Колко би могло да се постигне като намаление ...

Този форум е заключен, тъй като на негово място бяха създадени няколкото продуктови форума по-горе.

Мнениеот bikerider » Пет Авг 25, 2006 10:57 am

[quote="Kitolino"]
Ако се направи този жест би означавало че всички части и други глезотиики за колелата [b]ще[/b] се взимат точно от тях защото са се доказали като добри хора и търговци.
[/quote]

:rofl::rofl::rofl::rofl:

А ти доказал ли си се като добър човек и лоялен клиент? :bulb:
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Рейтинг: 2000

Мнениеот did » Пет Авг 25, 2006 10:59 am

[quote="Nymphetamine"]

А, не си ме разбрал правилно. Нищо против пазаренето нямам, но където е прието да се прави. Тук в България не е и за това изглежда нагло. Лично за мен.[/quote]

Пазарене във вида му, в който се пробва Kitolino да прави, си е нагло не само в България. С такъв подход и на Капалъ Чаршия няма да постигнеш резултат, различен от псувня и ритници. Там ако направиш някакъв пазарлък и тръгвайки си със стоката продавач от съседната чаршия те попита "Тва за колко го взе" и ти му отговориш... значи си идиот. То е все едно да издаваш в публичното пространство подробности от поверителен двустранен договор - между теб и продавача, без да си уведомил за това отсрещната страна. Това е подсъдно. Ако едната страна в този договор е решила да предложи някакви по-изгодни условия, това не означава, че е решила тоя договор да го прави на формуляр за постоянно ползване. Пазарлък не е мръсна дума, на запад му казват "преговори", но преговорите винаги са поверителни и целта е да се постигнат оптимални условия и за двете страни, а не да се "дадат" 2 каски на едната страна, щото ги иска.

Да се поставя подобен въпрос толкова НАСТОЙЧИВО във форум, т.е. пред целия свят, е наглост до край, граничеща с престъпление, което може сериозно да ощети интересите на някой търговец.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот kotka12 » Пет Авг 25, 2006 11:04 am

[quote="Nymphetamine"]
Нищо против пазаренето нямам, но където е прието да се прави. Тук в България не е и за това изглежда нагло
[/quote]

А КЪДЕ е прието да се прави??? Щото тук НЕ БЕШЕ прието, защото продукцията на ЗЗМДДФГРТЕВ "Сърп и чук" се продаваше на еднакви цени навсякъде и НИКОЙ не го болеше органа дали ще се продаде или не. Сега нещата маааааааалко се промениха, ако не си забелязал и ИСТИНСКИТЕ търговци, които държат да имат РЕДОВНИ клиенти, които да им водят още свои приятели и познати за клиенти /японците са най-големи царе в този тип "позиционна" икономическа война/, сами предлагат отстъпки. Да се пазариш е изкуство и цели постигане на СПОРАЗУМЕНИЕ между търговеца и клиента.
И още по-добре ще става, защото дървените глави, щат-не щат, ще осъзнаят, че ако не продадеш стоката на клиента, макар и с по-малка печалба, същата тази стока ще бъде продадена от друг търговец, а твоята ще остане да краси витрината.

@did
Омръзна ми да си прав:D
:beer:
The best-laid schemes o' mice an' men gang aft a-gley

http://s2.bg.gladiatus.com/game/c.php?uid=54478
Аватар
kotka12

Рейтинг: 1980

Мнениеот did » Пет Авг 25, 2006 11:18 am

[quote="kotka12"]

[quote="Nymphetamine"]
Нищо против пазаренето нямам, но където е прието да се прави. Тук в България не е и за това изглежда нагло
[/quote]

А КЪДЕ е прието да се прави??? Щото тук НЕ БЕШЕ прието, защото продукцията на ЗЗМДДФГРТЕВ "Сърп и чук" се продаваше на еднакви цени навсякъде и НИКОЙ не го болеше органа дали ще се продаде или не. Сега нещата маааааааалко се промениха, ако не си забелязал и ИСТИНСКИТЕ търговци, които държат да имат РЕДОВНИ клиенти, които да им водят още свои приятели и познати за клиенти /японците са най-големи царе в този тип "позиционна" икономическа война/, сами предлагат отстъпки. Да се пазариш е изкуство и цели постигане на СПОРАЗУМЕНИЕ между търговеца и клиента.
И още по-добре ще става, защото дървените глави, щат-не щат, ще осъзнаят, че ако не продадеш стоката на клиента, макар и с по-малка печалба, същата тази стока ще бъде продадена от друг търговец, а твоята ще остане да краси витрината.
[/quote]

Между другото, досега не ми се е случило в Германия при някоя по-сериозна покупка продавачите САМИ да не ми предложат отстъпка. Вариантите са много. При покупката на колело са обзаведох "безплатно" и с доста инструментчета, помпа, ръкавици... Покрай фотоапарата мина една SD карта 1GB, покрай лаптопа - разни аксесоари на доста солидна стойност, удължаване на гаранцията с 1 година над тази, давана от производителя... Сега всяка седмица тия фирми ми пълнят пощенската кутия с едни "лични оферти" за разни стоки, като предлагат отстъпки понякога и до 75%...

