drag BLADE молба за отговори и съвети...

Този форум е за обмен на информация, свързана с всички видове колоездене извън планинското и велосипеди, различни от маунтин байк - шосейни, пистови, градски, туристически, и т.н., и т.н. Той обаче не е предвиден за обсъждане на най-евтините масови велосипеди, предлагани в изобилие в България! Моля, не занимавайте аудиторията излишно с тях!

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 900 / 900 / 10

drag BLADE молба за отговори и съвети...

Мнениеот VoltroN » Пон Юни 16, 2008 11:21 pm

така, здравейте на всички!
първо - не ме съдете прекалено жестоко, знам че въпросът е глупав но просто трябва да питам вече, моля за извинение...
та, към въпросът, аз съм от пловдив и преди по малко от седмица си купих най-накрая дълго мечтаният блейд! страхотен е, в това спор няма.
в магазина там ми връчиха ръчната помпа и (какъвто съм и аз шварценегер в тялото :D:D:D) ги дигнах гумите на 6.5-7 атмосфери през една 'джиджавка' която се слага на френския вентил. добре ама мн ми се иска да ги напомня както трябва на поне 7.5-8 атм, и с надежда обикалях бензиностанции и вулканизатори но не ставааа... :confused: :confused: :confused:
та ако някой може да ме посъветва къде *аджеба* да напомня гуми! отново искрено се извинявам за глупавия въпрос :(:(:(
+ както съм тръгнал да попитам за всякакви съвети за техники на каране, на поддръжка на велосипеда и всякакви неща с които може да обогатите знанията ми. каквото може да се сетите, помагайте насам, дори и дребните неща като измиване на гидолина :P:P:P или пък след дъжд в какво трябва да се състои почистването на колелото освен за естетика, а също и с какво допринася специализираното колоездачно облекло... :):):)
извинете за романа който изписах :Р, благодаря на всички които си правиха труда да го прочетат цялото, ще съм благодарен за всеки пост който се направи =]
“Peace cannot be kept by force; it can only be achieved by understanding.” ~ Albert Einstein
Аватар
VoltroN

Рейтинг: 1200

Мнениеот SOG » Пон Юни 16, 2008 11:59 pm

Вземи си една такава:
Изображение

Дори и да ти ги напомпят някъде колкото искаш след време пак ще спаднат.Хубаво е поне веднъж седмично да ги проверяваш,защото някои по-тънки и леки вътрешни гуми не задържат въздуха много добре.Така,че добрата помпа с манометър си е необходима инвестиция за всеки сериозен карач.
SOG

Рейтинг: 1220

Мнениеот VoltroN » Вто Юни 17, 2008 5:44 am

хмм, определено си прав! още там си го мислех, но средствата се свършиха... ако може само ориентировъчно да ми кажеш колко струва ще съм ти задължен :P:P:P
“Peace cannot be kept by force; it can only be achieved by understanding.” ~ Albert Einstein
Аватар
VoltroN

Мнениеот Deerde » Вто Юни 17, 2008 11:11 am

VoltroN написа:хмм, определено си прав! още там си го мислех, но средствата се свършиха... ако може само ориентировъчно да ми кажеш колко струва ще съм ти задължен :P:P:P

Ето оринтировъчно ;)

http://www.eshop-gorgona.com/catalog/pr ... ts_id=1661
http://www.eshop-gorgona.com/catalog/pr ... ts_id=1663
http://www.eshop-gorgona.com/catalog/pr ... cts_id=702
http://www.niko-bikes.com/eshop/product ... cts_id=371
Аватар
Deerde

Рейтинг: 1252

Мнениеот Митко Ruse » Вто Юни 17, 2008 1:02 pm

Виж чрез гугала в Нико байк има съвети за начинаещи, който са доста практични.Няколко теми по надолу бях дал адреса на няколко саита с руски книги за колоездене, който много задълбочено разглеждат подготовката на колоедача.Има и една книга от Амстронг за непрофесионалисти.
Колоездачните дрехи са по различни на пример от тези за бягане защото осигуряват по добра аеродинамика и предпазват до някаде при паданията/знам го от опит/.Практични за каране в аеродинамична стойка/джобовете са отзад/.По ветроопорни са и по технологични.Сигурно има и още неща ама нека да напишат и другите.
Митко Ruse

