Съвместимост на Shimano компоненти

Този форум е за обмен на информация, свързана с всички видове колоездене извън планинското и велосипеди, различни от маунтин байк - шосейни, пистови, градски, туристически, и т.н., и т.н. Той обаче не е предвиден за обсъждане на най-евтините масови велосипеди, предлагани в изобилие в България! Моля, не занимавайте аудиторията излишно с тях!

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 900 / 900 / 10

Съвместимост на Shimano компоненти

Мнениеот TREK_fan » Пет Окт 09, 2009 10:15 am

Чудих се напоследък дали да не направя в обозримото бъдеще ъпгрейд на някой от следните Shimano компоненти на шосейката:команди,верига,венец-касета,курбели с плочи,преден и заден декланшор.Намерих едни файлове взаимозаменяемостта на компоненти на http://www.shimano.com/publish/content/global_cycle/en/us/index/tech_support/tech_tips.download.-Par50lparsys-0025-downloadFile.html/01)%20Drivetrain%20Compatability%20Chart.pdf ,но не съм напълно убеден,че комбинациите на компоненти дето са дали не могат да имат и изключения,като например аз съм с команди 105 ST-5600 и с преден и заден декланшор Ultegra 6600 и си работят перфектно вече сума ти време,а според тях не може да се кара ST-5600 с декланшор FD-6600.А и Shimano според мен много некадърно са ги направили тези схеми с тия линии и правоъгълници,имам предвид,че не може да разбереш за всички компоненти в правоъгълника към които сочи линията се отнася или само тези дето са директно срещу нея!И затова искам да питам някой който е ъпгрейдвал с нещо от Dura-Ace 7900 серията да сподели кое как е.на този етап ме интересува мога ли да карам команди 105 ST-5600 с преден и заден декланшор 6600,курбел с плоча FC-7800 с новите касета CS-7900(11-27T) и верига CN-7900.
Every time I see an adult on a bicycle, I no longer despair for the future of the human race.
Аватар
TREK_fan

Рейтинг: 1710

Re: Съвместимост на Shimano компоненти

Мнениеот Grash » Пет Окт 09, 2009 10:21 am

До колкото знам 5600(105) И 6600(Ultegra) са 100% съвместими, независимо за кои компоненти става на въпрос. И аз съм с команди 105 и заден дерейльор Ultegra.
По конкретния ти въпрос, мисля че няма да имаш никакъв проблем, 105 и Ultegra са си съвместими, на новия Dura Ace единствено знам че има разлика при предния дерейльор и предната команда, така че със касетата и веригата не трябва да имаш проблеми :agree:
Изображение
Аватар
Grash

Рейтинг: 2000

Мнениеот Митко Ruse » Пет Окт 09, 2009 1:19 pm

Не се притесняваи.Не само различните модели си съвпадат но и Кампи може да се меси с Шимано.Трябва да са малко поизносени и от по ниските класове и се връзват.Аз примерно съм карал венчета Ултегра с Кампи останал монтаж.Виждал съм даже шлищи Кампи с нанизани Шимано венчета.Прорязват разликата на зъбите и става уневерсал.Но поне трябва веригата да си отговаря за броя венчета и команди.Както казва народа "беден човек жив дявол".
Митко Ruse

Мнениеот TREK_fan » Пет Окт 09, 2009 4:33 pm

Митко Ruse написа:Не се притесняваи.Не само различните модели си съвпадат но и Кампи може да се меси с Шимано.Трябва да са малко поизносени и от по ниските класове и се връзват.Аз примерно съм карал венчета Ултегра с Кампи останал монтаж.Виждал съм даже шлищи Кампи с нанизани Шимано венчета.Прорязват разликата на зъбите и става уневерсал.Но поне трябва веригата да си отговаря за броя венчета и команди.Както казва народа "беден човек жив дявол".

Харесва ми чувството ти за хумор :lol:
Every time I see an adult on a bicycle, I no longer despair for the future of the human race.
Аватар
TREK_fan

Рейтинг: 1710

Мнениеот старши » Пет Окт 09, 2009 5:37 pm

всичко с 10s може да се комбинира. даже старите декланшори F/ R ot 6500,5500 стават.

http://www.paul-lange.de/produkte/shimano/support/kompatibilitaetslisten/Strasse_Vorderrad

това е явно по-стара версия.
А 7900 касета и верига на 105-ца това за какво е? масата кара нисък клас вериги и касети при DA компоненти.
цени
http://www.bike24.net/p19010.html

http://www.bike24.net/p18968.html

105 касета

http://www.bike24.net/1.php?content=8;navigation=1;product=3636;group=14;page=1;pid=27;menuid1=4;menuid2=0;mid=2;pgc=0

иначе става, но такъв ъпгрейд е безмислен...и 2 -те са консумативи.
Аватар
старши

Рейтинг: 1345

Мнениеот Ivan_NL » Пон Окт 12, 2009 7:02 pm

Можеш да мешаш колкото си искаш. всичките са напълно съвместими , дори можеш да мешаш и с МТБ компоненти. Тук често слагат заден дер. Деоре като ходят по Алпите за да могат да сложат 32 зъба отзад. Както и Старшия ти е писал няма никакъв смисъл да слагаш ДА касета и верига - скупо а и 7900 веригата има проблем с линка и Шимано дори препоръчва да се използва пин от 7800. Ако имаш пари бих ти препоръчал да си пимпваш колелото с STI 6700 - изглеждат супер и няма да ги имаш вече въжетата за простиране на прането отпред.

Митко, ако искаш да караш Кампа с Шимановски колела и касети и обратното най-елегантното е с една джаджа Shiftmate се нарича и не е нужно да правиш никакви упражнения по ръчен труд.
Аватар
Ivan_NL

Рейтинг: 1490

Мнениеот Митко Ruse » Пон Окт 12, 2009 7:12 pm

А нееее аз лично не бих направил такова нещо.Ама има хора правят такива варианти.
Митко Ruse

Назад към Други видове колоездене