Добре де, как става тоа номер?!

Този форум е за обмен на информация, свързана с всички видове колоездене извън планинското и велосипеди, различни от маунтин байк - шосейни, пистови, градски, туристически, и т.н., и т.н. Той обаче не е предвиден за обсъждане на най-евтините масови велосипеди, предлагани в изобилие в България! Моля, не занимавайте аудиторията излишно с тях!

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 900 / 900 / 10

Добре де, как става тоа номер?!

Мнениеот DstupidBastarD » Сря Сеп 24, 2008 6:29 pm

Гледам световното по колоездене на шосе, днеска жените карат 25,15 по часовник. Много ми е интересно, как 48-килограмова (160см) какичка може да кара таа дистинция за 33 мин и нещо (44,5км/ч средна скорост). Некой може ли да ме светне как става таа далавера? :bigeyes:
Аватар
DstupidBastarD

Рейтинг: 1932

Мнениеот Митко Ruse » Сря Сеп 24, 2008 8:14 pm

Ами материална част, тренировка и възстановяване.
Митко Ruse

Рейтинг: 2000

Мнениеот XTR » Сря Сеп 24, 2008 8:42 pm

Без зоб, не става..
Изображение
Аватар
XTR

Рейтинг: 1395

Мнениеот DstupidBastarD » Сря Сеп 24, 2008 9:28 pm

Митко Ruse написа:Ами материална част, тренировка и възстановяване.

Баце, направих кратка сравнителна равносметка на мойте моментни възможности на подобно трасе и сметам, че нема как да го зема по-бързо 38-39мин., което директно ме праща на предпоследно место при жените. Е, тва просто не е реално! :crap:
Аватар
DstupidBastarD

Мнениеот codename47 » Сря Сеп 24, 2008 9:31 pm

Ако приемете ограниченията си, ще успеете да ги прескочите и да минете отвъд тях!
Аватар
codename47

Мнениеот Митко Ruse » Чет Сеп 25, 2008 7:11 am

Не се потискай толкова.По принцип жените не са толкова зле в колоезденето.Преди време една Белгиика ми окъса шортите на едно каране в Китай.В цикличните спортове няма да се изненадам ако доиде време да се изравнят с мъжете.Примерно виж в маратона изостават с 20мин. само.Доколкото за тебе ти имаш голям потенциал но не си го развил.Нали сам казваш,че караш за удоволствие.То така не става а трябва специална тренировка.Маже и по малко да тренираш но ще си повишиш резултатите/обаче на какво-часовник от 20 км./ за каквото решиш да специализираш.Ако излизаш така да покараш/може да е и интензивно и много яко/си е туризъм.
Митко Ruse

Мнениеот DstupidBastarD » Чет Сеп 25, 2008 11:20 am

Абе, че карам за кеф, карам за кеф, ма некакси не мога да понесъ факта, че некаква мадама дето тежи колко единя ми крак може да дига 5км/ч средна скорост повече от мене. Тва е абсурдно, ебаси! :crazy:
Аватар
DstupidBastarD

Мнениеот Митко Ruse » Чет Сеп 25, 2008 11:30 am

Не се претеснявай догодина ще си и по-добър.
Митко Ruse

Мнениеот did » Чет Сеп 25, 2008 11:48 am

DstupidBastarD написа:Абе, че карам за кеф, карам за кеф, ма некакси не мога да понесъ факта, че некаква мадама дето тежи колко единя ми крак може да дига 5км/ч средна скорост повече от мене. Тва е абсурдно, ебаси! :crazy:

не е абсурдно. тежките колоездачи нямат предимство.

силата нараства с нарастване сечението на мускулите, т.е. с квадрата на височината на човек (при еднакви пропорции). Теглото нараства пропорционално на третата степен.

Затова и птиците могат да летят, а слоновете - не... а най-добри летци са насекомите!
Аватар
did

Мнениеот kikon » Чет Сеп 25, 2008 11:50 am

codename47 написа:http://forum.basketball-bg.com/index.php?showtopic=11823&mode=threaded&pid=170336

Станфорд :agree:
Занимателно четиво, проблясък в тъмнината.
Flow like water down the hill.

http://keekie.me/
Аватар
kikon

Мнениеот DstupidBastarD » Чет Сеп 25, 2008 11:51 am

did написа:
DstupidBastarD написа:Абе, че карам за кеф, карам за кеф, ма некакси не мога да понесъ факта, че некаква мадама дето тежи колко единя ми крак може да дига 5км/ч средна скорост повече от мене. Тва е абсурдно, ебаси! :crazy:

силата нараства с нарастване сечението на мускулите, т.е. с квадрата на височината на човек (при еднакви пропорции). Теглото нараства пропорционално на третата степен.