Рейтинг: 2000

Мнениеот VoltroN » Вто Юни 17, 2008 3:23 pm

хора, изключително много ви благодаря! сега определено ще се чете, докато навляза по навътре :):):)
а за помпата, също много благодаря, мисля че ето тази ми допадна най-добре http://www.eshop-gorgona.com/catalog/product_info.php?cPath=31_101_108&products_id=1663 че другите две колкото и да ми харесват (особено тази на цефал) просто не сами по джоба вече[/url]
Аватар
VoltroN

Мнениеот Grash » Вто Юни 17, 2008 4:01 pm

Здравей, честито и да си го караш със здраве и безаварийно :agree:
Действително хубава помпа с манометър е задължителна инвестиция, но и друго нещо е много важно. Не знам с какви гуми си го купил, но поне в моя случай, това бяха нисък клас CST и бяха до 6 атмосфери. Провери до колко са твоите, защото ако и те са до 6, а ги помпаш на 8 няма да е много разумно. Успех и приятни пътувания със новото колело ;)

edit:
VoltroN написа:а, и се сетих ооще 1 нещо: има ли някаква алтернатива на раницата за носене на осн неща, или да се примирявам окончателно със вечно потния гръб и рамене и мокра от потта раница :D:D:D

Добър вариант е чантичка за кръста, все пак зависи какво искаш да носиш. Резервна гума + "tool" + резервни жила и лепенки може да побереш в обикновена чантичка за под седалката. В тази за кръста слагаш ядене, gsm-и, пари, документи и там още нещо каквото би ти потрябвало. Аз съм на този принцип и ми е добре.
Последна промяна Grash на Вто Юни 17, 2008 4:29 pm, променена общо 1 път
Изображение
Аватар
Grash

Мнениеот VoltroN » Вто Юни 17, 2008 4:05 pm

хмм, ето това беше нещо ново за което не се бях сещал изобщо! като се прибера довечера ще се провери тая работа
Аватар
VoltroN

Мнениеот VoltroN » Вто Юни 17, 2008 4:15 pm

а, и се сетих ооще 1 нещо: има ли някаква алтернатива на раницата за носене на осн неща, или да се примирявам окончателно със вечно потния гръб и рамене и мокра от потта раница :D:D:D
Аватар
VoltroN

Мнениеот did » Вто Юни 17, 2008 4:53 pm

@VoltroN:

Въпросите ти са доста тривиални за всеки, който малко повечко се е занимавал с колоездене. Що не наминеш на някоя сбирка, каквито си правим всяка седмиза (виж темите в "мероприятия")?

Измежду хората, които идват, има не малко, които са въртели и въртят много шосейно (включително бреветите по 1200 км!). Те с удоволствие ще ти отговорят надълго и нашироко на всички питанки, особено ако не ги оставяш жадни, щото тогава им пресъхва устата и млъкват :D
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот VoltroN » Вто Юни 17, 2008 10:57 pm

оле граш, незнам какво можеше да стане ако не беше писал за гумите! сега я огледах по-човешки и видях (естествено) надписа "max 100psi" което е 7 атмосфери. така че сега са добре, но пак ще ми трябва помпа де.
а за чантичката, мн добра идея, само че не бях виждал досега такъв вариант, мерси много
Аватар
VoltroN

Мнениеот Митко Ruse » Сря Юни 18, 2008 3:07 pm

Да споделя и моя опит.Гумите ги помпя колкото е предписъл производителя но на състезания или някакво по яко каране отивам до 10 атм.Верно ако ги прасна в някоя копка се къса кевлара и става балон но дига скороста значително.Напомпени гуми по голяма скорост.
Резервна гума,щангички и пари си нося в малка чантичка закачена на лапата.Телефона в джоба на фланелката и ако трябва храна в джобовете.Носил съм храна за 210км. по тях и значи са достатачна големи.Имам два тубоносача но карам обикновенно с едно бидонче вода.
Митко Ruse

Здравей

Мнениеот wawel » Пон Юни 23, 2008 5:00 pm

Не съм наясно как не можа да си напомпиш гумите в бензиностанция????? Аз мойте ги помпя в OMV и "Шел" докъм 8 атмосфери.....
wawel

