Очила за шосе/всичко

Този форум е за обмен на информация, свързана с всички видове колоездене извън планинското и велосипеди, различни от маунтин байк - шосейни, пистови, градски, туристически, и т.н., и т.н. Той обаче не е предвиден за обсъждане на най-евтините масови велосипеди, предлагани в изобилие в България! Моля, не занимавайте аудиторията излишно с тях!

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 900 / 900 / 10

Очила за шосе/всичко

Мнениеот marsa » Вто Юли 07, 2009 9:58 pm

Утре ще мина сутринта да си търся помпа, та в тая връзка се зачудих какво още да взема и стигнах до заключение, че се нуждая спешно от очила.

Какво ще ми препоръчате (колкото по- евтино, толкова по- добре) да речем в диапазона 20-50лв.

Гледам, че примерно Shimano Pro Boost са 20тина лв, нямам си понятие от качествата им, но въпроса ми е има ли смисъл инвестирам в по- скъпи? Разбира се всички ми се виждат "еднакви".

Ще кара, основно шосе, ако преценя може и XC и в града. Имам доста добри спортни полароид, така че не търся затъмнени, колкото по- светли са плаките - толкова по- добре, защото съм късоглед и на прошареня сянка умирам. По принцип най- доброто за мен е ако може да ми се изработят плаки с диоптер, но последния път, когато питах в оптика ми казаха, че няма как да направят "стъкла" с такава кривина като спортните очила. Този въпрос също ме касае, ако някой има опит!

П-с: ЧЗВ съм чел, там темата нито е актуална, нито има конкретни решения.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Рейтинг: 2000

Re: Очила за шосе/всичко

Мнениеот Neo_92 » Вто Юли 07, 2009 10:40 pm

Еми то си има такива очила в които зад плаката си има място за диоптер и съответно ти си слагаш твоята съответна леща, на драгомир има такива , не помня точно колко лева бяха, но ако идеш във Веломания ще ти предложат до 50 лв. много готини очила, те разлика в плаките нямат, по скоро които ти отиват . Мисля че драгомир имаше и със сменяеми плаки но бяха някъде около 50-70.
А за тези про бууст има доста добри отзиви съответно за невероятно ниската им цена, даже аз ако си намеря шси зема едни , щото доста трудно се намират понеже се изкупуват ужасно бързо.
В двата магазина на Веломания в София ги има всички модели на драг, също така и в магазина на Нина дебелата там при Халите ги има някои модели.

http://screambikes.eu/ochila.html?order=price&dir=asc

pro mach 2 са за 50 лв със сменяеми плаки , кондора не са лоши , а бе сички са готини , според мен трябва да избереш по спорен тип очила като например посочените :dontknow: но определено про бууст и шарк например не са лош избор, все пак трябва да видиш и кои ти отиват :magnify:

Не се сещам обаче на кои може да се сложат и диоптери ( те просто се слагат зад плаката, има си място )
Аватар
Neo_92

Рейтинг: 1530

Мнениеот marsa » Вто Юли 07, 2009 10:58 pm

Много благодаря, още утре ще ходя на място да гледам, разбира се. Интересно наистина дали ще си намеря модел, на който зад плаката се поставя леща с диоптер, надявам се да не ме гледат като извънземно.
Аватар
marsa

Мнениеот Neo_92 » Вто Юли 07, 2009 11:00 pm

marsa написа:Много благодаря, още утре ще ходя на място да гледам, разбира се. Интересно наистина дали ще си намеря модел, на който зад плаката се поставя леща с диоптер, надявам се да не ме гледат като извънземно.

Те не се забелязват много ;) При Нина имаше едни такива и в магазина на Веломания тоя не на бул. България а другия там от Военна болница надолу забравих как се казва булеварда ...
Аватар
Neo_92

Мнениеот Grash » Вто Юли 07, 2009 11:34 pm

Аз наскоро си взех Shimano PRO Mach 2 и съм много доволен. Мисля че тези по-евтините Pro Boost нямат истинска UV защита...
Изображение
Аватар
Grash

Мнениеот did » Сря Юли 08, 2009 12:06 am

Grash написа:Аз наскоро си взех Shimano PRO Mach 2 и съм много доволен. Мисля че тези по-евтините Pro Boost нямат истинска UV защита...

Всички ИСТИНСКИ поликарбонатни "стъкла" имат точно 100% UV защита. Разрови се в нета. Вече правенето на такива плаки нито е скъпо, нито е сложно. Беше скъпо и сложно преди 4-5 години, когато заменяха истинските чисти поликарбонати с други полимери за икономия. Сега е толкова евтино да правиш истински очила, че едва ли някоя фирма с добро име ще пусне очила, които не са 100% защитени срущо UV и всякакви други вредности.

