каква средна скорост държите

Този форум е за обмен на информация, свързана с всички видове колоездене извън планинското и велосипеди, различни от маунтин байк - шосейни, пистови, градски, туристически, и т.н., и т.н. Той обаче не е предвиден за обсъждане на най-евтините масови велосипеди, предлагани в изобилие в България! Моля, не занимавайте аудиторията излишно с тях!

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 900 / 900 / 10

каква средна скорост държите

Мнениеот look » Пон Апр 06, 2009 8:29 pm

примерно аз, колкото и да засичам винаги държа 30км в час.Обикновенно карам не повече от 80км на излизане.Терена е шосе с разнообразни наклони.
Аватар
look

Рейтинг: 1190

Re: каква средна скорост държите

Мнениеот rosty_sz » Пон Апр 06, 2009 9:24 pm

Браво! 30 средна си е доста добре.
Аз карам предимно в Средна Гора която изобилства с най- различни наклони и по "начупения" терен правя 23-24км. Когато излизам по равнинни маршрути дигам на 26-27км. Излизам 4-5 пъти седмично и навъртам около 200 на седмица. Никога не излизам ако не разполагам с достатъчно време и никога не карам за скорост. Карам за да се отделя от натовареното ежедневие за малко и подържам темпо което да ми позволи да се върна напълно адекватен за работа, която за съжаление никога не свършва. Средния ми пулс е винаги 146-148. Смятам да го сваля до месец на 138-140.
ТЪРСЯ ШИМАНСКА ПЛОЧА 39 ЗЪБА
rosty_sz

Рейтинг: 1380

Мнениеот brumbar » Пон Апр 06, 2009 9:42 pm

Днеска и аз ходих по начупения терен през Змейово, Борилово, Казанка и седмия и направих 30 средна - звера се завръща... :D
No Pain, No Gain
Аватар
brumbar

Рейтинг: 2000

Мнениеот peritroper » Пон Апр 06, 2009 10:43 pm

27-28 км\ч за пробег 60 км сравнително равно.
22-23 км\ч за дистанции 100-ина км с нормална денивелация (смесено).
Карам по около 150 - 200 км на седмица. (Данните са ми от миналата година,ама тогава пушех. Сега се надявам на поне 15% ъп :praying: )
Аватар
peritroper

Рейтинг: 1260

Мнениеот Grash » Пон Апр 06, 2009 10:52 pm

И моите средни варират около 24-28км/ч за маршрути 150-180км, които съм правил 2007г. като бях във форма. Рекорда ми, както за средна, така и за дължина ми остава първият ден до морето когато бях тръгнал. 33км/ч средна за 280км от София по магристралата до Стара Загора и от там до Гълъбово. Вярно че е доста равнинен този преход, но аз си се гордея с товяа постижение :^: Сега още набирам инерция и средната ми скорост е 20-24км/ч, като се има на предвид че това е общата с мотането докато излезна от града, не съм си засичал само определени участъци, нито съм гонил някога определена средна скорост, карам колкото мога и това е :)
Изображение
Аватар
Grash

Мнениеот Митко Ruse » Вто Апр 07, 2009 11:09 am

За тримесичието имам 100 часа тренировка.Което значи уикендите когато е можело навън/щом не е мокро значи е добре/ или тренажор, зала и вървене по стълби.Старал съм се да се вмествам в 60%-70% пулс.Пазя се от ранно влизане във форма или претренирване.Който кара добре сега няма да може налято.Никаде в литературата не се споменава за скорост.Само Амстронг пише, че 4000м. за 8м. и 20сек. като граница м/у сериозно подготвящите се колоездачи.Имаме един участък в Русе само с 10 метра денивилация за 7км 200м та там си правим контролните и ТТ.Та рекорда от август миналата година е 42,5 км/час. и е мой.Но след седмица Стенли кара ТТ на държавното с 20 сек. по-добре.Може би сбърках с формата а може би дъжда ме прецака.Нали ТошкоТодоров го донесе.
Митко Ruse

Мнениеот todor todorov » Вто Апр 07, 2009 2:29 pm

Митко Ruse написа:За тримесичието имам 100 часа тренировка.Което значи уикендите когато е можело навън/щом не е мокро значи е добре/ или тренажор, зала и вървене по стълби.Старал съм се да се вмествам в 60%-70% пулс.Пазя се от ранно влизане във форма или претренирване.Който кара добре сега няма да може налято.Никаде в литературата не се споменава за скорост.Само Амстронг пише, че 4000м. за 8м. и 20сек. като граница м/у сериозно подготвящите се колоездачи.Имаме един участък в Русе само с 10 метра денивилация за 7км 200м та там си правим контролните и ТТ.Та рекорда от август миналата година е 42,5 км/час. и е мой.Но след седмица Стенли кара ТТ на държавното с 20 сек. по-добре.Може би сбърках с формата а може би дъжда ме прецака.Нали ТошкоТодоров го донесе.

