Как се монтира магнита за комп.

Този форум е за обмен на информация, свързана с всички видове колоездене извън планинското и велосипеди, различни от маунтин байк - шосейни, пистови, градски, туристически, и т.н., и т.н. Той обаче не е предвиден за обсъждане на най-евтините масови велосипеди, предлагани в изобилие в България! Моля, не занимавайте аудиторията излишно с тях!

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 900 / 900 / 10

Re: Как се монтира магнита за комп.

Мнениеот brumbar » Пон Ное 09, 2009 5:50 pm

za6tovsenamen написа:И след като сензорът улови сигнала X пъти да го дели на броя на спиците ли? Това ще забави работата на компютърчето.

Баце, верно че така компа ще се товари повече и ще харчи повече батерии /може би в този случай трябва да помислят и за акумулатор/, но качеството на изчислената моментна скорост ще е без аналог - ще има опресняване на данните през милисекунди и ще може да се изчислява скорост до сантиметри в час :^:
No Pain, No Gain
Аватар
brumbar

Рейтинг: 2000

Мнениеот stilo » Пон Ное 09, 2009 5:56 pm

:offtopic:
Аз понеже съм със стоманена вилка, как да неутрализирам силата на магнита когато минава покрай вилката?
Понякога така ЗАЛЕПВА, че за да го откача трябва да мина една-две предавки надолу и губя ритъма.
Аватар
stilo

Мнениеот brumbar » Пон Ное 09, 2009 6:01 pm

stilo написа::offtopic:
Аз понеже съм със стоманена вилка, как да неутрализирам силата на магнита когато минава покрай вилката?
Понякога така ЗАЛЕПВА, че за да го откача трябва да мина една-две предавки надолу и губя ритъма.

От кога приказваме в този форум за предимството на карбоновото колело. Ето сега сам се убеди, нали ... :P
No Pain, No Gain
Аватар
brumbar

Мнениеот stilo » Пон Ное 09, 2009 6:04 pm

Е сега заради едно компютърче...колело трябва да сменям :nuts:
А ето дисбаланса в кормилото до какво води
http://www.youtube.com/watch?v=DJa1ffOz ... re=related
Аватар
stilo

Мнениеот Ozzie » Пон Ное 09, 2009 6:43 pm

bikerider написа::offtopic:
Ozzie написа:и аз това се чудя
с какви скорости карате, че да усетите 2 гр. дисбаланс в колелото?

Е с колата не си ли усещал разлика от 2гр над 60км/ч?

Смятам себе си за доста бездарен водач на МПС (и байкър също :D), за да усетя такава разлика, но за идеята може да мина през един приятел да ми сложи 2 гр. на произволно място по периферията на джантата на автомобила.
А ти колко често развиваш с велосипед над 60 км./ч. и постоянна ли е тази скорост ако я развиваш или е моментна? :)
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот marsa » Пон Ное 09, 2009 6:55 pm

za6tovsenamen написа:
Grash написа:А за любителите на високи скорости, да се направи специална капла, на която всичките спици да са магнитни :magnify:

И след като сензорът улови сигнала X пъти да го дели на броя на спиците ли? Това ще забави работата на компютърчето.
Не знам какво ще забави, но със сигурност ще го направи значително по- точен. Аз съм си мислил за вариант с два срещуположно разположени магнита и въвеждане на двойно по- малка обиколка на колелото от измерената. Така реално отчитането ще става два пъти по- често.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот brumbar » Пон Ное 09, 2009 7:02 pm

Ozzie написа:Смятам себе си за доста бездарен водач на МПС (и байкър също :D), за да усетя такава разлика, но за идеята може да мина през един приятел да ми сложи 2 гр. на произволно място по периферията на джантата на автомобила.
А ти колко често развиваш с велосипед над 60 км./ч. и постоянна ли е тази скорост ако я развиваш или е моментна? :)

Ще те посъветвам да не рискуваш излишно. Тежестта от 2 грама трябва да бъде сложена на точка М, изчислена по начина показан на графиката на Митковата капла. На всяко друго място по джантата, рискуваш колата да попадне в резонанс сама със себе си и да се саморазпадне :magnify:
No Pain, No Gain
Аватар
brumbar

Мнениеот TREK_fan » Пон Ное 09, 2009 7:08 pm

stilo написа::offtopic:

Странна работа баце щом ти залепва понякога само магнита за рамката!Теоретично би трябвало всеки път щом мине магнита покрай стоманата да залепва за нея!Което означава да не ползваш компютър,не си ли съгласен? :dontknow:
Every time I see an adult on a bicycle, I no longer despair for the future of the human race.
Аватар
TREK_fan

Рейтинг: 1710

Мнениеот stilo » Пон Ное 09, 2009 7:14 pm

Като ми дойде "пауъра" се върти :beer:
Аватар
stilo

Мнениеот Ozzie » Пон Ное 09, 2009 7:42 pm

brumbar написа:Ще те посъветвам да не рискуваш излишно.

