избор на колело

Този форум е за обмен на информация, свързана с всички видове колоездене извън планинското и велосипеди, различни от маунтин байк - шосейни, пистови, градски, туристически, и т.н., и т.н. Той обаче не е предвиден за обсъждане на най-евтините масови велосипеди, предлагани в изобилие в България! Моля, не занимавайте аудиторията излишно с тях!

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 900 / 900 / 10

Re: избор на колело

Мнениеот ТИТАН » Сря Окт 21, 2009 9:53 pm

На мен тази рамка ми пасва идеално и горещо я препоръчвам за хора реалисти.все пак за 355лв взимаш колело съвсем доближаващо се до тези над 1000лв.ама няма кой тук да ви го каже.Тук всички са зомбирани :rofl:
ТИТАН

Рейтинг: 875

Мнениеот BluE_Magic » Сря Окт 21, 2009 9:54 pm

Има една истина, и даже се очудвам че не я знаете. Аз поне съм я чел и срещал на много места, а именно: Ако ще караш по-спортно, в по-приведена и агресивна стойка, се приема че е по-добре рамката да е с един размер по-малка от подходящата за теб по принцип. Ако ще караш по-дълги разстояния, в по-изправена и естествена стойка, тогава е най-добре да си караш както ти е подходящо по размер, даже се допуска и един размер по-нагоре. Това, че по-голямата рамка била по-тежка и тн, са абсолютни глупости, за които си има специален форум и сайт, и е излишно да пълните главите на хората с тях :peace:

Ако няма да кара спортно да си земе байк. :dontknow:
И не са никакви глупости ,а си е точно така и са ми го казвали хора който се занимават професионално с колоездене от 25г. :peace:
Аватар
BluE_Magic

Рейтинг: 1477
Местоположение: The universe, milky way galaxy, solar system, earth, bulgaria, plovdiv, trud

Мнениеот ТИТАН » Сря Окт 21, 2009 9:56 pm

И то най Добре такъв на Лидер :rofl: Най изгоден ще му е.
ТИТАН

Рейтинг: 875

Мнениеот Grash » Сря Окт 21, 2009 9:59 pm

BluE_Magic написа:И не са никакви глупости ,а си е точно така и са ми го казвали хора който се занимават професионално с колоездене от 25г. :peace:

Явно не си разбрал, но в случая авторът на темата няма намерение да кара професионално. Просто всичко зависи за какво му е колелото. Да прави тренировки и да участва в състезания(като теб), или да си кара за кеф, макар и яко, макар и по тежки баири, макар и по-много километри(като мен, баце Т.К., баце Бокич, баце Любо, баце marsa и тн. и тн...) Разбери че като човек кара за кеф, и кара на дълги дистанции, комфорта в крайна сметка си е важен...
BluE_Magic написа:Ок аз спирам прав си не знам какво е не съм "турист" като вас както ти се изказа въпреки че и аз карам заради удоволствието въпреки че щом е така е по добре да си купи байк той е по удебен в пъти от шосейното колело ,но върви като охльов ако ти ми кажеш че с шосейното ти колело не си се опитвал да краш с повече от 30 браво :rofl:

Много ограничено гледаш на нещата, не знам защо не можеш да разбереш тънкият момент между комфорта и скоростта. И особенно когато става дума за толкова индивидуални неща. Стига си слушал въпросните хора, дето се занимават с колоездене от 25 години, защото и те имат немалка вина за състоянието на този спорт у нас. Прочети разни спортни литературки, и се образовай на световно ниво, защото нещата, с които ви промиват мозъците там са си отпреди тези 25 години, а от тогава колко "топла вода" е открита... Само като тъничък пример ще ти дам Ланс Армстронг, като неуспоримо професионален колоездач, висок е 177-178см и кара 58 размер, ХА! Сега какво ще кажеш? Да си вземе байк освен? :smash:

Дори имам и личен опит: старата ми шосейка беше размер 56 и ми беше очевадно малка, да не говоря че и ми беше малко неудобна заради това. Новата ми шосейка е 58 и разликата е огромна, вече нямам никакви болки в областа на врата, раменете и гърба като цяло, дори и при най-дългите карания.

