Градско колело или шосейка?

Този форум е за обмен на информация, свързана с всички видове колоездене извън планинското и велосипеди, различни от маунтин байк - шосейни, пистови, градски, туристически, и т.н., и т.н. Той обаче не е предвиден за обсъждане на най-евтините масови велосипеди, предлагани в изобилие в България! Моля, не занимавайте аудиторията излишно с тях!

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 900 / 900 / 10

Re: Градско колело или шосейка?

Мнениеот azzmaster » Съб Юли 25, 2009 7:54 am

Все пак да се изкажа и аз за въпроса с шосейките в града.Вярно скорост скорост,ама то си има ограничение-50.Аз сам с МТБ драг one събрано оттук оттам на части и с отношение предни задни венци 42/14 спокойно дигам 40 на гладкото и 50 ако искам ,но дигна ли 60 обичайно 10 сек след това трябва да спирам за някой светофар или маса натрупали се коли пред мен,а нз какви скорости ще развивам след 2 месеца като мина на отношение 48/11.Така че шосейка скорост добре ама нз къде ще го карате това нещо,аз си заложих на удобството и здравината,въпреки че доста мислих и аз да зема шосейка,но най малкото не се виждам как бих си носил тежката раница , или най малкото как ще си минавам скоковете на ндк с шосейка.
+.карам с 1.5 слеакови гуми и се случва от време на време да вляза в някоя трамвайна линия и да ми се наруши сериозно стабилността,нз с шосеен бегач как ще се пресичат трамвайните линии ако ти се наложи да ги минаваш с заход под малък ъгъл,доста си е опасно да влезеш в някоя като зад теб напират колите.
Аватар
azzmaster

Рейтинг: 1192

Мнениеот tumbaka » Съб Юли 25, 2009 2:17 pm

Като сложиш 48/11 на мтб-то гледай да не дигаш повече от 75, че е фрашкано с ченгета и може да се заядат с тебе, че си им повредил радара.
За минаване на мокри релси с шосейки да се пита Stilo той е специалиста в тази дисциплина.
Пусни си евроспорт да видиш балъците как се мъчат да качат монт венту (след 45 км) с куците и лабави шосейки.
Къде са тръгнали тия при 7.5% среден наклон за 21 км...
tumbaka

Рейтинг: 1225

Мнениеот stilo » Съб Юли 25, 2009 5:55 pm

azzmaster написа:...Аз сам с МТБ драг one събрано оттук оттам на части и с отношение предни задни венци 42/14 спокойно дигам 40 на гладкото и 50 ако искам ,но дигна ли 60 обичайно 10 сек след това трябва да спирам за някой светофар

Eй, това Драг-овете не си знаят силата бре...к'ви скорости дигат само на малка плоча, а ако сложи 52-ка от шосейка отпред сигурно и ще литне. :bowdown:
One е един път! :popcorn:
Аватар
stilo

Рейтинг: 2000

Мнениеот azzmaster » Нед Юли 26, 2009 8:53 am

Въпроса е просто че самото движение ограничава,особено в натоварен ден в София,може да се кара бързо но трябва да си доста смел да минаваш между колите.Лично аз го правих докато се блъснах в едно огледало на едно такси.Оттогава по спазвам дистанция.
Типичен пример ще ти дам от 2 случки при вчерашното ми каране от работа към къщи.
1.Спускам си се от семинарията надолу към сити център и нали си карам с 50-55 колкото колата пред мене,само че оня реши да намали изведнъж а аз законтрих 10тина метра за да не се блъсна в него...просто нямам спирачната сила на кола с тънки гладки гуми.
2.Докато се качвах от студентски към семинарията влязох в трамвайните линии точно преди ФМИ и загубих стабилност и се наложи да скоча от колелото в крайна сметка за да не се пребия....Стига глупости шосейка в града,виждам такива индивиди от време на време ама карат с 20 макс,просто не виждам това как ще върви по паветата,или през трамвайни линии.
Аватар
azzmaster

Мнениеот azzmaster » Нед Юли 26, 2009 9:01 am

tumbaka написа:Като сложи 48/11 на мтб-то гледай да не дигаш повече от 75, че е фрашкано с ченгета и може да се заядат с тебе, че си им повредил радара.
За минаване на мокри релси с шосейки да се пита Stilo той е специалиста в тази дисциплина.
Пусни си евроспорт да видиш балъците как се мъчат да качат монт венту (след 45 км) с куците и лабави шосейки.
Къде са тръгнали тия при 7.5% среден наклон за 21 км...

Добре , просветли ме за шосейките тъй като сам зарибен по байкове само от няколко месеца и затова чета този форум...
Каква е разликата между МТБ и шосейка,ако на мтб-то сложиш съответно близки до шосейката скоростни предавки,гуми с малко по голяма дебелина и без грайфер,каква е разликата която допринася за по голямаата скорост,освен малко по малката тежест на колелото (въпреки че и по това не съм много осветлен доколко допринася) и геометрията му (която си изглежда изключително неудобна).
Аз сам почитател на високите скорости и ако някой ме убеди че с шосейка ще ми е по добре в София отколкото с пригоден и олекотен МТБ за същата цел,продавам си драг-а и си купувам шосейка,сериозно.
Аватар
azzmaster

Мнениеот marsa » Нед Юли 26, 2009 9:09 am

azzmaster, ясно е че класическа шосейка не е особено удобна в града точно поради спирачната сила, релсите и паветата. И трите са следствие от малкия балон на гумата, което е решим проблем - слагаш малко по- голям балон, по- нагоре се писа, един от колегите караше и предполагам още кара един Спринт Монца, конфигуриран с широки педали и гуми. Всичко опира до начин на каране и места, по които се минава. Избягвам паветата и с МТБ-то си.

