Къде да центровам шосейните капли

Този форум е за обмен на информация, свързана с всички видове колоездене извън планинското и велосипеди, различни от маунтин байк - шосейни, пистови, градски, туристически, и т.н., и т.н. Той обаче не е предвиден за обсъждане на най-евтините масови велосипеди, предлагани в изобилие в България! Моля, не занимавайте аудиторията излишно с тях!

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 900 / 900 / 10

Къде да центровам шосейните капли

Мнениеот marsa » Съб Май 16, 2009 8:48 pm

Приятели, както знаете днес падах, ухото нямам идея къде ще го търся, най- много да се стигне до стругар, но друга ми е мисълта в момента.

От каране по лоши пътища напоследък и двете ми капли имаха съвсем минимално биене под мм, не правеше проблем при съвсем затворени спирачки, с каквито обичам да карам, но днес като се изтресох съм разцентровал с около 3мм задната капла...

Досега не съм центровал шосейни капли, така че моля да ме посъветвате за човек, който може идеално да центрова двете капли (държа на личния ви опит!), става дума за шини Mavic, главини 105 и tiagra, 36 спици.

П-с: Ако ме посъветвате за читав гидолин, който да избера няма да се разсърдя на никого ;)
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Рейтинг: 2000

Re: Къде да центровам шосейните капли

Мнениеот sportacus » Съб Май 16, 2009 8:56 pm

Значи за каплите ще ти дам телефон на най добрия по мое усмотрение Тони "Спицата" - за мой късмет го видях на велошевствието и му взех актуалния телефон че го е сменил.

Гюделин - имаш евтин тип КОРКОВ който се пере ---- който от своя страна се дели на по плътен и по обикновен. Хубавия е около 20лв на specialized (има го в Младост 1 Байк център) - опредлено обира вибрациите. Другия обикновенния си е обикновен - който се пере .... по тънък е и има с самозалепваща се лента и без / препоръчвам да е с лента~10лв

Има и кожен перфориран с дупки - по евфектен е но е съвсем тънък и не мисля че е удобен за теб. Аз имам специални силикони залепени на кормилото и след като го увия имам пак мекота но за обикновеннно кормило е малко "твърдо". Цена около 26лв има го при Нина.

п.с. Който и да избереш може би е добре да ти го навие специалист.
:popcorn:
Аватар
sportacus

Мнениеот marsa » Съб Май 16, 2009 9:04 pm

Ами да, ако е възможно да се обърна към него ще е супер, виждал съм го и съм приказвал с него преди време, без да мога да кажа че го познавам, срещал съм го с шосеен бегач на НДК преди време, и съм чувал да му казват Тони Баланса и Тони Центровката :roll2:

Не е проблем да дам 10 или 20 за консуматив, така че ще поразгледам.

Благодаря ти много, може да дадеш телефона на Човека на ЛС, или знам че работеше за някой от сервизите на Веломания, но не знам къде...
Аватар
marsa

Мнениеот sportacus » Съб Май 16, 2009 9:08 pm

Не той в момента си е сам. Ето и телефона (0893 757 894) за всички който има грижи с капли това е човека - гарантирам за него:

Тони се казва (Тони Спицата, Центровката и тн) - но това е човека
Аватар
sportacus

Мнениеот Synthesis » Съб Май 16, 2009 9:11 pm

Аз също паднах и сложих гюделин FSA Gel, много ме кефи, повече от Bontrager-a. Обаче скъсах и гумата на командата. Те тва ако некой ми каже къде да го намера - евала.
Аватар
Synthesis