П.С. Ако говорим за кратки разстояния, може да се каже че е по-удобно да се кара байк, НО за дълги разстояния определено шосейката е по-удобният вариант, и не само заради по-краткото време на седлото при еднаква дистанция :D
Последна промяна Grash на Сря Окт 21, 2009 10:22 pm, променена общо 4 пъти
Изображение
Аватар
Grash

Рейтинг: 2000

Мнениеот BluE_Magic » Сря Окт 21, 2009 10:05 pm

Ок аз спирам прав си не знам какво е не съм "турист" като вас както ти се изказа въпреки че и аз карам заради удоволствието въпреки че щом е така е по добре да си купи байк той е по удебен в пъти от шосейното колело ,но върви като охльов ако ти ми кажеш че с шосейното ти колело не си се опитвал да краш с повече от 30 браво :rofl:
Аватар
BluE_Magic

Местоположение: The universe, milky way galaxy, solar system, earth, bulgaria, plovdiv, trud

Мнениеот TREK_fan » Сря Окт 21, 2009 11:07 pm

BluE_Magic написа:...това са излишни см и килограми разбираш ли защо ти говоря по сабрано плус това стоиката няма да е изправено като иска да залегне главата пред кормилото както правя аз

Хахах,главата пред кормилото как го изпълняваш?Задникът ти ми е интересно де го държиш по време на тази стойка,баце? :evil:
Every time I see an adult on a bicycle, I no longer despair for the future of the human race.
Аватар
TREK_fan

Рейтинг: 1710

Мнениеот brumbar » Чет Окт 22, 2009 10:19 am

Бацета, от това което прочетох най-много се съгласих с Марса - че трябва да се гледа цялостно геометрията на рамката. Моят Гигант е размер S - и е със слупинг геометрия - от централното до края на седалковата тръба го дават 44 см за старото ми колело и 46.5 см. за новото. И за двете рамки виртуалната хоризонтална тръба я дават 53.5 см., което като мярка съответства на 53, 54 ръст на класическата рамка. При моята височина от 1.74 сутрин и 1.73 вечер това ми е перфектно. За ръст от 1.78 не бих могъл да препоръчам рамка над 55 ръст и под 54 ръст. :agree:
No Pain, No Gain
Аватар
brumbar

Мнениеот Inzagi » Чет Окт 22, 2009 10:28 am

Аз с моя байк може да се каже че карам по често по асфалтови маршрути не че не обичам да карам по планините но просто по рядко ми се отдава възможност,като прочетох оня ден за бреветите бях доста впечатлен особено заради това че 200-300 км се смятат за по лесните дистанций ,а шосейката искам да си я взема точно за такова каране за дълги преходи даже преди няколко дни четох темата за обиколка на българия за любители и идеята да се земе растоянието Бургас София за едно денонощие от любители колоездачи доста ме учуди.
Сега на Софиййския бревет най вероятно няма да успея да дойда въпреки че много ми се идва ,но за в бъдеще ще участвам и се надявам да е със шосейка
Аватар
Inzagi

Рейтинг: 1636

Мнениеот TREK_fan » Чет Окт 22, 2009 10:42 am

Благодарение на линка който баце Любо(sportacus) e дал осъзнах,че карам следващия възходящ размер на рамката спрямо това,което е оптимално и също рамото на курбелите е с 5 мм по-голямо от оптималното.Важното е,че не ми е неудобно колелото и нямам болки в гърба,раменете,кръста,краката и т.н. :D
А дали ще ми се дигне каданса ако сложа 170 мм курбели?Чел съм,че с по-къси курбели се прави по-голям каданс,а с по-дълги правиш повече пауър на педалиране!
Every time I see an adult on a bicycle, I no longer despair for the future of the human race.
Аватар
TREK_fan

Мнениеот sportacus » Чет Окт 22, 2009 10:52 am

TREK_fan написа:Важното е,че не ми е неудобно колелото и нямам болки в гърба,раменете,кръста,краката и т.н. :D

Това не е "ВСИЧКО" ....... може да нямаш но ако си с точния размер на рамка, курбели, ширина на кормилото - карането ще ти е друго! Дишането също и тн.
Има доста литература по въпроса.
Аватар
sportacus

Мнениеот TREK_fan » Чет Окт 22, 2009 10:57 am

Според мен трябва да има места дето да можеш всички тези мерки на тялото ти да се измерят максимално точно и да знаеш от там нататък за какви рамки и компоненти си.Аз лично не вярвам,че си меря мерките максимално коректно,просто не е възможно.
Аватар
TREK_fan

Мнениеот BluE_Magic » Чет Окт 22, 2009 11:01 am

Колкото и да четете пак няма да си земете най-хубавото колело за вас ,ако не сте се качвали на много различни колела аз дотук за 18-20 месеца от както карам съм сменил 5-6 колела и за мен по добре е рамката да е по ниска а колчето да е по високо незнам защо армстронг кара с толкова голяма рамка ама това си е негов проблем . :peace:
Аватар
BluE_Magic

Мнениеот DstupidBastarD » Чет Окт 22, 2009 11:07 am

Баце, аз друго не мога да разберъ в целата система, шо Ботев са на последно место у А-група? :dontknow:
Аватар
DstupidBastarD

Рейтинг: 1932

Мнениеот BluE_Magic » Чет Окт 22, 2009 11:12 am

DstupidBastarD написа:Баце, аз друго не мога да разберъ в целата система, шо Ботев са на последно место у А-група? :dontknow:

Заради селския :banghead: ама сега като ни земат жабарите и ще мачкаме на ред :beer:
Аватар
BluE_Magic

Мнениеот madmartigan » Чет Окт 22, 2009 11:14 am

BluE_Magic написа:Колкото и да четете пак няма да си земете най-хубавото колело за вас ,ако не сте се качвали на много различни колела аз дотук за 18-20 месеца от както карам съм сменил 5-6 колела и за мен по добре е рамката да е по ниска а колчето да е по високо незнам защо армстронг кара с толкова голяма рамка ама това си е негов проблем . :peace:

Именно. Ти си имал възможност да пробваш и си открил какво е удобно за теб. Обаче човека иска/може да си купи ЕДНО колело. Никой от нас не може да му гарантира, че 54, 55 или 56 е перфектния размер за него. Просто трябва да почне от някъде. Аз съм същия ръст 178. Имам относително дълги ръце. В момента карам на 58 и нямам проблеми, но новата ми рамка е 56.
Ако впроса за избор на самото колело все още стои - http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll? ... K:MEWAX:IT
Налични са размери 54 и 56. Обаче ще ти трябва някой приятел в щатите или посредник.
I feel the need... the need for speed!
Anger Management
Аватар
madmartigan

Рейтинг: 1440

Мнениеот BluE_Magic » Чет Окт 22, 2009 11:26 am

Ултегра 2010 уау супер е това зимай го колко излизат в левове?
Аватар
BluE_Magic

Мнениеот Grash » Чет Окт 22, 2009 11:38 am

Има и друг момент, гледам че споменавате размери като 53, 55 и тн, но имайте предвид, че повечето марки си имат само стандартните, а именно: 52,54,56,58 и тн...(а ако говорим за българския пазар, то вероятноста да има внос само на един или два от размерите е огромен) т.е. ако размерите са ти като за 55, трябва да избираш между 54 и 56, вече съобразявайки се със нещата, за които писах по-нагоре. Лично според мен е по-добре един размер по-голяма рамка да се кара, отколкото един размер по-малка.
Последна промяна Grash на Чет Окт 22, 2009 11:47 am, променена общо 2 пъти
Изображение
Аватар
Grash

Мнениеот madmartigan » Чет Окт 22, 2009 11:39 am

BluE_Magic написа:Ултегра 2010 уау супер е това зимай го колко излизат в левове?

