Пукате ли гуми?

Този форум е за обмен на информация, свързана с всички видове колоездене извън планинското и велосипеди, различни от маунтин байк - шосейни, пистови, градски, туристически, и т.н., и т.н. Той обаче не е предвиден за обсъждане на най-евтините масови велосипеди, предлагани в изобилие в България! Моля, не занимавайте аудиторията излишно с тях!

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 900 / 900 / 10

Re: Пукате ли гуми?

Мнениеот TREK_fan » Сря Сеп 23, 2009 11:44 pm

BluE_Magic написа:Аз карам с външни гуми мишелин от 8 лева за писта са супер скапани ако асвалта е мокар като стана на педал ми превърта ама внимавам да не влизам в дупки и да не минавам през камъчета и не пукам гуми . За последно на белмекен спуках гума иначе преди това някъде към 1000 км не съм пукал и сега след белмекен имам 1000 и не съм пукал . т.е. всичко си зависи от теб дали внимаваш или не :popcorn:

Напълно си прав колега,но има и причини от малко по-друг характер,като например лекинко отъркана основа на вентила ми-съответно не веднага,но с течение на времето то си почва да пуска минимално количество въздух от там и ето ми мене днес спаднала задна гума,наистина се изненадах като установих,че е там дупчицата :bigeyes: :banghead:
Every time I see an adult on a bicycle, I no longer despair for the future of the human race.
Аватар
TREK_fan

Рейтинг: 1710

Мнениеот sam_u_rai » Сря Сеп 23, 2009 11:52 pm

Пукане на гуми при и около вентила се получава при всите велосипеди, няма значение дали е шосе или планинско. Всичко си идва от допира при шината и триенето у него и в един момент ей ти пуф. :dontknow:
За целта можем да сложим подложка от нещо си като го прекараме през винтила и то да опре у шину, така ще му удължим животеца па и на нас неврологичния процес ще намалее. :roll2:
Аватар
sam_u_rai

Рейтинг: 1340

Мнениеот Grash » Чет Сеп 24, 2009 12:22 am

BluE_Magic написа:...т.е. всичко си зависи от теб дали внимаваш или не :popcorn:

Не мога да се съглася, защото поне в 90% от случаите(поне в шосейното колоездене) гумите се пукат от много малки стъкълца, трънчета и тн... т.е. все неща, които с просто око не можеш да забележиш/заобиколиш на настилката... просто няма начин... Случаите, когато някой не е забелязал парчето метал на пътя, което в последствие му нарязва и вътрешната и външната гума, е съвсем отделен :D
Изображение
Аватар
Grash

Рейтинг: 2000

Мнениеот Ivan_NL » Чет Сеп 24, 2009 9:07 am

Като чета какво пишете мога да кажа само:
Не си купувайте гуми Лайт , Соник или каквито и да било там леки версии. Всички те нямат защита - за да се търкалят по-леко. Ползват се ако ще караш на състезание ама никой не тренира с тях.
Облепете си шините отвътре с добър бандаж - тоя дето е като текстил , а не ползвайте пластмасовите боклуци - влючително Кампа. Не е скъп е ще ви предпази от протърквания.
Какви са тези цени 80лв за гума? Конти 4000, Мишелин про3 са по €22-25 => 40-50лв? Аз бих си ги купувал от интернет магазин. Можете да си купите 4 наведнъж - за целия сезон и пощенските разходи няма да ви товарят.
Тов което също много пука гумите са още малките камъчета кито се набиват в гумата. С течение на времето те се набиват все повече и повече докато пробият вътрешната. Аз редовно оглеждам гумите и с върха на остро ножче - от тия дето се чупят - и ги изваждам. Определено мога да кажа че помага.
Аватар
Ivan_NL

Рейтинг: 1490

Мнениеот TREK_fan » Чет Сеп 24, 2009 9:24 am

Ivan_NL написа:Като чета какво пишете мога да кажа само:
Не си купувайте гуми Лайт , Соник или каквито и да било там леки версии. Всички те нямат защита - за да се търкалят по-леко. Ползват се ако ще караш на състезание ама никой не тренира с тях.
Облепете си шините отвътре с добър бандаж - тоя дето е като текстил , а не ползвайте пластмасовите боклуци - влючително Кампа. Не е скъп е ще ви предпази от протърквания.
Какви са тези цени 80лв за гума? Конти 4000, Мишелин про3 са по €22-25 => 40-50лв? Аз бих си ги купувал от интернет магазин. Можете да си купите 4 наведнъж - за целия сезон и пощенските разходи няма да ви товарят.
Тов което също много пука гумите са още малките камъчета кито се набиват в гумата. С течение на времето те се набиват все повече и повече докато пробият вътрешната. Аз редовно оглеждам гумите и с върха на остро ножче - от тия дето се чупят - и ги изваждам. Определено мога да кажа че помага.