Рейтинг: 1552

Мнениеот Олеомак » Нед Май 17, 2009 12:37 pm

Оевидно 16.05.2009 г. е бил тежък ден за привържениците на шосейното колоездене.
И мен един дядко с около 30-годишна ладичка се опита да ме преметне през предния капак барабар с все колелото и целия ми блясък ..., отнемайки ми предимство на едно кръстовище. В резултат на това имаме изкривена задна шина, скъсана верига, скъсан гидолин и леко усукана вилка (както и натъртен ляв глезен на колоездача). Най-големият проблем, поне според мен, се очертава вилката, тъй като предната шина стои във вилката под лек ъгъл и опира в нея. Инак изкривявания по шината и по оста на QR-а няма - факт, който установих след свалянето й. Та въпросът ми е по какъв начин бих могъл да опъна вилката, за да се върне в първоначалното си положение (става дума за най-обикновена вилка от Cr/Mo за велосипед "Драг Блейд", модел с команди от рамката). Въобще тази процедура възможна ли е, или да търся нова вилка? Ако някой знае къде бих могъл да закупя вилка за подобен велосипед, или пък има близки и познати, които продават на старо шосейни вилки, бих бил много благодарен за всякаква информация.
И накрая - призовавам да пием по една бира за здравето на дядката-колоездачотрепач, който на всичкото отгоре най-гузно избяга от мястото на удара ... :) ... може би, за да стигне навреме за преките предавания на Джирото по тв "Еуроспорт" ... :beer:
Олеомак

Рейтинг: 1260

Мнениеот DstupidBastarD » Нед Май 17, 2009 1:27 pm

Олеомак написа:Оевидно 16.05.2009 г. е бил тежък ден за привържениците на шосейното колоездене.
И мен един дядко с около 30-годишна ладичка се опита да ме преметне през предния капак барабар с все колелото и целия ми блясък ..., отнемайки ми предимство на едно кръстовище. В резултат на това имаме изкривена задна шина, скъсана верига, скъсан гидолин и леко усукана вилка (както и натъртен ляв глезен на колоездача). Най-големият проблем, поне според мен, се очертава вилката, тъй като предната шина стои във вилката под лек ъгъл и опира в нея. Инак изкривявания по шината и по оста на QR-а няма - факт, който установих след свалянето й. Та въпросът ми е по какъв начин бих могъл да опъна вилката, за да се върне в първоначалното си положение (става дума за най-обикновена вилка от Cr/Mo за велосипед "Драг Блейд", модел с команди от рамката). Въобще тази процедура възможна ли е, или да търся нова вилка? Ако някой знае къде бих могъл да закупя вилка за подобен велосипед, или пък има близки и познати, които продават на старо шосейни вилки, бих бил много благодарен за всякаква информация.
И накрая - призовавам да пием по една бира за здравето на дядката-колоездачотрепач, който на всичкото отгоре най-гузно избяга от мястото на удара ... :) ... може би, за да стигне навреме за преките предавания на Джирото по тв "Еуроспорт" ... :beer:

Мойта вилка (стоманена) на Ралито Мерци я изправи (след челен удар с 35 в кола) с една тръба. Вероятно и аз можех, сигурно и ти можеш, ма ако има некой майстор наоколо, отиди при пръча! :^:
Аватар
DstupidBastarD

Рейтинг: 1932

Мнениеот Митко Ruse » Нед Май 17, 2009 3:03 pm

За вилката-опитните карачи съветват да не се прави компромис с вилката/да се оправя, заварява и др./ щото може така да се метнеш през глава и да се натрошиш.Купи нова.За гумичките на командите-няма проблем има ги по ел.магазините но скъпички като повечето резервни части/глобализация на производството/.
Митко Ruse

Мнениеот badboy_pl » Нед Май 17, 2009 3:46 pm

marsa написа:...

Аз ходя при Дженко /професионален колоездач навремето/.В Младост 2 се намира и работи много качествено и ефтино! Работи от вторник до неделя от 12.00- 00.00 ч.
Аватар
badboy_pl

Рейтинг: 1220

Мнениеот Synthesis » Нед Май 17, 2009 4:06 pm

Митко Ruse написа: За гумичките на командите-няма проблем има ги по ел.магазините но скъпички като повечето резервни части/глобализация на производството/.

Баце Митко, във веломания казаха, че не се предлагат като резервна част. Ако срещнеш някъде, моля те кажи.

