избор на колело

Този форум е за обмен на информация, свързана с всички видове колоездене извън планинското и велосипеди, различни от маунтин байк - шосейни, пистови, градски, туристически, и т.н., и т.н. Той обаче не е предвиден за обсъждане на най-евтините масови велосипеди, предлагани в изобилие в България! Моля, не занимавайте аудиторията излишно с тях!

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 900 / 900 / 10

избор на колело

Мнениеот Inzagi » Сря Окт 21, 2009 1:54 pm

Имам въпрос към хорато които карат шосеини колела.
Аз карам bike от доста време,но от едно известно време доста сериозно се замислям да си зема и някаква шосейка.Харесал сам си няколко модела но нищо не разбирам от монтаж за бегачи въпроса ми е за тези колела

1. http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=30569 това колело изгодно ли е да се купи и монтажа добър ли е за тия пари
2.http://www.bikescenter-bg.com/index.php?step=module_action&modname=pricelist&modaction=details&product=1500&product_cat=314&lang=2
3.http://www.bikescenter-bg.com/index.php?step=module_action&modname=pricelist&modaction=details&product=2404&product_cat=314&lang=2
4.http://www.velomania-bg.com/?menu=cat&id=4&pid=404
5.http://www.velomania-bg.com/?menu=cat&id=4&pid=403
Каква е разликата му Drag Master - Drag Master Sora

Кое от всички колела е най добро
Аватар
Inzagi

Рейтинг: 1636

Re: избор на колело

Мнениеот crib » Сря Окт 21, 2009 2:13 pm

Виж ся, от тия колела Кубето е хем най-изгодното като цена/качество, хем с най-добрата окомплектовка. След него се нарежда S50-ката, после S60-ката.
crib

Рейтинг: 2000

Мнениеот Grash » Сря Окт 21, 2009 2:21 pm

Само да вметна, че доколкото знам от Chainreaction Cycles не пращат цели колела със безплатна доставка, ако е от значение. Иначе определено Cube-то е най-добрият вариант, а за сайта на Веломания няма да коментирам... защо държат още Pro Race, след като отдавна не се произвежда и надали ще се произвежда пак, защо на модела Drag Master има снимки на друг модел(Drag Team Master), който е 2 пъти по-скъп... :dontknow:
Изображение
Аватар
Grash

Мнениеот marfi » Сря Окт 21, 2009 3:00 pm

Inzagi написа:Имам въпрос към хорато които карат шосеини колела. Кое от всички колела е най добро

Най-доброто колело е... служебното, подареното или намереното на улицата :)

След него се нарежда - удобното, тоест колелото което отговаря на ръста ти и не те болят раменете, гърба и китките след като слезеш от него (защото така или иначе в краката може и да усещаш умора, но виж неправилната стойка и късото колело ще накарат гърба и китките ти да "горят".)

Оттук насетне всичко зависи от това колко пари си готов да отделиш, какво кормило ти се кара и тн.

Ето ти пример с бате Любчо - sportacus, взе си страхотно колело със страхотно съвременно кормило, обаче него си го кефи old school рогатката и си го смени...

Затова аз предлагам да отидеш в магазина и почнеш да пробваш наред, не само колела, но и шпайкове, парчета - всичко!

Колоезденето е малко или много въпрос на чувство - можеш да имаш перфектното колело (според нас), най-скъпото, което може да си позволиш и пак да не го чувстваш "твое" и обратното - може да имаш нормално, непретенциозно колело от среден клас, което напълно да отговаря на нуждите и стила ти на каране и да го чувстваш като създадено за теб.

Успех!

Всичко друго - Сора/Мора, Ултегра/Мултегра, 105... ще видиш че разликата е в няколко грама, една предавка повече и малко по-къса верига (2 зъба) в най-добрия случай...

