Дайте съвет

Този форум е за обмен на информация, свързана с всички видове колоездене извън планинското и велосипеди, различни от маунтин байк - шосейни, пистови, градски, туристически, и т.н., и т.н. Той обаче не е предвиден за обсъждане на най-евтините масови велосипеди, предлагани в изобилие в България! Моля, не занимавайте аудиторията излишно с тях!

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 900 / 900 / 10

Дайте съвет

Мнениеот pmitrev » Вто Апр 14, 2009 8:58 pm

Имам проблем, но ми е трудно да обясня точно какъв :) .Когато катеря някакъв наклон или се изправя и започна да спринтирам т.е.когато окажа силно натоварване на педалите веригата каточели прескача.Не съм сигурен точно какво е защото не мога да го видя.Нека някой който е имал същия проблем да разясни.Моля :)
pmitrev

Рейтинг: 1200

Re: Дайте съвет

Мнениеот Teodor40 » Вто Апр 14, 2009 9:08 pm

Ако е от веригата, ще е очевидно. Най-вероятно кученцата на главината ти прескачат. При този случай е добре да отидеш някъде и да се види, дали може да ти се натегне пружината им. Караш ли ги така, ще се овализират и главината почети 100% е за боклука.
Ако прескача от към веригата, ще се чува доста силно пукане. При прескчащи кученца звукът е по-тих.
Клуб и вело училище http://gravity-bike.com/
Аватар
Teodor40

Рейтинг: 1896

Мнениеот pmitrev » Вто Апр 14, 2009 9:14 pm

Шумът е силно изтракване като при превключване на скоростите, но много по-силен.Възможно ли е да е от обтегача?
pmitrev

Мнениеот Teodor40 » Вто Апр 14, 2009 9:43 pm

pmitrev написа:Шумът е силно изтракване като при превключване на скоростите, но много по-силен.Възможно ли е да е от обтегача?

Всичко е възможно. Така, по това описание, нищо не може да ти се помогне. Не ти се занимава да поразгледаш от къде може да е...
Отиди на сервиз, спести нерви и време ;)
Аватар
Teodor40

Мнениеот brumbar » Вто Апр 14, 2009 9:44 pm

Да се опитам да позная- скоро си сменял верига. Зъбчетата на зъбчатките или курбелите вече са ти износени и стъпката на зъбчетата вече не съответства на стъпката на веригата, което води до това прескачане, което описваш. Обикновено се случва на предавките, които най-често употребяваш, защото те са най-износени.
В началото на моята кариера като велосипедист заради такова нещо на спринт по надолнище тествайки максимална скорост се оказах в положение в което тялото ми се намираше с гръб на посоката на движение, а очите ми виждаха върхлитащото върху ми собствено колело - внимавай...
Проблема може да се окаже и съвсем прост, ако не са ти настроени добре скоростите.
No Pain, No Gain
Аватар
brumbar

Рейтинг: 2000

Мнениеот marsa » Сря Апр 15, 2009 7:41 am

За мен е по- вероятно неправионо настроени скорости, но със съвсем малко отклонение, което не центрира веригата добре на венец, и понякога тя се закача в страната на цъбчатката, на която въртиш - когато напънеш силно и веригата е много по- обтегната. Не забравяй, че при движение с равномерна скорост и малко по- ниско тегло веригата увисва (макар и минимално) от собственото си тегло, и е въсможно да е в различно положение, от когато караш с голямо усилие на цялата си тежест изправен.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот Митко Ruse » Сря Апр 15, 2009 11:21 am

Хаха ха и аз имам същия случаи като Бръмбара.Навремето като карах по-ниско качествени части след една смяна на верига а със стари венчета.Като се хвърлих на демараж - та като прехвърли на по малка запчатка отзад - аз като се преметнах през глава на гръб на асфалта та по гъз и така 25м..Гащи, фланелка, чорапи, шпайкове,телефон, кокълчето и два квадратни метра кожа останаха на асфарта и аз се озовах на осевата линия на пътя Дунав Мост-Русе-Варна по време на летния сезон.
Митко Ruse

Мнениеот Teodor40 » Сря Апр 15, 2009 5:54 pm

Това за смяна на веригата щяха да му го кажат в сервиза. А се смнявам, да си е сменял сам веригата, пък да не може да си открие от къде прескача. А нерегулираните до такава степен венци ще издават непрекъснато ромолене и т.н. Би трябвали тогава, да се усети, че е от тях.
Аватар
Teodor40

Мнениеот pmitrev » Сря Апр 15, 2009 7:21 pm

Веригата и венците са нови.Днес си играх с обтегача,но проблема не се оправи,утре ще продължавам, защото мисля че той е в основата на всичко.

P.S.Напразно се съмняваш-мога да си сменя веригата то тва ако не мога ... :dontknow: Направо да си хвърлям дипломата :smash: :D
pmitrev

Мнениеот veskoz » Пет Апр 24, 2009 11:05 am

Провери цялата верига звено по звено дали има неподвижни. Понякога се случва, когато при вкарване на нита се деформират леко звената. В повечето случаи се получава когато извадиш целия нит което не е желателно :agree:
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Назад към Други видове колоездене