Затова и птиците могат да летят, а слоновете - не... а най-добри летци са насекомите!

Баце, имам некви спомени от уроците по физика в училище, че силата е равна на масата по ускорението. Би ли ми обяснил, като мускултната маса на крака ми е колко целото месо по колоездачката, кво точно ускорие требва да приложи, за да вкара повече сила от мене? :bigeyes:
Аватар
DstupidBastarD

Мнениеот outfaced » Чет Сеп 25, 2008 11:53 am

did написа:

най накрая да ми стане ясно защо по първите места на състезанията са все някви, къде са има няма 50кила с мокри дрехи :D :agree:
Аватар
outfaced

Мнениеот did » Чет Сеп 25, 2008 12:01 pm

ми... аз като физик, да почна така:

да предположим, че колоездачите са сферични или кубични и с еднаква плътност. ако са с друга форма, но с еднакви пропорции, нещата не се променят, но обяснението е малко по-сложно, като за форувни постове. Различната плътност е нещо, което нямо отношение към размера, а към ефективността и тук няма да го коментирам. Приемаме, че мускул с двойно по-голямо сечение (повече паралелни мускулни влакна) ПОТЕНЦИАЛНО е два пъти по-силен.

Та масата на куб със страна А е А на трета степен, умножена по плътността. Силата е пропорционална на А на квадрат, колкото е лицето на едната страна на куба, демек - сечението на мускулите, което определя силата.

Демек, когато А расте, масата расте като А на ТРЕТА, което е бая по-бързо от растенето на силата, което е пропорзионално САМО на А на ВТОРА. Демек, при по-големите телеса, масата нараства повече, отколкото нараства силата. Та затва дребните джувотинки могат да фърчат, а големите - не. Затва и пилетата имат кухи кокали, които кучетата гризкат с удоволствие.

В повече детайли не ми се навлиза, мисля че и това е яссно: ако искаш ефективност на мускулатурата при борба с гравитацията, трябва да си ЛЕК и кльощав!
Аватар
did

Мнениеот NovemberCharlie » Чет Сеп 25, 2008 12:01 pm

DstupidBastarD написа:Баце, имам некви спомени от уроците по физика в училище, че силата е равна на масата по ускорението. Би ли ми обяснил, като мускултната маса на крака ми е колко целото месо по колоездачката, кво точно ускорие требва да приложи, за да вкара повече сила от мене? :bigeyes:
Мхм, тука тая формула нема общо с казаното от did.Тя казва колко сила е необходима за да те бута теб и велосипеда ти, така че да предоляваш разните му там съпротивления при определена скорост. Обаче не казва твоите кила колко се ефективни сравнени с килата на девойчето. Т.е. ква сила вадиш от кило живо месо. Щото ако ти вадиш максимална мощност от 3 киловата, а момето 2 киловата, но тя тежи два пъти по-малко от теб, то нейното съотношение е по-добро от твойто, нищо че като абсолютни стойности твойта мощност е по-голяма. А както е известно от една междузвездна сага "само ситите ползват абсолютни стойности" :D

Edit: превариха ме.
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот DstupidBastarD » Чет Сеп 25, 2008 12:09 pm

did написа:ми... аз като физик, да почна така:

да предположим, че колоездачите са сферични или кубични и с еднаква плътност. ако са с друга форма, но с еднакви пропорции, нещата не се променят, но обяснението е малко по-сложно, като за форувни постове. Различната плътност е нещо, което нямо отношение към размера, а към ефективността и тук няма да го коментирам. Приемаме, че мускул с двойно по-голямо сечение (повече паралелни мускулни влакна) ПОТЕНЦИАЛНО е два пъти по-силен.

Та масата на куб със страна А е А на трета степен, умножена по плътността. Силата е пропорционална на А на квадрат, колкото е лицето на едната страна на куба, демек - сечението на мускулите, което определя силата.

Демек, когато А расте, масата расте като А на ТРЕТА, което е бая по-бързо от растенето на силата, което е пропорзионално САМО на А на ВТОРА. Демек, при по-големите телеса, масата нараства повече, отколкото нараства силата. Та затва дребните джувотинки могат да фърчат, а големите - не. Затва и пилетата имат кухи кокали, които кучетата гризкат с удоволствие.

В повече детайли не ми се навлиза, мисля че и това е яссно: ако искаш ефективност на мускулатурата при борба с гравитацията, трябва да си ЛЕК и кльощав!

Прости ми, баце, ма съм тъпо копле и ше питам пак: става дума за проста сила или некви съотношения сила/маса/съпротивление, щото колоездач не съм виждал да лети (колкото и да е лек и кух), освен за съвсем кратки интервали време (тука възниква интерсен въпрос, кои колоездачи падат по-бързо, леките или тежките)? :dunno:
Аватар
DstupidBastarD

Мнениеот DstupidBastarD » Чет Сеп 25, 2008 12:13 pm

NovemberCharlie написа:
DstupidBastarD написа:Баце, имам некви спомени от уроците по физика в училище, че силата е равна на масата по ускорението. Би ли ми обяснил, като мускултната маса на крака ми е колко целото месо по колоездачката, кво точно ускорие требва да приложи, за да вкара повече сила от мене? :bigeyes:
Мхм, тука тая формула нема общо с казаното от did.Тя казва колко сила е необходима за да те бута теб и велосипеда ти, така че да предоляваш разните му там съпротивления при определена скорост. Обаче не казва твоите кила колко се ефективни сравнени с килата на девойчето. Т.е. ква сила вадиш от кило живо месо. Щото ако ти вадиш максимална мощност от 3 киловата, а момето 2 киловата, но тя тежи два пъти по-малко от теб, то нейното съотношение е по-добро от твойто, нищо че като абсолютни стойности твойта мощност е по-голяма. А както е известно от една междузвездна сага "само ситите ползват абсолютни стойности" :D

Edit: превариха ме.

Абе, така некакси по-разбрано ми се вижда, баце, ма тогава как ше обясниш факта, че Канселара тежи 80 кила и е най-добрия "часовникар"? :crap:
Аватар
DstupidBastarD

Мнениеот NovemberCharlie » Чет Сеп 25, 2008 12:18 pm

DstupidBastarD написа:Абе, така некакси по-разбрано ми се вижда, баце, ма тогава как ше обясниш факта, че Канселара тежи 80 кила и е най-добрия "часовникар"? :crap:
Просто има много ефективна мускулатура+техника. Все пак did е прав. Основно е геометрия, но влияят и много други фактори.
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот did » Чет Сеп 25, 2008 12:18 pm

DstupidBastarD написа:става дума за проста сила или некви съотношения сила/маса/съпротивление

нема такова нещо като "проста сила".
винаги нещата опират до баланс на няколко сили - съпротивление, гравитация, мускулна сила, ...

аз коментирах преодоляването на гравитацията с мускулна сила, което е решаващо при катерене. при спускане или въртене по равно, нещата са по-различни. в определени моменти от трасето големите хора имат предимство, но тези моменти не са при катеренето.
Аватар
did

Мнениеот NovemberCharlie » Чет Сеп 25, 2008 12:20 pm

DstupidBastarD написа:...тука възниква интерсен въпрос, кои колоездачи падат по-бързо, леките или тежките)? :dunno:
Зависи от въздушното съпротивление. ;)
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот did » Чет Сеп 25, 2008 12:25 pm

NovemberCharlie написа:
DstupidBastarD написа:...тука възниква интерсен въпрос, кои колоездачи падат по-бързо, леките или тежките)? :dunno:
Зависи от въздушното съпротивление. ;)

нищо не зависи от въздуха, той е еднакъв за всички. тежките винаги падат по-бързо, понеже масата им е по-голяма спрямо съпротивлението. всъщност, ускорението при падане е еднакво, но максималната скорост е по-висока при по-едрите, щото масата нараства с А на ТРЕТА, а съпротивлението - само с А на ВТОРА! :D

по същата причина по-тежките хора печелят при колоездачно спускане по права, но пък като завиват, трябва да преодоляват по-голям импулс и при много завои може да се окаже, че губят даже и при спускане.
Аватар
did

Мнениеот DstupidBastarD » Чет Сеп 25, 2008 12:28 pm

Добре де, разбрах, че требва да свалъ 20 кила (тука се сетих, че при тежкоатлетите около 60 кила отношението сила/тегло е най-високо, явно има неква тайнствена биомеханична тайна), убаво! Просто не мога да повервам, че жена може да кара по-бърже от мене, затва съм шокиран така. :V:
Аватар
DstupidBastarD

Мнениеот NovemberCharlie » Чет Сеп 25, 2008 12:29 pm

did написа:нищо не зависи от въздуха, той е еднакъв за всички.
did, всичко зависи от въздушното съпротивление. Махни въздуха и всички ще се ускоряват с 9.51м/с2 (вертикално, при еднакви други условия, но различни маси).
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот did » Чет Сеп 25, 2008 12:50 pm

DstupidBastarD написа:Добре де, разбрах, че требва да свалъ 20 кила (тука се сетих, че при тежкоатлетите около 60 кила отношението сила/тегло е най-високо, явно има неква тайнствена биомеханична тайна), убаво! Просто не мога да повервам, че жена може да кара по-бърже от мене, затва съм шокиран така. :V:

тежката атлетика е друга бира. то и при колоезденето силата не е няква проста квадратична функция на размера, ама в първо приближение, при тренирани хора, е горе-долу така.

ако тва с жените те притеснява, оди да ти отрежат пишката. така ще намалиш масата осезаемо, без да изгубиш сила и ще си подобриш пхостиженията.
Аватар
did

Мнениеот mira_sm » Чет Сеп 25, 2008 1:24 pm

Хем може и да го пуснат да се състезава при жените?
Аватар
mira_sm

Рейтинг: 1210

Мнениеот borislav » Чет Сеп 25, 2008 3:34 pm

did написа:...нищо не зависи от въздуха...

:popcorn:
did написа:...тежките винаги падат по-бързо, понеже масата им е по-голяма спрямо съпротивлението. всъщност, ускорението при падане е еднакво, но максималната скорост е по-висока при по-едрите...

Напълно се оплетох тука
Аватар
borislav

Мнениеот did » Чет Сеп 25, 2008 3:35 pm

borislav написа:
did написа:...нищо не зависи от въздуха...

:popcorn:
did написа:...тежките винаги падат по-бързо, понеже масата им е по-голяма спрямо съпротивлението. всъщност, ускорението при падане е еднакво, но максималната скорост е по-висока при по-едрите...

Напълно се оплетох тука

учи физика! за да обясня всичко, което съм написал, ще ми трябват часове. някои от твърденията не са тривиални, други са азбучни истини.
Аватар
did

Мнениеот DstupidBastarD » Чет Сеп 25, 2008 3:59 pm

"ако тва с жените те притеснява, оди да ти отрежат пишката. така ще намалиш масата осезаемо, без да изгубиш сила и ще си подобриш пхостиженията.[/quote]

Очевидно е, че си физик, баце, яко ги разбираш нещата с резането. Са се чуда дали скоростта нема неква далечна физиологична връзка със съотношението бели-червени мускулни влакна, ти как мислиш? :dunno:
Аватар
DstupidBastarD

Мнениеот did » Чет Сеп 25, 2008 4:02 pm

DstupidBastarD написа:Очевидно е, че си физик, баце, яко ги разбираш нещата с резането. Са се чуда дали скоростта нема неква далечна физиологична връзка със съотношението бели-червени мускулни влакна, ти как мислиш? :dunno:

физиологичната страна не я коментирам. натренираността и физиологията на хората е различна. но отделно от тези разлики, които са некви леко различни константи в теорията, има и физика, която нема как да се заобиколи.
Аватар
did

Мнениеот DstupidBastarD » Чет Сеп 25, 2008 4:13 pm

Еми, освен да разгледаме теоретично един леко практически пример, баце. Зимаме два колоездача:
К1 - 174см висок, 82кг тежък, 65см обиколка на крака
К2 - 160см , 48кг и около 50см обиколка на крака
Има ли неква формула, по която да сметнем колко сила требва на двамата, за да карат с 45км/ч за половин час? Да давам ли още антропометрия? :bigeyes:
Аватар
DstupidBastarD

Мнениеот NovemberCharlie » Чет Сеп 25, 2008 4:22 pm

Коефициент на въздушно съпротивление, размер на най-голямото сечение, перпендикулярно на посоката на движение..... :D

П.П.Както виждаш съотношението диаметър на крака към тегло при твоя пример е в полза на по-лекия колоездач.Т.е. на единица тегло по-лекия колоездач теоретично е по-силен.
Последна промяна NovemberCharlie на Чет Сеп 25, 2008 4:27 pm, променена общо 3 пъти
Аватар
NovemberCharlie

Следваща

Назад към Други видове колоездене