Илядо и тристе. Без доставката, за която не виждам причина да е повече от $100.
Anger Management
Аватар
madmartigan

Мнениеот TREK_fan » Чет Окт 22, 2009 11:58 am

madmartigan написа:
BluE_Magic написа:Ултегра 2010 уау супер е това зимай го колко излизат в левове?

Те тия от Bottechia USA не пращат извън САЩ!
Аватар
TREK_fan

Мнениеот madmartigan » Чет Окт 22, 2009 12:48 pm

TREK_fan написа:
madmartigan написа:

Те тия от Bottechia USA не пращат извън САЩ!

Както съм отбелязал, има лек и за тая болежка. Някъде май прочетох, че този сайт може да посредничи: http://webshop.bg/
Anger Management
Аватар
madmartigan

Мнениеот mitk_ » Вто Окт 27, 2009 4:05 pm

Има лек Арамекс бг се казва, само че доставката излиза първото 0.5кг струва 12 еур всяко следващо 0.5 6еур това са цени + тази в доставка ебайската.
Ма като гледам ултегра няма да е много тежка.
mitk_

Рейтинг: 1210

Мнениеот Lyubo » Съб Ное 07, 2009 4:36 pm

За да не отварям нова тема ще питам тук:

От къде мога да си купя Бианки Виа Нероне в България? Намерих някакъв официален представител, който нещо не ми вдъхва доверие.

По принцип съм се ориентирал към шосейка до 1 400 лв. и след като няколко месеца все отлагам (парите заминават за други неща) сега мисля да напиша едно писамце на Дядо Коледа пък дано ме огрее!!! Чета редовно форума (макар и да нямам все още колело искам да съм макс. информиран преди да купя нещо).

В момента тече една промоция в чейнреакшън на CUBE 600 паунда + 30 доставка ми се струва добре, но вие като стари кучета може да ми препоръчате нещо, което съм пропуснал. :beer:
Lyubo

Рейтинг: 1240

Мнениеот madmartigan » Съб Ное 07, 2009 5:15 pm

Lyubo написа:За да не отварям нова тема ще питам тук:

От къде мога да си купя Бианки Виа Нероне в България? Намерих някакъв официален представител, който нещо не ми вдъхва доверие.

По принцип съм се ориентирал към шосейка до 1 400 лв. и след като няколко месеца все отлагам (парите заминават за други неща) сега мисля да напиша едно писамце на Дядо Коледа пък дано ме огрее!!! Чета редовно форума (макар и да нямам все още колело искам да съм макс. информиран преди да купя нещо).

В момента тече една промоция в чейнреакшън на CUBE 600 паунда + 30 доставка ми се струва добре, но вие като стари кучета може да ми препоръчате нещо, което съм пропуснал. :beer:

На това колело намалението е само 20%. През следващите 2-3 месеца ще има къде по-изгодни оферти, а на теб не ти трябва да пазаруваш веднага, нали? Ей тука има линкве към много магазини http://www.bikeshopdirectory.net. Като си харесаш нещо, пиши пак.
Anger Management
Аватар
madmartigan

Мнениеот Lyubo » Съб Ное 07, 2009 6:39 pm

Lyubo

Мнениеот DstupidBastarD » Съб Ное 07, 2009 6:52 pm

На мене най-жизнена оферта ми се вижда предпоследната - Кубе-то с Тиагра. Но с уговорката, че съвсем отгоре ги погледнах. :dontknow:
Аватар
DstupidBastarD

