Избор на камера за каска

Този форум е за обмен на информация, свързана с всички видове колоездене извън планинското и велосипеди, различни от маунтин байк - шосейни, пистови, градски, туристически, и т.н., и т.н. Той обаче не е предвиден за обсъждане на най-евтините масови велосипеди, предлагани в изобилие в България! Моля, не занимавайте аудиторията излишно с тях!

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 900 / 900 / 10

Избор на камера за каска

Мнениеот sportacus » Сря Ное 11, 2009 11:49 pm

И така,
както споменахме по другите теми на дневен ред идва техниката за заснемане.
В тази тема мисля да обсъдим къде какво и колко?

Като начало пускам този линк тъй като отдавна я гледам тази камера.
Клип от колело
Клип от колело2
Критериите:
1. Малка / незабележима / ненатрапваща
2. Качествена като изходен материал
3. Стандартните екстри .... стабилизатори и тн
4. Удобно закачане / откачане

..... има и друго но в момента не се сещам
Аватар
sportacus

Рейтинг: 2000

Re: Избор на камера за каска

Мнениеот Neo_92 » Чет Ное 12, 2009 12:17 am

http://www.goprocamera.com/

Тези май са най- добрите. :eek3:
Аватар
Neo_92

Рейтинг: 1530

Мнениеот crib » Чет Ное 12, 2009 9:36 am

ммммм Hero HD. Лошото е, че с тая батерия за 2 часа и половина не е много за шосейки
crib

Мнениеот TREK_fan » Чет Ное 12, 2009 10:06 am

За кви пари иде реч,бацета? :dontknow:
Every time I see an adult on a bicycle, I no longer despair for the future of the human race.
Аватар
TREK_fan

Рейтинг: 1710

Мнениеот Grash » Чет Ное 12, 2009 10:18 am

2 часа и половина не е толкова зле. Нали не очаквате да се снима материал 6-8 часа и после да се отсяват подходящи моменти за филмчето :magnify:
Изображение
Аватар
Grash

Мнениеот DstupidBastarD » Чет Ное 12, 2009 10:36 am

Ами, усъшност, аз очаквам точно тва. Примерно, както си карам с 50 през Рельово, съвсем случайно с пусната камерка, и ме забележи стадо коне, което толкова се ентусиазира, че почне да препуска до мене, да не ми се налага да се чоплим по екипчето, та да пускам камерката спецялно. Има моменти, които са уникални, но за съжаление, се случват за секунди. Тва е идеята, поне за мене, камерката да си бачка нон-стоп и като се върнеш дома от каране, просто да изчоплиш готиния кадър, а не да караш конете да застават пак на изходна позиция и да дублираш кадъра. Не, че нещо, ама не винаги са на кеф да тичат когато им кажеш. :dontknow:
Аватар
DstupidBastarD

Рейтинг: 1932

Мнениеот za6tovsenamen » Чет Ное 12, 2009 10:42 am

Слагаш ендо динамо, един акумулатор в раницата и снимаш квото си поискаш. Хем акумулатора тежи и ставаш по як, хем после отсяваш моментите. :nuts:
Аватар
za6tovsenamen

Рейтинг: 1852

Мнениеот Grash » Чет Ное 12, 2009 11:19 am

Да, то е ясно, че е най-добре да се снима постоянно и да не се губят моменти, НО това е малко сложно от техническа гледна точка. Дори и да не е проблем да носиш раницата с акомулатора :D , мога да ти гарантирам, че трудно ще намериш по-неприятно занимание, от това да инпортваш, в най-лошия случай и да конвертираш 6 часа суров видео материал. Това само по себе си ще вземе прекалено много време и нерви, след това идва самото рязане, което пак ще е доста трудоемко. При конкретни програми и ситуации, може и компютъра да сдаде при толкова голяма информация. Най-добрият вариант е да си вземе човек мотор с оператор, който да кара около него :D
Изображение
Аватар
Grash

