Съвет при избор на 28" градски велосипед

Този форум е за обмен на информация, свързана с всички видове колоездене извън планинското и велосипеди, различни от маунтин байк - шосейни, пистови, градски, туристически, и т.н., и т.н. Той обаче не е предвиден за обсъждане на най-евтините масови велосипеди, предлагани в изобилие в България! Моля, не занимавайте аудиторията излишно с тях!

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 900 / 900 / 10

Съвет при избор на 28" градски велосипед

Мнениеот Fujitzo » Вто Юни 08, 2010 9:39 pm

Избора е между:

Drag Grand Canyon - http://www.sportdelivery.com/catalog/product_info.php?cPath=21_43&products_id=3874
Sprint F1 - http://maxcombike.com/?act=products_inside&product_id=163
Cross Razzor http://www.sportdelivery.com/catalog/product_info.php?cPath=21_43&products_id=1549
Cross Razzor 2010 http://www.sportdelivery.com/catalog/product_info.php?cPath=21_43&products_id=7102

Колелото ще се кара в градски условия - целта е макс скорост и лекота на движение.Най-честите ми маршрути са Лозенец - Студенски град и Лозенец - Люлин 10. Предния амортисьор е предимство за паваж и неравности.Пробелма, който ме гложди е дали горе посочените модели имат достатъчно голяма предавка.Само за Драг знам че е 48/14 зъба (най-голям диск отпред и най-малък отзад) .Сегашното ми колело е Робифир най-нисък клас.Задната капла е крива, главината имам чуството че има лек луфт.С една дума , върви доста зле (и спира зле).Най-бързата скорост е същата 48-14 (преброих ги) и бих казал, че на равен път карам 100% на нея с около 25-28 км/ч .Когато има лек наклон надолу тази предавка ми е недостатъчна :eek3: .Като се има предвид, че новото колело ще е с алуминиева рамка (т.е поне 20% по-леко) и ще върви по-леко с новите си чарколяци , това още повече увеличава необходимостта от по-голяма предавка.Та въпроса ми е дали някой има инфо за Кроса и Спринта , колко са им най-големите предавки и въобще всякакви общи впечатления са добре дошли.Паричките както може би става ясно са 400 - 600 лв.Може и на старо ако изпадне нещо.
Fujitzo

Рейтинг: 1303

Re: Съвет при избор на 28" градски велосипед

Мнениеот Fujitzo » Вто Юни 08, 2010 9:50 pm

Продполагам няма да е пробелм да си сменя задните венци с 11/28 модел за 30 лв ? Макар че може би оригиналните скорости ще са по-добри..
Fujitzo

Мнениеот marsa » Вто Юни 08, 2010 11:08 pm

С настоящата си предавка, при нормален каданс би трябвало да се движиш с над 50км/ч. Явно караш колело грешно.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Рейтинг: 2000

Мнениеот Fujitzo » Сря Юни 09, 2010 6:02 pm

marsa написа:С настоящата си предавка, при нормален каданс би трябвало да се движиш с над 50км/ч. Явно караш колело грешно.

Нз дали отчиташ скоростта по монтиран вело компютър или на око, но ако ти се движиш с над 50 км/ч , трябва да сме чували името ти в тур дьо франс например ?? Подобна скорост е постижима само на наклон от сорта на Кемпински - Хемус в София.При предавка 48/14 след 30 - 35 км/ч оборотите на краката стават некомфортно високи , дори и да имаш още сила . Това е се едно да караш кола с 100 км/ч на 3та .
Fujitzo

Мнениеот marsa » Сря Юни 09, 2010 6:49 pm

Приятел, явно не си карал достатъчно. Колкото по- голямо съпротивление имаш насреща, толкова по- голям каданс ще ти трябва за да го преодолееш, тъй като силата на натиск на крака ти е крайна и не зависи само от желанието ти, ако пък не караш със закопчалки, вече и теглото те ограничава.

Иначе казано, за да развиеш 50 км по равно ще ти трябва значително по- висок каданс, отколкото на спускане. Просто приеми, че по- голямо предавателно отношение няма да ти даде автоматично по- висока скорост, а единствено желание да свалиш една предавка.

Лично аз съм развивал 70км/ч, при каданс 152, което беше почти крайна точка (за мен!), след която не може да се върти, предавка 46-12.

Проста сметка показва, че при твоята предавка 50 км/ч са постижими при съвсем реален каданс 120. Разбери, че ако имаш 48 и 11 или 12, едва ли някога ще ги ползваш, особено в града.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот Fujitzo » Сря Юни 09, 2010 8:03 pm

За равен път съм съгласен, че едва ли ще мога да въртя с по-голяма предавка от 48-14, но нещата се променят при наклон надолу.Пример бул. България, Симеоновско шосе - продължителен лек наклон.Не че не мога да дигна 50км/ч със сегашната ми предавка, но е по-уморително да се поддържа тази скорост с толкова високи обороти. Поне такова е моето мнение.
Fujitzo

Мнениеот pascoff » Пет Юни 11, 2010 5:29 pm

http://www.sportdelivery.com/catalog/pr ... ts_id=6781

Мисля, че точно това търсиш, същите (или подобни) предни венци, но с касета 11/32 зъба :)

Иначе аз карам ниския модел Comp. За паважа и неравностите вилката няма да помогне кои знае колко, разбира се с нея е по-добре, помага при преминаване през препятствия кормилото да не те бие през ръцете. За паваж си трябват гуми с по-голям балон да обират малките неравности. Типично по български ще похваля колелото, карам го всеки ден до работа - жега, дъжд, студ - и за сега само скоростите са се разцентровали но това може да е от нередовна поддръжка от моя страна. Върви много приятно и леко, единствено към скоростната система имам забележки но за ниския клас няма как да искам повече. За това ти препоръчвам да си вземеш Pro версията на модела, който е много балансиран като компоненти.

Виж ги тука -> http://screambikes.eu/catalogsearch/res ... and+canyon

Успех :)
Днес времето ще бъде преобладаващо над пространството.
Аватар
pascoff

Назад към Други видове колоездене