Тема за размисъл

Този форум е за обмен на информация, свързана с всички видове колоездене извън планинското и велосипеди, различни от маунтин байк - шосейни, пистови, градски, туристически, и т.н., и т.н. Той обаче не е предвиден за обсъждане на най-евтините масови велосипеди, предлагани в изобилие в България! Моля, не занимавайте аудиторията излишно с тях!

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 900 / 900 / 10

Тема за размисъл

Мнениеот aspelozen » Пет Яну 15, 2010 3:00 pm

Колеги,когато се регистрирах в сайта предполагах,че сайт и форум за колоездене означава полезна информация,обмяна на опит и мисли,мероприятия и генериране на нови идеи за развитие.Това,което чета напоследък в тоя раздел направо ме убива.Предоставям ви тъжната ми статистика за 2009 та година:за 12 месеца и към 10000 на хил километра имам случайна среща едва с шестима колоездачи с шосейни велосипеди,четерима от които познавам отдавна.Срещите ми с хора с маунтънбайкове или такива,които са си натоварили велосипедите не са кой знае колко повече.Хора,защо се обиждате и злословите един за друг.Колоезденето във всичките си разновидности според мен е почти неизлечима болест и всички ние сме ДЛЪЖНИ да допринесем с по нещо макар и мъничко за него.Или за спорта въобще,щото едно време по училищата щъкаха всякакви треньори за какви ли не спортове,а сега за двете училища на синовете ми общо има само един келяв футбол.Аз съм убеден,че ако на всяко кръстовище се среща по един колоездач без значение с какво колело ще ни виждат и държавата,и общините,и спонсорите и шофьорите.Лично обаче нямам никаква идея как може да стане тая работа.Надявам се поста ми няма да бъде изтрит,щото това е най-важното ,което имам да кажа.На всички здраве и безаварийни километри!
aspelozen

Рейтинг: 1254

Re: Тема за размисъл

Мнениеот velkov » Пет Яну 15, 2010 6:51 pm

Колега подкрепям те напълно моето мнение на 100 процента съвпада с твоето
Аз карам основно шосе но и с МТВ не по малко удоволствие важно е да сме на колелата и да ни е готино :beer:
velkov

Рейтинг: 1208

Мнениеот marsa » Пет Яну 15, 2010 7:16 pm

Хубави думи, колега, а темата ти за съжаление много скоро ще се превърне в същото бойно поле.
Моята страст е шосейното с шосейка, но си го карам чат-пат и с байка. Карал съм и ще карам маунтин байк и това не ме притеснява, както и чието и да е мнение.Появявал съм се и пред шосейките с байка си няколко пъти, както и други от нас са го правили и отзивите никога не са били отрицателни на живо. Всички сме замесени от едно тесто, само подправките и тавата са различни!

Един от най- приятните моменти в живота ми беше това лято когато шосейките си направихме екскурзия до Пловдив за да посрещнем финала на обиколката и да подкрепяме един от нас - шосейкаджиите в байк състезанието 24ч. Запознах се с някои от форумните личности, покарах си колелото на ново място, беше велико!

Зима е пичове, и ние колоездачите се изнервяме когато няма възможност да сме честичко на колелото, трябва да наблегнем на позитивните мисли и кръчмите :wavey: Сигурен съм че никой ама никога няма да си тръгне напсуван от 15-16!
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Рейтинг: 2000

Мнениеот NovemberCharlie » Пет Яну 15, 2010 7:54 pm

Всъщност има само една едиствена причина за сегашната ситуация и тя се казва Тъпото копеле. Аз самият не съм фен на шосейното колоездене, но ми е интересно да чета постовете в тази секция на форума. Все пак, обаче, поведението на въпросния индивид премина всякакви граници и именно заради него ссе появи това неприятно, обидно и подигравателно отношение между двете страни на монетата. Надявам се, че постепенно враждата ще отмине. :beer:
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот madmartigan » Съб Яну 16, 2010 1:14 pm

Ще отмине, когато осъзнаете, че никога не е съществувала. Прочети пак горния пост, като имаш предвид, че тъпото копеле също беше там и викаше за състезател в байкърски маратон. По делата съдете, не по думите.
Поздрави от байкърско-шосейния Велоклуб Мамут :wavey:
I feel the need... the need for speed!
Anger Management
Аватар
madmartigan

Рейтинг: 1440

Мнениеот NovemberCharlie » Съб Яну 16, 2010 2:47 pm

E, може би съм чел достатъчно постове на ТК, може би ТК си позволи да обижда и мен и други членове на форума, които са поумни, по-знаещи и с повече опит от момченце, което освен да пише щуротии и да върти като изоглавен друго не може. За останалите фенове на шосейното колоездене - :peace:
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот blitz0 » Съб Яну 16, 2010 2:57 pm

Надявам се, че постепенно враждата ще отмине.

Тя ще отмине,но сериозните хора от шосейното колоездене вече не са тука... :nono:
Което си е много или малко загуба.
blitz0

Рейтинг: 1273

Мнениеот referee » Съб Яну 16, 2010 3:16 pm

marsa написа:
Зима е пичове, и ние колоездачите се изнервяме когато няма възможност да сме честичко на колелото, трябва да наблегнем на позитивните мисли и кръчмите :wavey: Сигурен съм че никой ама никога няма да си тръгне напсуван от 15-16!

Днес в Сливен е открит сезонът на бреветите с 200 км, очакваме всеки момент ударната софийска група да финишира! :bowdown: На старт застанаха 15 колоездача от София, Русе, Пловдив, Плевен, Бургас, Нова Загора и Сливен. Малко са... предвид студа и вятъра, но на следващия бревет ще стартират около 50, може и повече. Ще дойдат и колоездачи с байкове, както много пъти до сега. Винаги са добре дошли!!! Няма място за конфликти, животът е толкова кратък. :dontknow: Всеки да си кара каквото обича и каквото му харесва, важното е да се спортува!!!
Контрола в Казанлък.
http://koloezdene.com/forum/viewtopic.p ... 76&start=3
Аватар
referee

Рейтинг: 1170

Мнениеот velkov » Съб Яну 16, 2010 11:59 pm

@referee
Кой беше от Бургас
velkov

Рейтинг: 1208

Мнениеот tanya » Нед Яну 17, 2010 2:46 pm

Аз карам байк, но често ми се случва да карам и по шосе, особено когато в гората е кално.
На мен ми харесваше да чета тази част от форума по-рано. Намирах и полезна информация.
Пролетта мисля да се изсипем няколко човека с байковете на бревета в Исперих. :D
Изображение
Аватар
tanya

Рейтинг: 1913

Мнениеот Neo_92 » Нед Яну 17, 2010 4:33 pm

tanya написа:Аз карам байк, но често ми се случва да карам и по шосе, особено когато в гората е кално.
На мен ми харесваше да чета тази част от форума по-рано. Намирах и полезна информация.
Пролетта мисля да се изсипем няколко човека с байковете на бревета в Исперих. :D

:bowdown: Хвала на такива хора , щото има хора които и с шосейки не смея да се пуснат.
Аватар
Neo_92

Рейтинг: 1530

Мнениеот marsa » Нед Яну 17, 2010 5:44 pm

О, аз на някой от бреветите със сигурност ще се изсипя с байка си, това го обещавам тази година! А ако има възможност част от шосето да се замени с някакъв дублиращ черен път ще е просто великолепно!
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот aspelozen » Нед Яну 17, 2010 11:14 pm

Докато размислям ми се ще да си споделя и положителната статистика.Нямам представа дали за малко пари човек може да си намери качествен маунтънбайк/не съм и търсил,щото ме е страх да не си потроша дъртите кокали по планинските пътеки/,но качествена или сносна шосейка човек може да си намери с каквито и финанси да разполага.Остава да има желание и ако не разбира да си го избере с човек който знае.Равнинни,полупланински и планински асфалтирани пътища с минимален трафик има достатъчно или поне аз съм се постарал да ги открия.Всички "момчета" с които карам са все готини типове,а и с някои случайни попътни дружки абсолютно никога не съм срещал никакви проблеми.Специални благодарности на каката с лъскавия Мерцедес,която реши да си го потроши ,за да ми спаси животеца.
aspelozen

Мнениеот aspelozen » Нед Яну 17, 2010 11:35 pm

[quote][/quote] Neo,пропускаш много подробности.Първо познавам много хора,които обичат шосейното колоездене и си карат велосипедите,но по една или друга причина не могат да отидат на бревет.Забравяш,че на света освен колоездене съществуват и финикийски знаци,работа ,бебешки спънки или липса на време,което води до недостатъчно подготовка.Освен това не всички са на 18,а за един три пъти по възрастен от твоя организъм не му е все тая относно подготовката и възстановяването.Има време,като пораснеш ще разбереш.И както съм казвал и друг път примерно аз карам когато си искам /и имам време,де/и накъдето ми е кеф.Няма сила дето да ме дигне от София до Исперих примерно,та да участвам в бревет.Стига ми ,че на последното състезание се загубих,та вместо в Казанлък финиширах в Стара Загора.
aspelozen

Мнениеот Neo_92 » Пон Яну 18, 2010 12:41 am

Аз не съм конкретизирал личности ... Нищо не казвам за хора с проблеми каквито ти изреди ... :dontknow: Имам впредвид хора на възраст , която абсолютно им позволява да участват , но по глупави причини не се включват . Както и да е ...
Аватар
Neo_92

Рейтинг: 1530

Мнениеот Randonneur » Пон Яну 18, 2010 12:59 am

velkov написа:@referee
Кой беше от Бургас

Свилен
Изображение
RAAM 2010-2011; 37x1200+ incl.17 SVS 2001-23:
BMB'2000; LEL'2001; RM'2004; SBS'2005; GBR'2009; Hun2013; MGM'13; PBP'03,07,11,15,19,23; 1001Miglia'08,12,16,24; Al-Andalus 2018; DDR'22; Praga'23;
Аватар
Randonneur

Рейтинг: 1750

Мнениеот aspelozen » Пон Яну 18, 2010 1:04 am

Neo,просто изказвам друга гледна точка.Ако някой не иска да ходи ,то той си има негови причини и сигурно не ги смята за глупави.Всички ние би трябвало да се уважаваме и да зачитаме чуждите мнения и решения в случай ,че не ни бъркат грубо и пряко в интересите.
aspelozen

Мнениеот Randonneur » Пон Яну 18, 2010 1:14 am

tanya написа:Аз карам байк, но често ми се случва да карам и по шосе, особено когато в гората е кално.

marsa написа:О, аз на някой от бреветите със сигурност ще се изсипя с байка си, това го обещавам тази година!

Исперих помни многобройни участия с байкове. Бил съм свидетел, тръгват 20 деца, половината с байкове. Двете момичета тази година, дето май нямат и 15, а изкараха 200км, също бяха с байкове
Изображение
За по-дългите дистанции от 200 км обаче става по-сложно. Има вече по-специални изисквания към велосипеда. Ако не е лек и с подходящи гладки гуми, става трудно. Веско от "Крива спица" има какво да каже по въпроса, както и Балански. Те са карали 1200км с байк. Но съм бил свидетел и на фатални повреди. През 2000 или 2001 г имаше участник от Хасково, стигна до 400км с байк. Там 5 мин. след като сподели с нас колко е сигурно по нашите развалени пътища да се кара с байк, гръмна гума преди Русе. Ходиха с покойния Хари до града, но не можаха да оправят проблема и момчето не завърши. В друг случай само опитът и находчивостта на Балански му позволиха да завърши едно 1200 - мисля че 2005 г. беше, когато финишира в София с байк "Драг" с монтирана шосейна предна капла на него! Хибридът естествено обра овациите, включително и на самия Драго, който беше на финала.
Изображение
BMB'2000; LEL'2001; RM'2004; SBS'2005; GBR'2009; Hun2013; MGM'13; PBP'03,07,11,15,19,23; 1001Miglia'08,12,16,24; Al-Andalus 2018; DDR'22; Praga'23;
Аватар
Randonneur