Митко, тая година съм приготвил за Тасос слънце. Така че идвай :beer:
todor todorov

Рейтинг: 1680

Мнениеот gtc » Вто Апр 07, 2009 3:24 pm

Здравеите аз подържам 20-21км все още съм с баик драг онтарио тим едищън.До няколко дни ще си взема новия драг блеид.Как мислите ще ми се вдигни ли средната скорост,до сега не съм имал шосеика.И още един въпрос на 2-3км краката направо ми се схващат и трябва да слеза от велосипеда,след това започват малко по малко да се отпускат нормално ли е това.Миналата година не съм го имал този проблем. :(!:
gtc

Рейтинг: 1210

Мнениеот brumbar » Вто Апр 07, 2009 3:38 pm

Щом ти се схващат краката, значи хем не си във форма, хем тръгваш прекалено бързо. Тръгни по спокойно първите километри и виж дали ще се схващаш. С шосейката определено ще качиш средната скорост.
No Pain, No Gain
Аватар
brumbar

Мнениеот Митко Ruse » Вто Апр 07, 2009 4:08 pm

До Бръмбар.И мен ми се схващат краката-моля за съвет.
Митко Ruse

Мнениеот look » Вто Апр 07, 2009 7:32 pm

да ви кажа много зависи и от качеството на асфалта ,ако е сравнително нов и без дупки чувствително се увеличава скороста.Вятъра също много ми влияе.Но напоследък си правя една статистика за всяко каране и все се получава 30км средна скорост.
Аватар
look

Рейтинг: 1190

Мнениеот Grash » Вто Апр 07, 2009 8:26 pm

look написа:да ви кажа много зависи и от качеството на асфалта ,ако е сравнително нов и без дупки чувствително се увеличава скороста.Вятъра също много ми влияе.Но напоследък си правя една статистика за всяко каране и все се получава 30км средна скорост.

:agree: Абсолютно вярно... постоянно ми се налага на равно или на надолно да намалявам поради лоша настилка... Това го има навсякъде в България, малко или много... В това отношение мамутите ме бият, защото винаги като карам с тях те си жулят през дупки и неравности все едно нищо няма, докато на мен сърце не ми дава да си тероризирам така колелото, особенно сега докато е още ново и съм 1567 килограма...

gtc написа:...Надявам се с шосеиката да ми е още по голямо удоволствието от самото каране. :D

Стига да е на асфалт, 100% гаранция :agree: :beer:
Последна промяна Grash на Вто Апр 07, 2009 8:36 pm, променена общо 1 път
Изображение
Аватар
Grash

Мнениеот gtc » Вто Апр 07, 2009 8:32 pm

Благодаря за съвета днес започнах с по бавно темпо минах около 3км,след което започнах да вдигам скоростта,хе почуствах никаква умора и нямаше обичаиното схващтане.Минах близо 30км не почуствах и кои знае каква умора.Надявам се с шосеиката да ми е още по голямо удоволствието от самото каране. :D
gtc

Рейтинг: 1210

Мнениеот marsa » Вто Апр 07, 2009 9:03 pm

gtc написа:Благодаря за съвета днес започнах с по бавно темпо минах около 3км,след което започнах да вдигам скоростта,хе почуствах никаква умора и нямаше обичаиното схващтане.Минах близо 30км не почуствах и кои знае каква умора.Надявам се с шосеиката да ми е още по голямо удоволствието от самото каране. :D
Освен това със загрявката, много важно за да няма претоварвания е да намериш точните предавки. Карай в разнообразни от към наклони местности, за да може да ползваш разнообразни предавки и да свикнеш кога какво ти трябва. Не е зле да опиташ и на равно да ускоряваш постепенно до много висока корост, така ще усетиш много точно при какво усилие се сменя предавка.