Сега критериите са как виждаш, как изглеждаш, дали има контраст, дали рамката е здрава, дали пасва на каската ти... Такива неща.

UV защитата е толкова евтина, че и китайските очила за по 5 лева НАИСТИНА я имат поне до 95%. Мерил съм го лично!
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Neo_92 » Сря Юли 08, 2009 8:42 am

did написа:
Grash написа:Аз наскоро си взех Shimano PRO Mach 2 и съм много доволен. Мисля че тези по-евтините Pro Boost нямат истинска UV защита...

Всички ИСТИНСКИ поликарбонатни "стъкла" имат точно 100% UV защита. Разрови се в нета. Вече правенето на такива плаки нито е скъпо, нито е сложно. Беше скъпо и сложно преди 4-5 години, когато заменяха истинските чисти поликарбонати с други полимери за икономия. Сега е толкова евтино да правиш истински очила, че едва ли някоя фирма с добро име ще пусне очила, които не са 100% защитени срущо UV и всякакви други вредности.

Сега критериите са как виждаш, как изглеждаш, дали има контраст, дали рамката е здрава, дали пасва на каската ти... Такива неща.

UV защитата е толкова евтина, че и китайските очила за по 5 лева НАИСТИНА я имат поне до 95%. Мерил съм го лично!

Абсолютно правилно :agree: Точно и затва му казах че дори и най евтините да вземе , няма проблеми стига да му отиват, вече ако иска сменяеми плаки , по скъпи и така ... Тея по скъпите , та даже и от по евтините някои имат силиконови антиалергични работи , като например там дето се опира до носа и т.н.
Аватар
Neo_92

Мнениеот vitorino » Сря Юли 08, 2009 7:10 pm

От няколко години ползувам "Шимано Ирая" - и за байк и за шосе, много съм доволен и ги препоръчвам горещо. Вярно, че в БГ трудно ги намерих ... още веднъж благодаря на господата Косев и Тинков от СтЗ. Последно имаше в "Горгона", но бяха следваща версия с метални рамки и малко, но не значително, по - тежки.
vitorino

Рейтинг: 1372

Мнениеот za6tovsenamen » Сря Юли 08, 2009 7:11 pm

Аватар
za6tovsenamen

Рейтинг: 1852

Мнениеот Neo_92 » Сря Юли 08, 2009 8:36 pm

Баце аз неам толко пари да си дам за колелото камо ли да ги дам за очила ... :bigeyes: :crap:
Аватар
Neo_92

Мнениеот marsa » Сря Юли 08, 2009 9:51 pm

С кеф бих фърлил пачка за очила, но бюджета ми е 50лв за обикновени очила, или 150 за очила с диоптер. Уатевър. Днес видях Драг-овските очила в магазина на Наско до Сердика, очилата ги бива, струват 70лв и зад плаките има една шина, на която се слагат нормални диоптерни "стъкла". Пробвах, удобни са ми и т.н. По принцип се навих да ги взема, но реших да си дам малко време за размисъл. Между другото начина на закрепване на шиничката ми даде една много добра идея, която обмислям като хоум-мейд вариант на по- евтини очила. Въпросната шина се захваща в средата на пинчета под гумичката за носа, като пинчетата са по- длъчки и така става номера.

Темата на практика е изчерпана, тенкю пийпъл.
Аватар
marsa

Мнениеот Олеомак » Чет Юли 09, 2009 3:35 pm

marsa написа:С кеф бих фърлил пачка за очила, но бюджета ми е 50лв за обикновени очила, или 150 за очила с диоптер. ...

Ето от мен едно нестандартно предложение. Отиваш до някой магазин "Мосю Бриколаж", отбиваш се до щендерите за работно облекло, ръкавици, предпазни очила и пр. и оттам само срещу 10 лв. си купуваш едни перфектни френски очила (сега се затруднявам да назова марката им). Може с тъмни плаки, може с жълти, може и безцветни. Удобни, много здрави, противоударни, изключително леки и плътно прилепващи около лицето. Пълна UV-защита. И най-голямото им достойнство е, че изглеждат така, сякаш са от 100 и кусур лв. ... ;)
Вярно, че няма как да им се поставят диоптрични стъкла. Това е от мен. :beer:
Олеомак

Рейтинг: 1260

Мнениеот Quiz » Чет Юли 09, 2009 3:46 pm

Олеомак написа:Отиваш до някой магазин "Мосю Бриколаж" и оттам само срещу 10 лв... Пълна UV-защита.

