КОКА КОЛА

Този форум е за обмен на информация, свързана с всички видове колоездене извън планинското и велосипеди, различни от маунтин байк - шосейни, пистови, градски, туристически, и т.н., и т.н. Той обаче не е предвиден за обсъждане на най-евтините масови велосипеди, предлагани в изобилие в България! Моля, не занимавайте аудиторията излишно с тях!

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 900 / 900 / 10

КОКА КОЛА

Мнениеот look » Сря Сеп 23, 2009 7:10 pm

Гледам че по туровете има дават от колите по време на каране.Въпроса е нали уж е вредна.Изобщо дайте обяснение ,който може.
Аватар
look

Рейтинг: 1190

Re: КОКА КОЛА

Мнениеот Grash » Сря Сеп 23, 2009 7:16 pm

Аз не знам да е вредна... Иначе им дават заради кофеина и енергията, предполагам... :dontknow:
Изображение
Аватар
Grash

Рейтинг: 2000

Мнениеот za6tovsenamen » Сря Сеп 23, 2009 7:18 pm

Кофеина им идва ударно. Е то точно това им трябва в тежките моменти. Иначе даже преди старта удрят кофеин на таблетки( в които сигурно има още доста неща)... но това камерите просто не го виждат. :)
Аватар
za6tovsenamen

Рейтинг: 1852

Мнениеот Митко Ruse » Сря Сеп 23, 2009 7:23 pm

za6tovsenamen написа:Кофеина им идва ударно. Е то точно това им трябва в тежките моменти. Иначе даже преди старта удрят кофеин на таблетки( в които сигурно има още доста неща)... но това камерите просто не го виждат. :)

Кофеина е в допинг листата.По големи количества ги хващат.За мен колата е любима напитка и с удоволствие я пия ако има възможност по време на каране.На състезателите често има дават кутиики по 200 и колко беше грама на кола с инстантно кафе.
Митко Ruse

Мнениеот DstupidBastarD » Сря Сеп 23, 2009 7:41 pm

И аз обичам количка, ма зобим степчета с таурин и гуарана (струва 29 стинки и го има у секи супермаркет). Тънкият момент в таа химия е, че ако просто я сърбам по секо време, не ми действа, но ако пийнем като съм сдал багажа, ме дига доста (макар и за кратко време). Направих си тоа експеримент като карахме Свети Константин и Велинград-Белмекен, като бех яко сдухан още в началото на баира от Велинград нагоре. Предвидливо и предварително си бех сипал едно степче таурин в шишето и като сички ме изрезаха, ударих половин шише на неколко глътки. Немаше и 5мин. и направо излетех, стигнах баце Бръм и бате Любо за неколко минути, а беха поне 300-400 метра пред мене преди тва. Верно е, че пауъра ми стигна за още 5-6км и от Юндола нагоре пак омекнах, но реших да не прекалявам с химията и продължих на естествени стимуланти като грозде и две сухи пасти. Основното предимство на степчето пред кокаколата и разнитемутам питбули, редбули и прочее е, че не е газирано и не се издуваш от газове след тва. :blush:
Аватар
DstupidBastarD

Рейтинг: 1932

Мнениеот marfi » Сря Сеп 23, 2009 8:02 pm

Да не забравяме и че...

В 250 мл. кола се съдържат 105 Kcal (5% от препоръчителната доза при живот на 2000 KCal)

27g. захари (въглехидрати) или... 29% от препоръчителната дневна доза от около 100 г. (в числото захари влизат глюкоза и фруктоза)

Аз си посръбвам 250 мл. ако има че 500 ми идват много, ободрява ме и засища.
Изображение
Аватар
marfi

Рейтинг: 1620

Мнениеот Grash » Сря Сеп 23, 2009 8:06 pm

DstupidBastarD написа:... и като сички ме изрезаха, ударих половин шише на неколко глътки...

Абе не са били баш сички :D :wavey:
Изображение
Аватар
Grash

Мнениеот DstupidBastarD » Сря Сеп 23, 2009 8:10 pm

Grash написа:
DstupidBastarD написа:... и като сички ме изрезаха, ударих половин шише на неколко глътки...