В крайна сметка важното е да се въртиии :)
Изображение
Аватар
marfi

Рейтинг: 1620

Мнениеот TREK_fan » Сря Окт 21, 2009 3:44 pm

Хората преди мен хубаво са ти обяснили пич какво е положението с тънкостите при избор на шосеен велосипед.От тези модели,към които си се насочил най-добрият е CUBE-то понеже има по-качествен монтаж от останалите.Enjoy :agree:
Every time I see an adult on a bicycle, I no longer despair for the future of the human race.
Аватар
TREK_fan

Рейтинг: 1710

Мнениеот crib » Сря Окт 21, 2009 3:58 pm

и прегледай хубаво секцията "Продава" на форума тука, много често има по нещичко интересно там :eyebrow:
crib

Мнениеот Inzagi » Сря Окт 21, 2009 4:14 pm

Мерси за помоща и съветите
Cube-a 58cm аз сам висок 178/~75 kg става ли за мене тоя размер
Аватар
Inzagi

Мнениеот TREK_fan » Сря Окт 21, 2009 4:25 pm

Inzagi написа:Мерси за помоща и съветите

Ами виж сега.Погледнах в линка и се очудих защо го дават 58 см размерът че има 56 см център-топ тръба на която е колчето за седалката.Моят TREK например е 56 см размер и си е център-топ 56 см.Аз съм 174 см и ми е перфектен,а за тебе мисля,че ще ти е комфортно 58 см колело. :agree:
Every time I see an adult on a bicycle, I no longer despair for the future of the human race.
Аватар
TREK_fan

Мнениеот sportacus » Сря Окт 21, 2009 5:30 pm

Не съм сигурен че 58 е за теб. По добре една идея надолу отколкото да качваш размер нагоре!
Хубвао е да премериш 56 ти размер - също и 58 и да почувстваш.
Аз съм 180см и 58 ми идваше една идея в плюс.
Аватар
sportacus

Мнениеот BluE_Magic » Сря Окт 21, 2009 5:38 pm

Вие хора добре ли сте 58 см колело се кара от хора над 190см според мен 52-53 ръст ще е най добре виж това според мен неможеш да намериш по добро колело от него http://www.sprintmaxcom.com/e-shop/inde ... ng=2&order[]=price|desc

или за по малко пари..

http://www.sprintmaxcom.com/e-shop/inde ... ng=2&order[]=price|desc

:agree:
Аватар
BluE_Magic

Рейтинг: 1477
Местоположение: The universe, milky way galaxy, solar system, earth, bulgaria, plovdiv, trud

Мнениеот Grash » Сря Окт 21, 2009 5:40 pm

TREK_fan написа:

Ами виж сега.Погледнах в линка и се очудих защо го дават 58 см размерът че има 56 см център-топ тръба на която е колчето за седалката.Моят TREK например е 56 см размер и си е център-топ 56 см.Аз съм 174 см и ми е перфектен,а за тебе мисля,че ще ти е комфортно 58 см колело. :agree:

Няма смисъл да се мерят самите тръби, какъвто размер го дават, такъв е. Specialized например всичките са така, заради специфичната си геометрия. И със сигурност не може да се каже категорично кой размер е за него. Но ако трябва приблизително, като насока да се определи размер, то определено за 178см 58 е голямо, т.е. 56 би трябвало да е ок :agree:
Изображение
Аватар
Grash

Мнениеот BluE_Magic » Сря Окт 21, 2009 5:51 pm

Grash написа:
TREK_fan написа:

Няма смисъл да се мерят самите тръби, какъвто размер го дават, такъв е. Specialized например всичките са така, заради специфичната си геометрия. И със сигурност не може да се каже категорично кой размер е за него. Но ако трябва приблизително, като насока да се определи размер, то определено за 178см 58 е голямо, т.е. 56 би трябвало да е ок :agree:

Аз знайте ли как си ги смятам колечето на седалката според мен трябва да е високо 25см със седалката, защото аз карам размер 54 и ми е голяма а съм висок почти колкото него. Моя размер е 50 за рамка, защото от средното до върха на седалката ми е 74 см, затуй че най-добре 52 или 53 ръст на рамката за теб. :peace:
Аватар
BluE_Magic

Местоположение: The universe, milky way galaxy, solar system, earth, bulgaria, plovdiv, trud

Мнениеот sportacus » Сря Окт 21, 2009 5:57 pm

BluE_Magic написа:Вие хора добре ли сте 58 см колело се кара от хора над 190см според мен 52-53 ръст ще е най добре виж това според мен неможеш да намериш по добро колело от него http://www.sprintmaxcom.com/e-shop/inde ... ng=2&order[]=price|desc

или за по малко пари..

http://www.sprintmaxcom.com/e-shop/inde ... ng=2&order[]=price|desc

:agree:

Пич недей говори такива неща. Ще объркаш човека. Със сигирност 52-53 ще му е малко. Би могъл да слезне най ниско на 54 (аз лично съм карал такова) става но не мисля че за 178 е ок. Моето мнение е 56.
Рамката е едно от най важните неща и не трябва да се подценява.

