Възможно ли е да съм човек?

Този форум е за обмен на информация, свързана с всички видове колоездене извън планинското и велосипеди, различни от маунтин байк - шосейни, пистови, градски, туристически, и т.н., и т.н. Той обаче не е предвиден за обсъждане на най-евтините масови велосипеди, предлагани в изобилие в България! Моля, не занимавайте аудиторията излишно с тях!

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 900 / 900 / 10

Мнениеот DstupidBastarD » Пет Яну 30, 2009 8:27 am

did написа:
DstupidBastarD написа:
bikerider написа:
DstupidBastarD написа:Се пак, ебаси топлината съм отделил, има ли навитаци да сметаме? :popcorn:

Има, само дай обема на стаята :)

Около 58 кубика е, баце, ама и с 60 да смяташ, нема да е грешка. :popcorn:

Моларния изобарен топлинен капацитет на въздуха е около 30 J K^{-1} mol^{-1}.

60 кубика стая са 60000 литра, т.е. около 2700 мола (ако приемем, че моларния обем е като при идеален газ - 22.4 литра за мол)

Тва значи, че общият топлинен капацитет на въздуха в стаята е някъде към 80 kJ /K

Тва ще рече, че на всеки 80 килоджаула, които си навъртял на велоергометъра, ако енергията ти се е отделила като топлина и стаята е добре изолирана, температурата вътре би трябвало да се повиши с 1 градус.

Понеже изолацията не е перфектна, а и има и други предмети, включително самия колоездач, които имат топлинен капацитет, по-точното число би било от порядъка на 120 kJ/K.

Както виждаш, баце, не е непосилно да изгориш 240 килоджаула на джиджавката с педалите и да повишиш температурата на стаята с 2 градуса.

Баце, а би ли ми обяснил дименсията "kJ/K" кво представлява, или поне знаменателната част? :offtopic:
Аватар
DstupidBastarD

Рейтинг: 1932

Мнениеот DstupidBastarD » Пет Яну 30, 2009 8:29 am

bikerider написа:
did написа:...

Язък, тъкмо щях да си опресня физиката и да посмятам :V:
Лош човек ей! :)

@DStupidBastard: баце, съдейки по снимките ти дето си пускал ти си пределно як човек, така че и без математика ми се струва, че няма нищо чудно... :beer:

Аз съм завършил немегето, беееейййй! Е, биология, ма в немегето. :bowdown:
Аватар
DstupidBastarD

Мнениеот DstupidBastarD » Пет Яну 30, 2009 8:30 am

jivkonik написа::offtopic:
Баце, вържи се към некоя Топлофикация, в тия кризисни времена ще отдаваш топлина в техната мрежа, може и некой лев да си докараш! Да не въртиш залудо.... :D

Най-якото е, че отделям повече топлина, отколкото ядене съм вкарал. Аз съм ебаси феномена!!! :^:
Аватар
DstupidBastarD

Мнениеот DstupidBastarD » Пет Яну 30, 2009 8:31 am

NovemberCharlie написа:В спокойно състояние човек отделя топлина равна на около 150 вата мощност.

Баце, да си направим ли съответните замервания на телото и да посметаме малко при хипотеза, че съм отоплително тяло с определена темпетатура и некваситам повърхнина? :popcorn:
Аватар
DstupidBastarD

Мнениеот NovemberCharlie » Пет Яну 30, 2009 11:36 am

DstupidBastarD написа:
NovemberCharlie написа:В спокойно състояние човек отделя топлина равна на около 150 вата мощност.

Баце, да си направим ли съответните замервания на телото и да посметаме малко при хипотеза, че съм отоплително тяло с определена темпетатура и некваситам повърхнина? :popcorn:
Ако ти се занимава....
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Рейтинг: 2000

Мнениеот did » Пет Яну 30, 2009 4:35 pm

DstupidBastarD написа:

Твойта повърхнина няма значение или поне не такова значение, че да може да влезе в сметките. Ако трябва да влизаме в такива подробности, ще трябва да измериш и колко се пОтиш, щот изпарението на потта е ендотермичен процес. После ще трябва да уточняваш колко си облечен, че да ти смятаме коефициентите на топлопроводимост в разните части на тялото...

Сичко тва е тъпо смятане, а ти си тъпо копеле. Не бъркай двете!

Ти си бъди тъпото копеле, аз ще си се занимавам с тъпи сметки.

Така ще си живеем и двамата щастливо по 100 години, а след това 3 дни ще ядем, пием и ще се веселим.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот PtD » Пет Яну 30, 2009 5:56 pm

Аз съм чел, че е около 100W. Което перфектно се вързва с 2000 kcal на ден (излиза около 97W).

