notty написа:Хайде сега като е станало въпрос за пулсомери, я предложете нещо така като за начинаещ до 30лв? Еи и да се похваля от коледа вече сам с ново колело и чакам само снега да се стопи и излизам да паля гумите с който е навит
ioioioto написа:....... но пулса ми не се качва повече от 110 удара .....
ioioioto написа:е как се разхождам бе ? Аз не падам под 90 оборота при критериума - верно че се кара на по ниска предавка но и оборотите натоварват . Само на искачването има моменти в които се кара на тежка предавка с 60-65 оборота . Неги разбирам това са филми на Крис Кармайкъл треньора на Ланс Армстронг аз от тези филми гледам . Като разбирате дайте някой филм или програма да знам как да тренирам .
Пулса си го мера веднага след тренировката ! Може и затова да е нисък.
ioioioto написа:http://screambikes.eu/product_info.php?cPath=57&products_id=907&osCsid=5f8d63195c1006ffd7ff12736bc0e8ba Sigma BC1606L DTS - този велокомпютър добър ли е ? И има ли разлика дали ще си купя само пулсомер или велокомпютър с пулсомер (има ли разлика в данните) Заслужава ли си да се дадат 99 лв за този комп ? Хубавото е че има всичко без измерване на надморска височина
Митко Ruse написа:Бравоооо.Еииии трябваше половин година да Ви вкарам в пътя.Просълзявам се от умиление като чета за компютърчета, пулсове и тренировки.Виждам, че Тъпото се е подготвил точно.Само изкам да добавя.Лактатен праг или зона на пречупване /така казват американците/ е пулса при който се минава от аеробен режим на анаеробен и той е от 86% до 92%.Аеробен - с дишането доставяш достатъчно кислород и не натрупваш умора. Анаеробен – кислорода не е достатъчно е се натрупва киселина в мускула. Затова не може да издържиш повече време с пулс над 92% както имаше изявления по-горе. При различните хора е различен и това е час от таланта при колоезденето. С тренировки може да се подобри но в тези граници. Тренировката е така наречената променлива. След загрявка 3 до5 серии от 5 мин. с около 80% и 1мин. 93% четири пъти в серия. Но сега е важно да се прави базова тренировка. Без пулсомер а така с броене мисля, че не е възможно да се контролира пулса.
DstupidBastarD написа:Възможно ли е да съм човек?
DstupidBastarD написа:Се пак, ебаси топлината съм отделил, има ли навитаци да сметаме?
did написа:DstupidBastarD написа:Възможно ли е да съм човек?
Не е възможно!
Ти си трифазен калорифер!
bikerider написа:DstupidBastarD написа:Се пак, ебаси топлината съм отделил, има ли навитаци да сметаме?
Има, само дай обема на стаята
DstupidBastarD написа:bikerider написа:DstupidBastarD написа:Се пак, ебаси топлината съм отделил, има ли навитаци да сметаме?
Около 58 кубика е, баце, ама и с 60 да смяташ, нема да е грешка.
did написа:DstupidBastarD написа:bikerider написа:DstupidBastarD написа:Се пак, ебаси топлината съм отделил, има ли навитаци да сметаме?
Около 58 кубика е, баце, ама и с 60 да смяташ, нема да е грешка.
Моларния изобарен топлинен капацитет на въздуха е около 30 J K^{-1} mol^{-1}.
60 кубика стая са 60000 литра, т.е. около 2700 мола (ако приемем, че моларния обем е като при идеален газ - 22.4 литра за мол)
Тва значи, че общият топлинен капацитет на въздуха в стаята е някъде към 80 kJ /K
Тва ще рече, че на всеки 80 килоджаула, които си навъртял на велоергометъра, ако енергията ти се е отделила като топлина и стаята е добре изолирана, температурата вътре би трябвало да се повиши с 1 градус.
Понеже изолацията не е перфектна, а и има и други предмети, включително самия колоездач, които имат топлинен капацитет, по-точното число би било от порядъка на 120 kJ/K.
Както виждаш, баце, не е непосилно да изгориш 240 килоджаула на джиджавката с педалите и да повишиш температурата на стаята с 2 градуса.
DstupidBastarD написа:Добре, де, баце, тогава имам един уточняващ въпрос: Се едно ли е да дигна температурата от 23 на 25 (ако приемем, че докато карам, мойта температура едва ли се дига повече от 38 градуса) или от 0 на 2 (примерно)?
did написа:...
Назад към Други видове колоездене
Потребители, разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта