Как се монтира магнита за комп.

Този форум е за обмен на информация, свързана с всички видове колоездене извън планинското и велосипеди, различни от маунтин байк - шосейни, пистови, градски, туристически, и т.н., и т.н. Той обаче не е предвиден за обсъждане на най-евтините масови велосипеди, предлагани в изобилие в България! Моля, не занимавайте аудиторията излишно с тях!

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 900 / 900 / 10

Как се монтира магнита за комп.

Мнениеот Митко Ruse » Пон Ное 09, 2009 10:11 am

Приятели, вчера след неделните карания реших да си почистя колелото. Та го обърнах с колелетата нагоре. И по едно време забелязах как странничко се клати предната капла. Забелязах, че магнита като мине покрай сензора задържа леко докато се успокои и спре клатенето. Напраних справка във форума дали сме коментирали темата и се оказа, че бегло сме засегнали въпроса дали магнита да е по близо или по далеч от главината. Значи моето мнение е. Първо магнита да е на срещуположната страна на вентила, за да се уравновесява. До колко е така става ясно като погледнеш как спира да се върти каплата. Това може да се използва и за диагностика на главината. Виж по въпроса как да се постави сензора за скоростта и магнита нямам категорично мнение. Ако е по горе към кормилото ще е предпазен от вода и вибрации а и по къс кабел ако има такъв. Но пък магнита ще е повече ексцентричен. Кво ще кажете за тези мои разсъждения?
Митко Ruse

Рейтинг: 2000

Re: Как се монтира магнита за комп.

Мнениеот bikerider » Пон Ное 09, 2009 10:24 am

Подкрепям за монтажа максимално високо. Също така, идея си нямам колко тежи магнита и колко - вентила, но така би трябвало да се уравновесяват по-добре, т.е. магнита да е близо до каплата.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот bateto » Пон Ное 09, 2009 2:21 pm

За какво ти е магнит,компютър,километраж............вече не си ли знаеш маршрутите наизуст.
Аватар
bateto

Рейтинг: 1182

Мнениеот Grash » Пон Ное 09, 2009 2:35 pm

Митко още малко ще започне да си слага магнит и на десния курбел, че да уравновесява с този на левия, за по-плавен каданс :rofl:
Изображение
Аватар
Grash

Мнениеот bateto » Пон Ное 09, 2009 3:45 pm

............или си вземи най хубаво: Holux GPSport 245,може и някое гарминче.Аз имам Garmin 60SX ,само че моя нещо се скапа от вибрациите.Като се върнеш от каране(ако не те мързи)сядаш пред компа и се замерваш км и вертикалното изкачване и си водиш дневник на колоездача.
Аватар
bateto

Рейтинг: 1182

Мнениеот Ozzie » Пон Ное 09, 2009 3:54 pm

и аз това се чудя
с какви скорости карате, че да усетите 2 гр. дисбаланс в колелото?
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот brumbar » Пон Ное 09, 2009 4:08 pm

Ами новите Кампи и Фулкрум капли с висок борд са наплетени така, че спиците, които са срещу винтила са по-дебели и тежки от останалите. Има авно някаква разлика от 10-на грама, които грамчета при скорости от над 50 км/час започват да се усещат яко. Причината затова е, че за да напомпиш капла с борд 50 мм трябва да монтираш на винтила адаптор поне 75 мм, който си тежи.

Иначе и аз винаги монтирам магнита на спицата срещу винтила - логично е, а и защо да не го монтирам там, дори и да е безмислено нали все на някоя спица трябва да го турим :dontknow:
No Pain, No Gain
Аватар
brumbar

Мнениеот bikerider » Пон Ное 09, 2009 4:19 pm

:offtopic:

Ozzie написа:и аз това се чудя
с какви скорости карате, че да усетите 2 гр. дисбаланс в колелото?

Е с колата не си ли усещал разлика от 2гр над 60км/ч?
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот brumbar » Пон Ное 09, 2009 4:20 pm

@ Митко

От твоя пост не ме притеснява факта къде точно си монтирал магнита, а това "странично клатене" на предната капла. Обясни какво е това чудо, за луфт ли говориш :bigeyes:
No Pain, No Gain
Аватар
brumbar

Мнениеот Grash » Пон Ное 09, 2009 4:24 pm

На мен магнита и вентила са ми на ~50 градуса един от друг, изобщо не съм се и замислял за това, когато съм го слагал. До момента дисбаланс не съм усетил, даже мога да кажа, че бях супер очарован, като се спусках от Бояна по бул. Пушкин, където асфалта е много гладък. Имах чувството, че не се движа на колела, със 70 км/ч все едно летях, адска стабилност, все едно съм в кола или на мотор. Щом при тези условия не съм усетил дисбаланс, не смятам, че това за което говорите е нещо реално. Може би както баце бръм каза, на тези високо-профилните капли, със тежките вентили да има значение, но при обикновените няма.
Последна промяна Grash на Пон Ное 09, 2009 4:51 pm, променена общо 1 път
Изображение
Аватар
Grash