Но нека тъпото копеле да направи измерванията, че да видим. :)

П.П. Ето я и сметката:

2000 kcal = 2324.(4) Wh

2000 kcal / денонощие = 2000 kcal / 24h = 2324.(4) Wh / 24h = 96.8W

Aко папкате повече и се движите, ще има и повече топлинка :^:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот did » Пет Яну 30, 2009 6:04 pm

PtD написа:Аз съм чел, че е около 100W. Което перфектно се вързва с 2000 kcal на ден (излиза около 96W).

Но нека тъпото копеле да направи измерванията, че да видим. :)

Точно така!

Всичко, което изядем и не ни се лепне като сланинен резерв, в крайна сметка излиза като топлина.

Наскоро ми попаднаха едни много прости методчета, по които се смята калоричността на храните.

Вземаш храната, изгаряш я, определяш и топлината (енталпията) на изгаряне.

Вземаш крайните продукти, на които тя се разгражда в организма, изгаряш и тях контролирано... и получаваш и тяхната топлина на изгаряне.

Разликата, според закона на Хес, е точно енергийната стойност на храната.

Оказва се, че за да измерим енергийната стойност на една храна, ни трябва само храна и л***на :D

:rofl:

И щом е ясно каква е храната, какви са л***ата и за колко време храната е станала на л**на, никакви други параметри не са важни!

Термодинамика рулзззз!

@DstupidBastarD:

Ако искаш да направим точна сметка, кажи какво и колко ядеш, прави тая диета няколко дни подред, после ми изпрати дневната си дажба и сутрешните си л**на и аз ще ти сметна точния енергиен разход на ден.

Не взимам скъпо!
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Анелия » Пет Яну 30, 2009 10:55 pm

Днес пътувах в неотоплен вагон на БДЖ. Всички останали се изнесоха, с изключене на щастливо ползващите добавка билково вино (в скоби пелин) и практикуващи спорт (белот). Така че здравословния интейк и спортът определено повишават температурата ;)
Аватар
Анелия

Мнениеот PtD » Пет Яну 30, 2009 11:22 pm

Анелия написа:Днес пътувах в неотоплен вагон на БДЖ. Всички останали се изнесоха, с изключене на щастливо ползващите добавка билково вино (в скоби пелин) и практикуващи спорт (белот). Така че здравословния интейк и спортът определено повишават температурата ;)

Здравословният интейк на алкохол в студено време определено повишава температурата, благородно съдействайки да привършим енергийните си запаси по-бързо :popcorn:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот NovemberCharlie » Съб Яну 31, 2009 8:48 am

Знаем, знаем, твойта скрита енергийна добавка прилича на стрита тухла на прах и се произвежда нелагално нейде в мексиканските планини. Аз лично бих забранил под страх от доживотен затвор вноса на тва нещо в България :D :beer:
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот DstupidBastarD » Пон Фев 16, 2009 10:44 am

От извесно време провеждам задълбочени научни наблюдения, докато въртим педалите. Пускам си Оффспринг и почвам да засичам:
около 3-5-та мин. температурата се дига с един градус
следва 6-10мин. въртене, за да дигна следващия градус
третият градус се качва некъде след около 12-15мин. Не знам кво значи тва, но така и така не мога да гледам телевизия докато въртим, поне такиви неща забеелезвам. :popcorn:
Аватар
DstupidBastarD

Мнениеот crib » Пон Фев 16, 2009 11:29 am

но така и така не мога да гледам телевизия докато въртим, поне такиви неща забеелезвам.

що ве, аз си пускам някое филмче на лаптопа и си знам, че час и половина не ми мърдат.
crib

Мнениеот DstupidBastarD » Пон Фев 16, 2009 1:12 pm

crib написа:
но така и така не мога да гледам телевизия докато въртим, поне такиви неща забеелезвам.

що ве, аз си пускам някое филмче на лаптопа и си знам, че час и половина не ми мърдат.

Нема начин, баце, да направим повеч(е от час, та ако ше и цело стадо мажоретки да ми играят древногръцки комедии отпреде. Аз съм 80 кила некъде у момента, като седим 40мин. на седалката и въртим педалите без никъф шанс за спиране, нема как да си дигнем гъзеца и да пръднем даже, а да ми отмине сфащането просто е немислимо. Затва съм разделил твоя час и половина на две по 40-45мин. в двата края на деня. Сега тамън слизам от първото, малко почивка, плюскане и ако слетобед не може да се кара навънка, към 17,00ч. ше направим серия №2. Като гледам, изгре слънчице, та сигурно ше се пробвам с едно Елин Пелин-Нови хан към 15,30. Поне такива сметки си правим сега, ше видим Природата кво ше каже. :popcorn:
Аватар
DstupidBastarD