Или пък за да не гадаеш ето ти още един ориентир:http://www.totalbike.com/service/frame_size.php измери си вътрешната част на краката (до чатала) и го обърни в инчове (делиш на 2,54) и виж какво ще ти даде.
Още: Изображение
5,83" ft x 30,48см = ~178см -> размера за тебе е точно 56
Но това пак е малко отностиелно. Все пак по добре е да си подплатен и с цифри.
Аватар
sportacus

Мнениеот Inzagi » Сря Окт 21, 2009 6:15 pm

Ok мерси много за инфото ще се ориентирам около 56 см и ще пробвам да видя кой размер ще ми пасне най доре
Аватар
Inzagi

Мнениеот BluE_Magic » Сря Окт 21, 2009 8:08 pm

Ти си знаеш човек ,но според мен земеш ли по голяма от 54 размер ще се прецакаш :agree:
Аватар
BluE_Magic

Мнениеот DstupidBastarD » Сря Окт 21, 2009 8:13 pm

BluE_Magic написа:Ти си знаеш човек ,но според мен земеш ли по голяма от 54 размер ще се прецакаш :agree:

Баце, по-добре кажи на треньора си или койтотамвиизбираколелатанаотбора да земе да попрочете тва-онова за колелетата и да не ви учи на глупости! :idea:
Аватар
DstupidBastarD

Рейтинг: 1932

Мнениеот za6tovsenamen » Сря Окт 21, 2009 8:28 pm

DstupidBastarD написа:
BluE_Magic написа:Ти си знаеш човек ,но според мен земеш ли по голяма от 54 размер ще се прецакаш :agree:

Баце, по-добре кажи на треньора си или койтотамвиизбираколелатанаотбора да земе да попрочете тва-онова за колелетата и да не ви учи на глупости! :idea:

Сигурно му викат Титан или Булдог :banghead:
Аватар
za6tovsenamen

Рейтинг: 1852

Мнениеот TREK_fan » Сря Окт 21, 2009 8:30 pm

Ехее.Ко стаа бе баце Blue що не земеш да отидеш да кажеш това за размера на рамката и ръста на колоездача на байк шопа в Остин,Тексас на 517 Саут Ламар булевард!К :bigeyes: ъдето ми казаха,че 56 см размер на 174-175 см колоездач му е оптимума!
Аватар
TREK_fan

Мнениеот ТИТАН » Сря Окт 21, 2009 8:32 pm

Аз мога да давам съвети как се пие,как се чукат яки мадами и как се карат яки коли.По колоездене съм бос и уроци не давам. :D
Последна промяна ТИТАН на Сря Окт 21, 2009 8:33 pm, променена общо 1 път
ТИТАН

Рейтинг: 875

Мнениеот marsa » Сря Окт 21, 2009 8:32 pm

Височината на рамката (особено ако е сбъркана с малко) се коригира най- лесно, ако не достига. По- дълго колче и евентуално спейсъри на стержена.

Ако е в повече е ясно - няма какво да се коригира и рамката трябва да се смени. Няма как да се кара ако не стигаш педалите.

Обаче има един по- тънък момент и той е дължината на рамката (виртуална горна тръба).

Когато е малко по- къса също се коригира с лапа, но ако това разстояние е голямо...

Не съм отварял линковете, но ако ще взимаш скъп велосипед се поинтересувай от размерите не само по числото - дали ще е 52 или 56, а цялостната геометрия на рамката.

П-с: 52-53 ще е малко. Аз съъм 183 и карам 57 (център - топ), като бих си взел една идея по- голяма рамка следващия път.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот za6tovsenamen » Сря Окт 21, 2009 8:38 pm

Aз си цъкам с драгчето 52, а аз съм 170см. Карал съм едно скотче 56(хоризонтална и вертикална тръба) и ми беше неудобно - доста дълго, иначе на височина беше добре, защото аз карам с 74см седалка (от средното до седалката).
Аватар
za6tovsenamen