Рейтинг: 1245

Мнениеот VoltroN » Пон Юни 30, 2008 11:17 am

така, много благодаря на всички които писаха! първо, за напомпването в бензиностанция: наистина и аз не знам, не отричам факта че това съм аз и има 90% шанс просто да съм глупав. на бензиностанциите които дигаха такова налягане просто не се уплътняваше добре джиджавката която слагам на френския вентил за да стане като вентил за кола иии ддз. както и да е, купих си помпа малка ръчна и съм много доволен.
да попитам и Митко Ruse: каква е тази чантичка за лапа ? ? ? и каква храна се носи всъщност, че аз абсолютния аматьор си купувам 1 шоколадче и няколко вафли :I :I :I

и последно и много важно, did: поканата ми харесва, с удоволствие тази или най-късно другата седмица ще намеря време да направя нещо по въпроса. а това става въпрос за крива спица нали?
Аватар
VoltroN

Мнениеот Митко Ruse » Пон Юни 30, 2008 1:10 pm

За помпенето и за имах този проблем.Навивах тифлонче /за водопроводни резби/ на вентила и се надува до колкото си решил стига да намериш компресор с нужните ти атмосфери.Обикновено на бензиностанциите ги гласят на 2,6 атм. някои бе писъл за ОМВ, то с тези чаиници нищо не става.Хубава малка телескопична помпа решава проблема.Чантичката ми е стандартна Континентал мисля беше с вътрешна гума и щангички-избрах я като най-малка.Тези чантички се слагат обикновенно под седалката но моята е една тясна и даже тази която имам се оказа широчка та си притрих чисто нови велосипедни гащи и си ноправих рана на вътрешната част на бедрото без да осетя.Трил съм се в лепенката.Слагах я тази чантичка каде ли не и от година е на лапата малко я подритвам с коляно на някои баир като се юркам.
Митко Ruse

Мнениеот Митко Ruse » Пон Юни 30, 2008 1:32 pm

За храненето има желета по 25гр и барове за продължителни натоварвания с креатин и други полезни химиики, които се купуват от магазините за хранителни добавки/бодибилдинг/.По простичко с кроасани и лимонови рязанки увити по три в алуминиево фолио.Може и сникерси от малките или нещо друго сладко но не мазно като шоколада.Трябва да събразиш да не се топи в джобовете и да можеш да ядеш без да спираш в групата.В бидона можеш да слагаш от хапчета със соли и витамини или за приготвяне на инергиини напитки.Излизат много по ефтино и си добавяш във водата като си наливаш в тубата.
Митко Ruse

Мнениеот VoltroN » Пон Юни 30, 2008 2:31 pm

за телескопичната помпичка: да, това му е майката! а иначе тъкмо си взех сега бидончета, вътрешна гума, щанги и естествено чантичка за под седалка както бях намислил, само парички чаках. а иначе питах за чантичката, защото много ме учуди "чантичка за лапа" :D:D:D
а това за храната и водата е много добро, много благодаря. а за храна специално преди няколко дена си мислех и се чудех: абе неща от рода на Корни ("колко остава до Ню Йорк?") дали не са пак добри решения? едва ли скоро ще карам в група или с някой изобщо, но информацията ще влезе в употреба още сряда най-вероятно :Р:Р:Р
и сега остана само да си купя една хубава тениска (а ако може и шорти), ама и за това ще трябва да почакам някой аванс :):):)
Аватар
VoltroN

Мнениеот Митко Ruse » Пон Юни 30, 2008 8:09 pm

Как без памперси/така наричам подплънките на велосипедните шорти/ то аз и две метра не мога да направя без тях.То дупето ще ти стане на рани.Не тръгваи без гищиииии.
Митко Ruse

Мнениеот VoltroN » Вто Юли 01, 2008 12:07 am

уоо, честно казано незнаех че шортите имат подплънки! миии нямам пари в момента никакви не ми останаха, карам с някви др панталонки тип плувни шорти които си намерих из шкафа, та поне не са големи и не се веят, но да прав си боли без гащи :D:D:D
Аватар
VoltroN

Мнениеот botroid » Вто Юли 01, 2008 9:59 pm

А какъв е смисъла на велосипедните гащиризони, тия с презрамките, имат ли някакво предимство пред велосипедните гащи/шорти/клинове? Може би това, че не се изхлузват надолу, както става с гащите, когато им отслабне ластика и нямат връзки за стягане?
Аватар
botroid