@Олеомак: Вилка за блейд струва 89 лв. Мисля че мога да намеря, ако те устройва цената.
Аватар
Synthesis

Мнениеот Митко Ruse » Нед Май 17, 2009 6:29 pm

Един приятел също си скъса гумичката на командата Кампи и я намерихме някаде в тези магазини/за съжаление сега не я намирам/.Виж тук намерих някакви но нали не знам марката на твоите та потърси.http://www.chainreactioncycles.com/Cate ... goryID=553 или http://www.totalcycling.com/index.php/s ... =page&id=3. Аз от години нищо не купувам от БГ.
Митко Ruse

Мнениеот crib » Нед Май 17, 2009 7:39 pm

Synthesis написа:
Митко Ruse написа: За гумичките на командите-няма проблем има ги по ел.магазините но скъпички като повечето резервни части/глобализация на производството/.

Баце Митко, във веломания казаха, че не се предлагат като резервна част. Ако срещнеш някъде, моля те кажи.

@Олеомак: Вилка за блейд струва 89 лв. Мисля че мога да намеря, ако те устройва цената.

Баце, блейдовете с команди на рамата са и със normal size (1", не 1.1/8") вилки. Ако можеш да намериш такава, че и за 90 лева - аз ще взема направо 2.
crib

Мнениеот Synthesis » Нед Май 17, 2009 8:24 pm

Ми ше питам баце, ама ти ме фърли в тъч с тоя 1 инч.
Аватар
Synthesis

Мнениеот marsa » Нед Май 17, 2009 10:55 pm

Бацета. По- рано днес ми писа на ЛС тук rosty_sz, явно е решил, че на мен ми трябва вилка, каза, че има вилка от Блейд с размер 1', но май също е стомана. В смисъл май има оригиналната от стария блейд, който явно вие двамата имате, който и аз имах (2005 мисля е това). Пишете му! Иначе Стоманена вилка доколкото знам не е много опасно да се изправя, стига разбира се да е малка кривината.

Между другото аз днес реших да експериментирам (след като четох по форума), и вдъхновен от факта, че трудно ще си намеря ухо, подходих мега внимателно (човек като е флюбен няма как да си счипи гаджето :) ), та си изправих ухото, дори стана "по- добре" :^:

Остава да набавя гидолин, да занеса каплите и да капна лепило на гумата на командата... Иначе днес се пречуках и с Онтариото на Славейков и то задари безразсъдност, паднах по- опасно, но с по- малко последствия... късмет.

Synthesis написа:Ми ше питам баце, ама ти ме фърли в тъч с тоя 1 инч.
На мен ми предлагаха 1.25' алумин влката на новите Блейдове за 60лв, във Веломания в София.
Аватар
marsa

Мнениеот Synthesis » Нед Май 17, 2009 11:03 pm

Баце, в СФ във веломаниите има гидолин Ghist, а в байк-центровете - FSA. И аз ги имам ама с доставката щи дойде по скъпо. Земи ги от там. И двата са хубави.
Аватар
Synthesis

Мнениеот Grash » Пон Май 18, 2009 12:59 am

Баце, аз съм ползвал 2 gist-a и 1 specialized на Blade-a едно време и мога да ти препоръчам Specialized-а с две ръце! От байк центъра в Младост можеш да си вземеш, аз си взех Specialized Body Geometry, който е 25 лева и определено си заслужава. Също така бих ти препоръчал да дадеш на специалист, на някой по-опитен да ти навие гидолина.
Изображение
Аватар
Grash

Re: До Synthesis

Мнениеот Митко Ruse » Пон Май 18, 2009 8:51 am

Нали и ти скъса гумичката на командата?Сподели после как си намерил, че и мен ме интересува как може да се реши този проблем по принцип.
Митко Ruse

Мнениеот marsa » Пон Май 18, 2009 8:57 am

Митко Ruse написа:Нали и ти скъса гумичката на командата?Сподели после как си намерил, че и мен ме интересува как може да се реши този проблем по принцип.
Ако говориш за мен, аз само я цепнах, малко е (към 1см) и ще подложа с лепило. Моите са класически стар шимано 105 и вероятно все могат да изпаднат дори ползвани, но за разни по- нови команди не ми се мисли... Въпреки, че това би трявало да е често търсен еемент, редно е да се предлага.

едит: http://www.universalcycles.com/shopping ... egory=1603
Последна промяна marsa на Пон Май 18, 2009 9:06 am, променена общо 1 път
Аватар
marsa

Мнениеот crib » Пон Май 18, 2009 9:02 am

marsa написа:
Митко Ruse написа:Нали и ти скъса гумичката на командата?Сподели после как си намерил, че и мен ме интересува как може да се реши този проблем по принцип.
Ако говориш за мен, аз само я цепнах, малко е (към 1см) и ще подложа с лепило. Моите са класически стар шимано 105 и вероятно все могат да изпаднат дори ползвани, но за разни по- нови команди не ми се мисли... Въпреки, че това би трявало да е често търсен еемент, редно е да се предлага.

http://cgi.ebay.co.uk/1pr-SHIMANO-105-AERO-BRAKE-LEVER-RUBBER-HOODS-black-RSX_W0QQitemZ350202299585QQcmdZViewItemQQimsxZ20090516?IMSfp=TL090516129001r29452
примерно, тъмън 20 кинта се връзват
crib

Мнениеот Grash » Пон Май 18, 2009 9:48 am

marsa написа:...Въпреки, че това би трявало да е често търсен еемент, редно е да се предлага...

Да, ама нали знаеш къде живеем... надявам се скоро да вземе някой да отвори един читав, голям, зареден веломагазин, както са в Европа...
Изображение
Аватар
Grash

Мнениеот Митко Ruse » Пон Май 18, 2009 10:06 am

Хвана ми болната тема и добавям ШОСЕЕН

Grash написа:
marsa написа:...Въпреки, че това би трявало да е често търсен еемент, редно е да се предлага...

Да, ама нали знаеш къде живеем... надявам се скоро да вземе някой да отвори един читав, голям, зареден веломагазин, както са в Европа...
Митко Ruse

Мнениеот retrobike » Съб Юли 25, 2009 6:35 pm

Митко Ruse написа:Хвана ми болната тема и добавям ШОСЕЕН

Grash написа:

здравейте, момчета.
Тоя магазин май го очкваме всички ама няма да е скоро.
Аз искам да ви задам два въпроса: Имам проблем с колчето,не ще да мръдне,някой може ли да даде акъл с какво да го изкарам или при кой да отида даа ми го оправи.Сега седалката ми е много ниско ии ми е много неудобно.
Другият е :Абе знаете ли каде се продават в бг шини с дълги бордове както са примерно zipp.Не е задължително да са zipp просто подобни.

а по въпроса с гумичките ,моля ви някой да каже къде в софия ги има аз търся за shimano exage action.Мойте просто вече са скъсани от каране.Проблемат е че вече exage няма никаде ии няма консумативи. Предполагам че най-близки ще са 105.
Благодаря
Аватар
retrobike

Рейтинг: 1332

Мнениеот Neo_92 » Съб Юли 25, 2009 7:35 pm

Искам да ползвам темата за да питам някой знае ли дали главини деоре (естествено не за диск) стават за основа на шосейни капли ?
Аватар
Neo_92

Рейтинг: 1530

Мнениеот marsa » Съб Юли 25, 2009 10:28 pm

Neo_92 написа:Искам да ползвам темата за да питам някой знае ли дали главини деоре (естествено не за диск) стават за основа на шосейни капли ?
За ставане няма основателна причина да не могат да се монтират, освен (евентуално) броя на спиците. Спици може да се намерят във всякакви дължини, та това няма да е проблема, щом и без това ще правиш микс-капла.