Ще видиш, че разликата между байк и шосейка е огромна в начина на поведение и въобще целия подход към велосипеда ;) В полза на скоростта ;)
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот gofren » Сря Апр 08, 2009 2:01 am

15тина тоя вятър мн досаден :banghead: карам по шосе, тротоар, парк то и за това такава скорост. просто някои места още ме е шубе да минавам и заобикалям по тротоари и парк /става дума за люлинския тунел на царица Йоана там минавам от горе и се заигравам и наравя една обиколка на парка :^: /
Аватар
gofren

Рейтинг: 1309

Мнениеот brumbar » Сря Апр 08, 2009 9:34 am

в 2 часа посред нощ, трябва да е била доста страховита тази обиколка на парка :clap: Имайки в предвид, че и най-вероятно не си бил в трезво състояние в това време на денонощието, чест ти прави, че си следил средната си скорост :D
No Pain, No Gain
Аватар
brumbar

Мнениеот DstupidBastarD » Чет Апр 09, 2009 5:51 pm

look написа:примерно аз, колкото и да засичам винаги държа 30км в час.Обикновенно карам не повече от 80км на излизане.Терена е шосе с разнообразни наклони.

При мене средната варира от 34 за 90 км с денивелация от 800м до 14 за 24км и денивелация от 1500м. А, са се сетих, че преди две години с бате Любо правихме 36 средна на Вакарел за 55км. Апа, още по-сега се сетих, че миналата година летото съм правил 38 за 65км, пак там. Тва май ми е рекорда за средна скорост при каране над 50км. Може и по-бързо да съм карал некога, ма сега не се сещам. Може и по-бавно да съм карал, ма не съм толкова шашав, да си признаем.:dontknow:
Аватар
DstupidBastarD

Рейтинг: 1932

Мнениеот marsa » Чет Апр 09, 2009 9:19 pm

DstupidBastarD написа:При мене средната варира от 34 за 90 км с денивелация от 800м до 14 за 24км и денивелация от 1500м. А, са се сетих, че преди две години с бате Любо правихме 36 средна на Вакарел за 55км. Апа, още по-сега се сетих, че миналата година летото съм правил 38 за 65км, пак там. Тва май ми е рекорда за средна скорост при каране над 50км. Може и по-бързо да съм карал некога, ма сега не се сещам. Може и по-бавно да съм карал, ма не съм толкова шашав, да си признаем.:dontknow:
Явно тенденцията е, че с всяка следваща година си настройвате километражите по- добре, баце :wavey: Базикам се, ще акам... ъъ така де :popcorn:
Аватар
marsa

Мнениеот DstupidBastarD » Чет Апр 09, 2009 9:25 pm

marsa написа:
DstupidBastarD написа:При мене средната варира от 34 за 90 км с денивелация от 800м до 14 за 24км и денивелация от 1500м. А, са се сетих, че преди две години с бате Любо правихме 36 средна на Вакарел за 55км. Апа, още по-сега се сетих, че миналата година летото съм правил 38 за 65км, пак там. Тва май ми е рекорда за средна скорост при каране над 50км. Може и по-бързо да съм карал некога, ма сега не се сещам. Може и по-бавно да съм карал, ма не съм толкова шашав, да си признаем.:dontknow:
Явно тенденцията е, че с всяка следваща година си настройвате километражите по- добре, баце :wavey: Базикам се, ще акам... ъъ така де :popcorn:

Таа година, баце, твърдо съм решил да направим 40+ средна на мойто трасе /Вакарел/. Просто ми требва лек попътен /западен/ ветрец и приятно халдно време /около 30 по Целзий) и ше стане работата. :D
Аватар
DstupidBastarD

Мнениеот marsa » Чет Апр 09, 2009 9:35 pm

Вие всички сте животни, какво са тия "хладни" 30 градуса, над 15 е пек.
Аватар
marsa

Мнениеот brumbar » Чет Апр 09, 2009 9:54 pm

Правил съм средна 38 с вятър в гърба за около 80 км /Калофер - Стара Загора/ Правил съм малко под 35 средна за 95 км. от Ст.З до град Шипка и обратно. Най-високата средна съм правил скрит зад Голямото хапче /От Казанлък до село Ягода беше към 48 км. час/ след изкачването на Змейово и последвалото спускане към града се закова на 42 км/час. Искам да подчертая, че тази скорост я постигнахме на връщане след като качвахме Бузлуджа с Хапчока и с Кольо /Николай Костадинов/.
No Pain, No Gain
Аватар
brumbar

Мнениеот DstupidBastarD » Чет Апр 09, 2009 10:04 pm

brumbar написа:Правил съм средна 38 с вятър в гърба за около 80 км /Калофер - Стара Загора/ Правил съм малко под 35 средна за 95 км. от Ст.З до град Шипка и обратно. Най-високата средна съм правил скрит зад Голямото хапче /От Казанлък до село Ягода беше към 48 км. час/ след изкачването на Змейово и последвалото спускане към града се закова на 42 км/час. Искам да подчертая, че тази скорост я постигнахме на връщане след като качвахме Бузлуджа с Хапчока и с Кольо /Николай Костадинов/.