Рейтинг: 1932

Мнениеот Lyubo » Съб Ное 07, 2009 7:00 pm

Мерси колега!!!! И аз към него се бях насочил, но след като разгледах и другите сайтове естествено излязоха и други предложения (сигурно ще излязат и още, защото съм планирал покупката точно преди празниците през Декември) и искам като дойде момента да съм подготвен и просто да цъкна копченцето за поръчка!!!!
Lyubo

Мнениеот Neo_92 » Съб Ное 07, 2009 8:16 pm

Ориентирай се кой размери ти трябва, правилно си се ориентирал празниците да пазаруваш , тогава има изродски оферти, обаче малко по сложно е с намирането на размер.

От тези които си посочил :

http://www.bonthronebikes.co.uk/515-226 ... 0b2e1ae16d - Най-скъпо , но все пак си е Кенъндейл. :dontknow:

http://www.evanscycles.com/products/uni ... e-ec019619 - Не е лошо, но със сигурност не е най-добрата оферта и марка.

http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... elID=30569 - Както отбеляза ТК най-добрата оферта, аз лично съм влюбен в тва колело , мноооого ме кефи , просто имам ли парите го вземам , пък и 20% не са малко намаление , но е само 58см.

Незнам обаче защо си се насочил към тройка скорости :dontknow: Ако не смяташ че с 2 плочи няма да можеш да караш , грешиш , аз лично карам 1-ви сезон в живота си , когато почнах април изобщо не можех да карам , тогава взех Спринт Монца , който има най малка предавка 39-26 , което си е трудна предавка за баир и колелото тежи 11.5кг , но му свикнах за около месец, не съм голям карач , така че смятам че и ти ще можех да свикнеш , по-скоро можеш да се ориентираш към компакт курбел 34-50 или 36-50 и отзад касета с малко повечко зъби. Но нещото което несъмнено трябва да разбереш абсолютно точно е за кой размер си и въпросната марка която ще купуваш дали мери колелата си Center to top или Center to bottom , защото при първите например размер 54 отговаря на размер 52 при вторите.
Аватар
Neo_92

Рейтинг: 1530

Мнениеот Lyubo » Съб Ное 07, 2009 8:28 pm

Голямо благодарско!!!!

Висок съм 183 см, а кракът ми от петата до хълбока е точно 100 см., което според моето скромно мнение означава размер 54 или 56, за тройката - даже не съм обърнал внимание, че все такива съм ги подбрал. Видях, че почти целия форум пазарува от чаинреакшъна, така, че доставката не би трябвало да е проблем (в смисъл, че не се бъзикат на дребно разни Made in BG измислици) - плащаш си 30 паунда и си свиркаш (караш).

Обаче ми направи впечатление, че никъде няма Бианки в тези магазини - а на мене тя ми е мечта - особено Селесте разцветката !!!!!!! :beer: :agree:
Lyubo

Мнениеот Grash » Съб Ное 07, 2009 8:39 pm

На твое място бих се насочил към 58 ръст. Но всичко е много специфично и ще е добре да пробваш все пак колела с различни размери.
Изображение
Аватар
Grash

Мнениеот Lyubo » Съб Ное 07, 2009 10:32 pm

http://www.cube-bikes.de/xist4c/web/aer ... 35856_.htm

Ами това е геометрията на колелото и сега идва въпроса къде мога да пробвам подобен CUBE или нещо поне с неговите размери? В Русе има точно 2 магазина (ДИМИ - където седи един Блейд и всичко е по поръчка, а другия мисля, че е на Спринт)

Оффф дано не се изчерпа това докато събера парите!!!!!!

P.S Някой поръчвал ли е цяло колело от там - в смисъл как ти го пращат, защото като знам как ми хвърлят куфарите по летищата, нещо не ме кефи идеята някой докер да се изака на новичкото ми колеце :D :clap:
Lyubo

ПредишнаСледваща

Назад към Други видове колоездене