Velox - java софтуер за GSM

Този форум е за обмен на информация, свързана с всички видове колоездене извън планинското и велосипеди, различни от маунтин байк - шосейни, пистови, градски, туристически, и т.н., и т.н. Той обаче не е предвиден за обсъждане на най-евтините масови велосипеди, предлагани в изобилие в България! Моля, не занимавайте аудиторията излишно с тях!

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 900 / 900 / 10

Velox - java софтуер за GSM

Мнениеот stilo » Нед Дек 20, 2009 11:07 am

В тези трудни за каране дни се отдадох на теоретична подготова, част от която мина през изследване за нови софтуери за велокомпютри.
Поредната ми находка е една симпатична JAVA програмка за мобилен телефон, която може да се превърне в основна за начинаещи и среден тип карачи. Програмата Velox, може да се изтегли от сайта на производителя
veloxgps.de
като има версии за нормални телефони и тези с новата операционна система Android.
Изображение Изображение
Така вече всеки телефон, оборудван с външен (през Bluetooth) или вътрешен GPS може да бъде превърнат в пълнофункционален велокомпютър, не само следящ текущите параметри на движение, но и запаметяващ преминатите тракове. За GSM-ите Nokia с операционна система на Symbian пуснах отделна тема за техния фирмен софтуер Nokia Sports Tracker.
Настоящият Velox изпълнява абсолютно същите задачи, само че с далеч по-непретенциозни мобилни телефони, поддържащи Java MIDP 2.0 приложения, каквито масово се ползват и винаги присъстват в екипировката ни. Java приложението се инсталира с двата файла velox2.jad и velox2.jar (за съответния модел телефон), които могат да се изтеглят и директно през браузера на телефона от страницата [url]get.veloxgps.de[/url] .
След инсталацията и стартирането е необходимо да посочите какъв GPS приемник ползвате, да се свърже с телефона ако е външен и сте готови за работа с него. Интерфейсът е непретенциозен, големи цифри изписват скоростта на движение, хронометър и изминато разстояние, като има и общ брояч на изминатите километри, които сумират километрите от всяко ваше каране. Това, което прави тази програма по-добра от тази на Nokia Sports Tracker е че тук има функция, показваща средната ви скорост за последния изминат километър, за последните 5 и 10 километра в реално време. Така може да се следи дали повишавате скоростта си на движение според показания от предишни пътувания.
Друга интересна опция е, че освен надморската височина (стандартна функция на GPS-а) Velox може да сумира само тези метри, свързани с изкачване!!! Йеееее...вече не е необходимо да трасирате пътя в http://www.bikemap.net за да разберете каква обща денивелация сте изкачили.
Изображение
За запис на трака трябва предварително да стартирате опцията и данните от карането се запаметяват в паметта на телефона. Оттам могат да бъдат прехвърлени през Bluetooth в мобилен компютър или през мрежата на оператора в сайта на Velox. За последното е необходимо да си направите безплатна и бърза регистрация в сайта, да въведете в телефона своят имейл и парола и...това е.
В сайта освен, че можете да архивирате и споделяте вашите пътувания с колело, можете да видите и интересните графики за скорост и профил на трасето, както и карта на самото пътуване.
Пожелавам ви приятни километри с този наистина невероятен коло-софтуер, пестящ пари от покупка на скъп трасиращ велокомпютър.
За всякакви въпроси и откриване на нови възможности на Velox оставам на линия.
Прикачени файлове
velox2.zip
(115.2 KiB) 173 пъти
Аватар
stilo

Рейтинг: 2000

Re: Velox - java софтуер за GSM

Мнениеот PtD » Нед Дек 20, 2009 11:20 am

:clap:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот stilo » Нед Дек 20, 2009 4:53 pm

Първо откритие, което мисля че е важно да имате в предвид и отчитам като несъществен минус на програмата:
За да се ъплоудне трака в сайта на velox.de през Wi-Fi външният Bluetooth GPS приемник трябва да бъде включен и свързан към телефона. В противен случай Wi-Fi модулът на телефонът не открива наличната мрежа.
Аватар
stilo

Мнениеот bokicha » Нед Дек 20, 2009 6:23 pm

:clap:
:beer:
ще тествам..
Аватар
bokicha

Мнениеот dimochito » Нед Дек 20, 2009 7:41 pm

Пробвах да ползвам Garmin XT на телефона (Symbian s60v3 с вграден GPS ) . Справвяше се доста добре (като изключим някои недостатъци)
Ще се пробва и това :D
did написа:Сега видях - всъщност желязното е пластмасово, но направено от алуминий.

Price/weight/performance my friend. Pick 2.
Аватар
dimochito

Рейтинг: 1391

Мнениеот stilo » Нед Дек 27, 2009 6:45 pm

След няколко теста установих че понякога се появява бъг в записа на височината. Блокира на дадена височина трака и при ъплоуд изписва равна графика.
Трасето е София - Вакарел, проследено два пъти.
http://veloxgps.de/velox/index.html?locale=en&trackdetails=3452&token=KF5foA7y
и
http://veloxgps.de/velox/index.html?locale=en&trackdetails=3467&token=orO0pZzx
Не знам причината каква е. Следя да установя от какво се е получило това. Телефона е Nokia Е60.
Аватар
stilo

Мнениеот did » Нед Дек 27, 2009 6:48 pm

Качих си го и аз. Ще направя тестове.

Благодаря за полезната темичка! :beer:
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот stilo » Нед Дек 27, 2009 7:17 pm

Единствената разлика между двете замервания бе, че при второто каране бях изключил Беклайт-а, за да пестя батерия. Може оттам да идва бъга с денивелацията.
Аватар
stilo

Мнениеот dimochito » Нед Дек 27, 2009 7:35 pm

Някой ще ме светне ли къде са записаните тракове? Търсих и в телефона и в картата памет. Пуснах търсачка да да търси и нищо не намери (написах разширението .vlx) :eek3:
Аз ли някъде бъркам или телефона ми е сбъркан?
did написа:Сега видях - всъщност желязното е пластмасово, но направено от алуминий.

Аватар
dimochito

Мнениеот stilo » Нед Дек 27, 2009 7:44 pm

Може да са .dat файлове, които се намират в паметта на телефона. И след ъплоуд в сайта да се конверират в .vlx.
Аватар
stilo

Мнениеот stilo » Пон Дек 28, 2009 11:14 pm

Проверено е вече - при изключване на осветлението се бъгва висотомера. Оставяйте го включен, за да имате денивелацията в графиките.
http://veloxgps.de/velox/index.html?locale=en&trackdetails=3498&token=a9VilB6k
Аватар
stilo

Мнениеот bokicha » Вто Дек 29, 2009 3:04 pm

мдам и аз го потвърждавам,
но ето тук спирах на бензинджийницата и след нея пак нема висотомер, при включено осветление
http://veloxgps.de/velox/index.html?loc ... ck.details
:dontknow:
..
Аватар
bokicha

Мнениеот stilo » Вто Дек 29, 2009 5:13 pm

И ти беше с Нокия, някой с друга марка телефон да даде мение!?
Аватар
stilo

Мнениеот bikerider » Вто Дек 29, 2009 8:59 pm

Почти сигурно проблемите са изключение за S60 3rd, а не бъг в програмата. Може би е добра идея да проверите дали това поведение е известно на автора.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот dimochito » Нед Яну 03, 2010 3:18 pm

При мен загадката с траковете си остава ....
Но като скоростомер високомер се справя отлично програмата.

Аватар
dimochito

Мнениеот papi007 » Пон Яну 04, 2010 1:06 pm

:offtopic: Отдавна не съм в час с мобилните комуникации, та имам няколко въпроса:
При входящо повикване изключва ли се , или продължава да функционира нормално програмата?
Какви са и минусите спрямо един обикновен велокомпютър?
Има ли идиотоустойчив телефон, който да е водонепромокаем, с ударо-устойчив корпус, да има GPS и да може да подкара тази програма? Или нещо такова, което може да се върже с GPS? Горе-долу каква пара струва този приемник?
Съжалявам за офтопика, но просто смятам така или иначе да сменям 6510-ката, та поне да е с нещо, което ще ми върши работа.

