от did » Пет Авг 25, 2006 11:18 am
[quote="kotka12"]
[quote="Nymphetamine"]
Нищо против пазаренето нямам, но където е прието да се прави. Тук в България не е и за това изглежда нагло
[/quote]
А КЪДЕ е прието да се прави??? Щото тук НЕ БЕШЕ прието, защото продукцията на ЗЗМДДФГРТЕВ "Сърп и чук" се продаваше на еднакви цени навсякъде и НИКОЙ не го болеше органа дали ще се продаде или не. Сега нещата маааааааалко се промениха, ако не си забелязал и ИСТИНСКИТЕ търговци, които държат да имат РЕДОВНИ клиенти, които да им водят още свои приятели и познати за клиенти /японците са най-големи царе в този тип "позиционна" икономическа война/, сами предлагат отстъпки. Да се пазариш е изкуство и цели постигане на СПОРАЗУМЕНИЕ между търговеца и клиента.
И още по-добре ще става, защото дървените глави, щат-не щат, ще осъзнаят, че ако не продадеш стоката на клиента, макар и с по-малка печалба, същата тази стока ще бъде продадена от друг търговец, а твоята ще остане да краси витрината.
[/quote]
Между другото, досега не ми се е случило в Германия при някоя по-сериозна покупка продавачите САМИ да не ми предложат отстъпка. Вариантите са много. При покупката на колело са обзаведох "безплатно" и с доста инструментчета, помпа, ръкавици... Покрай фотоапарата мина една SD карта 1GB, покрай лаптопа - разни аксесоари на доста солидна стойност, удължаване на гаранцията с 1 година над тази, давана от производителя... Сега всяка седмица тия фирми ми пълнят пощенската кутия с едни "лични оферти" за разни стоки, като предлагат отстъпки понякога и до 75%...
В никой от тези случаи обаче не съм поискал такива неща - просто кратък разговор с продавача може да го убеди, че има смисъл да се правят коментари, а и тези коментари тук са си стандартна практика. Ако обаче постъпя като Kitolino: Някой ми каже, че ако си купя колело, давали и още 6 неща, които струват xx EURO, после отдалече си направя тънката сметка, ида в магазина и им кажа "Абе ще купя това, ама искам ако може безплатно и това и онова, щото съм много готин, а и знам, че и преди сте давали такива стоки на такава цена!"... Не бих го направил, за да видя какъв ще е резултата, но най-вероятно ще бъда дипломатично изритан.
Q. b. f. f. f. s.