Рейтинг: 1343

Мнениеот Митко Ruse » Сря Юли 02, 2008 12:44 pm

Аз карам само с гаши с презрамки.Защо?Не ми стяга ластика в кръста, че съм шкембелия, не се навива надолу като се наведеш, не е удебелен в кръста и профитата карат с такива.
Митко Ruse

Мнениеот Митко Ruse » Сря Юли 02, 2008 12:49 pm

За дрехите да кажа,че по втората употреба има чисто нови гищи и фанелки по два-три лева.Като избираш гледаш памперса да не е степан/втвърден/ а фанелката лека.
Митко Ruse

Мнениеот VoltroN » Сря Юли 02, 2008 3:45 pm

о да, това за втората употреба го знам. по принцип само от там си вземам дрехи че не виждам смисъл да давам много пари за такива неща и бях мярнал веднъж дваж, даже си купих едно зимно екипче, само че такива гащета и тениска когато съм засичал са все нещо от рода на XXL а аз съм кльощав :D:D:D но явно скоро пак ще прехвърля секънд хенд маговете с надежда ;););)
Аватар
VoltroN

каде?

Мнениеот djak » Сря Юли 02, 2008 9:53 pm

Каде са тия дрехи,моге ли някои да ми изпрати втора употреба,аз не сам намирал
djak

Re: каде?

Мнениеот Deerde » Сря Юли 02, 2008 11:49 pm

djak написа:Каде са тия дрехи,моге ли някои да ми изпрати втора употреба,аз не сам намирал

Има една приказка който търси, намира. Така е с тениските и клиновете по дрипшоповете :D понякога ги има в изобилие, понякога изобщо няма ноо манйката му е да проверяваш редовно ;)
Аватар
Deerde

Мнениеот Митко Ruse » Чет Юли 03, 2008 9:08 am

Моята жена е учителка и има повече време като се прибира от работа и съм и поръчал да проверява.Накупила ми е вече като за един отбор и за съжаление сега немога я спра.
Митко Ruse

Мнениеот VoltroN » Чет Юли 03, 2008 5:25 pm

даа, намерих си фланелка поне, а гащи още гледам. има гащеризончета и утре ще ги погледна и се чудя дали да си взема ако ми стават,хммм.
а сега 1 спешен въпрос: наложи ми се да сменя задната вътрешна гума, ок купих си една за 6лв на DRAG, също и хубави щангички (че досега бях с едни от работилничката на дядо ми :D:D:D) но видях проблем като я сложих и прибрах и външната гума. точно където е вентилът гумата е по-дебела и външната гума не мога да я вкарам на мястото и :(:(:(
моля помогнетее, утре щях да карам а сега май няма да мога :(:(:(
Аватар
VoltroN

Мнениеот Deerde » Чет Юли 03, 2008 5:49 pm

VoltroN написа:даа, намерих си фланелка поне, а гащи още гледам. има гащеризончета и утре ще ги погледна и се чудя дали да си взема ако ми стават,хммм.
а сега 1 спешен въпрос: наложи ми се да сменя задната вътрешна гума, ок купих си една за 6лв на DRAG, също и хубави щангички (че досега бях с едни от работилничката на дядо ми :D:D:D) но видях проблем като я сложих и прибрах и външната гума. точно където е вентилът гумата е по-дебела и външната гума не мога да я вкарам на мястото и :(:(:(
моля помогнетее, утре щях да карам а сега май няма да мога :(:(:(

Глупусти ако е с френски винтил няма как да не стане, вътрешните гуми са малко по дебели около вентилите за да може той да бъде сложен стабилно и да не изпуска от там.
Аватар
Deerde

Мнениеот VoltroN » Чет Юли 03, 2008 6:01 pm

готово оправих се, мерси мн все пак
Аватар
VoltroN

Мнениеот Jah » Вто Юли 08, 2008 1:43 pm

Ами аз имам гащички - 9 ,тениски - около 15 ,каски - 4 и сега ще ти кажа от къде - от килата ! Пълно е !На село има един магазин - кило - и съм казъл на продавачката да ми ги отделя и понеже тя е приятелка на маика ми и тя ми ги дава без пари но иначе тениската е около 3 - 4- 5 лв от кило много евтино и ново :beer: :agree:
Jah

Рейтинг: 1175

Следваща

Назад към Други видове колоездене