Полезна джаджа при турово каране

Този форум е за обмен на информация, свързана с всички видове колоездене извън планинското и велосипеди, различни от маунтин байк - шосейни, пистови, градски, туристически, и т.н., и т.н. Той обаче не е предвиден за обсъждане на най-евтините масови велосипеди, предлагани в изобилие в България! Моля, не занимавайте аудиторията излишно с тях!

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 900 / 900 / 10

Полезна джаджа при турово каране

Мнениеот muvo » Съб Яну 01, 2011 2:42 pm

За много години форумци!
Една малко отнесена тема, но пък може да се наложи на някого...
Тъй като чат-пат някой се навива да покарва по по-продължително време с машината и по разни по-далечни кътчета, та понякога се появява един донякъде важен за някои хора проблем - как да си зареждам всичката електроника в съвременния ни живот в движение и независимо от останалия свят.

Пример:
Карам си колелото 2-3 месеца из Европа/Азия/Африка. Нося телефон с GPS/MP3 player/Internet browser/Email/Skype/Facebook и кво ли не още обаче след един ден употреба в най-добрия случай батерията му е празна и става неизползваем... Спя на палатка, а всеки ден вали дъжд и слънчевата ми зареждачка е безполезна също... Имам динамо-главина на предната колело, ма само за единия фар не си струва...

Гледам разни схеми в нета как да си направя зарядно и с динамото да си зареждам телефона, батериите за фотоапарата, фара, демек да постигна енергийна независимост за сметка на малко повече усилие при каране. Та схемите са ОК, на който му се занимава лесно може да си сглоби такава джаджа и излиза по-евтино. Има и други варианти на вече готови продукти разбира се - все още продавания само в Африка Nokia Bicycle Charger, разни немски скъпи модификации (за съжаление почти неоткриваеми) и дори австралийска разработка, но дяволски скъпа.
Аз се спрях на унгарския вариант:
http://bike2usb.uw.hu/
http://www.technet.hu/telefon/20100427/ ... biciklire/
5-5.25V / 200-500mA
80mm x 40mm x 20mm/50g
Цената му е 5500HUF, около 38 лв...
Поздрави и успешна нова година!
Аватар
muvo

Рейтинг: 1296

Назад към Други видове колоездене