Колкото до магазина... ми чакаме си... ще си чакаме... дано поне внуците ни дочакат... но може да го дочакат някъде на запад... дано не се наложи до там да се стига, въпреки че това е тъжната истина.
Аватар
marsa

Мнениеот Neo_92 » Съб Юли 25, 2009 10:53 pm

marsa написа:
Neo_92 написа:Искам да ползвам темата за да питам някой знае ли дали главини деоре (естествено не за диск) стават за основа на шосейни капли ?
За ставане няма основателна причина да не могат да се монтират, освен (евентуално) броя на спиците. Спици може да се намерят във всякакви дължини, та това няма да е проблема, щом и без това ще правиш микс-капла.

Колкото до магазина... ми чакаме си... ще си чакаме... дано поне внуците ни дочакат... но може да го дочакат някъде на запад... дано не се наложи до там да се стига, въпреки че това е тъжната истина.

е то за микс капла незнам колко ше е микс ,щото примерно деорето едва ли е по зле от тази главина например http://screambikes.eu/vilki-zadni/formu ... r-8-9.html
И двете са с по 36 спици , така че не знам има ли някаква разлика в тези главини, освен че деорето е маалко по тежко , което според мен ще се компенсира ако върви по добре :dontknow:
Аватар
Neo_92

Мнениеот retrobike » Нед Юли 26, 2009 10:18 am

Neo_92 написа:
marsa написа:

е то за микс капла незнам колко ше е микс ,щото примерно деорето едва ли е по зле от тази главина например http://screambikes.eu/vilki-zadni/formu ... r-8-9.html
И двете са с по 36 спици , така че не знам има ли някаква разлика в тези главини, освен че деорето е маалко по тежко , което според мен ще се компенсира ако върви по добре :dontknow:

добре защо точно deore? сложи си 105.
обесни защо точно него си избрал.
Аватар
retrobike

Мнениеот Neo_92 » Нед Юли 26, 2009 11:22 am

Отговора е много лесен - деорето е 40 лв , 105 е 100 лв. Иначе казано ми трябва нещо по икономично. :bawling:

Забелязах една тази главина също така http://screambikes.eu/vilki-zadni/formu ... r-8-9.html
Някой има ли някакви впечатления от нея или да знае дали работи добре ? Също така ако ми предложите и някаква евтина сносна шина ше е прекрасно.
Аз загледах тази http://www.niko-bikes.com/eshop/product ... cts_id=710 :dontknow:
В крайна сметка ако тази формулата не става ше събирам за тиагра главина. И все пак остава въпроса с шината. :eek3:

Незнам защо , може би се бъркам, но си мисля че тази главина http://www.bikescenter-bg.com/index.php ... =84&lang=2 ще върви по добре от тая http://www.bikescenter-bg.com/index.php ... =84&lang=2 може би се бъркам с това че ЛХ е доста по висок клас в мтб-то отколкото тиагра в шосейното :eek3:

А някой ако ми обасни защо ултеграта е по евтина от 105
ултегра - http://www.bikescenter-bg.com/index.php ... =84&lang=2
105 - http://www.bikescenter-bg.com/index.php ... =84&lang=2
Аватар
Neo_92

Мнениеот marsa » Нед Юли 26, 2009 12:50 pm

Добре дошъл :wavey:

Остава да се включиш в някоя обща покупка :agree:
Аватар
marsa

Мнениеот retrobike » Нед Юли 26, 2009 3:58 pm

евтините части след това ще ти излезнат три пъти по-скъпи
по скоро мисли за ценови клас по средата.
аз карам с главини шимано 105 и шини мавик(от старите) ии съм страшно доволен
моето мнение е да събереш малко повече и да купиш 105.

п.с.
шосейното колоездене не е много евтино :D :rofl:
когато си с голяма скорост трябва да можеш напълно да разчиташ на частите си, щото всичко се случва.Затова според мен по-добре събери и тогава купи.
Аватар
retrobike

Следваща

Назад към Други видове колоездене