Пределно ясно е, че за града най- удобно като цяло е хибридно колело: слик ~1.5', сравнително големи предавки (планински с предавателно число около и под 1 са напълно излишни), диск не е нужен. Кормилото е по избор, но обикновено с право кормило е достатъчно удобно, както се каза високите скорости не се развиват за дълго.

едит: Много правилно се изрази - "пригоден". Максимален комфорт може да постигнеш и с двете, ако са подходящи ПРИГОДЕНИ.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот za6tovsenamen » Нед Юли 26, 2009 9:12 am

Докато не се качиш на шосейка ще си на същото мение :nono: Никой по никакъв начин не може(и може би не иска) да те обеди че шосейката е по-яка. Щом не ти харесва - карай си Драг-а, но искам само да ти кажа,че колкото и неудобна да изглежда шосейката, много се лъжеш :agree: :beer:
Аватар
za6tovsenamen

Рейтинг: 1852

Мнениеот azzmaster » Нед Юли 26, 2009 9:24 am

Еми ще гледам да се кача ако се запозная с някой с добра шосейка че нещо ме човърка отвътре :).
Аватар
azzmaster

Мнениеот Neo_92 » Нед Юли 26, 2009 11:26 am

azzmaster написа:Еми ще гледам да се кача ако се запозная с някой с добра шосейка че нещо ме човърка отвътре :).

Само допреди 5-6 месеца ненавиждах въртенето на педали. Бях по спускането само.Качих се веднъж на шосейка и се побърках, втори път се качих и покарах малко повече(към 15км) и след тва си купих шосейката. Сега се качвам на планинско колело само колкото да не хване паяжина. Да има как ше си спя с колелото. :D
Аватар
Neo_92

Рейтинг: 1530

Мнениеот Grash » Нед Юли 26, 2009 6:33 pm

azzmaster написа:....Стига глупости шосейка в града,виждам такива индивиди от време на време ама карат с 20 макс...

Не си ме виждал мене, като се залетим нанекаде :D Иначе аз преди карах MTB в града и разликата е огромна... вярно че на някои места си по-предпазлив, минаваш по-бавно и по-внимателно, но какво от това? Предимството на шосейката не е по-високата скорост, а възможността да караш по-бързо с по-малко усилие, в сравнение с което и да е MTB. Това пък за града е огромно предимство, защото хем можеш да си по-бърз, хем не се налага да се изморяваш, потиш и тн... което ако си тръгнал на среща например, не е приятно...
Изображение
Аватар
Grash

Мнениеот stilo » Нед Юли 26, 2009 7:03 pm

Я пък като немам друго колело освен шосейка...ми сега как да се движим по градо :dontknow:
Аватар
stilo

Мнениеот za6tovsenamen » Нед Юли 26, 2009 7:08 pm

stilo написа:Я пък като немам друго колело освен шосейка...ми сега как да се движим по градо :dontknow:

Тъпчеш локомотива с вафли и гас.... :eyebrow:
Аватар
za6tovsenamen

Мнениеот stilo » Нед Юли 26, 2009 7:15 pm

za6tovsenamen написа:
stilo написа:Я пък като немам друго колело освен шосейка...ми сега как да се движим по градо :dontknow:

Тъпчеш локомотива с вафли и гас.... :eyebrow:

Още търся начин как да вържа коуеуото на релсите на трамвая да стана електричка...да пестя фафли. Дали да не махна гумите и да пробвам по капли за по добра електропроводност :D
Аватар
stilo

Мнениеот za6tovsenamen » Нед Юли 26, 2009 7:30 pm

Начи ся слушай ма ко да напрайш! Махаш гумите. Караш(много ще ти е яко) до релсите. Там наместваш каплите(някак си). Откачаш веригата. Мяташ нагоре. И усещаш, че шосейката дава крилааааааа... :evil:
Аватар
za6tovsenamen

Мнениеот tumbaka » Нед Юли 26, 2009 8:59 pm

бацета, позволявате ли на дебелия ми гъз да си сложа едни курбели 52/42/30, че имам един съсед ми яде дроба по едни баирииии, а сега съм с 52/42 (сора) и нямам много тренинг :blush:
не знам дали само един допълнителен венец 30-32 може да се намери и каква е файдата
Изображение
tumbaka

Рейтинг: 1225

Мнениеот stilo » Нед Юли 26, 2009 9:04 pm

Па тури - 30 е щастливо число!
Аватар
stilo

Мнениеот za6tovsenamen » Пон Юли 27, 2009 9:45 am

Слагай 35-50 плочи и си готов :beer: Туй малкото си е излагация :nono:
Аватар
za6tovsenamen

Мнениеот marsa » Пон Юли 27, 2009 10:10 am

По- скоро така нареченият и обявен за общонародно модерен "компактен курбел" - 50-34, но при такава комбинация е възможно да ти трябва касета с 11 най- малка зъбчатка, тъй като предполагам си с 14.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот za6tovsenamen » Пон Юли 27, 2009 10:13 am

marsa написа:По- скоро така нареченият и обявен за общонародно модерен "компактен курбел" - 50-34, но при такава комбинация е възможно да ти трябва касета с 11 най- малка зъбчатка, тъй като предполагам си с 14.

И аз за него си мислех ама той не е ли 35!? :bigeyes: :bigeyes: Аве аз съм тъп може и да бъркам. :dontknow:
Аватар
za6tovsenamen

Мнениеот za6tovsenamen » Пон Юли 27, 2009 5:03 pm

Ако решиш да зимаш 3-ка виж това: http://yambol.dalavera.net/product/view/i/1078430/c/4/oboroti-campagnolosorashimano-105 има Сора и 105-ца. :magnify:
Аватар
za6tovsenamen

Предишна

Назад към Други видове колоездене