Чувствам се длъжен да го направя! :thumb:
То и без това Пижо живее втори живот. Какво е понесъл, той си знае. Ще понесе и това. :lol:
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот DstupidBastarD » Пон Ное 09, 2009 7:42 pm

za6tovsenamen написа:Ето една схема на каплата на Митко :D . Всичко по нея е точно, може би единствено да съм объркал ЛЕКО наплитането. Виждат се 12-те спици. Там където е винтилът е единия връх на вписания в окръжността равностранен триъгълник. Отсечка ВМ е медиана в триегълника(разделя АС на две равни части). В същия момент точка М лежи на спица номер 4(на чертежа спиците не са обозначенис номера, защото незнаех кой от къде започва да брои :D ).
=> магнита трябва да е точно там, където е точка М. :deal: :lolup:

Баце, с интерес прочетох и разгледах картинката, но ми се образува въпрос. Главината на медицентъра на АВС ли се пада? :bigeyes:
Аватар
DstupidBastarD

Рейтинг: 1932

Мнениеот za6tovsenamen » Пон Ное 09, 2009 7:50 pm

Да! Когато равностранен триъгълник е вписан в окръжност, медицентърът, ортоцентърът и центърът на ъглополовящите съвпадат с центъра. :peace:
Аватар
za6tovsenamen

Рейтинг: 1852

Мнениеот stilo » Пон Ное 09, 2009 7:53 pm

Но това при "задължително и достатъчно условие" каплата да е центрована при Тони-спицата, нали? :deal:
Аватар
stilo

Мнениеот bikerider » Пон Ное 09, 2009 8:11 pm

Ozzie написа:А ти колко често развиваш с велосипед над 60 км./ч. и постоянна ли е тази скорост ако я развиваш или е моментна? :)

Аз не развивам, освен може би надолу на гладки участъци, но шосейкаджиите като нищо ги развиват. Иначе на мен ми е все тая, щото карам с 1.5 отпред и нищо няма да усетя. Виж на 10 атмосфери с твърдо окачване... пробвай с колата на максималното налягане и глей кво става като чукнеш малко джантата...

@za6tovsenamen: малее, тва да са разположени през 120 градуса... схеми, чертежи, леми, теореми... :)
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот TREK_fan » Пон Ное 09, 2009 8:21 pm

stilo написа:Като ми дойде "пауъра" се върти :beer:

Тука съгласен съм.Пауърът е факторЪТ на колоезденето :beer:
Every time I see an adult on a bicycle, I no longer despair for the future of the human race.
Аватар
TREK_fan

Мнениеот МИКИ МАУС » Пон Ное 09, 2009 8:29 pm

Фаусто Копи дали се досещал някога ,какви приказки ще си приказвате?! :clap:
GENUG SCHON !
Аватар
МИКИ МАУС

Рейтинг: 1068

Мнениеот brumbar » Вто Ное 10, 2009 9:01 am

МИКИ МАУС написа:Фаусто Копи дали се досещал някога ,какви приказки ще си приказвате?! :clap:

Мистър Фаусто е имал късмета да се роди преди да изобретят магнита за спици и велокомпютрите - щастливец си е бил той :spin:
No Pain, No Gain
Аватар
brumbar

Мнениеот Митко Ruse » Вто Ное 10, 2009 9:38 am

brumbar написа:
МИКИ МАУС написа:Фаусто Копи дали се досещал някога ,какви приказки ще си приказвате?! :clap:

Мистър Фаусто е имал късмета да се роди преди да изобретят магнита за спици и велокомпютрите - щастливец си е бил той :spin:

Досещал или не ама през далечнота 1942г. прави едночасов рекорд от 45.798км/ч а наскоро нашия от 45.084 км/ч не бе и достигнат със сичките там магнити, карбони и ЕПО. Както обичам да казвам "важно е задкормилното устройство".
Митко Ruse

Мнениеот Huku » Вто Ное 10, 2009 10:38 am

Мъчи ме една мисъл откакто попаднах на тая тема...
Защо не слагат по 2 вентила на гумите за по-добър баланс?
Хем и помпането ще е 2 пъти по-бързо. (Ще трябва да си носим по 2 помпи обаче)
Или, да кажем, между всеки 2 спици да има по един вентил, да не се налага да въртиш гумата за да си нагласяш вентила при помпане - винаги ще имаш вентил на подходящото място.
Освен това може половината вентили да са френски, половината автомобилни. :rofl:
Huku

