са десетки, дори стотици. Затова, ако искате да получите положителен вот, трябва да се стараете да пишете културно, грамотно и на кирилица, да формулирате добре заглавието на темата си, да зададете смислен въпрос, като преди това сте потърсили отговора му с търсачката или във форум „Често задавани въпроси”, да обясните ясно и достатъчно подробно проблема си или пък да изкажете мнение, което е обосновано и сериозно, а не просто 2-3 думи на вятъра. Освен това трябва да се отнасяте към останалите потребители с уважение и да се въздържате от обиди, остър език, подигравки и т.н. Мненията извън темата (т.нар. офтопик) и безсъдържателните разговори в стил чат също могат да бъдат оценени отрицателно. Забележките към поведението на други посетители, дори да са оправдани, също могат да получат минус, затова е по-добре в такива случаи да използвате собственото си право на глас и да изчакате евентуална намеса на модераторския екип (или да му сигнализирате за проблемния пост или тема). Казано накратко, спазвайте правилата на форума колкото се може по-стриктно, ако не искате рейтингът ви да намалява.

Призоваваме хората с право на глас да го упражняват активно, но също така сериозно и отговорно, т.е. да гласуват положитлено или отрицателно само тогава, когато лично те са убедени, че определено мнение вреди на дискусията и нивото на форума или пък е от полза за тях и допринася за качеството на информацията. Това, че сте видяли мнение, за което не е гласувано все още, не означава, че трябва непременно да гласувате. Ако то нито ви помага, нито ви пречи, просто го подминете и оставете възможността на друг човек, който има отношение към него, да упражни правото си на глас.

Чисто етична препоръка: Не се вживявайте в ролята на форумен контрольор и избягвайте повече да оценявате другите, отколкото вие самите участвате в дискусиите. Щом искате да давате мнение за другите, позволете на другите да оценят вас. В случай, че гласувате активно, без да допринасяте с мнения във форума, правото на глас може да ви бъде отнето.

В системата от рейтинги са заложени механизми против негативни прояви и опити за манипулиране, готови сме при нужда да въведем и още по-сложни защити срещу подобно поведение, затова най-добре не се опитвайте да действате недобронамерено срещу някого или пък да повдигате незаслужено чужд рейтинг – ще изгубите ценно време, което можете да използвате за по-полезни неща.

Ето и малко технически подробности за системата от рейтинги, за да не се чудите какво става понякога:
За всеки форум има отделен рейтинг за публикуване на нова тема и нов отговор.
За всеки форум може да има различна тежест, т.е. положителен или отрицателен вот в него да дава или отнема различен брой точки спрямо друг форум.
За всяко мнение може да се гласува само веднъж, само от един потребител.
Положителната оценка повишава рейтинга на автора на мнението, отрицателната го намалява с определен брой точки според тежестта на форума.
Потребителите нямат право да гласуват повторно, ако не е изминал определен период от време (настройва се от администратора).
За всяко мнение, за което имате право да гласувате, се появяват картинки + и -. Ако ги няма, значи нямате право да гласувате поради липса на рейтинг или поради действието на някой от защитните механизми.
Всеки новорегистриран потребител получава такъв рейтинг, който му позволява да пише навсякъде, но не и да гласува. Ако желае да придобие право на глас, рейтингът му трябва да се повиши, т.е. потребителят трябва да пише „добре” според критериите на повечето хора с право на глас.
Рейтингът, който дава право на глас, е 1600 т.
За всеки потребител има максимален (2000 т.) и минимален (0 т.) възможен рейтинг. Достигането на втория е по-скоро теоретично.
Горните редове не изчерпват всички подробности, които са заложени в системата от рейтинги. Нарочно спирам дотук, за да запазя поне за кратко „в тайна” някои допълнителни защитни механизми. По-наблюдателните бързо ще ги открият.

ІІІ. СПЕЦИАЛНИ ПРАВИЛА ЗА РАЗДЕЛ "МЕРОПРИЯТИЯ"

