Шосейна касета 8-ца, или нова скоростна система?

Този форум е за обмен на информация, свързана с всички видове колоездене извън планинското и велосипеди, различни от маунтин байк - шосейни, пистови, градски, туристически, и т.н., и т.н. Той обаче не е предвиден за обсъждане на най-евтините масови велосипеди, предлагани в изобилие в България! Моля, не занимавайте аудиторията излишно с тях!

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 900 / 900 / 10

Шосейна касета 8-ца, или нова скоростна система?

Мнениеот marsa » Пон Сеп 07, 2009 5:31 pm

Здравейте, приятели, напоследък не съм си карал шосейката, но инспириран от една прескачаща верига на баце ТК почти случайно се загледах в касетата си и мернах веригата. Вместо 10 инча за 10 звена при нова верига, моята беше 10.2', което не незначително отклонение. При оглед на касетата (стара Dura Ace 8-ца) си личи колко са изядени зъбите, особено на предавките на които карам повече.
kasetka.JPG
(210.2 KiB) 159 пъти

Сега: не ми е спешно, този сезон ако изобщо карам ще довърша тази касета и верига, но от пролетта смятам да се оборудвам с нещо ново.

Разгледах онлайн магазините, нова 8ца се среща само Тиагра и то само една конфигурация (12-25, по принцип ме устройва). Иска ми се нещо по- така (например 105), а колкото до верига бих се хвърлил направо на Dura Ace (~50лв), но разбира се има само за 9 и 10 скорости.

Въпросите са:
1: С касета тиагра и най- скъпата 8 скоростна верига ли да се оборудвам?

2. Да събирам парички и да сменям цялата скоростна система с нови 105-ци?

3. Да не пипам нищо, а да събирам за цял по- съвременен велосипед?

За касета и верига бих дал около 100, максимум 150лв. За нови команди и дерайльори ще ми излезе значително по- слоено, точно затова и се замислям за нов велосипед...
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Рейтинг: 2000

Re: Шосейна касета 8-ца, или нова скоростна система?

Мнениеот za6tovsenamen » Пон Сеп 07, 2009 5:45 pm

1. Закриваш сезона
2. Продаваш всичко( венци, вериги.... всичко)
3. Събираш още пари
4. Купуваш 105
5. Караш яко догодина
Успех с избора. :peace:
Аватар
za6tovsenamen

Рейтинг: 1852

Мнениеот marsa » Пон Сеп 07, 2009 5:50 pm

za6tovsenamen написа:1. Закриваш сезона
2. Продаваш всичко( венци, вериги.... всичко)
3. Събираш още пари
4. Купуваш 105
5. Караш яко догодина
Успех с избора. :peace:
Около точка две ми се иска да те оборя малко, защото нали се сещаш че ще е некоректно да тръгна да продавам касетата и веригата като "запазени", а ако състоянието им е ясно, едва ли някой ще ги иска. Шифт системата и курбелите вече имат само дребни козметични забележки, но ако някой ги купи ще бъде изправен пред моята дилема и ще трябва да си закупи вездесъщата касета Тиагра осмица.
Аватар
marsa

Мнениеот za6tovsenamen » Пон Сеп 07, 2009 5:56 pm

Taка е, но пишеш, яе състоянието не е много добро, слагаш някаква прилична цена, колкото поне да се оттървеш, от ненужните части, пък после ще досъбираш. Иначе такова смесено ще стане салата. :idea:
Аватар
za6tovsenamen

Мнениеот Neo_92 » Пон Сеп 07, 2009 6:07 pm

marsa написа: 3. Да не пипам нищо, а да събирам за цял по- съвременен велосипед?
Аватар
Neo_92

Рейтинг: 1530

Мнениеот blitz0 » Пон Сеп 07, 2009 6:12 pm

Май ще е по-добре направо ново.
Алуминка с карбонова вилка и монтаж 105 или даже Ultegra има чудни до 1500лв.
blitz0

Рейтинг: 1273

Мнениеот Neo_92 » Пон Сеп 07, 2009 6:43 pm

http://screambikes.eu/trek-1-7-ce.html :eyebrow:

Такива алумин с карбон вилка със 105 по 1500 лв трябва да е спринт иначе не виждам кво ше е :magnify:
http://www.sprintmaxcom.com/e-shop/inde ... 22&lang=2&

Пък може да си земеш и брат/сестра на цеца :D http://www.canyon.com/_en/roadbikes/bike.html?b=817
Аватар
Neo_92

Мнениеот blitz0 » Пон Сеп 07, 2009 6:45 pm

Има по Европата.Ама малко доставката е проблемна...
Иначе:
http://www.wiggle.co.uk/p/cycle/7/-_-/5360032369/
Ultegra Ice !!!
blitz0

Мнениеот marsa » Пон Сеп 07, 2009 7:05 pm

Не се карайте за велосипеди в темата ми, ако реша да сменям возилото, мога да си намеря, да не говорим че (дори да ме наплюете) нямам принципни психологически препядствия пред идеята да карам спринт или драг, но най- вече мисълта ми е, че бих закупил отново нещо ползвано.

В момента си мисля, че най- удачно ще е да дам 80лв за Тиагра касета и верига Дура Ейс, и това да е състоянието, в което ще се разделя някой ден с велосипеда, независимо кога ще го продам, предпочитам да е изправен. Пък живот и здраве - на пролет ще се охарча повечко.
Аватар
marsa

Мнениеот Neo_92 » Пон Сеп 07, 2009 7:10 pm

marsa написа:Не се карайте за велосипеди в темата ми, ако реша да сменям возилото, мога да си намеря, да не говорим че (дори да ме наплюете) нямам принципни психологически препядствия пред идеята да карам спринт или драг, но най- вече мисълта ми е, че бих закупил отново нещо ползвано.

В момента си мисля, че най- удачно ще е да дам 80лв за Тиагра касета и верига Дура Ейс, и това да е състоянието, в което ще се разделя някой ден с велосипеда, независимо кога ще го продам, предпочитам да е изправен. Пък живот и здраве - на пролет ще се охарча повечко.

Баце не те плюя хич че ше караш спринт или драг , важното за мен е да се кара :agree:
А тоа номер с касета 8мица и верига за 9/10 ше стане ли баце ?
Аватар
Neo_92

Мнениеот Grash » Пон Сеп 07, 2009 7:11 pm

И аз бих те посъветвал за ново колелце, ако не това, поне изцяло нов монтаж. За шосейки в този клас мисля, че най-добрите варианти са или Trek ако е на промоция (-20%) или на Цеца некой роднина. Specialized също има хубави, но в България надценката точно на тази марка е прекалено висока и за Tiagra/Sora ще дадеш парите като за Canyon със 105 + доставката. Scott също не е лош вариант, но при всички гореспоменати български решения, е почти сигурно че ще се сблъскаш със проблема наличност, размер и тн... успех :agree:

Верига за 10-ка на касета 8 или 9 няма да стане. Иначе ето едно решение, което също не е лошо: http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... elID=17901 + http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... elID=21295
Последна промяна Grash на Пон Сеп 07, 2009 7:21 pm, променена общо 1 път
Изображение
Аватар
Grash

Мнениеот blitz0 » Пон Сеп 07, 2009 7:18 pm

Не се караме или спорим.
На мен мисълта ми ,че ще се "родиш" с една 10-ка с хубав монтаж-има разлика в хода :agree:
blitz0

Мнениеот madmartigan » Пон Сеп 07, 2009 9:12 pm

Grash написа:Верига за 10-ка на касета 8 или 9 няма да стане. Иначе ето едно решение, което също не е лошо: http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... elID=17901 + http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... elID=21295

С баце ТК ще пазаруваме от chainreactioncycles евентуално. Лепвай се за нас и земи това горе.
I feel the need... the need for speed!
Anger Management
Аватар
madmartigan

Рейтинг: 1440

Мнениеот notty » Пон Сеп 07, 2009 9:45 pm

Аз мога да ти препоръчам да си земеш 9ка защото сега карам с 8-ца дура еис и команди сора, но бях(вчера се върнах) в Гърция на остров Тасос(на почивка) се запознах с едни от острова който бяха толкова мили,че ми дадоха да покарам 10-15км колело(на един на име пападополус-голям пич) некакав скотт с ултегра 9ка и да ти кажа направо бях в рая! Много съм доволен от тая ултегра 9ка и тая допълнителната скорост найстина си е "чекия на душата". А ако се решиш да сменяш монтажа съм зарибен да ти купя дуалите контролите,ако са нещо по високо от сора де
...
Аватар
notty

Рейтинг: 1270

Мнениеот marsa » Пон Сеп 07, 2009 11:01 pm

notty написа:зарибен да ти купя дуалите контролите,ако са нещо по високо от сора де
Целия ми монтаж е 105 с изключение на задна главина (тиагра), чашки (600) и венци (Dura Ace). Това е групата на монтажа:
http://velobase.com/SearchVisual_List.a ... 1cabc9f04b
Старо, ама вечно.

Май клоня към нова касета и верига, с които напролет да продам Здравко, че ако сменя монтажа, тва значи да се обвържем за цял живот двамцата :)

madmartigan, като гледам прегложението ми излиза към 80лв грубо май, би ли сметнал колко ще ми струва като участвам и с доставка общо всичко? Че май може и с вас да поръчам ;)

едит: я, там предлагат Тиагра 8, която има същите предавки като моите в момента:
http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... delID=1864 май по- скоро ще поръчам от нея да си е комплект с главината един вид :peace:
Аватар
marsa

Мнениеот bokicha » Вто Сеп 08, 2009 12:29 am

marsa написа:.... Пък живот и здраве - на пролет ще се охарча повечко.

Взимай нещо ново.. :agree:
+ново
+по- съвременно
+питай го баце ти ТК на колко км смени верига.. :bigeyes: ..при неговия паУър
+само трябва да караш/и лепиш/сменяш гуми от време на време/
+ще си щастлив
...= голЕм КЕФ....... :banana:
Аватар
bokicha

Мнениеот marsa » Вто Сеп 08, 2009 12:44 am

bokichaa написа:Взимай нещо ново.. :agree:
+ново
+по- съвременно
+питай го баце ти ТК на колко км смени верига.. :bigeyes: ..при неговия паУър
+само трябва да караш/и лепиш/сменяш гуми от време на време/
+ще си щастлив
...= голЕм КЕФ....... :banana:
Дооколкото се познаваме те уважавам като човек и шосеен велосипедист, и винаги ще чета мненията ти с интерес и желлание, но в случая имам малко по- различно мнение:
>ново: никога не съм робувал нито на думата "ново", нито на марки.
>съвременното си е големия плюс в ситуацията. мислех, че се осъвременявам като се разделих с блейда, оказа се че само минавам на по- висок клас, но не и нова ера :)
>баце ТК е ясен, моята верига е карана бог знае колко хил.км. преди мен, да не мислиш че тая касета съм я изхабил аз за един зезон има-няма :)
>по Easton-a съм сменял само гидолина и жилата, защото не ме кефеха бели брони. Последното по- сериозно, което съм сменял беше гума на блейда, преди година може би. А да - и лапа, че колчето зе да ми грознее нещо :D
>роден съм щастлив, баце и такъв ще си умра :)

Пак казвам, че може би ще взема нещо "ново" на старо ;)

Тамън ще мина на 10 скорости, тамън ще взема SPD педали, та и още по- голям размер евентуално, че и някоя спица по- малко... ВСИЧКО останало ме касае колкото за едната гъзария - карбон и интегрирани чашки не му трябват на туриста :) (освен ако благотворително не ми подарите колело, разбира се :evil: )

Кефа винаги е гарантиран, когато се кара колело, особено с вашата добра компания :bowdown:
Аватар
marsa

Мнениеот bokicha » Вто Сеп 08, 2009 12:55 am

marsa написа:Кефа винаги е гарантиран, когато се кара колело, особено с вашата добра компания :bowdown:

:agree:
Разбира се баце, и аз често си карам старото колело... новото си го карам повече, кефа все си го има.
По повод щастието , баце, имах в предвид че си е друго нищо да не ти пука и поскръцва..
В края на краищата всичко е консуматив...
marsa написа:моята верига е карана бог знае колко хил.км. преди мен

и това имах в предвид под ново/кеф/щастие..
Аватар
bokicha

Мнениеот Grash » Вто Сеп 08, 2009 1:44 am

bokichaa написа:нищо да не ти пука и поскръцва..

Tова възможно ли е? :D Ела да покараш Trek-а :wavey: mp3 player rulz! :D
Изображение
Аватар
Grash

Мнениеот sam_u_rai » Вто Сеп 08, 2009 3:19 am

Колкото по-нагоре отиваме толкова по-хубаво става в колоезденето. Не напразно са измислени класовете като почнете от училище та минете през автомобилите с различни тяги кат тояги :roll2: та стигнете до велосипеда със собствена тяга. Започнеш от нормален велосипед шестица скорости /на задната капла/ та опиташ седмица па си речеш то юбаво било. Речеш да се качиш на нещо по леко та стигнеш хеле далеко и се изцъклиш от кеф и после разбереш че има бате да растеш нагоре по скалата до десет па недайси и единайсет. До сега съм карал до девятка и това което е удобното че краката се кефят и не се пресичат мускулите като минаваш от една предавка на друга. Затова поредността от венци създава този комфорт, а не от 11 минеш на 13, после 15 та отидеш на 19 и от там те хвърли на 21, и от него скочиш на 24 и накрая 28.Разликите в зъбите както знаете създават тягата и когато е рязка мускулът се пресича и трябва да се адаптира, това се избягва от плавността на поредността в 9 или десет скоростната система плавно и леко. Ако сте карали съндъци с вътрешно горене сте наясно аз съм само на велосипед другото го ползвам при нужда.
Аватар
sam_u_rai

Рейтинг: 1340

Мнениеот rosty_sz » Вто Сеп 08, 2009 7:06 am

Като видях заглавието на темата и смятах да не я отварям въобще защото ми се стори скучна. Сега чета и съм удивен :bigeyes: :bigeyes: :bigeyes: Почти всички исказали се препоръчват, смяна на велосипеда заради изхабена касета и верига. НЕЩО НЕ РАЗБИРАМ. Хем осъзнават че веригата и касетата са консуматив хем да не се сменя ами направо цялото колело.
Вчера ми свършиха батерийте на мигалката ама няма да ги сменям че като наливам пари в тоя велосипед ще си остане вечно мой. Ще изчакам да ми свършат и батерийте на фара и продавам велосипеда. :rofl: :rofl: :rofl:
Много ясно че колкото е по-нов велосипеда и с колкото по-добър монтаж чекията на душата е по-голяма. НО...
Колко караш?
С колко пари разполагаш?
..........?
..........?
...........?
ЗАСЛУЖАВА ЛИ СИ?
Нали разбирате, че дори и да вземете "върха на сладоледа" и да се изръсите над 100000 лева след година най-много ще има достатъчно новости че да има ПО-ХУБАВО колелце от вашото.
ТЪРСЯ ШИМАНСКА ПЛОЧА 39 ЗЪБА
rosty_sz

Рейтинг: 1380

Мнениеот sportacus » Вто Сеп 08, 2009 7:20 am

rosty_sz написа:.............Нали разбирате, че дори и да вземете "върха на сладоледа" и да се изръсите над 100000 лева след година най-много ще има достатъчно новости че да има ПО-ХУБАВО колелце от вашото.

Ти си вземи колело за 10xxx и покарай една година с него! После ще те питам дали ще ти дреме дали му е паднала цената или там каквото ........
Щото кефа който ще ти достави за тая година ......... няма да може да се сравни с нищо!
Да - няма да те направи по добър карач - но ако технологиите те кефят - нямаш избор - взимаш нещо много висок клас и се кефиш ........

Ако едно старо колело може да ти достави същия кеф като този от едно високотехнологично колело ......... няма какво да говорим ........
значи ти си човек над "тези неща" ............ т.е. ти си истински колоездач който кара заради самото каране! Браво!

Но да се говори че няма смисъл от това и нонова само щото ще му падне цената - това са супер глупости .......... ми много ясно че ще му падне ........ излизат нови модели ...... прогреса "върви" не спира .........
Аватар
sportacus

Мнениеот Митко Ruse » Вто Сеп 08, 2009 7:26 am

Така да се каже кеф цена няма.Колкото се чустваш по удобно на колелото толкова повече километри си изминаваш без да ти дотижи.Без да се усетиш преминаваш от туристическото каране в по-горно ниво а усилието не е по различно.В извод машината/сега така наричат колелото/, която караш има значение.
Митко Ruse

Мнениеот blitz0 » Вто Сеп 08, 2009 9:05 am

Както преди време беше писано в този форум-ние караме за кеф,но с по-готино колело е по-голям кеф :D
Аз имам 2 бегача.Единия е 8-ца Шимано 600.Дуал контрол,поне не е с лостчета:)
Другият е 10-ка Шимано Ултегра.
Питате ли ме дали ми се качва на 1-вото.За мен е все едно да сравня трабантче с мерцедес.
Живота е кратък,ако имаш възможност взимай направо едно ново.Защото като го направиш след някоя година ще си кажеш:защо не го направих по рано това;колко време съм загубил...Познавам такива хора:)
blitz0

