Sram Guide R VS Shimano Zee Brakes

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с ход на окачването 180 мм или повече, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Sram Guide R VS Shimano Zee Brakes

Мнениеот Йордан-Николаи » Пет Юли 31, 2015 12:01 am

Здравейте , ще си купувам ново колело и ще дойде със въпросните спирачки SRAM GUIDE R , та има вариант да ги продам и да си купя нови Shimano Zee....Според вас кои спирачки ще са по-добри - и Shimano-то и Sram-a са с 4 бутала :confused: Имал съм преди доста модели на Avid и всичките все така протичат или без причина спират да работят добре , тези новите Sram Guide имат ли тези проблеми :dontknow: за Shimano знам , че нямат проблеми с това.

Shimano Zee -
max_Shimano_Zee_Disc_Brakes_103903.jpg
(221.4 KiB) 302 пъти

Sram Guide R -
BR224C02.jpg
BR224C02.jpg (60.91 KiB) Прегледано 4215 пъти
Йордан-Николаи

Рейтинг: 1143

Re: Sram Guide R VS Shimano Zee Brakes

Мнениеот TheUndertaker » Пет Юли 31, 2015 8:36 am

Моя Гайд не е протекал вече над година :) И му обожавам модулацията , нещо което липсва в Шимано. Не виждам смисъл от смяна. Покарай си колелото, ако прецениш, че не те кефят сприачките тогава ги смени ...
Аватар
TheUndertaker

Рейтинг: 2000

Мнениеот hitar_potar » Сря Авг 05, 2015 11:09 am

Къде ги намирате тия Зийта и Сейнтове без модулация бе, хора? Аз пък съм на мнение, че много хубава модулация си имат. Само дето имат и огромна сила и някой може и да се обърка от бързото натрупване на мощност в спирачката и да реши, че модулация липсва... а просто трябва да знае как да ползва спирачката.
Като изключим това, все повече хора са адски впечатлени от представянето на Срам Гайд - и мощност, и ергономия (от край време при Авид/Срам), и модулация са чудни. И нямат проблеми. :)
Make it idiot-proof, and someone will make a better idiot.
Аватар
hitar_potar

Мнениеот TheUndertaker » Сря Авг 05, 2015 12:16 pm

Ми модулацията на Гайд е по-добра от на Шиманото ;). Скоро Любо ще пусне тестовите си на въпросната спирачка, за независимо мнение. Възможността на контрол предложен от Гайд върху спирачната сила на спирачката е огромен, за сметка на късия при Шимано. Спирачната мощност е близка, просто самото усещане е различно, за начин на работа. Никой не казва, че това е светия грал, напротив. Всеки продукт си има предимства и недостатъци.
Аватар
TheUndertaker

Мнениеот moridinbg » Пет Авг 07, 2015 9:34 am

От Avid ХХ на SLX - след обезвъздушаване, разработван и т.н. със същия успех, вместо лостче за шиманото може да има и копче с две позиции - спиране, неспиране.
Аватар
moridinbg

Мнениеот thepowerofone » Пет Авг 07, 2015 11:05 am

Shimano Deore/SLX/XT и Zee/Saint връзка си нямат в усещането в лостчето (модулацията). Разликата е огромна. Та като се вика "Шиманото", да се уточнява. При първите наистина малко он-офф и е безчувствено леко лостчето, да не говрим че и мощта им не е кой знае какво. При 4-буталните е коренно различно - лостчето е малко по-меко, напук на много повечето мощ, дозирането на силата е много по-лесно и прецизно. Голямата мощ в запас на мен лично е важна - с "безстрашие" може да се влиза в "опасни" ситуации, изискващи доверие в спирачките. Не е чак самоубийствена мощ и да повторя, че се дозира много лесно и приятно. Карам Зее.
Аватар
thepowerofone

Мнениеот X_NRG » Пет Авг 07, 2015 12:37 pm

thepowerofone написа:Shimano Deore/SLX/XT и Zee/Saint връзка си нямат в усещането в лостчето (модулацията). Разликата е огромна. Та като се вика "Шиманото", да се уточнява. При първите наистина малко он-офф и е безчувствено леко лостчето, да не говрим че и мощта им не е кой знае какво. При 4-буталните е коренно различно - лостчето е малко по-меко, напук на много повечето мощ, дозирането на силата е много по-лесно и прецизно. Голямата мощ в запас на мен лично е важна - с "безстрашие" може да се влиза в "опасни" ситуации, изискващи доверие в спирачките. Не е чак самоубийствена мощ и да повторя, че се дозира много лесно и приятно. Карам Зее.

