Митко Ruse написа:Ами материална част, тренировка и възстановяване.
DstupidBastarD написа:Абе, че карам за кеф, карам за кеф, ма некакси не мога да понесъ факта, че некаква мадама дето тежи колко единя ми крак може да дига 5км/ч средна скорост повече от мене. Тва е абсурдно, ебаси!
codename47 написа:http://forum.basketball-bg.com/index.php?showtopic=11823&mode=threaded&pid=170336
did написа:DstupidBastarD написа:Абе, че карам за кеф, карам за кеф, ма некакси не мога да понесъ факта, че некаква мадама дето тежи колко единя ми крак може да дига 5км/ч средна скорост повече от мене. Тва е абсурдно, ебаси!
не е абсурдно. тежките колоездачи нямат предимство.
силата нараства с нарастване сечението на мускулите, т.е. с квадрата на височината на човек (при еднакви пропорции). Теглото нараства пропорционално на третата степен.
Затова и птиците могат да летят, а слоновете - не... а най-добри летци са насекомите!
did написа:DstupidBastarD написа:Абе, че карам за кеф, карам за кеф, ма некакси не мога да понесъ факта, че некаква мадама дето тежи колко единя ми крак може да дига 5км/ч средна скорост повече от мене. Тва е абсурдно, ебаси!
не е абсурдно. тежките колоездачи нямат предимство.
силата нараства с нарастване сечението на мускулите, т.е. с квадрата на височината на човек (при еднакви пропорции). Теглото нараства пропорционално на третата степен.
Затова и птиците могат да летят, а слоновете - не... а най-добри летци са насекомите!
Мхм, тука тая формула нема общо с казаното от did.Тя казва колко сила е необходима за да те бута теб и велосипеда ти, така че да предоляваш разните му там съпротивления при определена скорост. Обаче не казва твоите кила колко се ефективни сравнени с килата на девойчето. Т.е. ква сила вадиш от кило живо месо. Щото ако ти вадиш максимална мощност от 3 киловата, а момето 2 киловата, но тя тежи два пъти по-малко от теб, то нейното съотношение е по-добро от твойто, нищо че като абсолютни стойности твойта мощност е по-голяма. А както е известно от една междузвездна сага "само ситите ползват абсолютни стойности"DstupidBastarD написа:Баце, имам некви спомени от уроците по физика в училище, че силата е равна на масата по ускорението. Би ли ми обяснил, като мускултната маса на крака ми е колко целото месо по колоездачката, кво точно ускорие требва да приложи, за да вкара повече сила от мене?
did написа:ми... аз като физик, да почна така:
да предположим, че колоездачите са сферични или кубични и с еднаква плътност. ако са с друга форма, но с еднакви пропорции, нещата не се променят, но обяснението е малко по-сложно, като за форувни постове. Различната плътност е нещо, което нямо отношение към размера, а към ефективността и тук няма да го коментирам. Приемаме, че мускул с двойно по-голямо сечение (повече паралелни мускулни влакна) ПОТЕНЦИАЛНО е два пъти по-силен.
Та масата на куб със страна А е А на трета степен, умножена по плътността. Силата е пропорционална на А на квадрат, колкото е лицето на едната страна на куба, демек - сечението на мускулите, което определя силата.
Демек, когато А расте, масата расте като А на ТРЕТА, което е бая по-бързо от растенето на силата, което е пропорзионално САМО на А на ВТОРА. Демек, при по-големите телеса, масата нараства повече, отколкото нараства силата. Та затва дребните джувотинки могат да фърчат, а големите - не. Затва и пилетата имат кухи кокали, които кучетата гризкат с удоволствие.
В повече детайли не ми се навлиза, мисля че и това е яссно: ако искаш ефективност на мускулатурата при борба с гравитацията, трябва да си ЛЕК и кльощав!
NovemberCharlie написа:Мхм, тука тая формула нема общо с казаното от did.Тя казва колко сила е необходима за да те бута теб и велосипеда ти, така че да предоляваш разните му там съпротивления при определена скорост. Обаче не казва твоите кила колко се ефективни сравнени с килата на девойчето. Т.е. ква сила вадиш от кило живо месо. Щото ако ти вадиш максимална мощност от 3 киловата, а момето 2 киловата, но тя тежи два пъти по-малко от теб, то нейното съотношение е по-добро от твойто, нищо че като абсолютни стойности твойта мощност е по-голяма. А както е известно от една междузвездна сага "само ситите ползват абсолютни стойности"DstupidBastarD написа:Баце, имам некви спомени от уроците по физика в училище, че силата е равна на масата по ускорението. Би ли ми обяснил, като мускултната маса на крака ми е колко целото месо по колоездачката, кво точно ускорие требва да приложи, за да вкара повече сила от мене?![]()
Edit: превариха ме.
Просто има много ефективна мускулатура+техника. Все пак did е прав. Основно е геометрия, но влияят и много други фактори.DstupidBastarD написа:Абе, така некакси по-разбрано ми се вижда, баце, ма тогава как ше обясниш факта, че Канселара тежи 80 кила и е най-добрия "часовникар"?
DstupidBastarD написа:става дума за проста сила или некви съотношения сила/маса/съпротивление
Зависи от въздушното съпротивление.DstupidBastarD написа:...тука възниква интерсен въпрос, кои колоездачи падат по-бързо, леките или тежките)?
NovemberCharlie написа:Зависи от въздушното съпротивление.DstupidBastarD написа:...тука възниква интерсен въпрос, кои колоездачи падат по-бързо, леките или тежките)?
did, всичко зависи от въздушното съпротивление. Махни въздуха и всички ще се ускоряват с 9.51м/с2 (вертикално, при еднакви други условия, но различни маси).did написа:нищо не зависи от въздуха, той е еднакъв за всички.
DstupidBastarD написа:Добре де, разбрах, че требва да свалъ 20 кила (тука се сетих, че при тежкоатлетите около 60 кила отношението сила/тегло е най-високо, явно има неква тайнствена биомеханична тайна), убаво! Просто не мога да повервам, че жена може да кара по-бърже от мене, затва съм шокиран така.
did написа:...нищо не зависи от въздуха...
did написа:...тежките винаги падат по-бързо, понеже масата им е по-голяма спрямо съпротивлението. всъщност, ускорението при падане е еднакво, но максималната скорост е по-висока при по-едрите...
borislav написа:did написа:...нищо не зависи от въздуха...
did написа:...тежките винаги падат по-бързо, понеже масата им е по-голяма спрямо съпротивлението. всъщност, ускорението при падане е еднакво, но максималната скорост е по-висока при по-едрите...
Напълно се оплетох тука
DstupidBastarD написа:Очевидно е, че си физик, баце, яко ги разбираш нещата с резането. Са се чуда дали скоростта нема неква далечна физиологична връзка със съотношението бели-червени мускулни влакна, ти как мислиш?
Назад към Други видове колоездене
Потребители, разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 16 госта