Рейтинг: 1852

Мнениеот ТИТАН » Сря Окт 21, 2009 8:48 pm

Ти си за 48 според мен.Аз карам с 52 и съм висок 177см.
ТИТАН

Мнениеот Synthesis » Сря Окт 21, 2009 9:17 pm

ти па вече нишо не каза, само ше объркате момчето. Баце инзаго, намери некоа табличка в интернет и не слушай никой. Секи си фали тва къде има.
Аватар
Synthesis

Рейтинг: 1552

Мнениеот Inzagi » Сря Окт 21, 2009 9:19 pm

Ok като реша да купувам ще пробвам и преценявам на място ще имам предвид и дължината на рамката, мерси още веднъж за помоща
Аватар
Inzagi

Мнениеот BluE_Magic » Сря Окт 21, 2009 9:21 pm

Само едно нещо последно ще ви кажа колкото ти е по събрано колелото толкова е по добре нема смисал повече да говорим и да ходя да питам некви разбирачи от америка тва го знае секо хлапе незнам вие сега на кви се правите и съм сигурен че поне 50% от тук го знаят това нещо :peace: :liplick:
Аватар
BluE_Magic

Мнениеот Inzagi » Сря Окт 21, 2009 9:22 pm

Аз намерих тая таблица и според нея сам за ~ 56 см
http://www.evanscycles.com/help/#road
Аватар
Inzagi

Мнениеот ТИТАН » Сря Окт 21, 2009 9:23 pm

Прав е колегата.Не слушай много много кой какво ти казва.Както виждаш мненията са много противоречиви.Аз затова и на питам много много и затова с Рънър за 355лв. съм с резултати като на колеги сколелета за хиляди.Та и по добри бих казал.
ТИТАН

Мнениеот marsa » Сря Окт 21, 2009 9:29 pm

BluE_Magic написа:колкото ти е по събрано колелото толкова е по добре
Съжалявам, че ще те разочаровам, но ако това беше принципно вярно, расмери нямаше да има. Кво значи колкото е по- събрано? Няма пречка да се направи велосипед с междуосие = диаметъра на каплата + 1см да речем. Колкото по- събрано, толкова по- изправена стойка. Колкото по- дълго, толкова по- наведена, но по- напрегната.

Много зависи как ще се кара, не може да изстреляш "колкото по- събрано".
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот BluE_Magic » Сря Окт 21, 2009 9:37 pm

Човек защо му е да си зима рамка 56 или 58 размер това са излишни см и килограми разбираш ли защо ти говоря по сабрано плус това стоиката няма да е изправено като иска да залегне главата пред кормилото както правя аз плус това може и по дълга лапа да се сложи все тая не ми се занимава повече не мога да ви обясня много добре не ме бива като дойда в събота ще ми видите колелото и ръста аз карам 74 см и дори трябва да я дигна с 1 см но няма да е сега защото с по ниска седалка се прави сила а сила е хубаво да се прави през есенно зимния подготвителен период :D
Последна промяна BluE_Magic на Сря Окт 21, 2009 9:52 pm, променена общо 1 път
Аватар
BluE_Magic

Мнениеот Grash » Сря Окт 21, 2009 9:48 pm

ТИТАН написа:Ти си за 48 според мен.Аз карам с 52 и съм висок 177см.

Караш с рамка 52, не защото си висок 177 см, а защото караш рамка, произвеждана само в този размер.

BluE_Magic написа:Само едно нещо последно ще ви кажа колкото ти е по събрано колелото толкова е по добре нема смисал повече да говорим и да ходя да питам некви разбирачи от америка тва го знае секо хлапе незнам вие сега на кви се правите и съм сигурен че поне 50% от тук го знаят това нещо :peace: :liplick:

Значи няма такова нещо, че едното е по-добре или другото. Има една истина, и даже се очудвам че не я знаете. Аз поне съм я чел и срещал на много места, а именно: Ако ще караш по-спортно, в по-приведена и агресивна стойка, се приема че е по-добре рамката да е с един размер по-малка от подходящата за теб по принцип. Ако ще караш по-дълги разстояния, в по-изправена и естествена стойка, тогава е най-добре да си караш както ти е подходящо по размер, даже се допуска и един размер по-нагоре. Това, че по-голямата рамка била по-тежка и тн, са абсолютни глупости, за които си има специален форум и сайт, и е излишно да пълните главите на хората с тях :peace:
Изображение
Аватар
Grash

Следваща

Назад към Други видове колоездене