Мнениеот crib » Пон Фев 16, 2009 1:58 pm

DstupidBastarD написа:
crib написа:

Нема начин, баце, да направим повеч(е от час, та ако ше и цело стадо мажоретки да ми играят древногръцки комедии отпреде. Аз съм 80 кила некъде у момента, като седим 40мин. на седалката и въртим педалите без никъф шанс за спиране, нема как да си дигнем гъзеца и да пръднем даже, а да ми отмине сфащането просто е немислимо. Затва съм разделил твоя час и половина на две по 40-45мин. в двата края на деня. Сега тамън слизам от първото, малко почивка, плюскане и ако слетобед не може да се кара навънка, към 17,00ч. ше направим серия №2. Като гледам, изгре слънчице, та сигурно ше се пробвам с едно Елин Пелин-Нови хан към 15,30. Поне такива сметки си правим сега, ше видим Природата кво ше каже. :popcorn:

Аз днес съм отпуска... трябва ли ти компания до Елин Пелин? Само не съм във форма и ще съм малко мудничък
crib

Мнениеот DstupidBastarD » Пон Фев 16, 2009 2:09 pm

Айде, баце, как ти се вижда среща в 15,30ч. на Шел-а дето е след околовръстното, преди Долни Богров? Лекинко ше караме, сега трупаме километраж. :^:
Аватар
DstupidBastarD

Мнениеот crib » Пон Фев 16, 2009 2:14 pm

там съм
crib

Мнениеот crib » Пон Фев 16, 2009 9:23 pm

баце, аз съм много разочарован от себе си, че все закъснявам, ама и ти не чакаш много. В :34 бях там (деба бензиностанцията, от на - 22км). Иначе гот маршрут, и задължително топло чайче и мазна баничка на ОМВ за затапване.
crib

Мнениеот DstupidBastarD » Пон Фев 16, 2009 11:01 pm

crib написа:баце, аз съм много разочарован от себе си, че все закъснявам, ама и ти не чакаш много. В :34 бях там (деба бензиностанцията, от на - 22км). Иначе гот маршрут, и задължително топло чайче и мазна баничка на ОМВ за затапване.

Абе, важното е че си покарал, баце. Аз дойдох малко по-рано и чаках до :37-38 некъде, а после прецених, че предпочитам да ме мразиш, щото не те чакам, отколкото да пукнем от студ там и си бих камшика. Стана готино каране, на мене ми се вързаха 52км и средна почти 32. Доволно. Утре мислим да повторим, ако времето предполага, ти как си? :bigeyes:
Аватар
DstupidBastarD

Мнениеот crib » Вто Фев 17, 2009 7:46 am

DstupidBastarD написа:Абе, важното е че си покарал, баце. Аз дойдох малко по-рано и чаках до :37-38 некъде, а после прецених, че предпочитам да ме мразиш, щото не те чакам, отколкото да пукнем от студ там и си бих камшика. Стана готино каране, на мене ми се вързаха 52км и средна почти 32. Доволно. Утре мислим да повторим, ако времето предполага, ти как си? :bigeyes:

Уха, на мен 85 км и 30-31 км средна докато не ми измръзнаха краката... Днес съм вече на работа баце, така че съм пас. Четвъртък пак, ако Десито позволи...
crib

Мнениеот DstupidBastarD » Вто Фев 17, 2009 4:30 pm

crib написа:
DstupidBastarD написа:Абе, важното е че си покарал, баце. Аз дойдох малко по-рано и чаках до :37-38 некъде, а после прецених, че предпочитам да ме мразиш, щото не те чакам, отколкото да пукнем от студ там и си бих камшика. Стана готино каране, на мене ми се вързаха 52км и средна почти 32. Доволно. Утре мислим да повторим, ако времето предполага, ти как си? :bigeyes:

Уха, на мен 85 км и 30-31 км средна докато не ми измръзнаха краката... Днес съм вече на работа баце, така че съм пас. Четвъртък пак, ако Десито позволи...

Аааа, днес беше осезаемо по-добре - 5 градуса температура, слънчице през по-големата част от времето, слаб ветрец. И при сичките теа позитиви, аз успех да изстискам цели 2 (словом: две) минути от същия път. Заеби, май е по-добре да си карам с вятър, като го нема и пауър немам. :dunno:
Аватар
DstupidBastarD

Отговор

Мнениеот Митко Ruse » Вто Фев 17, 2009 5:08 pm

Пичове малко е бързо 31км./час средна за това време на годината./по мое скромно мнение де/
Митко Ruse

Мнениеот ioioioto » Вто Фев 17, 2009 8:28 pm

Кажете някаква примерна тренировка за тренажор . от 3 месеца тренирам и не мога да си смъкна пулса (средно 156 удара) а средната ми скорост е 21км/ч . Ще отбележа че още съм начинаещ и някой ако помни как е започнал тренировките си да каже как да си смъкна пулса и да увелича скоростта. Мерси предварително. :beer:
Аватар
ioioioto

Рейтинг: 1230

Мнениеот za6tovsenamen » Вто Фев 17, 2009 8:37 pm

Пулса пада само от тренировки, просто някак тялото прави така,че просто малко по-малко спада. Но защо караш толкова бавно? Вдигни тоя пулс! Да има някакво напрежение все пак. Аз кат карам с 23 средна имам 143 среден пулс ;) То зависи от човека но пробвай да караш с 160-165 среден ще се поизпотиш малко.То тялото ти казва с какъв пулс да караш, но напъни са малко и после ще ти е гот :)
Аватар
za6tovsenamen

Рейтинг: 1852

Мнениеот jivkonik » Сря Фев 18, 2009 9:46 am

Хехеее, много смях в последните постове за :D :D :D Пулса. Хора, прочетете малко! В Нета има бая сайтове и форуми разискващи тренировъчните процеси и работата с пулсметър!!! Няма таква схема - "напъни се малко повече, то тялото ще си покаже....."

Едит: може да започнете от тук - http://home.hia.no/~stephens/index.html
Запознайте се с основните биохимични процеси извършвани в тялото, работата на сърдечносъдовата система и т.н.
Има и секция колоездене с примерна програма на един МТБ състезател
Аватар
jivkonik

Мнениеот EmZo » Сря Фев 18, 2009 11:09 am

Not Found

The requested URL /~stephens/index.html was not found on this server.

:crap:
Аватар
EmZo

Отговор

Мнениеот Митко Ruse » Сря Фев 18, 2009 11:48 am

Винаги съм се старал да се изказвам дипломатично/по ми прилича на годините/ ама сега кво да кажа.Скоро писахме в темите,че за да ти падне пулса трябва да се разшири обема на сърцето а това става с продължителна работа в диапазон 60%-70%.Нито по-вече в проценти нито по-малко ама кои да чете.Толкова е просто ама е най-неприятно.Ако караш в по-висок процент стават други неща със сърцето.И не може един ден да караш за обем а другия за сила.Най-малко 6 седмици е цикъла за да стане нещо.Аз за 6 седмици от нова година съм се подобрил с 5% с около 40 часа работа.Вижда ми се малко но като погледнах,че съм карал половината време в нужния диапазон и си доидоха нещата на място.И в този период а изобщо не се говори за средна скорост а за време в диапазон.Защото кой ще ми каже тези км./час средна при какъв вятър е било и какви изкачвания.Ади умната.
Митко Ruse

Мнениеот DstupidBastarD » Сря Фев 18, 2009 2:08 pm

ioioioto написа:Кажете някаква примерна тренировка за тренажор . от 3 месеца тренирам и не мога да си смъкна пулса (средно 156 удара) а средната ми скорост е 21км/ч . Ще отбележа че още съм начинаещ и някой ако помни как е започнал тренировките си да каже как да си смъкна пулса и да увелича скоростта. Мерси предварително. :beer:

Абе, баце, ше ме светнеш ли кое от двете ти твърдения е верно, тва което цитирам сега или онова, от предната страница, на което пишеш, че караш с 110 пулс и не можеш да го дигнеш? :offtopic:
Аватар
DstupidBastarD

Мнениеот jivkonik » Сря Фев 18, 2009 2:31 pm

EmZo написа:Not Found

The requested URL /~stephens/index.html was not found on this server.

:crap:

Проблема е в "твоя телевизор" (доставчик) ;) При мен работи.
Аватар
jivkonik

Мнениеот ioioioto » Сря Фев 18, 2009 3:01 pm

DstupidBastarD написа:
ioioioto написа:Кажете някаква примерна тренировка за тренажор . от 3 месеца тренирам и не мога да си смъкна пулса (средно 156 удара) а средната ми скорост е 21км/ч . Ще отбележа че още съм начинаещ и някой ако помни как е започнал тренировките си да каже как да си смъкна пулса и да увелича скоростта. Мерси предварително. :beer:

Абе, баце, ше ме светнеш ли кое от двете ти твърдения е верно, тва което цитирам сега или онова, от предната страница, на което пишеш, че караш с 110 пулс и не можеш да го дигнеш? :offtopic:

при първия коментар не бях си купил пулсомер и си го смятах след като завършвах тренировката (броях колко удара правя за 10 сек х 6 )и затова съм си мислил че ми е нисък пулса
Аватар
ioioioto

Рейтинг: 1230

ПредишнаСледваща

Назад към Други видове колоездене