Рейтинг: 1292

Мнениеот TREK_fan » Вто Ное 10, 2009 10:49 am

Хора,не е ли губене на време въпросът за до колко сантиметра встрани от лапата да се поставя компютъра,който stilo постави?Лишен от смисъл е според мен!Какъв противовес,какво теглене на кормилото на едната страна?Къде си видял противовеси на кормилото на професионалните състезатели? :bigeyes:
А,и като сме толкоз за неколко грама се чудим що инженерите са направили само една затегалка/ и една гайка/ на колело,които очевидно имат различни размери и съответно различни тегла и според вашата ВеЛиКа теория ще дърпат машината,ще е по-малка скоростта и. :rofl: :rofl: :(!:
Аватар
TREK_fan

Мнениеот bokicha » Вто Ное 10, 2009 11:57 am

...аз имам проблеми с десните завои, на левите съм по- бърз... :boggled:
...???
Аватар
bokicha

Мнениеот za6tovsenamen » Вто Ное 10, 2009 12:06 pm

bokichaa написа:...аз имам проблеми с десните завои, на левите съм по- бърз... :boggled:
...???

Сложи левия курбел отдясно, а десня отляво. :evil:
Аватар
za6tovsenamen

Рейтинг: 1852

Мнениеот brumbar » Вто Ное 10, 2009 12:17 pm

Аз забелязвам и друго нещо. Винаги до сега съм си оставял по 109 звена на веригата. Този път къкво ми стана - оставих само 108. Сега, освен че смазвам веригата по-бързо, чувствам колелото ми да е значително по-леко и по-балансирано от преди, а и заради по-късата верига си дигнах каданса поради факта, че с по-къса верига правя един оборот за по-кратко време отколкото с по-дългата верига :beer:
No Pain, No Gain
Аватар
brumbar

Мнениеот crib » Вто Ное 10, 2009 12:21 pm

Аз реших да си напълня гумите и рамката с хелий, а после и с водород. Сега средната ми скорост е с 5% по-висока от преди, а и по-ниското тегло на гумите се усеща веднага щом се качиш.
crib

Мнениеот Grash » Вто Ное 10, 2009 12:32 pm

crib написа:Аз реших да си напълня гумите и рамката с хелий, а после и с водород. Сега средната ми скорост е с 5% по-висока от преди, а и по-ниското тегло на гумите се усеща веднага щом се качиш.

Това съм си го мислел като идея, но не се препоръчва за най-леките карбонки, защото има опасност като си подпреш колелото някъде и да литне :rofl:
Изображение
Аватар
Grash

Мнениеот TREK_fan » Вто Ное 10, 2009 12:55 pm

crib написа:Аз реших да си напълня гумите и рамката с хелий, а после и с водород. Сега средната ми скорост е с 5% по-висока от преди, а и по-ниското тегло на гумите се усеща веднага щом се качиш.

баце как не излиза от тръбите тоз хелий и водород?Нали трябва да сложиш колче за седлото?И къде пълниш?вероятно само предния триъгълник :dontknow:
Аватар
TREK_fan

Мнениеот Митко Ruse » Вто Ное 10, 2009 1:11 pm

brumbar написа:Аз забелязвам и друго нещо. Винаги до сега съм си оставял по 109 звена на веригата. Този път къкво ми стана - оставих само 108. Сега, освен че смазвам веригата по-бързо, чувствам колелото ми да е значително по-леко и по-балансирано от преди, а и заради по-късата верига си дигнах каданса поради факта, че с по-къса верига правя един оборот за по-кратко време отколкото с по-дългата верига :beer:

Да, да, да вярвам ти за по-бързото смазване щото като те знам как обслужваш колелото след всяко каране сигурно си намалил с 3 мин. времето.Че ти е по-леко колелото е факт.Но да ми разправяш, че си променил каданса-ади моля не ми мажи ските.
Митко Ruse

Мнениеот Митко Ruse » Вто Ное 10, 2009 1:13 pm

Съветвам да сложиш и кислород та да видиш какъв ефект ще има.Е ако добавиш и стомашни газове отиваш в друго измерение.
Митко Ruse

Мнениеот TREK_fan » Вто Ное 10, 2009 1:15 pm

@brumbar
Един линк сметнах,че е около 2,41 грама(на Shimano CN-7801,която имам).За значително по-леко колело да говорим при 2-3 грама надолу е просто несериозно :bigeyes:
Аватар
TREK_fan

Мнениеот bikerider » Вто Ное 10, 2009 1:45 pm

@brumbar: :rofl: :rofl: :D :agree:

Huku написа:Защо не слагат по 2 вентила на гумите за по-добър баланс?

Месинга е скъпа работа...

Huku написа:Освен това може половината вентили да са френски, половината автомобилни. :rofl:

Има и вариант без никакви вентили... :nuts:
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

ПредишнаСледваща

Назад към Други видове колоездене