Мнениеот Randonneur » Пон Яну 18, 2010 1:27 am

aspelozen написа:
Neo,пропускаш много подробности. ... не всички са на 18,а за един три пъти по възрастен от твоя организъм не му е все тая относно подготовката и възстановяването.

Бреветите не са състезание, не само като регламент, но и като подготовка. Натоварването е съвсем друго, равномерно е, без резки ускорения и т.н. Освен това по-възрастните организми по-лесно се справят с многочасовото и многодневно натоварване, по-издръжливи са към недояждане и недоспиване, които са фактори в бреветите.
Затова при нас няма възрастови групи, а и не се забелязват особени разлики в резултатите, дължащи се на възрастта. През 2006 г. на финала на 1200км първи пристигнаха 17-годишно момче и 71-годишния Бахаров, заедно с един французин. Е, вярно че 30-годишните асове макар и да караха с по 35 средна през деня, си почиваха по 6-7 часа през нощта и не влязоха в съревнование.
Средната възраст на участниците в бревети в световен мащаб е 46 години.
При спокойно, равномерно темпо не е и нужна кой знае каква подготовка. Особено пък за бивши състезатели!
Изображение
Аватар
Randonneur

Мнениеот tanya » Пон Яну 18, 2010 9:40 am

@ aspelozen, ами аз точно защото ми е на близо мисля да отида на бревета в Исперих.
Исперих е място, което харесвам. Харесвам и колоездачите от Исперих.
Отдавна му се каня точно на този бревет, защото е една добра възможност да покарам към Силистра - място, на което никога не съм била. Ако не е колелото, едва ли ще ми се случи да се отзова в него район.
Надявам се, че тази пролет ще мога да осъществява тази идея.
Изображение
Аватар
tanya

Рейтинг: 1913

Мнениеот aspelozen » Пон Яну 18, 2010 11:54 am

Едновременно съм съгласен и не съм съгласен с вас.Просто леко протестирах лекичко да не се упрекват хора които не искат или не могат да отидат на база следното:Моите приятели Оги и Марто/обелски/ би трябвало да си зарежат бебетата за да отидат,което едва ли ще стане,както и аз не бих лишил децата от нещо за да дам 100 лева за бензин до Исперих.Както и не можах да хвана софийския бревет щото беше в събота и шефката каза "не може".Съгласен и несъгласен също и по отношение на организма.Верно е,че 200 км при 15 средна скорост са нищо,но има огромна разлика между състоянието ми до около 25тата ми годишнина,когато 25-30 000км годишно си беше нормално и сега,когато имам един почивен ден-неделя.Също хората са различни.Примерно аз никога не съм бил добър,дори среден шосеец.Сума ти шосейни тренировки и състезания не съм ги завършвал,просто си свършвам задачата и после леко-леко.Та мисълта ми е дори и да имам желание просто не се очертава никакъв шанс да изкарам примерно 7-8 хил километра по бревети.
aspelozen

Мнениеот Grash » Пон Яну 18, 2010 12:07 pm

aspelozen написа:...200 км при 15 средна скорост са нищо...

Така е баце, но ако искаш да караш сам... за сравнение на бревета в София след мен имаше единствено едни пичове с байкове, а аз бях изостанал доста след основната група, и това при положение, че средната ми скорост беше 27 км/ч.
Изображение
Аватар
Grash

Мнениеот aspelozen » Пон Яну 18, 2010 12:48 pm

За съжаление понякога между това ,което искаш и това което може има космически разстояния.Понякога е добре и сам,особено след някой грип или по-дълъг престой и дори и нормалното темпо за групата ми се е виждало голям зор.А компания винаги се намира,колоездачите са такава порода,че не трябва много много да ги увещаваш да излизат от бомбоубежищата.
aspelozen

Мнениеот niki1 » Нед Яну 24, 2010 5:03 pm

Който кара шосейка , отдавна от тука офейка...И това , само защото на някой хора им беше забавно да се заяждат...те си знаят кои са..
Абе, тая кал по гумите що мирише на лайна???
Аватар
niki1

Рейтинг: 917

Мнениеот Лаврентий Берия » Пон Сеп 06, 2010 8:39 pm

NovemberCharlie написа:Всъщност има само една едиствена причина за сегашната ситуация и тя се казва Тъпото копеле. Аз самият не съм фен на шосейното колоездене, но ми е интересно да чета постовете в тази секция на форума. Все пак, обаче, поведението на въпросния индивид премина всякакви граници и именно заради него ссе появи това неприятно, обидно и подигравателно отношение между двете страни на монетата. Надявам се, че постепенно враждата ще отмине. :beer:

Явно "Тъпото копеле" не е толкова тъпо - не го познавам, но премитивното отношение :nono: на някои към него ...- в моите очи ги прави... :evil: / Вж никнейма на коментираното лице/ :clap:
VERITAS ODIUM PARIT - ИСТИНАТА РАЖДА ОМРАЗА!

БОГ ДА ПАЗИ АДМИНА И МОДЕРАТОРИТЕ!
Аватар
Лаврентий Берия

Рейтинг: 1316

Мнениеот Randonneur » Пон Сеп 06, 2010 11:48 pm

Подминавам горните последните редове, но така и така темата се активира, да хвърлим поглед назад:
blitz0 написа:Тя ще отмине /враждата – бел. моя/, но сериозните хора от шосейното колоездене вече не са тука... :nono:
Намират се все още, да не забравяме, че много „байкаджии” тук карат и шосе, а шосейкаджиите масово карат байкове, особено през зимата. Съвсем пресен пример от този сезон: на изкачването на Ботев /на 31 юли/ 8 от 29-те застанали на старт са активни участници в коломаратоните на шосе, включително и четирима от тазгодишното издание на супер-маратона на 1200 км /SVS/, както към тях може да прибавим и тримата организатори на проявата...

tanya написа:Аз карам байк, но често ми се случва да карам и по шосе, особено когато в гората е кално. … Пролетта мисля да се изсипем няколко човека с байковете на бревета в Исперих. :D
Не само си изпълнихте намерението, но и карахме заедно. Медалите ви се пазят /с извинение за закъснението/, ако не се видим на закриването в Сливен, скоро ще минавам през Търговище и ще ги взема с мен

marsa написа:О, аз на някой от бреветите със сигурност ще се изсипя с байка си, това го обещавам тази година!
И ти си изпълни обещанието, софийският бревет изобщо не беше от лесните… С Бокича сте пример като еднакво добри на шосе и на байк…

marsa написа: А ако има възможност част от шосето да се замени с някакъв дублиращ черен път ще е просто великолепно!
Това го направиха италианците през 2008 г. на супер бревета от 1600 км, където около 12 км преминаваха по маршрута на легендарната „Ероика”: черни пътища /там ги наричат „бели”/, по които са се провеждали състезанията в началото на миналия век. Маршрутът беше дублиращ, защото всеки си избираше откъде да премине. Ние, които избрахме черните "бели" пътища, спечелихме не само бонификация от време, но и незабравима поредица от страхотни пейзажи...
В БГ това не е трудно да се направи, дори и много по-често от необходимото го правим, макар и по неволя – все още е трудно на един многодневен маршрут да избегнем участъци като Арабаконак или дупките след Вакарел, които са сериозно изпитание дори и за байк!
Изображение
Аватар
Randonneur

Назад към Други видове колоездене