Абе не са били баш сички :D :wavey:

Баце, разваляш ми литературния изказ, бе! Тва се нарича "хипербола". :deal:
Аватар
DstupidBastarD

Рейтинг: 1932

Мнениеот krumbgf » Сря Сеп 23, 2009 8:26 pm

А бе то че е вредна, вредна е ама аз рядко ден минава без да ударя по 2 литра ударно :D :rofl:
Аватар
krumbgf

Рейтинг: 1220

Мнениеот TREK_fan » Сря Сеп 23, 2009 8:50 pm

Абе,то ако кока-колата е вредна,с кофеина,захарта и газировката си(поне поради тия причини смятам,че много я смятат за вредна),то тогава бая напитки и храни са вредни,ама за шосейния ездач е важо да поглъща бързи въглехидрати и белтъчини,така че не виждам защо да не се употребява,а друг е въпросът,че аз я употребявам по-рядко,нещо като веднъж седмично,по 200-300 мл.
Every time I see an adult on a bicycle, I no longer despair for the future of the human race.
Аватар
TREK_fan

Рейтинг: 1710

Мнениеот BluE_Magic » Сря Сеп 23, 2009 10:26 pm

Колоездачите не пият нищо вредно споко :D
Аватар
BluE_Magic

Рейтинг: 1477
Местоположение: The universe, milky way galaxy, solar system, earth, bulgaria, plovdiv, trud

Мнениеот TeDo_BaPHa » Сря Сеп 23, 2009 10:33 pm

А някой замислял ли се е върху една друга съставка на Кока-Колата, а именно Фосфорната киселина ;)? В частност въздействието й върху костите?
Айде сега по една бира, че поне се знай че всичко е естествено и няма кво да вреди.. :beer: :D :agree:
ХОРА, ИЗПОЛЗВАЙТЕ ТЪРСАЧКАТА, ТЯ Е НАПРАВЕНА ЗА ДА ВИ УЛЕСНИ!!!
Cipokrila Zizibaga написа:p.s. Ако сте неосъзнат пубер на не повече от 14 и половина , или ми предлагате бартери за всякакъв вид бяла или черна техника, други предмети или човешки органи, моля не ме търсете.
Аватар
TeDo_BaPHa

Мнениеот PtD » Сря Сеп 23, 2009 11:59 pm

TeDo_BaPHa написа:Айде сега по една бира, че поне се знай че всичко е естествено и няма кво да вреди.. :beer: :D :agree:

И най-вече консервантите в нея :popcorn:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот Grash » Чет Сеп 24, 2009 12:23 am

Пийте си само чиста водица... ако има такава останала на горката ни планета :magnify:
Изображение
Аватар
Grash

Мнениеот marsa » Чет Сеп 24, 2009 12:34 am

Grash написа:Пийте си само чиста водица... ако има такава останала на горката ни планета :magnify:
Дестилирана, баце, от това по- чисто няма :peace:
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот PtD » Чет Сеп 24, 2009 6:36 am

Да не се повредиш от дестилираната, само... :eek3:
Аватар
PtD

Мнениеот marsa » Чет Сеп 24, 2009 6:54 am

PtD написа:Да не се повредиш от дестилираната, само... :eek3:
Не че пия такава, аз се оставям в ръжете на чешмяната почти винаги, но какво и е на дестилираната, освен липсата на соли и др. глупости (в смисъл в тях ли е проблема)?
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот Ivan_NL » Чет Сеп 24, 2009 8:38 am

Водата момчета е за миене - не за пиене.
Аз почти винаги на дълги преходи си пълня в едното шише кола. Действа ми много добре - има енергия и не ми дразни стомаха за разлика от някои енергийни напитки като Изостар от който ми се гади и драйфам. Колкото до съставките - незнам какви кисилини или там боклуци съдържа , ама аз съм израснал на Подуене - няма смисъл да ви казвам какво идваше от Кремиковци. Кто се спомина на мястото където ще ме закопат , ще могат да отворят мина за всякакви редки метали. :D
Аватар
Ivan_NL

Рейтинг: 1490

Мнениеот PtD » Чет Сеп 24, 2009 11:18 am

marsa написа:но какво и е на дестилираната, освен липсата на соли и др. глупости (в смисъл в тях ли е проблема)?

Баш това е :agree:
Аватар
PtD

Мнениеот notty » Чет Сеп 24, 2009 10:04 pm

Аз до колкото знам от тренера ми по баскет проблема с газираните напитки е че в повечето има много захар и при приемане на повече от около 500 мл захарите започват да вредят на изграждането мускулите.А и като пия газирано и карам се оригвам и пърдя едновременно така че комбинацията не е много приятна за тея в групата зад мене...
...
Аватар
notty

Рейтинг: 1270

Мнениеот marfi » Нед Сеп 27, 2009 3:00 pm

Вчера след финала на бревета с Бокича унищожихме чутовни количества кола, най-вредното в колата не е захарта или газариността, а глюкозо-фруктозния сироп, зачитам:

Този сироп се синтезира изкуствено от царевица. High-fructose corn syrup

Защо обаче е лош?