Мнениеот Ivan_NL » Вто Сеп 08, 2009 9:09 am

Значи докато четох коментарите и ми се наби в тъпата манерка точно същия въпрос който и rosty_sz е задал. Абе хора в България толкова ли захлебихте че вместо да смените касета и верига сменяте колелото? И защо трябва веригата непременно да е ДА? Какво ще стане ако си купиш HG50 , Sram или KMC - някоя от 8 ск. модели? Гаранция че ще е по-евтина , и няма да ти изкара по-малко от ДА та дори и повече. Мислите ли че някой от нас може да каже че разликата в теглото ще му се отрази или ще я почувста? Аз на колелото с което ходя на работа слагам касета "Тиагра - hg50" с верига sram или kmc. Карам го при всякакви условия без почти никаква потдръжка и тази комбинация изкарва 8-10хил км. На шосейката сменям на 5-6хил. - с идеална поддръжка - верига и 2-3 зъбни колела ( 17,18,19) - които са най-износени.
Друг е въпроса ако имаш таралясник дето всичко му е толкова износено че да няма смисъл да му купуваш нови касета и верига. Ама в този случай въпроса с продаването май не стои - или аз нещо бъркам?
Аватар
Ivan_NL

Рейтинг: 1490

Мнениеот marsa » Вто Сеп 08, 2009 9:23 am

Ok, значи това което ще направя вече е ясно: ще си закупя касета тиагра осмица, като само се колебая за конфигурацията, и най- сносната 8 скоростна верига, която намеря, напролет ще гледам да продам колелото в напълно обслужен идеален вид. В момента това е единствения му кусур, както и предната главина, която е на доста километри, но има още хляб в нея, тя е отделен въпрос.

Не ме разбирайте погрешно, не съм толкова богат, че да сменя велосипед заради един компонент, по- скоро ще го комбинирам, та да мина на нещо по- съвременно. Все пак като го продам няма пак да си купя монтаж от преди 10-15г с остаряла 8ск. система.
Аватар
marsa

Мнениеот Ivan_NL » Вто Сеп 08, 2009 10:03 am

Ами избери си каквато касета ти е удобна на теб, За верига бих ти препоръчал Sram PC830 , PC850. От моя опит Срамовските вериги са по-добри от Шимановските - карат по-дълго и досега не съм имал слуачай на скъсана верига (което немога да кажа за Шимано и КМС). Би трябвало да ги има по магазините защото е пълно с МТБ с 8 скорости.
Имай в предвид че по-добре е с остаряла , но работеща 8ск. вместо модерна , но износена 10ск. система. А и частите при 10 ск. - умножавай поне по две.
Аватар
Ivan_NL

Мнениеот za6tovsenamen » Вто Сеп 08, 2009 10:06 am

Ivan_NL написа:Ами избери си каквато касета ти е удобна на теб, За верига бих ти препоръчал Sram PC830 , PC850. От моя опит Срамовските вериги са по-добри от Шимановските - карат по-дълго и досега не съм имал слуачай на скъсана верига (което немога да кажа за Шимано и КМС). Би трябвало да ги има по магазините защото е пълно с МТБ с 8 скорости.
Имай в предвид че по-добре е с остаряла , но работеща 8ск. вместо модерна , но износена 10ск. система. А и частите при 10 ск. - умножавай поне по две.

Причината да се късат Шиманските е, че се късат тояно на мястото, където са свързани! Ако сложиш PowerLink късане няма :smash: !!!
Аватар
za6tovsenamen

Мнениеот Ivan_NL » Вто Сеп 08, 2009 10:43 am

Сигурно , но в моя случай се беше скъсала дето тя си беше искала - и за повече незнам защото беше последната която съм слагал. Виж при КМС-то точно "Power"linka - издаде багажа и то при 45км/ч. на 25км от къщи. Добре че се провлече по шосето а не в спиците. Да не ви разправям ка се прибрах по бели чорапки които нито вяха бели нито чорапки вече. Ако питате сега съм също с КМС , но с резервен Powerlink в чантичката.
Аватар
Ivan_NL

Назад към Други видове колоездене