Тоа верно требва да е големо хапче, баце. На мене се още скорости над 40 ми се виждат извънземни и предпочитам да го посвещавам на хапчетата. :crap:
Аватар
DstupidBastarD

Мнениеот bokicha » Чет Апр 09, 2009 10:41 pm

brumbar написа:... Кольо /Николай Костадинов/.

Да му пратиш много поздрави и заръка да спретне па таквоз убаво
вело- рали, оти на нас ни се очертава като трдиционно..
:beer:
Аватар
bokicha

Мнениеот brumbar » Пет Апр 10, 2009 10:08 am

Мерси, ще му пратя поздрави. Доколкото съм запознат, се носят МТБ слухове, че тази година щяло да има цели 3 състезания в Стара Загора. Май ще трябва да избърша калта на байка, дето седи от 2007, че от тогава не съм го карал :agree:
No Pain, No Gain
Аватар
brumbar

Мнениеот DstupidBastarD » Пет Апр 10, 2009 2:35 pm

brumbar написа:Мерси, ще му пратя поздрави. Доколкото съм запознат, се носят МТБ слухове, че тази година щяло да има цели 3 състезания в Стара Загора. Май ще трябва да избърша калта на байка, дето седи от 2007, че от тогава не съм го карал :agree:

Баце, бе прати ми на бележка неква поща, че имаш неколко снимки на мойто хапаратче от Сливен. Ако ти е мерак да ги имаш, де. :dontknow:
Аватар
DstupidBastarD

Мнениеот weekendwarrior » Пон Апр 13, 2009 10:22 am

Тоя сезон 22 км/ч, 140 вата.

За мое оправдание има много планини където карам. Също така числата включват загряване, разпускане, възстановяване ... не знам дали имат много смисъл. За пример ще дам вчерашната тренировка без загряване и разпускане, с две големи изкачвания и едно малко - 3.5 часа, 26 км/ч, 166 вата. Бяхме 6 човека много добре организирани, така че времето прекарано отпред беше около 1/3.
weekendwarrior

Рейтинг: 1230

Мнениеот Митко Ruse » Пон Апр 13, 2009 1:02 pm

Имаш добре структорирана тренировка.Любопитно ми е с какви прибори мериш ватовите си?
Митко Ruse

Мнениеот Митко Ruse » Пон Апр 13, 2009 1:03 pm

Митко Ruse написа:Имаш добре структурирана тренировка.Любопитно ми е с какви прибори мериш ватовите си?
Митко Ruse

Мнениеот weekendwarrior » Пон Апр 13, 2009 2:14 pm

Митко Ruse написа:Имаш добре структорирана тренировка.Любопитно ми е с какви прибори мериш ватовите си?

Наистина добре структурирана тренировка беше. Рядко се получава. Обикновено все се намира някой, който си мисли че е на състезание.

Мощността меря с Powertap - най-ефтиния от качествените ватометри. Слага се на мястото на центъра (hub-а) на задното колело. Записва мощността заедно със скоростта, пулса и каденса всяка секунда. След карането можеш да анализираш всички тези данни. Алгоритми изчисляват колко точно тежка е била тренировката и така можеш да настроиш плана за следващите дни, така че за състезанията да си в най-добра форма. Откакто го имам структурирам тренировките си изклчително на база мощност. Едно от първите неща, които забелязваш е колко ненадеждна (и сама по себе си безполезна) мярка е пулса. Аз съм общо взето начинаещ (на 43 г. съм, но се занимавам сериозно само последните 4) и ми е много трудно да изпълня правилно интервали, особено кратки, без да гледам мощността. Също, много ми е трудно на състезания по часовник да регулирам правилно усилията си в протежение на маршрута. С ватометъра смъкнах 2 минути на 40, само от по-добро разпределение на силите.
weekendwarrior

Рейтинг: 1230

Мнениеот Митко Ruse » Пон Апр 13, 2009 3:35 pm

Браво.Много съм изненадан от изключително правилния ти подход към тренировката.Аз ползвам комп. Polar със софтуер за анализ и голямо внимание обръщам на тези неща при подготовката си.А това, че тренировката се гради върху показанията за мощноста е толкова нова идея в света на професионалното колоездене.За мен е страшна изненада фразата "колко ненадеждна (и сама по себе си безполезна) мярка е пулса" изречена от български колоездачи и то любител, като мен.Обеден съм, че нашите професионалисти не знаят за съществуването за този метод или не го ползват.Искам да попитам.За състезанията по часовник - караш ли някаде.Имам неприятното чувство, че пишеш някаде от чужбина.Ади дано да си в БГ.
Митко Ruse

Следваща

Назад към Други видове колоездене