Мнениеот TREK_fan » Чет Ное 12, 2009 11:26 am

Eми не знам що не са решили да пробват по-мощни батерии,или пък да измислят некво малко дистанционно,което да се слага на кормилото и когато ти требва тогава да включваш да снима?! :dontknow:
Every time I see an adult on a bicycle, I no longer despair for the future of the human race.
Аватар
TREK_fan

Рейтинг: 1710

Мнениеот sportacus » Чет Ное 12, 2009 11:32 am

DstupidBastarD написа:Ами, усъшност, аз очаквам точно тва. Примерно, както си карам с 50 през Рельово, съвсем случайно с пусната камерка, и ме забележи стадо коне, което толкова се ентусиазира, че почне да препуска до мене, да не ми се налага да се чоплим по екипчето, та да пускам камерката спецялно. Има моменти, които са уникални, но за съжаление, се случват за секунди. Тва е идеята, поне за мене, камерката да си бачка нон-стоп и като се върнеш дома от каране, просто да изчоплиш готиния кадър, а не да караш конете да застават пак на изходна позиция и да дублираш кадъра. Не, че нещо, ама не винаги са на кеф да тичат когато им кажеш. :dontknow:

Това е идеята! И мисля че има камери който могат да издържат по няколко часа.
Аватар
sportacus

Мнениеот madmartigan » Чет Ное 12, 2009 1:45 pm

sportacus написа:
DstupidBastarD написа:Ами, усъшност, аз очаквам точно тва. Примерно, както си карам с 50 през Рельово, съвсем случайно с пусната камерка, и ме забележи стадо коне, което толкова се ентусиазира, че почне да препуска до мене, да не ми се налага да се чоплим по екипчето, та да пускам камерката спецялно. Има моменти, които са уникални, но за съжаление, се случват за секунди. Тва е идеята, поне за мене, камерката да си бачка нон-стоп и като се върнеш дома от каране, просто да изчоплиш готиния кадър, а не да караш конете да застават пак на изходна позиция и да дублираш кадъра. Не, че нещо, ама не винаги са на кеф да тичат когато им кажеш. :dontknow:

Това е идеята! И мисля че има камери който могат да издържат по няколко часа.

Тази от първия пост е с АА батерии и SD карта, значи колкото резервни батерии и памет се носят, толкова ще се снима. Според мен това е добър вариант.
I feel the need... the need for speed!
Anger Management
Аватар
madmartigan

Рейтинг: 1440

Мнениеот Grash » Чет Ное 12, 2009 2:05 pm

Така е, но е малко кофти ситуацията със смяната на батерии... Но ако става дума, че ще изкарва 2 часа и половина със едни хубави Ni-Mh батерии, то мисля, че ще е супер.
Има ли някаква марка/модел за такива камери, които да спадат в бюджетния клас? Нещо по-тънко като цена, нещо по-непретенциозно, но вършещо работа? Колкото повече хора в колоната имат такава камера, толкова по-разчупено видео може да се направи :D
Митко Ruse написа:Нещо взех да ревнувам.Отплесквате се от шосейкаджиството.Къде остана почти колабиралия от зор прашен, жабясал с пяна на устата но насочил взор към заветния връх колоездач.

Именно! Докато си жабясал и се чанчиш по баирите, не можеш да се насладиш толкова на гледките. Така докато караш те се записват и след като реанимираш можеш да си гледаш гледките докато си в съзнание :D
Последна промяна Grash на Чет Ное 12, 2009 2:18 pm, променена общо 1 път
Изображение
Аватар
Grash

Мнениеот Митко Ruse » Чет Ное 12, 2009 2:09 pm

Нещо взех да ревнувам.Отплесквате се от шосейкаджиството.Къде остана почти колабиралия от зор прашен, жабясал с пяна на устата но насочил взор към заветния връх колоездач.
Митко Ruse