В никой от тези случаи обаче не съм поискал такива неща - просто кратък разговор с продавача може да го убеди, че има смисъл да се правят коментари, а и тези коментари тук са си стандартна практика. Ако обаче постъпя като Kitolino: Някой ми каже, че ако си купя колело, давали и още 6 неща, които струват xx EURO, после отдалече си направя тънката сметка, ида в магазина и им кажа "Абе ще купя това, ама искам ако може безплатно и това и онова, щото съм много готин, а и знам, че и преди сте давали такива стоки на такава цена!"... Не бих го направил, за да видя какъв ще е резултата, но най-вероятно ще бъда дипломатично изритан.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Гост » Пет Авг 25, 2006 11:21 am

@Kitolino
Пазари се да взимаш повече ПАРИ, а не да ти правят по-голяма ОТСТЪПКА!
Гост

Мнениеот Nymphetamine » Пет Авг 25, 2006 11:22 am

did, имам предивд пазаренето, каквото е познато в арабските страни или както го наричат на запад - преговори: културно и интелигнетно, без такава голяма настойчивост.
kotka12, до колкото съм запознат в страни с вековни традиции в търговията - като наприемр близкоизточните страни, най-вече. :D
Не мисля, че най-малкото е културно да изискваш като клиетн някакво намаление във вид на каски, гуми и т.н. Всеки търговец си има собствена политика и си е негов проблем дали ще продаде стоката с известна отстъпка или не, с цел по-добра продажба. Той определя продажбата на стоакта си, а не клиента.
Аз лично, ако бях на мястото на конкретния продавач, може би също бих си поправил грешката в етикетчето.
Аватар
Nymphetamine

Рейтинг: 1999

Мнениеот did » Пет Авг 25, 2006 11:23 am

[quote="Nlghtwolf"]

[/quote]

хм... Тва също е тънка тема. И едното, и другото, е вид преговори. едното с работодател, другото с продвач. Не виждам с какво едните преговори са по-различни от другите. И в двата случая подхода "С рогата напред и ИСКААААММММ!!!" дава еднакви резултати. И в двата случая сключените "договори" не трябва да се коментират с трети лица.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Crimson » Пет Авг 25, 2006 12:31 pm

[quote="Nlghtwolf"]

@Kitolino
[/quote]
Предпочитам - Работи да взимаш повече пари!!! Ма тъй кът съм пеленак не ги чаткам аз тез неща :D;)
If I find in myself a desire which no experience in this world can satisfy, the most probable explanation is that I was made for another world.
Аватар
Crimson

Мнениеот bikerider » Пет Авг 25, 2006 2:25 pm

@Crimson:
A най-добре човек да се пазари за повече пари и после да работи да ги изкара... така е най-сигурно ;)

А Волфи иска... палец... :rofl:
Аватар
bikerider

Мнениеот PtD » Пет Авг 25, 2006 2:34 pm

Ами аз пък не виждам що пък да не мога да отида в магазина и да кажа:
[b]
Ми ще си взема тоя твърдак, ако ми включите една каска в тая цена.
[/b]

Пък търговецът да си смята изгодно ли му е, или не.

Колкото до първоначалния въпрос, струва ми се че малко криво го разбрахте, на мен ми прозвуча: "какви са границите, в които се движи намалението, за да знам да си отварям ли устата да си искам каска или не". Нормално е когато човек не знае, да пита.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот bikerider » Пет Авг 25, 2006 2:44 pm

[quote="PtD"]
Нормално е когато човек не знае, да пита.
[/quote]

Еми анджак де, търговеца знае най-добре, човек като иска package deal и говори с търговеца, или? :dunno::propell:

Апропо, отстъпка (discount) и package deal са две съвсем различни неща, така че въпроса не беше добре формулиран.
Аватар
bikerider

Мнениеот did » Пет Авг 25, 2006 5:43 pm

[quote="PtD"]

Ами аз пък не виждам що пък да не мога да отида в магазина и да кажа:
[b]
Ми ще си взема тоя твърдак, ако ми включите една каска в тая цена.
[/b]

Пък търговецът да си смята изгодно ли му е, или не
[/quote]

хм... що ми се струва, че конкретно в този случай това не е добра тактика.

А и тук има още един момент - във форума пише ЕДИН човек, който уж ще взема ТРИ колела, но всъщност ще са ТРИМА, които ще купуват по ЕДНО, а това непременно ще си проличи при попълване на гаранционните карти. Просто ще се появят едновременно. За какъв package deal говорим? То по тая логика всеки трима последователни клиенти на опашката могат да претендират за "отстъпка". Все пак съм почти сигурен, че ако не се държат дебилно, ще спечелят нещичко от този "калабалък", но така или иначе трабва да идат с нагласата да платят общо 1807 лева, а ако изпадне нещо да се радват. Ако това не ги устройва - да зарязват форумите и компютрите и да отиват да говорят с търговците, като по-малко използват думичката "искам", а по-скоро да подходят като при нормални преговори.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот bikerider » Пет Авг 25, 2006 7:29 pm

[quote="did"]
Все пак съм почти сигурен, че ако не се държат дебилно, ще спечелят нещичко от този "калабалък", но така или иначе трабва да идат с нагласата да платят общо 1807 лева, а ако изпадне нещо да се радват. Ако това не ги устройва - да зарязват форумите и компютрите и да отиват да говорят с търговците, като по-малко използват думичката "искам", а по-скоро да подходят като при нормални преговори.
[/quote]

:thumb:
Аватар
bikerider

Мнениеот kotka12 » Пон Авг 28, 2006 9:15 am

[quote="did"]
А и тук има още един момент - във форума пише ЕДИН човек, който уж ще взема ТРИ колела, но всъщност ще са ТРИМА, които ще купуват по ЕДНО, [/quote]

Всъщност това НЕ БИ ТРЯБВАЛО да променя нещата от гледна точка на търговеца, защото в неговата касичка ще влязат 1800 лева накуп.
The best-laid schemes o' mice an' men gang aft a-gley

http://s2.bg.gladiatus.com/game/c.php?uid=54478
Аватар
kotka12

Рейтинг: 1980

Мнениеот bikerider » Пон Авг 28, 2006 9:46 am

Абе не е точно така, ама не ми се дълбае повече...
Аватар
bikerider

Предишна

Назад към ПРОДУКТ - КОНСУЛТ