Ram DH vs Dragomir Factory

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с ход на окачването 180 мм или повече, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Ram DH vs Dragomir Factory

Мнениеот Pho3nix » Вто Мар 17, 2009 7:33 pm

Здравейте. Точно се бях запътил да си взимам Factory 2ра ръка, когато изникна този сладур http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?t=51476. Верно, той пък е заваряван, но аз съм лек, 55 кила, ако е заравен добре (което ще се види) едва ли ще имам проблеми. Та дилемата стана доста голяма... Очаквам вашите мнения :beer:
П.П. колко тежат двете рамки, че нещо не мога да намеря тази информация
kotka12 написа:най-бързо обаче било оранжавото в съчетание с вилка дето вади много ход
Аватар
Pho3nix

Рейтинг: 978

Мнениеот RAM-FR » Вто Мар 17, 2009 7:48 pm

по тая тема има изписано томове
Аватар
RAM-FR

Рейтинг: 1958

Мнениеот Pho3nix » Вто Мар 17, 2009 7:51 pm

въпроса ми е лична дилема, искам да се счетат и обстоятелствата че ДХ-а е заваряван и е със 3-way, а Factory-то ще е с 6-way сигурно, макар и по-стар... Ще потърся и с търсачката, но все пак моля ви помогнете ми :beer:
kotka12 написа:най-бързо обаче било оранжавото в съчетание с вилка дето вади много ход
Аватар
Pho3nix

Re: Ram DH vs Dragomir Factory

Мнениеот Reloading » Вто Мар 17, 2009 8:38 pm

Pho3nix написа:Здравейте. Точно се бях запътил да си взимам Factory 2ра ръка, когато изникна този сладур http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?t=51476. Верно, той пък е заваряван, но аз съм лек, 55 кила, ако е заравен добре (което ще се види) едва ли ще имам проблеми. Та дилемата стана доста голяма... Очаквам вашите мнения :beer:
П.П. колко тежат двете рамки, че нещо не мога да намеря тази информация

тей както гледах обявата на пича със рама , който казва че пукнатината е видяна на време и е заварена както трябва невиждам защо да се съмняваш ? аз съм за ДХ-а
.
Аватар
Reloading

Рейтинг: 1385

Мнениеот Pho3nix » Вто Мар 17, 2009 8:45 pm

Вече все-повече клоня към него :beer:
Аватар
Pho3nix

Мнениеот An1MaL » Вто Мар 17, 2009 8:48 pm

Познавам няколко човека които карат RAM DH и са пукани точно там, и на челото. След заваряването не са мръднали, а и все пак не ги карат от малко време. Лично аз бих избрал RAM DH-а... защото рамката ми харесва повече, това което и е в голям + е, че е с по-ниско средно. Макар, че и новите рамки фактори са с по-ниско средно, но не знам, дали това фактори е от новите, или от старите. Друг е въпроса, че факторито е много лека рамка. Можеш да намериш теми чрез търсачката и за двете рамки има доста писано. Също така има писано и за шоковете, можеш да погледнеш и за тях. По принцип 6way е по-добър, но ти сам трябва да си прецениш.

@манол``вт
нови рамки RAM DH не се продават отдавна. :) :agree:
Последна промяна An1MaL на Вто Мар 17, 2009 9:23 pm, променена общо 2 пъти
Bogdan Andreev - RAM BIKES N4
Аватар
An1MaL

Рейтинг: 1942

Мнениеот манол``вт » Вто Мар 17, 2009 9:06 pm

Ами виж, заварката на дх-а ме съмнява, въпреки, че е видяна на време.Аз попринцип съм си за новичкото, обаче не всички могат да си вземат нов дх. А факторито, на какво ниво е?
Gsm: 0877995375
манол``вт

Рейтинг: 1040

Мнениеот Pho3nix » Вто Мар 17, 2009 9:07 pm

Factory-то си има драскотини, но няма пукано сукано и т.н. Това пък боята му е в доста по-добро състояние, но пък пукано :confused:
Аватар
Pho3nix

Мнениеот манол``вт » Вто Мар 17, 2009 9:18 pm

Pho3nix написа:Factory-то си има драскотини, но няма пукано сукано и т.н. Това пък боята му е в доста по-добро състояние, но пък пукано :confused:

Точно. Мисълта ми беше, да не си земаш спукана рамка, защото можеш да останеш неприятно изненадан.Ако толкова искаш DH, събери си повечко пари и си вземи нов, или 2-ра ръка, но запазен. А ако никое от тези предложения не ти харесва, земи си фактори.