Мнениеот stilo » Пон Ное 09, 2009 4:37 pm

А на колко сантиметра настрани е позволено да си монтирам компютъра от лапата, така че да не ми тегли кормилото на съответната страна?
Или да сложа втори компютър от другата - за противотежест?
Аватар
stilo

Мнениеот brumbar » Пон Ное 09, 2009 4:43 pm

Баце, тука сега си говорим за магнити и спици, до компютъра още не сме стигнали. Аз моя съм го монтирал на колчето на кормилото и така съм решил тази философска дилема, която така те измъчва. Иначе на теб бих ти препоръчал от другата страна на кормилото за баланс да монтираш едно радио, че като си карате в група да си слушате и куфеете ако ви доскучее:agree:
No Pain, No Gain
Аватар
brumbar

Мнениеот BluE_Magic » Пон Ное 09, 2009 4:45 pm

stilo написа:А на колко сантиметра настрани е позволено да си монтирам компютъра от лапата, така че да не ми тегли кормилото на съответната страна?

Монтирай го на лапата :look:
Аватар
BluE_Magic

Рейтинг: 1477
Местоположение: The universe, milky way galaxy, solar system, earth, bulgaria, plovdiv, trud

Мнениеот stilo » Пон Ное 09, 2009 4:49 pm

BluE_Magic написа:
stilo написа:А на колко сантиметра настрани е позволено да си монтирам компютъра от лапата, така че да не ми тегли кормилото на съответната страна?

Бе то 'убу, ама като го туря на лапата образа му се завърта на 90 градуса обратно на ЧС. И почва нещо много да ме боли врата :bawling:
Аватар
stilo

Мнениеот madmartigan » Пон Ное 09, 2009 4:50 pm

Всички сте в грешка. Трябва да се монтират 2 компютъра симетрично разположени на кормилото, 2 датчика от двете страни на вилката и 2 магнита, които заедно с винтила да са на върховете на равностранен триъгълник.
I feel the need... the need for speed!
Anger Management
Аватар
madmartigan

Рейтинг: 1440

Мнениеот Grash » Пон Ное 09, 2009 4:53 pm

stilo написа:
BluE_Magic написа:

Бе то 'убу, ама като го туря на лапата образа му се завърта на 90 градуса обратно на ЧС. И почва нещо много да ме боли врата :bawling:

Моята Sigma, предполагам и повечето велокомпютри позволяват монтиране на лапа, но трябва да разглобиш и сглобиш за тази цел самата стойка.
Изображение
Аватар
Grash

Мнениеот stilo » Пон Ное 09, 2009 4:55 pm

Моят е явно по-стар модел - не мое да се върти :dontknow:
Аватар
stilo

Мнениеот brumbar » Пон Ное 09, 2009 4:56 pm

Аз точно заради туй си карах без компютър цели 3 години, ама пусто Митко ме убеди да си сложа тая пущина компутъра, а сега се оказва, че ако требва да са наред нещата ще се наложи да си купя още един комплект, па и транспортир за да мога да измеря ъгъл от 60 градуса за да направим равностранен триъгълник :(!:
No Pain, No Gain
Аватар
brumbar

Мнениеот stilo » Пон Ное 09, 2009 5:01 pm

Мислех и да го махна, но пък какво ще гледам, като карам?
От тея педали ми се завива пък и свят :dontknow:
Това шосейното е само болка...
Аватар
stilo

Мнениеот za6tovsenamen » Пон Ное 09, 2009 5:16 pm

Изображение
Ето една схема на каплата на Митко :D . Всичко по нея е точно, може би единствено да съм объркал ЛЕКО наплитането. Виждат се 12-те спици. Там където е винтилът е единия връх на вписания в окръжността равностранен триъгълник. Отсечка ВМ е медиана в триегълника(разделя АС на две равни части). В същия момент точка М лежи на спица номер 4(на чертежа спиците не са обозначенис номера, защото незнаех кой от къде започва да брои :D ).
=> магнита трябва да е точно там, където е точка М. :deal: :lolup:
Аватар
za6tovsenamen

Рейтинг: 1852

Мнениеот TREK_fan » Пон Ное 09, 2009 5:24 pm

Moнтира се на която спица ти хареса :eyebrow:
Every time I see an adult on a bicycle, I no longer despair for the future of the human race.
Аватар
TREK_fan