Колкото до бандажа моят е Velox(Fond de jante) и е като текстил.Досега много добра работа върши,а протъркването на гумата около вентила няма гаранция,че е 100% резултат на лош бандаж!А камъчета никога не съм намирал забити в гумите ми,много се учудвам на това,че малки камъчета могат да спукат гумата,хъммм,странно :erm:
Every time I see an adult on a bicycle, I no longer despair for the future of the human race.
Аватар
TREK_fan

Мнениеот BluE_Magic » Чет Сеп 24, 2009 9:30 am

Дам тва с малките камъчета е вярно мойте гуми целияте са на дупки вуншните много често взе да ми се случва като спукам гума да е върху друга лепенка ама защо :dontknow:
Аватар
BluE_Magic

Рейтинг: 1477
Местоположение: The universe, milky way galaxy, solar system, earth, bulgaria, plovdiv, trud

Мнениеот Ivan_NL » Чет Сеп 24, 2009 9:51 am

Имам в предвид едни съвсем малки камъчета - като трънчета, карфички или както там ги наречеш и нищожни стъкълца - същата форма които няма как да ги избегнеш. И понеже са диста остри се забиват дибре в гумата и немогат да бъдат изхвърлени. Ефекта е още по-добър ако е мокро и те се лепят по гумата. Осен ако в БГ пътищата не са станали толкова добри :bigeyes: или има само големи камъни :D
Аватар
Ivan_NL

Мнениеот Grash » Чет Сеп 24, 2009 10:27 am

От както карам колело активно (25 000 км+) не ми се е случвало да си спукам гумата със камъче :dontknow: От къде ги намирате тези остри камъчета, не знам... :D Може би е възможно, ако гумата няма абсолютно никакви защити от спукване, защото в противен случай, дори и да се забие в гумата, най-далече да стигне до въпросният защитен слой, който би трябвало да е предостатъчен да задържи въпросното камъче(освен ако нямате предвид заострен диамант :D ) Гумите се пукат най-често от малки стъкълца, ужасно малки... Също така и от трънчета(внимавайте в Пловдив :D ), много малки метални стружки, телчици и тн... Карал съм със гуми за 40-50 лв, доста, но със тях пуках доста повече и сцеплението на мокро си е като при гуми за 10-20 лв... не че карам толкова много на мокро, но никога не знаеш къде и какво ще те изненада. Колко тежат тези въпросни мишленки? Знаете колко е важно колелата да са максимално леки, контитата с които карам са по 205 грама :magnify:
Изображение
Аватар
Grash

Мнениеот Ivan_NL » Чет Сеп 24, 2009 11:06 am

Сега като се замисля може и в БГ да няма такива кмъчета , защото тук велосипедните пътеки и второ-третокласните пътища върху асфалта мажат някакъв битум и го посипват със съвсем ситни камъчета - сигурно за износване. Те би трябвало да се утъпчат но все така остават за "цял живот" някои дето не са залепени и се грижат за гумите.
Като говорех за гуми 40-50лв. имах в предвид че точно твойте са на тази цена. Иначе всички от този клас Конти, Мишелин, Швалбе, Витория са около 200гр.
Аватар
Ivan_NL

Мнениеот Grash » Чет Сеп 24, 2009 11:38 am

http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... elID=18796

37 евро във chainreaction, сигурно някъде и по-евтини ги има, но не съм чак толкова дребнав :dontknow: Още повече, че ползвам отстъпка във Веломания и реално съм ги плащал около 70 лева ;)
Изображение
Аватар
Grash

Мнениеот DstupidBastarD » Чет Сеп 24, 2009 11:53 am

Ivan_NL написа:Сега като се замисля може и в БГ да няма такива кмъчета , защото тук велосипедните пътеки и второ-третокласните пътища върху асфалта мажат някакъв битум и го посипват със съвсем ситни камъчета - сигурно за износване. Те би трябвало да се утъпчат но все така остават за "цял живот" някои дето не са залепени и се грижат за гумите.
Като говорех за гуми 40-50лв. имах в предвид че точно твойте са на тази цена. Иначе всички от този клас Конти, Мишелин, Швалбе, Витория са около 200гр.

