Здравейте,
От скоро се запалих по карането на колело, а това стана повод да попадна в този чудесен форум - поздравления и на списващите, и на поддържащите го. Прочетох много теми и научих куп интересни и полезни неща, надявам се да науча още много. Въпросът ми е персонален, но бих искал да е в помощ и на други любители а именно:
До колко е възможен компромис в избора на модел велосипед, т.е. има ли стандартен вариант на колело, който да съчетава няколко вида преходи (напр. да караш в града за кеф, да ходиш до работа по павираните улици, да караш по шосе, да караш по неасфалтов път, да катериш, да се спускш и т.н.)
Ако пък се запалиш повечко (подобно на мен) - стават ли задължителни основните версии на тип колела, които човек трябва да има за да ги ползва при различен тип преход - напр. колело за градско, колело за шосе, колело за планинско и т.н.
Защото в един момент се оказва следното поне при мен - при лично тегло 110 кг. си казах - я колко яко ще ми дойде за града велосипед, като този http://www.onyourbike.co.uk/product_inf ... ts_id=1064 , и той наистина се държи много добре в града, но в момента в които се пробвах с приятели на шосе се почувствах като залепен за асфалта.
Сега, означава ли, че мога да компенсирам спецификата на този велосипед с някакви промени по него в зависимост от прехода или човек трябва да е наясно за какво ТОЧНО ще ползва колелото и да си вземе модел ТОЧНО за тези нужди.
В този ред на мисли, наистина ли ще почувствам голяма разликата от споменатия по-горе модел до специфично конструирана за каране по гладко шосе машина. И нещо персонално - не трябва ли първо да сваля още килограми преди изобчо да си мисля да се качвам на шосеен велосипед.
Благодаря предварително за отговори по темата!