Също така гледам Siemens M65, за който се предлага някакъв Bike-o-meter. Някой пробвал ли го е, знае ли дали може да се намери някъде, и дали върши работа?

Best wishes, papi007 :wavey:
Аватар
papi007

Мнениеот bokicha » Вто Яну 05, 2010 11:34 am

1.Не, не се изключва, само при 'sporttrackera' отчиташе маХ скорст +100км/ч в момента на позвъняването,
но напоследък не наблюдвам тази грешка да се появява.
2.Ми за минусите спрямо обикновен велокомп. не съм се замислял, то зависи и от компа който ползваш. Мислил съм само
върху плюсовете и на двете програми. Мисля че най- големият плюс е, че така или иначе винаги нося телефона
със себеси, и защо не докато си седи в джобът ми да не записва инересна информация.
Така сега си имам една камара с карания които се седят и винаги мога да видя къде, кога, колко и как съм карал.
http://sportstracker.nokia.com/nts/work ... id=1674988
http://sportstracker.nokia.com/nts/work ... id=1632202
3.Ми сигурно има и такъв идиото устоичив телефн но трябва да се поразровя.. :dontknow:
Мога да споделя опит само от това което ползвам- нокиа е51
със външен гпс/приемник холукс.
Като малък недостатък е издръжливоста на холукса/около 8/9 часа/, докато телефонът изкрава доста повече, но за еднодневни карания е еХтра.
Проблемът с водата и калта го решавам, като нося джаджите в едно найлоново пличке с цип.. :xx(:
Програмите си ги сваляш допълнително от нета.
За сименса нямам идея какъв е този байко о метър.. :magnify:
:wavey: поздрави
..мм, недостатък е че няма как да го закрепиш на курмилото и да гледаш какво се случва,
можеш да си изобретиш нещо, но пък на дневен ред иде проблема със защитата на телефона.

..само да допълня, че ако не се лъжа следващият модел нокиа е52 е с вграден гпс/приемник
Аватар
bokicha

Мнениеот papi007 » Вто Яну 05, 2010 11:53 am

На мен не само за велосипед ми трябва да е кретеноутойчив, а и за попринцип.
Bike-o_meter -> http://www.softexdigital.com/bike.htm ; http://www.germanmobilephone.com/de/Zub ... S-600.html
изглежда готина джаджичка, пък и на цена от 100 лева на старо за телефона, и 50 лева за велопоставката, която ми държи телефона на кормилото, просто нямам оплаквания :)
Ще го обмислям. Ако някой все пак се сети обаче за идиотоустойчив-гпс телефон, нека да пише.
Аватар
papi007

Мнениеот papi007 » Вто Яну 05, 2010 1:05 pm

За сега най-доброто , което намерих за 140 лева на старо е SonyEricsson C702

Телефонът Ви е създаден за активен начин на живот. C702 отговаря на стандарта IP54 (Ingress Protection) - устойчив е на прах и на намокряне. Просто се наслаждавайте на живота навън, независимо от времето.

Нещо интересно: IP = http://en.wikipedia.org/wiki/IP_Code

Надявам се тези дни да се сдобия с няккъв подобен екземпляр, и да не пълня темата с оф-топик :nuts:

Best wishes, papi007 :wavey:
Аватар
papi007

Мнениеот veskoz » Вто Яну 05, 2010 2:39 pm

papi007 написа:За сега най-доброто , което намерих за 140 лева на старо е SonyEricsson C702

И аз се бях метнал на тая глупост, но я нямаше поради ниско търсене, а на всичкото отгоре се оказа, че не е с отделен приемник - демек баца през GPRS и Google maps, което не върши работа в район/петно където няма дори GSM, а и си плащаш трафик като пич. Купих си Garmin Dakota 20.
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Назад към Други видове колоездене