Възможно ли е ?

Този форум е за обмен на информация, свързана с всички видове колоездене извън планинското и велосипеди, различни от маунтин байк - шосейни, пистови, градски, туристически, и т.н., и т.н. Той обаче не е предвиден за обсъждане на най-евтините масови велосипеди, предлагани в изобилие в България! Моля, не занимавайте аудиторията излишно с тях!

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 900 / 900 / 10

Възможно ли е ?

Мнениеот papi007 » Пон Яну 05, 2009 11:45 pm

Една странна мисъл ме напъна (та даже ме накара да стана от леглото , да дойда и да я напиша тук!) ... седях и си мислех дали всеки път, когато някой велосипедист незнае даден маршрут , трябва да влиза и да пита "там има ли хасфалт, мога ли да мина със шосейка? а с байк? джип? ееее.. ся танк?!" дали е възможно.. Да се направи някакъв сайт със всички пътища из България, както е примерно бгмапс-а, НО за всеки път да има данни от сорта на пътна настилка, натовареност, снимки и каквото там още полезно като информация може да се направи във вид на таблица, както и примерно коментари за самите трасета, като самите данни ще се попълват от хора , които са минавали от там, и могат да дадат обективна информация дали е възможно с шосеен велосипед да се мине по отсечката Х-У :dunno: ,хм, нахвърлях си общо взето идеята, чакам коментари :popcorn: и самата тема е сериозна, така че ... без тъпи заядливи изцепки ;) Пък да видим какво ще стане :beer:
Best wishes , papi007 :beer:
Аватар
papi007

Рейтинг: 2000

Re: Възможно ли е ?

Мнениеот crib » Вто Яну 06, 2009 9:07 am

papi007 написа:Една странна мисъл ме напъна (та даже ме накара да стана от леглото , да дойда и да я напиша тук!) ... седях и си мислех дали всеки път, когато някой велосипедист незнае даден маршрут , трябва да влиза и да пита "там има ли хасфалт, мога ли да мина със шосейка? а с байк? джип? ееее.. ся танк?!" дали е възможно.. Да се направи някакъв сайт със всички пътища из България, както е примерно бгмапс-а, НО за всеки път да има данни от сорта на пътна настилка, натовареност, снимки и каквото там още полезно като информация може да се направи във вид на таблица, както и примерно коментари за самите трасета, като самите данни ще се попълват от хора , които са минавали от там, и могат да дадат обективна информация дали е възможно с шосеен велосипед да се мине по отсечката Х-У :dunno: ,хм, нахвърлях си общо взето идеята, чакам коментари :popcorn: и самата тема е сериозна, така че ... без тъпи заядливи изцепки ;) Пък да видим какво ще стане :beer:

Баце, ако ми намериш безплатна карта на българия принципно съм навит на такова нещо. Съществува обаче и проблема, че след някой по-голям дъжд и след зимата пътищата си променят облика изцяло, така че тая карта трябва да се трие всеки ноември и да се почва от начало.
crib

И още

Мнениеот Митко Ruse » Вто Яну 06, 2009 10:18 am

И още дали сте виждали карта с проценти на наклоните.Сигурна има такива защото на някой места по пътищата има обозначени проценти.Пътищарите сигурно имат такива но в нета до сега не съм намирал.
Митко Ruse

Мнениеот me4oce » Вто Яну 06, 2009 11:35 am

Такова подобно нещо са си направили англичаните в англ. сайт за триал.
http://www.trials-forum.co.uk/forum/ind ... album=1974
вътре в темата има линк ;)
Аватар
me4oce

Рейтинг: 1003

Мнениеот notty » Вто Яну 06, 2009 5:13 pm

нз това според мен е много малко вероятно да се направи особенно за шосейки защото в България просто са малко. Пък и не вярвам че някой ще изеле да кара ще спре,ша извади един голям тефтер и една камера и да почне да пише ква била настилката и да снима пък и е вярно че след сяка зима настилката си променя облика поради лошото качество на поставяне. Обаче БИ БИЛО СУПЕР ЯКО АКО СТАНЕ!
На здраве за първия сняг на всички :beer: поне като не можем да караме да се напием ;)
Аватар
notty

Рейтинг: 1270

Мнениеот did » Вто Яну 06, 2009 7:18 pm

Много по-добре формулиран е този въпрос в една друга тема:

http://mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?t=46741

Ако искате да коментирате този въпрос тук, не го правете в "други видове колоездене", понеже вело-карта на България няма как да е нещо, което е само за един вид колоездене.