В различните форуми и подфоруми на раздел "Мероприятия" действат следните особени правила:
1. Отделните теми трябва да са в подходящия за тях форум. За събития със състезателен характер това е форумът "Състезания". За карания, чиито инициатор е официален или неофициален клуб/група, или които са обединени от някакъв общ (регионален или друг) признак, това е форумът "Клубове, групи и организирани карания". За карания, които са спонтанни, индивидуални (инициативата не е на клуб или група) или за които човек просто си търси компания, попадат в "Индивидуални карания".
2. Във форум "Състезания" заглавието трябва задължително да съдържа името на състезанието, препоръчително е също и място и дата на провеждането, но тези данни може да са и в първото мнение на темата.
3. Във форум "Клубове, групи и организирани карания" има два вида теми. Едните са общи, т.е. в една и съща тема редовно се обявяват карания, като трябва да се следи хроноложията на темата. В този случай е задължително заглавието на темата да съдържа името на клуба или общия признак за каранията в нея. Вторият вариант е за индивидуални теми за отделни карания, организирани (официално или не) от клубове или групи. В този случай заглавието на темата задължително трябва да съдържа място и дати на карането.
4. В клубните/груповите подфоруми, ако са открити за всички посетители на форума, темите за отделни карания трябва задължително да съдържат в заглавието си място и дати на карането. Ако подфорумът е скрит (недостъпен за всички потребители), тогава клубът/групата, отговарящи за него решават сами как да го структурират и поддържат.
5. Във форум "Индивидуални карания" всяка тема за отделно каране трябва задължително да съдържа в заглавието си мястото и датите. Ако става дума за по-дълъг период от време, посочва се той (например от тази до тази дата). Изключение са темите, в които някой си търси компания по принцип, а не за конкретно каране, но по преценка на модераторите такива теми след време може да бъдат преместени в клубния/груповия раздел или авторът им да бъде помолен да пуска отделни теми за отделните карания.

Напомняме на всички потребители в раздел "Мероприятия", че в рамките на МТБ-БГ има Календар на събитията, който включва дори и индивидуални карания, стига инициаторите им да желаят това, т.е. да са вписали карането си там. По принцип в Календара ще намерите всички състезания и официално организирани карания. Календарът е на този адрес: http://www.mtb-bg.com/index.php/events/calendar
Повече подробности за Календара можете да научите от тази статия: http://www.mtb-bg.com/index.php/other/o ... 7-calendar

ІV. ДРУГИ ПРАВИЛА И ОГРАНИЧЕНИЯ

1. Във форумите се допуска публикуването на рекламни/търговски теми срещу заплащане. Бъдете коректни и не се опитвайте да заобикаляте това правило. Ако желаете да рекламирате във форума или сайта, има си установени начини за това. За повече подробности можете да погледнете условията за реклама, които са достъпни от долното меню в страниците на сайта. Заглавията на подобни теми задължително започват с думите "Платена публикация:", за да е ясно, че става дума за такава.
Това правило няма да се отнася до отделни мнения, публикувани в специални теми като тази за адресите на магазините и сервизите, или тази за специалните услуги във "Веломеханик".
Допустимо е подписът на потребител да съдържа рекламно съобщение, лого или друго подобно, стига да не нарушава чужди права и да отговаря на ограниченията за размер на подписа по-долу.

2. За размера на подписа и аватара са въведени следните ограничения:
- за подпис чрез графично изображение - до 800х60 пиксела и до 60 КВ
- за подпис с текст - до три реда с нормален размер на шрифта, до пет реда с минимален размер на шрифта (size 1) и по-малко от три реда (по преценка на модераторите) при използване на по-голям шрифт.
- за подпис чрез комбинация от текст и графични изображения - да се вместват приблизително в ограничението 800х60 пиксела и 60КВ, като допълнителната преценка при нужда ще е на модераторите.
- за аватар ограничението технически е 100х100 пиксела, но ще има и допълнително ограничение от 30 КВ (с оглед използването на малки кратки анимации).
Максималните размери не винаги могат да бъдат налагани автоматизирано, така че в някои случаи модераторите ще изтриват подписи и аватари с размери над допустимите, като могат да изпратят и предупреждение/обяснение по своя преценка. Всеки, който забележи, че нечий подпис или аватар надхвърля допустимите размери, може да изпрати сигнал до модератор, за да вземем мерки.
Аватар
Admin
 
Мнения: 16375
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Пон Май 20, 2002 12:00 am
Местоположение: София

Re: Правила на форума

Мнениеот PtD » Пет Авг 31, 2012 9:31 pm

Допълнително правило, което Admin вероятно ще добави към горния пост:

Потребител, който пише на шльокавица, се наказва с ban за 7 дни.

Вече няма съвсем никакви оправдания да се пише на латиница:
* Тези които нямат кирилица на компютъра си, могат да ползват софтуерната клавиатура на браузъра
* Основните мобилни операционни системи поддържат кирилица
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD
 
Мнения: 10901
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Пон Ное 17, 2003 3:36 pm


Назад към Често задавани въпроси (ЧЗВ)

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта