Възможно ли е да съм човек?

Този форум е за обмен на информация, свързана с всички видове колоездене извън планинското и велосипеди, различни от маунтин байк - шосейни, пистови, градски, туристически, и т.н., и т.н. Той обаче не е предвиден за обсъждане на най-евтините масови велосипеди, предлагани в изобилие в България! Моля, не занимавайте аудиторията излишно с тях!

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 900 / 900 / 10

Мнениеот Анелия » Сря Яну 14, 2009 8:07 am

Клинче с "памперс" ползваш ли?
Аватар
Анелия

Рейтинг: 2000

Мнениеот ioioioto » Сря Яну 14, 2009 11:59 am

е чак такива екстри нямам , но като събера пари може и да си взема а и кърпата върши работа поне за през зимата на тренажора - поне никой не ме гледа да ми се смеят :)
Аватар
ioioioto

Рейтинг: 1230

Отговор

Мнениеот Митко Ruse » Сря Яну 14, 2009 12:54 pm

Клинчето не е екстра а задължително отделно, че има кви ли не модели с кви ли не измишльотини, като примерно с изрез за нам ква си вена на това място дето се сяда.Отделно пък седалката/олееее там пък какъв е бизнес за производителите/.За теб е важно да имаш клинче, правилна седалка и е важно да си я центроваш.Също трябва да ти заякне мускула дето сядаш на него.Аз когато не съм карал известен период или увеличавам продължителноста също ме боли.А за това, че ти се струва много времето дето карат на ден това е положението.Даже пишат, че карат и по 10 часа на ден.Нашите професионалисти многократни победители в Обиколката на БГ миналата седмица са карали по 5 часа на ден.За килограмите-ами яж, имали по голямо удоволствие на света от това да се яде.Нали за това го обичам този спорт, че се яде яко.
Митко Ruse

Мнениеот DstupidBastarD » Сря Яну 14, 2009 1:58 pm

notty написа:Хайде сега като е станало въпрос за пулсомери, я предложете нещо така като за начинаещ до 30лв? Еи и да се похваля от коледа вече сам с ново колело и чакам само снега да се стопи и излизам да паля гумите с който е навит ;)

Честито колело, баце! Мойто пулсочерче е подарък, ма мисла, че ефтинджоси има в тисиема (в никой случай не са лоши, обаче). Що се отнася до карането, сметам другата седмица да направим едно излизане, щото се очаква подобрение на времето. :bowdown:
Аватар
DstupidBastarD

Рейтинг: 1932

Мнениеот Анелия » Сря Яну 14, 2009 4:24 pm

Ако вършеше работа кърпата, хората с кърпи щяха да карат. Ако нямаш възможност да си закупиш сега ново клинче, разходи се из дрехи втора употреба и ще намериш. Моите клинчета всички са от там и как мислиш се карат по 6 часа на ден. То гъз душа няма, ама си боли.
Също така порови из темите как точно да си позиционираш седалката, защото ако ти е вирната нагоре е нормално да те боли. Също така формата на седалката е важна. На мен са ми по-удобни по-тесни седалки. Ако имаш възможност и познаваш някой продавач, помоли го/я да ти даде малко седалки да изпробваш като седнеш и покараш върху тях и вземи най-подходящата за твоето дупе.
Аватар
Анелия

за пулса

Мнениеот ioioioto » Вто Яну 20, 2009 9:34 pm

значи аз съм почти на 19 години и по формулата моя максимален пулс трябва да е 201 удара . В момента карам на ролков веолотренажор - пускам си филми по 1 час .Пробвах с Критериум и за Катерене но пулса ми не се качва повече от 110 удара . Нормалния ми пулс е 60-65 удара в покой. По принцип ми е ниско кръвното налягане . Та искам да попитам добре ли е или е малко натоварването ... да увелича ли времето за трениране ....дали е добър този пулс защото знам че професионалистите тренират на 70 - 85 % от максималния си пулс за да са в добра форма . Някой разбирач ако знае да каже .
Аватар
ioioioto

Re: за пулса

Мнениеот bokicha » Вто Яну 20, 2009 10:12 pm

ioioioto написа:....... но пулса ми не се качва повече от 110 удара .....

....разхождаш се...
Аватар
bokicha

за пулса

Мнениеот ioioioto » Сря Яну 21, 2009 6:53 am

е как се разхождам бе ? Аз не падам под 90 оборота при критериума - верно че се кара на по ниска предавка но и оборотите натоварват . Само на искачването има моменти в които се кара на тежка предавка с 60-65 оборота . Неги разбирам това са филми на Крис Кармайкъл треньора на Ланс Армстронг аз от тези филми гледам . Като разбирате дайте някой филм или програма да знам как да тренирам .
Пулса си го мера веднага след тренировката ! Може и затова да е нисък.
Аватар
ioioioto

Мнениеот Анелия » Сря Яну 21, 2009 8:44 am

Снощи качвах стъпала. Много стъпала. Много бързо. Много се натоварих. Като пристигнах си измерих пулса с часовник и ръка на врата. 120. А пъхтях нагоре с всичка сила и това ми беше максимума, който можах да изцедя от себе си за около 10-15 минути (колкото траеше качването). Определено не съм се разхождала, но защо не успях да си го вдигна повече :crap:
Аватар
Анелия

Re: за пулса

Мнениеот DstupidBastarD » Сря Яну 21, 2009 9:43 am

ioioioto написа:е как се разхождам бе ? Аз не падам под 90 оборота при критериума - верно че се кара на по ниска предавка но и оборотите натоварват . Само на искачването има моменти в които се кара на тежка предавка с 60-65 оборота . Неги разбирам това са филми на Крис Кармайкъл треньора на Ланс Армстронг аз от тези филми гледам . Като разбирате дайте някой филм или програма да знам как да тренирам .
Пулса си го мера веднага след тренировката ! Може и затова да е нисък.

Бокича е прав, баце. Както си с максимален пулс 200, теа 110 са 55%, което е съвем расодка. Ето ти некви ориентири:
60-65% от Макс. - възстановителна тренировка - зона 1 (за тебе тва са 120-130 пулс)
65-70% - базова тренировка за издържливост - зона 2 (130-140)
70-80% - зона 3 - тренировка за аеробни възможности (140-160)
80-85% - тренировка при достигане на лактатен праг (квото и да значи тва)
85%+ анаеробни способности.
Ти въртиш у зона 0, баце, явно требва да дигнеш предавката или оборотите. Аз примерно, като седна след малко, ше почна на предавка 51/24 и пулс 105-110 за първите десетина мин. (ако не съм дигал щанги преди колелото, нема начин да дигна повече в началото), после качвам на 51/21 и 51/18 за още десетина мин. и пулса вече отива 135-140-145 (тъй като съм чичко, при мене тва се явява подходящата за горене на сланина интензивност, така че не дигам повече). Требва да отбележа, че каданса ми не пада под 85, дори в загряването или последните 2-3 мин., при които просто седим на седалката и мърдам крачета колко да правим вятър. През останалото време съм 95-100-105, а ако се разлигава, качвам на 120-125 за митунка-две. Земи си купи един пулсомер, колко и да е скапан, пак ше имаш по-точни данни и през целата тренировка, отколко да си бъркаш ръчно по кръвоносната система! :bigeyes:
Аватар
DstupidBastarD

Мнениеот jivkonik » Сря Яну 21, 2009 10:49 am

Лактатен праг - границата на натоварване, над която тялото започва да отделя повече млечна киселина (и други вещества, разбира се) отколкото може да "обработи" нормално и тя започва да се натрупва в мускулите.
http://home.hia.no/~stephens/lacthres.htm - тук има добро инфо по въпроса.
http://home.hia.no/~stephens/exphys.htm

След известно време работа на тялото над този праг започват вече неприятните усещания в претоварените работещи мускули.
Идеята на тренировъчните процеси за кардио системата като цяло е да качи този праг доколкото може нагоре, състезателя да се подготви да минава над този праг за определени интерали от време и да се връща под него като все пак запази възможностите си за оптимално представяне по време на състезанието (етапа).
Грубо казано - имаш един кибрит с 20 клечки да речем, всеки път по време на етапа като се качиш над лактантния праг драскаш по една клечка, която изгаря за едно кратко време след което ТРЯБВА задължително да слезеш отново под прага си. Трябва да си разпределиш клечките до финала на етапа, та и за едно спринтче да остане ;)

Примера с клечките го дава Джо Фриел - някакъв голям щатски тренер.