:nono:
Такова твърдение, само по себе си, е АБСУРДНО!
Аватар
Quiz

Мнениеот marsa » Чет Юли 09, 2009 4:03 pm

Quiz написа:
Олеомак написа:Отиваш до някой магазин "Мосю Бриколаж" и оттам само срещу 10 лв... Пълна UV-защита.

:nono:
Такова твърдение, само по себе си, е АБСУРДНО!
Напротив, девойче, последно време изработката на UV защитата не е толкова скъпо начинание. Обоснови се с факти и резултати от тестове.
Аватар
marsa

Мнениеот Quiz » Чет Юли 09, 2009 4:22 pm

Не твърдя, че изработката на UV защитата е много скъпа, а че няма кой да ти я продаде на посочената ниска цена.
От друга страна, очите са си ваши, купувайте си очила от 10 лв, вярвайте, че ще ви запазят добре очите и се наслаждавайте на най-голямото им достойнство - че са с вид на очила от 100 и кусур лева...

P.S. Относно резултати от тестове, засега ще се въздържа.
Аватар
Quiz

Мнениеот marsa » Чет Юли 09, 2009 4:38 pm

@Quiz
Виж сега, и аз съм на мнение, че очите трябва да се пазят много стриктно, моите са болни и знам как стават нещата. Не си позволявам да ги мъча със смотани очила, от как се помня ползвам един оригинален полароид и колкого и да са стари няма да ги сменя, ако няма възможност за нещо също толкова качествено.

Но да ти обясня все пак за китайските боклуци. При тях израобтката е под всякаква критика, често плаките имат кривини, понякога дори нежелан диоптер, обикновено и вредно оцветяване, но това не значи, че нямат UV защита :8D: Проблемите са другаде.
Аватар
marsa

Мнениеот blitz0 » Вто Сеп 01, 2009 7:00 pm

Сега е момента за купуване на очила.Има добри намаления.
Аз си харесах тези:
http://screambikes.eu/ochila/ochila-dra ... yonet.html
http://screambikes.eu/ochila/ochila-dra ... letto.html
Някой има ли впечатление дали е вярно,че се проветряват и предпазват от изпотяване.Или е просто рекламен трик.Че аз както се потя по баира като кон... :D
blitz0

Рейтинг: 1273

Мнениеот Grash » Вто Сеп 01, 2009 7:19 pm

Аз лично не бих дал толкова пари за очила Drag... за тези пари можеш да си вземеш хубави Shimano PRO-та... Dragomir очилата съм ги разглеждал на живо, когато аз си копувах моите и ми изглеждат някак недодялано изработени... :dontknow:
Изображение
Аватар
Grash

Мнениеот madsnake » Сря Сеп 02, 2009 7:48 am

В крайна сметка никой нищо не каза за въпросните очила с плаките за диоптер. Тествал ли ги е някой? Вижда ми се много мъничка тази плака зад слънчевата приставка, дали се осигурява добър ъгъл на виждане?
Аватар
madsnake

Мнениеот crib » Сря Сеп 02, 2009 8:32 am

ми баце, моите очила са драгомир вайпер.
Ето ти "ревю" в няколко реда:
Плюсове:
    +леки
    + идват с три чифта стъкла
    +жилави, не ме е страх, че ще ги счупя
    +има канали на рамката, които смучат въздух и отпотяват стъклата веднага
    + вложките зад ушите са много меки и удобни
Минуси:
    - понякога засмукват боклуци зад стъклата
    - при високи скорости (50+) духат повечко, отколкото бих желал
    - боята на рамката пада много лесно

Специално моделите, които ти си линкнал, имат едни страшно калпави вложки за зад ушите, пробвай ги най-добре с каска преди да си ги купиш, щото може и да не ти станат.