От стомашно-чревния тракт той отива директно в черния дроб и може да се разгражда само и единствено там! И което е по-лошото – докато се занимава с него, черния дроб, не може да се занимава с почти нищо друго.

От своя страна чистата глюкоза, може да преминава през черния дроб и да участва в метаболизма навсякъде в тялото (например в мускулите). Тя не блокира действието на черния дроб и се усвоява много по-бързо и всъщност е основно гориво за организма.

Аз обаче продължавам да си жуля кола :)
Изображение
Аватар
marfi

Мнениеот did » Нед Сеп 27, 2009 3:54 pm

Напълно невярно!

Глюкозно-фруктозен сироп, известен като инвертна захар, е продукт на хидролизата на захарозата, която всекидневно набиваме в промишлени количества. Всяко ядене на захар минава през хидролиза, която изисква енергия, така че инвертната захар е даже по-полезна от нормалната бяла захар.

Въобще не е задължително този сироп да се прави от царевица или нещо друго. Също не е вярно, че фруктозата е вредна - всъщност ако ядете плодове, приемате основно фруктоза.

Като става дума за сериозни теми, не се предоверявайте на първите страници в google!
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот marfi » Нед Сеп 27, 2009 4:20 pm

did написа:Въобще не е задължително този сироп да се прави от царевица или нещо друго. Също не е вярно, че фруктозата е вредна - всъщност ако ядете плодове, приемате основно фруктоза.

Прави се именно от царевица, защото е в пъти по-ефтино от нормалната захар, статистиката сочи, че кристалната захар в САЩ държи спад от 20% последните 30 год. Откакто е започнало по-силното синтезиране на глюкозо-фруктозен от царевица. Да не забравяме че царевица и соя са топ културите на щатите.

Прав си - не е задължително, но е по-изгодно.

Ако ядем плодове приемаме фруктоза - царевицата обаче не е плод :)
Изображение
Аватар
marfi

Мнениеот did » Нед Сеп 27, 2009 5:50 pm

Фруктозата си е фруктоза, независимо дали е получена от царевица или грозде, както солта си е сол, независимо дали е получена от морето или е от реакция на солна киселина и натриева основа
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Митко Ruse » Нед Сеп 27, 2009 6:09 pm

Уфффф ама сте и двамата!!! Чели сме,че рецептата на колата е една от най-ревностните пазени тайни.То секретни каси, то три ключа, който се държат от различни хора и т.н..
Митко Ruse

Мнениеот look » Нед Сеп 27, 2009 6:47 pm

Митак миналата година Турция осъди кока кола за секретната и формула.И вече не е тайна http://money.ibox.bg/news/id_1864900234
Аватар
look

Мнениеот look » Нед Сеп 27, 2009 6:49 pm

ети и още еддно инфо за колата http://health.actualno.com/news_138643.html
Аватар
look

Мнениеот did » Нед Сеп 27, 2009 6:57 pm

Митко Ruse написа:Уфффф ама сте и двамата!!! Чели сме,че рецептата на колата е една от най-ревностните пазени тайни.То секретни каси, то три ключа, който се държат от различни хора и т.н..

Ако ти кажа, че съм работил в лаборатория, където сме продавали химии на "Пловдив Ботълинг Къмпани", дето правят колата, ще ми повярваш ли? Влизал съм в лабораторията им, а с техните "секретни туби с концентрат" с бая остатъчно вещество, след доста миене, сме си носили вода :rofl:

Много легенди има, не им вярвайте!

Може кОлата да не е полезна, може да е вредна, не знам, но знам, че Кока-Колата е най-контролираната фирма на света за спазване на технологиите, както и най-проверяваната фирма на света за наличие на нещо вредно в напитката им.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Grash » Нед Сеп 27, 2009 6:59 pm

През първите 10 минути в тялото постъпват 1 ч. л. захар (а това е максималната препоръчителна дневна доза!)

Нещо много малко ми се струва това... може би имат предвид ако си в кома?! :dontknow:
Изображение
Аватар
Grash

Мнениеот Митко Ruse » Нед Сеп 27, 2009 7:12 pm

Като написах горното исках по скоро да кажа, че не е нужно да се спори за такива несъществени неща.Но се оказа, че не съм прав.Научих нещо важно, което мисля ще ми помогне в колоезденето.
Митко Ruse

Следваща

Назад към Други видове колоездене