Амин. :agree:
Warning! I listen to metal!
This is my bike. There are many like it, but this one is mine. My bike is my best friend. It is my life. I must master it as I master my life...
Какво продавам.
Аватар
X_NRG

Мнениеот nissan_bg » Съб Авг 08, 2015 10:48 am

Здравейте, от няколко месеца карам с предна спирачка Shimano Zee с ротор Shimano RT-66 203мм
Много съм доволен от спирачката, доста е плавна и не закача рязко като Avid
Лостчето е супер удобно и доста лесно се настройва :agree:

Имам само един въпрос - Един път ми се случи на дълго спускане лостчето да стане супер твърдо и с по-малък ход от колкото бях го настройл. От какво може да се е получило това ???
nissan_bg

Рейтинг: 1190

Мнениеот TheUndertaker » Пон Авг 10, 2015 9:01 am

thepowerofone написа:Shimano Deore/SLX/XT и Zee/Saint връзка си нямат в усещането в лостчето (модулацията). Разликата е огромна. Та като се вика "Шиманото", да се уточнява. При първите наистина малко он-офф и е безчувствено леко лостчето, да не говрим че и мощта им не е кой знае какво. При 4-буталните е коренно различно - лостчето е малко по-меко, напук на много повечето мощ, дозирането на силата е много по-лесно и прецизно. Голямата мощ в запас на мен лично е важна - с "безстрашие" може да се влиза в "опасни" ситуации, изискващи доверие в спирачките. Не е чак самоубийствена мощ и да повторя, че се дозира много лесно и приятно. Карам Зее.

:offtopic: Ми като човек, който е тествал всичко посочено по-горе от Шиамно + всичко от Guide серията , когато си избирах сприачки. Някакси си позволявам да викам "Шаманото" :) Въпрос на вкус. Лоши спирачки няма има не спиращи :)
Аватар
TheUndertaker

Мнениеот Pr3d4t0R » Пон Авг 10, 2015 9:44 am

Шимано за мен имат едно сериозно предимство - елементарно обезвъздушаване, тъй като са с минерално масло.

nissan_bg написа:Имам само един въпрос - Един път ми се случи на дълго спускане лостчето да стане супер твърдо и с по-малък ход от колкото бях го настройл. От какво може да се е получило това ???

Спирачката загрява.

Edit:
@ TheUndertaker - да, защото ДОТ-а е корозивен. За мен е важно колко е лесна подръжката на даден компонент.
Последна промяна Pr3d4t0R на Пон Авг 10, 2015 10:33 am, променена общо 1 път
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот TheUndertaker » Пон Авг 10, 2015 9:59 am

Pr3d4t0R написа:Шимано за мен имат едно сериозно предимство - елементарно обезвъздушаване, тъй като са с минерално масло.

не ти разбрах идеята. Смяташ, че дадени спирачка се обезвъздушава по-лесно заради вида флуид в нея? :nono:
Аватар
TheUndertaker

Мнениеот moridinbg » Пон Авг 10, 2015 11:50 am

Шиманото се обезвъздушава по-лесно заради самия начин на обезвъздушаване и отворения резервоар в лостчето. При авидите преди гайд (а може би и там) е едно помпане, дърпане със спринцовките... Доста досадно.
От друга страна дотът далеч не е толкова корозивен, колкото го изкарват. Както съм писал вече, съм обезвъздушавал доста голям брой пъти, нито боята (и на карбон, и на алуминии) е падала, нито кожата ми е падала, нито нищо. Обезвъздушавам без ръкавици.

Това за зее-то е интересно, дано е така. Трябва да пробвам. На бързи технични спускания ми е осезаемо по-неудобно с SLX спрямо Avid.
Аватар
moridinbg

Мнениеот Йордан-Николаи » Сря Авг 12, 2015 2:48 pm

Вижте какво...не съм питал коя се обезвъздушава по-лесно и коя по-трудно...интересува ме коя е по-добра и защо......съвсем различни неща пишете...един коментар по темата няма... :dontknow: :dontknow: :dontknow: :dontknow:
Йордан-Николаи

Рейтинг: 1143

Мнениеот X_NRG » Сря Авг 12, 2015 4:04 pm

Пич, няма да получиш дефинитивен отговор на този си въпрос. Никой тук не е закачал двете спирачки на уред за измерване на спирачната им сила, че да може да ги сравни по този параметър. А дори да беше, понятие като "по-добра" е неопределено, защото е много субективно кое е "по-добро". Едни усещат линейното действие на лостчетата на Avid/Sram по-приятно, други пък харесват по-прогресивното действие на лостчетата на Shimano. Едната спирачка има повече настройки, другата по-малко, но и това може да бъде плюс или минус, зависи кого питаш. Отвори гугъл, прочети няколко ревюта на спирачките, после отвори спецификациите на производителите и сравни техническите им характеристики и си отговори сам на въпроса "Коя за мен е по-добра?". :beer:
Warning! I listen to metal!
This is my bike. There are many like it, but this one is mine. My bike is my best friend. It is my life. I must master it as I master my life...
Какво продавам.
Аватар
X_NRG

Мнениеот moridinbg » Сря Авг 12, 2015 5:41 pm

Ето го стенда:
Изображение

Сравнение по-скоро със Сейнт, но той е с подобна сила.
Аватар
moridinbg

Назад към Продукти за спускане и фрийрайд