Планинските колоездачи ползват много повече GPS-и и е по-вероятно точно те да натрупат критичното количество данни, което ще доведе до правене на карта, базирана на такива данни.

Колкото до наклоните, процентите... Всеки, който може да чете карти, и сега може да си сметне тези проценти от съществуващите GPS карти и маршрути, къдети всички асфалтови пътища са налични с отлична точност.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот papi007 » Вто Яну 06, 2009 9:52 pm

did написа:Ако искате да коментирате този въпрос тук, не го правете в "други видове колоездене", понеже вело-карта на България няма как да е нещо, което е само за един вид колоездене...

Извинявам се че не съм потърсил преди това , но просто както написах- снощи ме напънаха тези мисли и сънен въобще не се сетих да проверя преди това, а ми се въртеше в главата , защото тук няколко дни се чудех откъде да избера асфалтовия маршрут за разходката си и акълчето ми измъдри това, а тъй като съм скаран с компютрите , реших да видя някой по-запознат с цялата тази работа какво мисли. Ще прочета утре какво има там и ако случайно измисля нещо - ще пиша там (за сега ми идва на акъл че не всеки може да си позволи GPS, което е първия проблем :crap: ).
Best wishes, papi007 :beer:
Аватар
papi007

Re: Възможно ли е ?

Мнениеот DstupidBastarD » Чет Яну 08, 2009 2:20 pm

papi007 написа:Една странна мисъл ме напъна (та даже ме накара да стана от леглото , да дойда и да я напиша тук!) ... седях и си мислех дали всеки път, когато някой велосипедист незнае даден маршрут , трябва да влиза и да пита "там има ли хасфалт, мога ли да мина със шосейка? а с байк? джип? ееее.. ся танк?!" дали е възможно.. Да се направи някакъв сайт със всички пътища из България, както е примерно бгмапс-а, НО за всеки път да има данни от сорта на пътна настилка, натовареност, снимки и каквото там още полезно като информация може да се направи във вид на таблица, както и примерно коментари за самите трасета, като самите данни ще се попълват от хора , които са минавали от там, и могат да дадат обективна информация дали е възможно с шосеен велосипед да се мине по отсечката Х-У :dunno: ,хм, нахвърлях си общо взето идеята, чакам коментари :popcorn: и самата тема е сериозна, така че ... без тъпи заядливи изцепки ;) Пък да видим какво ще стане :beer:

Идеята ти е наистина добра, братко. Баце Любо има подобно намерение и сметам, че е крайно време да почне да го осъществява. Имаме (е, баце Любо има, де, аз съм у множественото число само щото караме заедно и бех послъгал, че ше поддържам сайта дето мислехме да качваме траковете, както ше споделъ малко по-надоле у тескта) записани десетина по-яки трака на некои от най-добрите маршрути в България, както и сайт, на който планираме да ги качваме (аз съм модератор там и ше колим и бесим секи байкар, който се осмели да ми пише минуси тука). Вече е шибания януари, за който учените са доказали, че е най-депресиращия месец от годината и сметам, че е крайно време да пуснем сайта в безсмислена употреба, колкото да се сещаме за готината минала година и да правим шашави планове за още по-добрата настояща. Тва е, като имаме развитие по темата, ше пуснеме повече инфо. Муууууууууууууууууууууууууу! :popcorn:
Аватар
DstupidBastarD

Рейтинг: 1932

Отговор

Мнениеот Митко Ruse » Нед Яну 11, 2009 10:44 am

Ади ако ме харесваш като писач и аз мога да помагам.
Митко Ruse

Назад към Други видове колоездене