Мнениеот stilo » Чет Ное 12, 2009 4:23 pm

Ето още една камерка, която снима в HD формат.
http://www.vholdr.com/contourhd/techspecs
По-различното при нея е че не кодира в .avi а в по-непопулярния .mov формат. Кодека обаче е същият - H.264.
Цената на първата камера на баце Спортакус идва от допълнителния външен рекордер и интегрирания в него LCD дисплей. Дистанционното от волана е полезна екстра, но в посочената от мен камера има само един плъзгащ се бутон, чиято ширина е достатъчна да се обслужи и с ръкавица.
Камерата идва със софтуера “Easy Edit”, който работи и с PC и с Mac компютри, като преди да се редактира материалът трябва да се конвертира сваленият .mov файл до формата на Apple - ProRes 422 и след това да се обработва с която и да е версия на видео-редактора Final Cut Pro. При стандартна резолюция 60 минутен запис заема 1GB, а при висока 720р в същият обем - 30 минути. И поддържа 16 GB карти. Батерията е стандартна на Nokia BL-5, което ще проверя за по-голяма сигурност. Противоводна, алуминиева, лека.
Изображение
Изображение
Ето и едно ревю на потребител - любител.
http://www.gramslightbikes.com/2009/06/vholdr-contourhd-review-first.html
Цената идва малко под 300 долара, като включва и доставката до България.
Аватар
stilo

Мнениеот sportacus » Чет Ное 12, 2009 4:46 pm

stilo написа:Ето още една камерка, която снима в HD формат.

Браво баце ....... тази я бях гледал но я загубих по трасето .........
Ще имаш "КАДЪР" от нея :D

За сега тя е фаворит .......... а и до колкото си спомням тя беше едан от най добрите - като качество на образа.....
Аватар
sportacus

Мнениеот stilo » Чет Ное 12, 2009 4:58 pm

Най-интересното е че снима със скорост 60 кадъра в секунда при щирокия SD формат. Което за шосе не е толкова важно, но при друскавиците на байкърите...е готино. Може да се купи и от Европа, като се спестява митото. Представителството е в Холандия.
Ето едно видео-сравнение между всичките камери, които и тук бяха посочени.
"Контура" действително дава най-ясна и детайлна картина от всичките. Дори показва по-разширен цветови обхват цвят при средна осветеност от останалите.
Втората показва сериозни артефакти в тъмните зони, особенно видими при сенчестите места на големите камъни. Освен това цветната темература е ниска и показва сериозни забежки в зеления и синия сектор. "Героят" е най-зле - определено липсва детайлност. И също така трудно компенсира ниската осветеност в тъмните участъци.
http://vimeo.com/5241049
Последна промяна stilo на Чет Ное 12, 2009 5:24 pm, променена общо 1 път
Аватар
stilo

Мнениеот crib » Чет Ное 12, 2009 5:19 pm

Според мен Херо-то има по-добър образ: има по-широк ъгъл (170 градуса!) и по-добър стабилизатор. Контур-а има осезаемо размазване (jello), прилича малко на снимано с мобилен телефон, което е странно, при положение, че претендират за по-добра светлочуствителност от Херо-то.
crib

Мнениеот stilo » Чет Ное 12, 2009 5:36 pm

Само има по-широк ъгъл...другото за мен не струва и 5 пари. - лично мнение и преглед на показаното от видеото.
Аватар
stilo

Мнениеот Grash » Чет Ное 12, 2009 5:39 pm

Като изключил "jello" ефекта при Contour-a, той определено дава най-добрата картинка. Чудя се обаче този проблем, дали изобщо ще се забелязва при използване на шосе? :popcorn:
Изображение
Аватар
Grash

Мнениеот stilo » Чет Ное 12, 2009 5:45 pm

Да, това е правилният отговор :agree:
Аватар
stilo

Мнениеот brumbar » Пет Ное 13, 2009 9:55 pm

Баце, с този широк ъгъл на обхвата в съчетание с някой разсеян оператор може да се направят много уникални снимки по време на пишпаузата, освен ако не е решил да зяпа птичките в небето по време на операцията :D
No Pain, No Gain
Аватар
brumbar

Мнениеот crib » Пон Дек 07, 2009 1:52 pm

crib

Мнениеот za6tovsenamen » Вто Дек 15, 2009 2:33 pm

Аватар
za6tovsenamen