Айде, пиши като си избереш. :beer:
Gsm: 0877995375
манол``вт

Рейтинг: 1040

Мнениеот Pho3nix » Вто Мар 17, 2009 9:22 pm

май ще е ДХ-а. Човека ми показа снимки на заваряваното, пукнатината е била малка и е наистина добре заварена. Не трябва да се забравя и факта, че съм лек. Засега съм се спрял на ДХ-а. Ще пусна снимки като го сглобя :beer: . Благодаря на всички изказали се :beer:
Аватар
Pho3nix

Мнениеот GECKO » Вто Мар 17, 2009 10:32 pm

Теглото на рамка Ram DH с амортисьор е около 4.5кг - при Factory-то това ще е около 200гр отдолу, това с уговорката, че Factory приема амортисьор с преливник (е не всеки но може) а при DH-а това е доста по-трудно.

Средното при нормална настройка без да опира никъде може да слезе до 365мм за 215мм ход. При Factory-то ако не се лъжа с уговорки може да слезе до 375мм (за новите рамки при двукоронна вилка с 180мм ход).

Центъра на тежестта при DH-a е по-ниско, но за сметка на това челният ъгъл при нормална настройка не слиза под 65.5*, но нито аз нито другите собственици на рамката не съм забелязал да имат проблеми с това.

Междуосието на DH-а при хубава настройка е около 1150мм. За Factory-то това число е под 1120мм, което по съвсем грубо тълкуване ще рече, че DH-а като по-дълъг и по-нисък ще е по-стабилен на скорост. За капак ефективната горна тръба при DH-а е около 575/580мм. При Factory-то тази стойност е около 545/550мм, което от своя страна поставя ездача по-изнесен назад и нагоре. Това при едно високо средно и къса рамка... е можете да си представите - ефекта е като да сложиш една кибритена кутийка на дългата си част и на късата си част и да видите кога е по-стабилна, и кога е по-склонна да се катурне "през кормилото". При DH-а стойката ще е по-центрирана и по-снишена => още по-стабилно.

Standover-а на Factory-то е ~810мм (може и малко по-малко с 24-ка отзад) при RAM DH това е по-малко или равно на 760мм. За уточнение това е височината от земята до ниската част на горната тръба - там където стоите когато сте паднали с 2 крака от двете страни на рамката. Не знам при останалите как е, но на мен ми е далеч по-комфортно когато това е по-ниско (за това и настоящата ми рамка е със 660мм Standover). При някой висок това няма да е от голямо значение, защото той ще има място между краката, но от друга страна някой висок на Factory изнася центъра на тежестта още по-високо и назад.

Ram DH работи при по-ниски коефициенти на окачването => по-малко натоварване и приложена сила върху амортисьора както и една идея по-ефективни настройки.

Лично аз съм виждал и от двете рамки откъртени при челото и при Chainstay-а, но моя DH не можах да му причиня такива щети (аз съм 95кг и нагоре). От друга страна някакви нищожни същества дето карат като шофьорите на 111 или 204 успяват да счупят всичко :D

Factory-то го видяхме откъртено и при средното (разбирасе това може да е единичен случай, но се случи). RAM DH има друго слабо място, и това са заварките под дупките на амортисьора на основната рамка - тези щети не би-трябвало да се случват при нормално настроен амортисьор но са факт.

:offtopic:

Преди време UMF (United Merida Freeriders - марка ползуваща същия завод/продукти като RAM) направиха собствена разработка на базата на тази рамка. Продукта който се получи ( UMF Duncan ) е с по-ниско тегло на голата рамка, по-усилена при челото и на това слабо място при точката за амортисьора. Променена е и тази точка за да събере по-голям амортисьор, както и да няма проблем за амортисьори с преливник. Бонус към всичко това е работата при още по-ниски коефициенти на окачването. Ако не се лъжа и средното е слезло с 1см по-надолу. Споменавам го защото ми се искаше да видя рамка като тази от RAM, която да наследи DH-а в каталога, както и като моя рамка... но явно това не е толкова лесно, колкото си мислех.