Повече инфо можете да намерите тук:
http://www2.trainingbible.com/resources.aspx

вижте видеоклипчетата Training with Power - там точно обяснява тези неща набързо.
Аватар
jivkonik

за пулсомер

Мнениеот ioioioto » Сря Яну 21, 2009 3:28 pm

http://screambikes.eu/product_info.php? ... 736bc0e8ba Sigma BC1606L DTS - този велокомпютър добър ли е ? И има ли разлика дали ще си купя само пулсомер или велокомпютър с пулсомер (има ли разлика в данните) Заслужава ли си да се дадат 99 лв за този комп ? Хубавото е че има всичко без измерване на надморска височина
Аватар
ioioioto

Re: за пулсомер

Мнениеот DstupidBastarD » Сря Яну 21, 2009 4:23 pm

ioioioto написа:http://screambikes.eu/product_info.php?cPath=57&products_id=907&osCsid=5f8d63195c1006ffd7ff12736bc0e8ba Sigma BC1606L DTS - този велокомпютър добър ли е ? И има ли разлика дали ще си купя само пулсомер или велокомпютър с пулсомер (има ли разлика в данните) Заслужава ли си да се дадат 99 лв за този комп ? Хубавото е че има всичко без измерване на надморска височина

Абе, аз не разбирам особено от компютри, ма тоа ми изглежда доста добър. Има пулсомер, даже и каданс можеш да мериш, ма там май требва да си доплатиш датчика. Ако немаш никво компютърче за колелото, бих казал, че тва е добър избор, иначе си земи само пулсомер, се требва да има некви ефтинджоси. :dunno:
Аватар
DstupidBastarD

Отговор

Мнениеот Митко Ruse » Чет Яну 22, 2009 10:10 am

Бравоооо.Еииии трябваше половин година да Ви вкарам в пътя.Просълзявам се от умиление като чета за компютърчета, пулсове и тренировки.Виждам, че Тъпото се е подготвил точно.Само изкам да добавя.Лактатен праг или зона на пречупване /така казват американците/ е пулса при който се минава от аеробен режим на анаеробен и той е от 86% до 92%.Аеробен - с дишането доставяш достатъчно кислород и не натрупваш умора. Анаеробен – кислорода не е достатъчно е се натрупва киселина в мускула. Затова не може да издържиш повече време с пулс над 92% както имаше изявления по-горе. При различните хора е различен и това е час от таланта при колоезденето. С тренировки може да се подобри но в тези граници. Тренировката е така наречената променлива. След загрявка 3 до5 серии от 5 мин. с около 80% и 1мин. 93% четири пъти в серия. Но сега е важно да се прави базова тренировка. Без пулсомер а така с броене мисля, че не е възможно да се контролира пулса.
Митко Ruse

Re: Отговор

Мнениеот DstupidBastarD » Съб Яну 24, 2009 9:09 pm

Митко Ruse написа:Бравоооо.Еииии трябваше половин година да Ви вкарам в пътя.Просълзявам се от умиление като чета за компютърчета, пулсове и тренировки.Виждам, че Тъпото се е подготвил точно.Само изкам да добавя.Лактатен праг или зона на пречупване /така казват американците/ е пулса при който се минава от аеробен режим на анаеробен и той е от 86% до 92%.Аеробен - с дишането доставяш достатъчно кислород и не натрупваш умора. Анаеробен – кислорода не е достатъчно е се натрупва киселина в мускула. Затова не може да издържиш повече време с пулс над 92% както имаше изявления по-горе. При различните хора е различен и това е час от таланта при колоезденето. С тренировки може да се подобри но в тези граници. Тренировката е така наречената променлива. След загрявка 3 до5 серии от 5 мин. с около 80% и 1мин. 93% четири пъти в серия. Но сега е важно да се прави базова тренировка. Без пулсомер а така с броене мисля, че не е възможно да се контролира пулса.