Рейтинг: 1710

Мнениеот Митко Ruse » Пон Ное 09, 2009 5:28 pm

Бре станало е дискусия.Сложете си показалеца под човката на седалката и завъртете курбела.Появяват се въбрации а при по лошите случаи и цялото колело подскача.Ако имате сензор на заднато колело ще видите и на каква скорост става това.По подобен начин може да се провери и предното колело само трябва да си по-пъргав в ръцете.Повярваите ми това се усеща а и може да те провали особенно ако си надул гумите над 10 атм. и си с твърди карбонови капли и твърда карбонова рамка.Бръм нямам хлабавина в главината а казвам, че каплата се върти напред - назад дълго докато се успокои.Магнити слагам яко и на курбела за каданса и във веригата за мощноста и сичко си записвам в Polara и го пренасям в дневник на компа в къщи и след това с програма за анализ си доказвам, колко неправилно карам.
Последна промяна Митко Ruse на Пон Ное 09, 2009 5:32 pm, променена общо 1 път
Митко Ruse

Мнениеот stilo » Пон Ное 09, 2009 5:32 pm

TREK_fan написа:Moнтира се на която спица ти хареса :eyebrow:

Ааа, не така...в шосейното колоездене няма случайни неща :D
защовсена-той си знае-...а не трябва ли да е максимално близо до шината, че ето - подскача?
Аватар
stilo

Мнениеот za6tovsenamen » Пон Ное 09, 2009 5:33 pm

Нека оставим чертежът да говори. Иначе май си прав... :peace:
Аватар
za6tovsenamen

Мнениеот TREK_fan » Пон Ное 09, 2009 5:35 pm

stilo написа:
TREK_fan написа:Moнтира се на която спица ти хареса :eyebrow:

Ааа, не така...в шосейното колоездене няма случайни неща :D
защовсена-той си знае-...а не трябва ли да е максимално близо до шината, че ето - подскача?

Имал съм късмет с мойте карбоновите капли-няма вибрации,няма клатене,няма тракане,няма никви проблеми в тях :D :D
Every time I see an adult on a bicycle, I no longer despair for the future of the human race.
Аватар
TREK_fan

Мнениеот brumbar » Пон Ное 09, 2009 5:36 pm

za6tovsenamen написа:Изображение
Ето една схема на каплата на Митко :D . Всичко по нея е точно, може би единствено да съм объркал ЛЕКО наплитането. Виждат се 12-те спици. Там където е винтилът е единия връх на вписания в окръжността равностранен триъгълник. Отсечка ВМ е медиана в триегълника(разделя АС на две равни части). В същия момент точка М лежи на спица номер 4(на чертежа спиците не са обозначенис номера, защото незнаех кой от къде започва да брои :D ).
=> магнита трябва да е точно там, където е точка М. :deal: :lolup:

Баце, вече съм пред припадък и съм на път завинаги да се откажа от колоезденето :banghead: Чудя се, защо производителите ни причиняват това, като решението може да е толкова просто - ами що не почнат да слагат една цяла магнитна спица вместо да ни тормозят с тези зверски изчисления, къде точно минава медианата, как разделя триъгълника и къде е въпросната точка М - верното място на магнита.
Ако продължа да разсъждавам още малко по въпроса съм сигурен, че е въпрос на време да си открия и G точката :nono:
No Pain, No Gain
Аватар
brumbar

Мнениеот Grash » Пон Ное 09, 2009 5:37 pm

А за любителите на високи скорости, да се направи специална капла, на която всичките спици да са магнитни :magnify:
Изображение
Аватар
Grash

Мнениеот za6tovsenamen » Пон Ное 09, 2009 5:40 pm

Grash написа:А за любителите на високи скорости, да се направи специална капла, на която всичките спици да са магнитни :magnify:

И след като сензорът улови сигнала X пъти да го дели на броя на спиците ли? Това ще забави работата на компютърчето.
Аватар
za6tovsenamen

Мнениеот TREK_fan » Пон Ное 09, 2009 5:43 pm

Ам че моят магнит и сензор като не са отпред,а са отзад?Ко праим с изчисленията там? :dontknow:
Аватар
TREK_fan

Мнениеот Митко Ruse » Пон Ное 09, 2009 5:46 pm

Бръмчо страхотна идея за магнитната спица-патентоваи, че има хляб тука.Но ако всички са магнитни то ще стане генератор на ток-може би.Приятели както се каза по горе няма нищо случаино.Ако ви изтръпват ръцете или Ви боли задника а и още болки по ставите -търсете вибрацията.Болка в бедрените мускули е разрешена.Други са от грешки в системата.
Митко Ruse

Следваща

Назад към Други видове колоездене