Drag показаха нова рамка вече по-подготвена за спускане, сега очаквам поне аз наследника на DH от RAM.

:offtopic:

Толкова от мен. Аз бях доволен от DH-а, от там на сетне човек си прави изборите :agree:
Аватар
GECKO

Рейтинг: 2000

Мнениеот kotka12 » Сря Мар 18, 2009 11:15 am

НИКОГА не бих си купил пукната и заварена рамка
The best-laid schemes o' mice an' men gang aft a-gley

http://s2.bg.gladiatus.com/game/c.php?uid=54478
Аватар
kotka12

Рейтинг: 1980

Re: VS

Мнениеот GECKO » Сря Мар 18, 2009 12:43 pm

Hibernate написа:... Ram DHX ...Плюс това има много повече дупки за окачване... ;)

Не става въпрос за DHX а за DH, който има около 90 настройки (комбинации) за един и същ амортисьор. При Factory-то те са около 18 комбинации. И на двете рамки не могат да се ползуват всичките, но това е друга тема.

Hibernate написа:... Самите заварки са за много здрави,масивни ...;)

Точно тук съм склонен да се обзаложа с теб, че не си прав. Заварката си е заварка, за да е по-здрава трябва да има по-голяма площ. Може да има някакво превъзходство в това отношение заради конкструкцията на Factory, но със сигурност заварките са еднакво здрави.

В написаното горе съм пропуснал да отбележа, че типа на окачването при Factory намаля ефекта на болкирано окачване от спирачното усилие. Минус е че по-скоро го разпъва от колкото да е съвсем неутрално, но за толкова пари толкова.

kotka12 написа:...
а сега по темата
НИКОГА не бих си купил пукната и заварена рамка

:agree:
Нито такава, на която и липсва съосие на окачването... но май избора е ограничен до точно тези 2 неща :D
Аватар
GECKO

Мнениеот Pho3nix » Сря Мар 18, 2009 3:58 pm

Очевидно това е временен вариант, колкото да има какво да се кара този сезон. Благодаря на всички изказали се, най-вече на GECKO за отделеното време. Засега е DH-a, като разбира се всичко ще се реши на място. Още веднъж благодаря на всички :beer:
Аватар
Pho3nix

Мнениеот BurNiNg_IcE » Сря Мар 18, 2009 6:47 pm

Казах ти днес в дас, щи кажа пак белким ти влезе малко акъл в главата, не гледай външния вид, той винаги лъже, вземи си Драгомира, поне си знаеш, че ти е чиста работата, относно РАМ-а нищо, че няма драскотини, НО Е ЗАВАРЯВАН, не знаеш докато не го изпробваш няколко пъти, колко е здрав. И тук се изисква малко мозък! :beer: :beer: :beer: :popcorn:
Аватар
BurNiNg_IcE

Мнениеот An1MaL » Сря Мар 18, 2009 8:14 pm

Така като гледам заварката май е от Юлиян... :magnify:
Bogdan Andreev - RAM BIKES N4
Аватар
An1MaL

Рейтинг: 1942

Мнениеот Holz » Чет Мар 19, 2009 7:38 pm

Имал съм Ram DH и ми беше много удобна.Пукна се на челото и на чейстея и след като я заварих не съм имал проблеми.Пъргава,удобна,ниска и сравнително лека рамка... :) Няма да съжаляваш ако си вземеш

:beer:
не, а ти ?
Аватар
Holz

Рейтинг: 1864

Мнениеот BrAn1 » Чет Апр 23, 2009 10:22 pm

Лично мен повече ми харесва ДХ-а ,но това си е мойта гледна точка.На твое място бих зел ДХ-а без да му мисля :)
Biking skills are hospital bills
Аватар
BrAn1

Рейтинг: 1180

Мнениеот Prey » Чет Апр 23, 2009 10:26 pm

DH-a няма кфо да си говорим :popcorn:
:stupid:
Аватар
Prey

Рейтинг: 1812

Мнениеот hitar_potar » Пет Апр 24, 2009 12:21 am

ъъъ, момчета, вижте откога е темата. ако не ме лъже паметта, phoenix отдавна си взе рам дх да си го мачка заедно с едно боксерче. :beer:
Make it idiot-proof, and someone will make a better idiot.
Аватар
hitar_potar

Назад към Продукти за спускане и фрийрайд