Баце, абе гледам днеска на ски-бегачите им сложили пулсомери и теа не падат под 90%, бе! Един даже качваше баира на 98%, деба урода назобен! :bigeyes:
Аватар
DstupidBastarD

Отговор

Мнениеот Митко Ruse » Нед Яну 25, 2009 7:16 am

Много пари взеха да има дават по тези купи и хората се подготвят.Сигурно са докарали подготовката си до максимума и 90% не ги закислява а този с 98% те е драснал едната клечица.Иначе тяхната подготовка е доста близка до колоездачите.
Митко Ruse

Мнениеот DstupidBastarD » Нед Яну 25, 2009 6:23 pm

Е, тоа с 98-те процента накрая стана първи, но беше доста грохнал на последния баир, горкия! Иначе, мене яко ме кефи ски-бегането, много катърски спорт ми се вижда и верно прилича на колоезденето. :bowdown:
Аватар
DstupidBastarD

Мнениеот DstupidBastarD » Пон Яну 26, 2009 9:41 pm

Създавам микроклимат, баце! Днеска сефте врътнах цеца на тренажора и понеже на другото колело немам компютри, сега забележих некои данни. Не, че не ми беше правил вчепетление конденза по прозорците след като слезнем от педалите, ма друго си е компютор да ти каже, че си машина за климат. Начи, като се качих на колелото, темпетатурата у стаята беше 23 градуса, а надморската височина (тва има неква връзка с атмосферното налягане) - 683м.(днеска беше ниско, иначе толкова е височината на обръщалото за Нови хан, нас нормално е 540 некъде). Компюторчето се намира на около половин метър от главата ми по права линия, почти вертикално надоле. След двайсетина мин. въртене температурата стана 24, а след още 10 - 25. Височината съответно падна на 678. Голем мерак ми беше да дигна още температурата, ма освен пулса на 155 друго не се получи. Се пак, ебаси топлината съм отделил, има ли навитаци да сметаме? :popcorn:
Аватар
DstupidBastarD

Мнениеот did » Пон Яну 26, 2009 9:44 pm

DstupidBastarD написа:Възможно ли е да съм човек?

Не е възможно!

Ти си трифазен калорифер!
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот bikerider » Вто Яну 27, 2009 12:32 am

DstupidBastarD написа:Се пак, ебаси топлината съм отделил, има ли навитаци да сметаме? :popcorn:

Има, само дай обема на стаята :)
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот DstupidBastarD » Вто Яну 27, 2009 10:14 am

did написа:
DstupidBastarD написа:Възможно ли е да съм човек?

Не е възможно!

Ти си трифазен калорифер!

Е, що па трифазен? :bigeyes:
Аватар
DstupidBastarD

Мнениеот DstupidBastarD » Вто Яну 27, 2009 10:15 am

bikerider написа:
DstupidBastarD написа:Се пак, ебаси топлината съм отделил, има ли навитаци да сметаме? :popcorn:

Около 58 кубика е, баце, ама и с 60 да смяташ, нема да е грешка. :popcorn:
Аватар
DstupidBastarD

Мнениеот did » Вто Яну 27, 2009 10:25 am

DstupidBastarD написа:
bikerider написа:

Моларния изобарен топлинен капацитет на въздуха е около 30 J K^{-1} mol^{-1}.

60 кубика стая са 60000 литра, т.е. около 2700 мола (ако приемем, че моларния обем е като при идеален газ - 22.4 литра за мол)

Тва значи, че общият топлинен капацитет на въздуха в стаята е някъде към 80 kJ /K

Тва ще рече, че на всеки 80 килоджаула, които си навъртял на велоергометъра, ако енергията ти се е отделила като топлина и стаята е добре изолирана, температурата вътре би трябвало да се повиши с 1 градус.