Плаките за диоптер, до колкото виждам, се закачат на един израстък на възглавничките за нос, които и моите имат -
sunglasses.jpg
sunglasses.jpg (19.33 KiB) Прегледано 3764 пъти

Ако наистина е така, стига да намериш плаки, можеш да си купиш кой да е модел на драгомир.
crib

Мнениеот Ivan_NL » Сря Сеп 02, 2009 8:48 am

Здравей. Аз карам с очила с приставка за диоптър. Отговора на последният ти въпрос е "При повечето модели Да - допълнителната приставка е малка."
Поне за мен. Има и още едно по-голямо неудобство на почти всички които съм пробвал тази приставка идва много близо до очите ти и ти закача миглите. Така че при всички положения трябва да ги пробваш преди да ги купиш.
За проветряването - мойте нямат проблем. Обдухват се хубаво и досега в сухо време или ако леко пръска не е проблем. Виж ако вали яко си е тесла - нищо не виждаш. Аз съм ги свалял за да мога да карам , но диоптъра ми е малък така че нямам проблем. Като спре да вали ги слагам обратно и те се издухват много бързо. Не ги бърша за да не ги замажа.
Ако нямаш големи възможности можеш да пробваш с нормалните ти очила , но се продават удължители за дръжките. Едни гумички които ти които застават като куки зад ушите ти и очилата ти стават спортни - няма да ти падат , свличат и да е нужно постоянно да си ги побутваш нагоре. Аз карах по този начин години без всякакъв проблем. Самите гумички се продават в оптичните магазини и са евтини - мойте ги купих ако енсе къжа за около €4.
Мойте оичила са тези:

http://www.bbbparts.com/images/sportsglasses/bsg-3359_normal.jpg

Хубавото им е че са с фотохромни стъкла и не е нужно да сменяш плаки. Те обаче са €119. Другите модели с обикновени плаки са горе долу в цената на тези които гледаш.
Други добри очила , но те ще ти дойдат скъпи са Rudy Project - различни модели
Надявам са да съм ти бил полезен. Ако има нещо питай.
Аватар
Ivan_NL

Рейтинг: 1490

Мнениеот marsa » Сря Сеп 02, 2009 9:01 am

Ами аз като гледам с това намаление май до няколко дни ще придобия един брой стилето. Когато ги бях пробвал в магазина ми бяха сравнително удобни, ще рискувам, дано се окажат добри и в полеви (шосейни) условия. Дано нямам големи проблеми с потта, че обикновено от челото ми тече пот, а на 10 и по- малко градуса дори пластмасовите ми диоптерни очила се потят... и не виждам...

Имате ли представа дали това намаление е само за онлайн магазина, или и за Веломаниите? Май ще е по- скоро първото :idea:
Аватар
marsa

Мнениеот Grash » Сря Сеп 02, 2009 9:04 am

Мисля че намалението е общо... screambikes на практика си е Веломания :)
Изображение
Аватар
Grash

Мнениеот madsnake » Сря Сеп 02, 2009 9:24 am

Ivan_NL написа:...
Ако нямаш големи възможности можеш да пробваш с нормалните ти очила , но се продават удължители за дръжките. Едни гумички които ти които застават като куки зад ушите ти и очилата ти стават спортни - няма да ти падат , свличат и да е нужно постоянно да си ги побутваш нагоре. Аз карах по този начин години без всякакъв проблем. Самите гумички се продават в оптичните магазини и са евтини - мойте ги купих ако енсе къжа за около €4.
...

Реално аз проблем с падане на рамките нямам, стила ми на каране е ХС и не бих казал, че очилата са подложени на нещо по-сериозно. Стъклата ми се затъмняват на слънце и е една идея по-добре отколкото с нормални бели очила, но всеки носещ очила ще се съгласи, че няма нищо общо със спортните очила предпазващи от вятър и други благинки. От доста време търся нещо спортно с диоптер, но единствения вариант като че ли остават лещи със спортни очила. За съжаление на мен лещи не ми понасят и това отпада. Гледах в не един магазин въпросните спортни очила с приставка за диоптер, но никъде ги нямаше с моя диоптер (те са просто декоративни пластмаси колкото да видиш за какво става въпрос) и съответно не мога да преценя дали ще мога да виждам нормално с тях. Все пак при каране на колело е много важно да виждаш колкото се може повече настрани, надолу и нагоре а не само напред. Лошото в случая е, че ще ми легне малко скъпичко само да ги тествам дали ще са ми ОК, защото самите очила идват на около 120 лв. + изработката на приставката (доколкото ми обясниха това се прави отделно в оптика) ще ми легне още около 50-60 лв. Нямам финансовата възможност да "тествам" с близо 200 лв. Ако знам, че ще станат - ще ги дам, но... Затова и се допитвам дали се вижда ОК, и дали е достатъчно за едно малко по-екстремно ХС спускане. В краен случай ще продължавам да си карам със стандартните очила, но... дано ме огрее някой ден с нещо хубаво като модел :)
П.С.
Това цял роман стана. Със здраве.
Аватар
madsnake

Назад към Други видове колоездене