[quote="octane"]
Ако искаш хубаво колело, забрави за рамки като RAM, DRAG и д.р.
Наистина имаш голям избор. Имал съм възможност да пипна Intense M3 и ми се струва доста добра рамка. Някои ти беше написал освен Intense M3 още няколко хубави рамки. Nikolai Nucleon се смята за "мерцедесът сред колелата". За малко съм се разминал с възможността да го видя на живо и дайе да го покарам за един ден. В един MTB парк на около 60 км от мене е имало за известно време едно такова колело, което се е давало под наем! Имаи в предвид, че има MTB паркове, които дават колела под наем. Някой от тях имат и доста скъпи модели. Разбирасе Nucleon трудно ще намериш под наем, но все пак, щом го е имало в Bad Wildbad, ще го има и на други места.
Общо взето, щом си решил да дадеш доста сериозна сума за едно хубаво колело, можеш да си позволиш една екскурзия до някои MTB парк, където да си наемеш едно такова колело за един ден и да видиш дали си доволен от него.
Освен това имай в предвид че тези колела се чупят! Ако дадеш 7000 Е за колело, то винаги ще ти излезне повече (освен ако не си го окачиш в рамка). Колелата винаги гълтат пари и то все повече и повече. Вярно, че хубавите колела не се чупят сами. Някои им помага

, но все пак всичко се случва, а когато се случи, никак не е евтино!
Колкото до килограмите ти, можеш с тези килограми да караш каквото си поискаш. Различните производители на амортисиори предлагат пружини с различни константи (твърдости). Не ти препоръчвам колело с по-малко ход от 200 мм (нито отпред, нито отзад). Ако си се решил да караш Freeride, ще ти трябва дори повече - 300 мм! Освен това, не се притесняваи много за тежестта на колелото, тези колела знаят само един път и той е надолу. Затова тука теглото не е от особенно голямо значение.
Надявам се да избереш колело с най-подходящото окачване за тебе. Дали ще избереш комбинация от люлеещо се рамо със скоростна кутия, или окачване с VPP (Virtual Pivot Point), или някоя друга смахната система като на Demo 9 например, или ще си вземеш нещо с огромен ход (например 300 мм), изборът си е твой. Важното е да го направиш правилен оше от първият път, иначе колелото ше ти излезне двойно.
[/quote]
благодаря много за съвета

:)