Понеже изолацията не е перфектна, а и има и други предмети, включително самия колоездач, които имат топлинен капацитет, по-точното число би било от порядъка на 120 kJ/K.

Както виждаш, баце, не е непосилно да изгориш 240 килоджаула на джиджавката с педалите и да повишиш температурата на стаята с 2 градуса.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот DstupidBastarD » Вто Яну 27, 2009 10:31 am

did написа:
DstupidBastarD написа:
bikerider написа:

Моларния изобарен топлинен капацитет на въздуха е около 30 J K^{-1} mol^{-1}.

60 кубика стая са 60000 литра, т.е. около 2700 мола (ако приемем, че моларния обем е като при идеален газ - 22.4 литра за мол)

Тва значи, че общият топлинен капацитет на въздуха в стаята е някъде към 80 kJ /K

Тва ще рече, че на всеки 80 килоджаула, които си навъртял на велоергометъра, ако енергията ти се е отделила като топлина и стаята е добре изолирана, температурата вътре би трябвало да се повиши с 1 градус.

Понеже изолацията не е перфектна, а и има и други предмети, включително самия колоездач, които имат топлинен капацитет, по-точното число би било от порядъка на 120 kJ/K.

Както виждаш, баце, не е непосилно да изгориш 240 килоджаула на джиджавката с педалите и да повишиш температурата на стаята с 2 градуса.

Добре, де, баце, тогава имам един уточняващ въпрос: Се едно ли е да дигна температурата от 23 на 25 (ако приемем, че докато карам, мойта температура едва ли се дига повече от 38 градуса) или от 0 на 2 (примерно)? :dunno:
Аватар
DstupidBastarD

Мнениеот did » Вто Яну 27, 2009 10:34 am

DstupidBastarD написа:Добре, де, баце, тогава имам един уточняващ въпрос: Се едно ли е да дигна температурата от 23 на 25 (ако приемем, че докато карам, мойта температура едва ли се дига повече от 38 градуса) или от 0 на 2 (примерно)? :dunno:

Не, не е се едно, понеже ти отделяш топлина, ама тя не стои в стаята, а изфирясва навън. Колкото по-голяма е разликата в температурите навън и вътре, толкова повече изфирясва. Накрая е нормално да се стигне до положение, при което колкото ти топлиш, толкова топлина излиза и температурата не се мени. Пък ти сигурно и проветряваш, докато въртиш, което пак си е загуба на джаулчета...

Пробвай да въртиш в адиабатен изолатор!
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот bikerider » Вто Яну 27, 2009 11:20 am

did написа:...

Язък, тъкмо щях да си опресня физиката и да посмятам :V:
Лош човек ей! :)

@DStupidBastard: баце, съдейки по снимките ти дето си пускал ти си пределно як човек, така че и без математика ми се струва, че няма нищо чудно... :beer:
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот jivkonik » Вто Яну 27, 2009 11:26 am

:offtopic:
Баце, вържи се към некоя Топлофикация, в тия кризисни времена ще отдаваш топлина в техната мрежа, може и некой лев да си докараш! Да не въртиш залудо.... :D
Аватар
jivkonik

Отговор

Мнениеот Митко Ruse » Вто Яну 27, 2009 11:43 am

Радост и радост хем колоездачи хем умни ама и за това не са станали професионалисти.Още един път бравос.
Митко Ruse

Мнениеот sash03 » Вто Яну 27, 2009 12:39 pm

Ако някой има желание ще му пратя един файл, в който съм си свалял данните от пулсомера от различни карания, предимно от велоергометър, там има данни и за пулс, както и за времето на трите зони на пулсомера (Sigma PC 15).
Ако ви интересуват ще ги пратя на някой да ги качи, в Word-овски файл са данните
Сега съм изоставил заниманията, защото се възстановявам от контузия с последвала артроскопия.
sash03

Рейтинг: 1295

Мнениеот NovemberCharlie » Вто Яну 27, 2009 5:38 pm

В спокойно състояние човек отделя топлина равна на около 150 вата мощност.
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

ПредишнаСледваща

Назад към Други видове колоездене