Хехехе, вчера точно от камъче с размер на песъчинка пукнах предната гума, баце, а за да е цирка пълен, се оказа, че задната е изпускала уекинко в същото време заради протъркване при винтила. Пълна програма, а още не бех излезнал от София. Реших, че е Божи знак да остана тук и се прибрах вкъщи. :praying:
Аватар
DstupidBastarD

Рейтинг: 1932

Мнениеот TREK_fan » Чет Сеп 24, 2009 12:11 pm

А Конти GP 4000s имат ли добро сцепление на мокро?На баир дали ще превъртват и буксуват? :dontknow:
Аватар
TREK_fan

Мнениеот Grash » Чет Сеп 24, 2009 12:28 pm

Е точно това казвах, че поведението им на мокро е много добро, чак се очудих. Аз нарочно ги тествах при резки маневри с около 25 км/ч, рязко настъпване в изправено положение на ниска предавка, както и рязко спиране - държеше си се все едно е сухо... Иначе на баир не съм боксувал, а със предишните ми гуми Bontrager Race Lite, определено имах този проблем. Аз все пак съм тежък, така че ако ти си 25 кила, може и да пробоксуваш :D
Изображение
Аватар
Grash

Мнениеот TREK_fan » Съб Сеп 26, 2009 3:07 am

Aбре хора,за шосейните Мишелин гуми чета из доста сайтове,че имат тези минуси:много лесно се режат и пукат,много лесно се износват,откъсва се частта,която опира в шината от страните на гумата и в крайна сметка иззлиза скъпа гума за краткия и живот! :crazy: Не знам как компания като Мишелин си позволява да произвежда подобни боклуци?Аз лично повече няма да си губя времето с тая пародия на гума? :nono: :banghead:
Аватар
TREK_fan

Мнениеот tedopk » Съб Сеп 26, 2009 4:47 pm

Вчера излизах, карах градско, после малко горичка и карах през някви тревуляци 50 сантима високи и като се прибрах, гледам и двете гуми спаднали. :D
tedopk

Рейтинг: 1115

Мнениеот krumbgf » Съб Сеп 26, 2009 6:46 pm

tedopk написа:Вчера излизах, карах градско, после малко горичка и карах през някви тревуляци 50 сантима високи и като се прибрах, гледам и двете гуми спаднали. :D

А бе ти човек из тревуляци :D
Вчера карам си аз из София и както пътя е със супер асфалт и гледам павета. Те паветата беха 20 тина метра и после пак асфалт.
Качвам се аз на протоара и на 2 метра преди началото на готиния път малко прах и дребни камъчета.
За тия 2 метра предната гума се спука.
Днес като я сменявах гледам че е спукана на 1 място и то съвсем малко. Сега се чудя ако я залепя дали ще може да се кара с нея? :dontknow:
Аватар
krumbgf

Рейтинг: 1220

Мнениеот BluE_Magic » Съб Сеп 26, 2009 6:57 pm

Ако я залепиш хубаво естествено че ще може :peace:
Аватар
BluE_Magic

Местоположение: The universe, milky way galaxy, solar system, earth, bulgaria, plovdiv, trud

Мнениеот marfi » Пон Сеп 28, 2009 10:07 am

:offtopic:

Не знам пукате ли не пукате ли гуми, но тези Мишленки ги искам!

Изображение

Michelin Axial in World Champion Stripe colors!

Някой да знай от къде да си взема?
Изображение
Аватар
marfi

Рейтинг: 1620

Мнениеот za6tovsenamen » Пон Сеп 28, 2009 10:43 am

marfi написа::offtopic:

http://www.niko-bikes.com/eshop/product_info.php?products_id=314

Michelin Pro Light in Giro d'Italia colors! :eyebrow:
Аватар
za6tovsenamen

Рейтинг: 1852

Мнениеот marfi » Пон Сеп 28, 2009 10:47 am

za6tovsenamen написа:Michelin Pro Light in Giro d'Italia colors! :eyebrow:

О мерси!

Но не е баш тази ракия :) А и мисля че описанието не е правилно пише 700 на 20, а на снимката ясно се вижда 622, предполагам че е също 622 на 23 като горната :)
Изображение
Аватар
marfi

Рейтинг: 1620

Мнениеот za6tovsenamen » Пон Сеп 28, 2009 10:50 am

:dontknow: Нищо не мога да кажа по въпроса, но като се загледах нa мойте гуми пише 700x25c :eek3:
Аватар
za6tovsenamen

Мнениеот BluE_Magic » Пон Сеп 28, 2009 11:45 am

za6tovsenamen написа:
marfi написа::offtopic:

http://www.niko-bikes.com/eshop/product_info.php?products_id=314

Michelin Pro Light in Giro d'Italia colors! :eyebrow:

Не си взимай такива в никакъв случай супер гадни са .
Аватар
BluE_Magic

Мнениеот TREK_fan » Пон Сеп 28, 2009 9:36 pm

Bang oще една спукана гума днес,тоз път предна Мишелин.Причината-2-милиметрово стъкло!Мишелин Про 2 лайт рууулз,f*ck this s*it :banghead: :banghead: :(!: :(!: :bigeyes:
Аватар
TREK_fan

Мнениеот krumbgf » Пет Окт 02, 2009 8:53 pm

Schwalbe Ultremo DD какво ще кажете за тези гуми http://www.schwalbe.com/gbl/en/produkte ... rodukt=197
Другите гуми които ми харесаха са Durano Plus http://www.schwalbe.com/gbl/en/produkte ... rodukt=200
ама ми изглеждат доста тромави със своите 340 грама :dontknow:
Кои са по-подходящи за Българските пътища?
Аватар
krumbgf

Мнениеот TREK_fan » Вто Окт 06, 2009 9:27 pm

Знайте ли кво констатирах азе днес?Значи,карам си по едно здраво баирче и по едно време ми се стори предната гума уекинко по-мека от както беше когато излязох от къщи.Съответно спирам,пипам гумата,тя-доста поспаднала,вадя от чантичката манометъра,меря налягането-то 4 бара,почнах да се чудя от кво може да е понеже не беше спукана,нямаше пробив в гумата!По едно време се сетих,че имаше една резка 3-4 мм от едно стъкло предната седмица и я намерих и реших да я наплюнча и видя дали ще стане мехур.Мдааа,мехури почнаха да бълбукат от плюнката и си казах-те това е като има цепка и от вътрешната страна на външната гума явно вътрешната почва да омеква.После вкъщи я гледах отвътре таа пущина Мишелин Про2 лайт и видях,че има само една цепка,3-4 мм отвътре.Брех,тез мойте гуми много плачат за контейнера за отпадък.Аз се зарекох повеке Мишелин да не купя :nono: :bigeyes: :banghead: :xx(:
Последна промяна TREK_fan на Вто Окт 06, 2009 9:53 pm, променена общо 1 път
Аватар
TREK_fan

Мнениеот za6tovsenamen » Вто Окт 06, 2009 9:44 pm

http://cyclex.co.uk/product/cycle_tyres/blizzard.html
Е тфа е гумата за мене! :smash: Карам ли, не карам пукане няма. То да кажеш, че не карам и затова не пукам, ама аз си карам и тя не се пука! Случвало ми се е по целите гуми да полепнат мънички камъчета(които според вас са причинителите за нещастието) и след километър няма нищо! :bowdown: Превъртане на мокро не съм осещал до сега, а относно завиването - завива си! :eyebrow: Е може просто да съм олучил точната партида. :^:
Аватар
za6tovsenamen

Мнениеот BluE_Magic » Вто Окт 06, 2009 10:01 pm

В неделя спуках гума на Гребната и неможах да я залепя и я хвърлих много ме е яд отидоха 4 лева :bawling: нищо че не съм ги давал аз :eek3:
Аватар
BluE_Magic

Мнениеот krumbgf » Сря Окт 07, 2009 8:07 pm

BluE_Magic написа:В неделя спуках гума на Гребната и неможах да я залепя и я хвърлих много ме е яд отидоха 4 лева :bawling: нищо че не съм ги давал аз :eek3:

4 лева ???
Аз си взимам от 10-15 лева за 1 месец отиват :dontknow:
А ти от 4 лева :bigeyes: тия ги гърмя за по малко от седмица. Баси не знам що така става :bawling:
Аватар
krumbgf

Мнениеот BluE_Magic » Сря Окт 07, 2009 9:09 pm

Аз с тях като карам 1 месец и БАМ спукана гума лепя ги добре ама тая беше кофти спукана и не стана лепенката и се ядосах и я хвърлих иначе ся си карам с една гума дето я спуках преди 1 месец на Белмекен и тя е от 4 лева ама добре съм я залепил нея щом държи ;)
Аватар
BluE_Magic

Мнениеот TREK_fan » Сря Окт 07, 2009 9:41 pm

Аз съм пред дилемата коя гума да си купя!Искам тези,които са карали с тези,които изброя да дават съвет/и,моля.Значи колебая се между Continental Grand Prix 4000,Grand Prix 4000S i Vittoria Open Corsa Evo.Не можах да намеря никакво инфо дали Grand Prix 4000 е стабилна на дъжд,мокри баири и секви водни истории по шосето!Данке шойн(не съм немскоговорящ,ама май го уцелих благодаря-то много ;) )
Аватар
TREK_fan

ПредишнаСледваща

Назад към Други видове колоездене