Ram Freerade?

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с ход на окачването 180 мм или повече, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Ram Freerade?

Мнениеот optekon » Съб Яну 10, 2015 11:55 pm

Здравейте!Темата е от името на приятел.Той се интересува от рамка Ram Freerade 2011.Той тежи около 85кг. и се чуди с дали рамката става за спускане и с какъв шок да направи добра геометрия на рамката.Вилката му е 203 мм ход.
optekon

Рейтинг: 1178

Re: Ram Freerade?

Мнениеот msniki » Нед Яну 11, 2015 1:04 pm

optekon написа:Здравейте!Темата е от името на приятел.Той се интересува от рамка Ram Freerade 2011.Той тежи около 85кг. и се чуди с дали рамката става за спускане и с какъв шок да направи добра геометрия на рамката.Вилката му е 203 мм ход.

Става за спускане, но няма издържи особено дълго ако кара по агресивно.
С 216 мм шок е най добра геометрията, но ход-а на рамката вече не е 180 мм а някъде 160мм.
Аватар
msniki

Рейтинг: 1397

Мнениеот optekon » Нед Яну 11, 2015 1:34 pm

Аз не разбирам от този ход на рамката и нямам идея за какво става на въпрос.Може ли да обясниш?
optekon

Рейтинг: 1178

Мнениеот KalinV » Нед Яну 11, 2015 2:29 pm

optekon написа:Аз не разбирам от този ход на рамката и нямам идея за какво става на въпрос.Може ли да обясниш?

Когато амортисьора е по къс (216мм., вместо 222мм.) рамката не е "разпъната" докрай, следователно губиш тези тези 15-20мм ход поради по късия шок и неразпънатата докрай рамка. (когато е неразпъната тя седи по приклекнала, което смъква средното надолу и отваря челния ъгъл, което от своя страна подобрява геометрията, за сметка на по-малкото ход на задницата!) :beer:
Калин Величков
"OLd.mont Bulgaria"
[email protected]
Аватар
KalinV

Рейтинг: 1222

Мнениеот msniki » Нед Яну 11, 2015 2:57 pm

KalinV написа:
optekon написа:Аз не разбирам от този ход на рамката и нямам идея за какво става на въпрос.Може ли да обясниш?

Когато амортисьора е по къс (216мм., вместо 222мм.) рамката не е "разпъната" докрай, следователно губиш тези тези 15-20мм ход поради по късия шок и неразпънатата докрай рамка. (когато е неразпъната тя седи по приклекнала, което смъква средното надолу и отваря челния ъгъл, което от своя страна подобрява геометрията, за сметка на по-малкото ход на задницата!) :beer:

:agree: Точно !
Още едно допълнение, понеже рамката е направена за 222 мм шок.
Всяка част от ход-а е изчислена за 222 мм шок.
По късия шок обикновен променя работата на рамката също. В никъв случай към по добро, или същото или по лошо.
Ако ПРИМЕРНО рамката е прогресивна от средата на ход-а нататък, то окачването ще се усеща по малко отзивчиво.
Понеже с по късия шок си по близо до средата на ход-а на рамката.
При Рам фреераид по спомен имаше лека регресия, която позволяваше въртене.
Казано с прости думи: Окачването е по твърдо в началото на хода и може да въртиш почти като с твърда рамка.
С по къс шок е възможно да е по малка твърдостта в началото на ход-а.
Поне аз така мисля, но със сигурно трябва да се изкаже някой каращ 216 шок на тази рамка, разбиращ от окачването как работи.
Аватар
msniki

Рейтинг: 1397

Мнениеот windv » Пон Яну 12, 2015 10:38 am

Такава рамка карам и съм я пробвал с 222, както и с 216. С по-късят шок май май, единственото което ме кефеше, беше как изглежда стойката на колелото , когато го гледам отстрани:) Като цяло доста лесно се сгъваше задницата с 216мм шок и сякаш непрекъснато потъвах назад, когато го карам.
С 222мм стои по-изправено, и като го настроя с 20-30% САГ( Това е колко се сгъва шока, когато седне човек на колелото) ,то пак се доближаваш до яката геометрия , която имаш с 216мм, но с голямата разлика, че вече седиш на колелото. С 216 шок и 25% Саг, като седна и половината ход на тая рамка, вече беше изчезнал:)
Също така , мое лично виждане за нещата е, че тази рамка е предвидена за еднокоронни вилки с около 180мм ход, който да отговаря на задницата.
Това за мен не е рамка за DH, на която всички които сложат двукоронна вилка отпред после мрънкат , че им се сцепила рамката някъде...ама това си е мое виждане за нещата. Въпреки, че е доста банална рамка, бих казал че е от доста сполучливите модели на Астро и дори сега след години, може да се нагласи много сполучливо колело за Freeride със съвременни леки части...
Успех с начинанието. :agree:
~~~o)Ѣ(o~~~
Велоделия - заигравки с хвърчалници :spin:
Аватар
windv

Рейтинг: 2000

Назад към Продукти за спускане и фрийрайд