Фрийрайд байк до 2000 лв?

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с ход на окачването 180 мм или повече, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Фрийрайд байк до 2000 лв?

Мнениеот MrAnderson » Нед Юни 07, 2009 10:45 pm

Здравейте,

Пише един ентусиаст в даунхил/фрийрайд стиловете с известен опит в крос кънтри стила. С настъпването на лятото отново се разпалих по летните преходи из планините, но този път съм решен да опитам нещо по-хардкор. Вече разполагам с необходимите защитни средства за по-екстремно каране - наколенки, броня, ръкавици, а скоро ще се сдобия и с най-важното - fullface шлем.
Проблемът е, че в момента съм с RAM HT1 от лето 2007 с базова окомплектовка, за който се убедих, че не е подходящ за DH/FR :nono:. Определил съм си таван на бюджета за покупка на колело от 2000 лв. Интересувам се какво мислите за покупка на байк за каране надолу из Витоша (без безумици, ценя си здравето). Разрових се из форума, но не успях да открия адекватни предложения за DH/FR колела за определения от мен бюджет. Разгледах и обявите за употребявани DH байкове, но някак си не съм фен на идеята да си купя full suspension байк. От една страна, заради скъпите му компоненти и произтичащите от това високи разходи за поддръжка, и от друга, защото това ще е колело, което ще ми върши работа само и единствено за спускане, а пък аз обичам да карам и по не толкова тежки терени от време на време.
Изчел съм немалко теми от този форум, но знанията ми все още са недостатъчни, за да направя адекватен избор на колело сам. Въпросът ми е какво мислите за следното колело:

NS Bikes Core III Bike 2009
Изображение

С доставка дотук ще стъпи на 1700 лв. Не разбирам от геометрии, но рамката му ми прилича на такава за DJ. Повечето от компонентите не мога да коментирам, тъй като нямам идея кое е добро, много добро, зле или посредствено. Вашето мнение и евентуално някакви алтернативи в тази ценова граница? А какво мислите за този вариант vs употребявана DH машина?
Изображение
Аватар
MrAnderson

Рейтинг: 1180
Местоположение: Онзи виртуален затвор за човешкото съзнание, наречен Матрицата

Re: Фрийрайд байк до 2000 лв?

Мнениеот jayblack » Пон Юни 08, 2009 12:41 am

Доста ти е объркан поста.Първо си изясни какво колело искаш.Дали ще е само за спускане,или ще има и преходи с въртене,защото разликата е огромна.Споменал си също и за употребявана дх машина,а 5 реда по-нагоре си писал,че не искаш full suspension байк.

Иначе,нс-то не е за дх с тази 100мм ход вилка.
Pinkbike написа:... fork that is as sensitive as an emo teenager kid.
Аватар
jayblack

Рейтинг: 2000

Мнениеот Sucker » Пон Юни 08, 2009 6:25 am

Sucker

Рейтинг: 1087

Мнениеот MrAnderson » Пон Юни 08, 2009 8:01 am

jayblack написа:Доста ти е объркан поста.Първо си изясни какво колело искаш.Дали ще е само за спускане,или ще има и преходи с въртене,защото разликата е огромна.Споменал си също и за употребявана дх машина,а 5 реда по-нагоре си писал,че не искаш full suspension байк.

Иначе,нс-то не е за дх с тази 100мм ход вилка.

Съгласих се. Искам колело за спускане. За въртене ще ползвам HT1-цата. По отношение на колело за спускане съм пред дилема - употребявана DH машина или чисто нов hardtail.

@Sucker: Хм, този Core е със 140 мм ход. Има ли някакви други алтернативи за тези пари (не че този не ми харесва, напротив)?
Изображение
Аватар
MrAnderson

Мнениеот mitakaman » Пон Юни 08, 2009 11:00 am

viewtopic.php?f=16&t=51911
Може би това ?
Аватар
mitakaman

Рейтинг: 1977

Мнениеот MrAnderson » Пон Юни 08, 2009 3:48 pm

Този никак не е лош, но като си помисля, че само предният амортисьор му струва колкото цялото предно окачване на колата ми и започвам да се замислям доколко е оправдана инвестиция.
Изображение
Аватар
MrAnderson

Мнениеот Sucker » Пон Юни 08, 2009 4:41 pm

Май и ти незнаеш какво искаш :beer:
Sucker

Рейтинг: 1087

Мнениеот MrAnderson » Пон Юни 08, 2009 6:58 pm

Искам DH/FR байк и съм готов да отделя максимум 2000 лв. Въпросите ми съвсем накратко са:

1. Може ли да се намери читав hardtail за DH/FR до 2000 лв?
2. Може ли някой да предложи удачен избор?
3. Какво мислите за нов hardtail vs употребяван full suspension байк?

Личните ми съображения да не се хвърлям на full suspension са, че компонентите му са значително по-скъпи от на hardtail-а.
Изображение
Аватар
MrAnderson

Мнениеот M1010X » Пон Юни 08, 2009 7:39 pm

Не смятам, че можеш да наречеш твърдак DH колело. Разликата в поведението на двата типа задници е огромна, което на практика оказва влияние върху поведението на целия велосипед. Задното окачване ти позволява да минаваш с определена скорост през места, през които с твърдак ще се влачиш. При положение, че имаш HT1, според мен е абсолютно безпредметно да мислиш за още един твърдак с единствената осезаема разлика от по-хубава вилка (и евентуално спирачки). За мен FR колело с по 15см ход отпред и отзад е смислено като компромисно решение, когато нямаш пари или пък не желаеш да имаш отделни байкове за нагоре и надолу. Но при положение, че ти вече имаш едното, изобщо не виждам смисъл да взимаш златната среда - защото в нея няма нищо златно.

Защо?

Защото по едно такова колело като това от линка по-горе (което на прима виста ми се вижда доста добро за парите си) няма нещо толкова различно, което да ти оскъпи поддръжката. Откакто имам няколко различни байка за различни стилове не съм усетил да наливам в DH колелото стотици левове, само защото е такова за спускане. Каквито и да са компонентите, когато го взимаш втора ръка, те вече са на него и смяната им наистина ще е скъпа - но само когато се наложи да я правиш. Вилката му е скъпа, спирачките му са скъпи... Но не мисли, че ще караш с много по-евтини вилка или спирачки, ако смяташ да разчиташ на тях за FR. В този смисъл един твърдак за FR/DH ще е по-евтин основно заради рамката и може би ще ти позволи да въртиш с него; но нито ще изпиташ кефа от въртенето, който ще имаш като се качиш на HT-то, нито кефа от спускането ако си беше взел FS байк.

Иначе - да, можеш да сглобиш твърдак, който става за спускане - за 2000лв. Но аз бих избрал FS байк втора ръка при положение, че имам XC твърдак.
Above and beyond
Аватар
M1010X

Рейтинг: 1980

Мнениеот MrAnderson » Пон Юни 08, 2009 10:45 pm

Привет и благодаря за изчерпателния пост. Честно казано, никога не съм карал full suspension байк. Гледах разни клипчета на разни байкъри, които карат DH/FR с hardtail байкове без изобщо да им пука. Явно ми е убягнала доста съществена подробност, понеже досега мислех, че най-съществената разлика между hardtail и full suspension байк при спускане е в удобството да си седиш на четирибуквието докато окачването обира неравностите, вместо да си стъпил на педалите и изтеглен силно назад.
Ще взема да се кача на Витоша без колело, а по-скоро с образователна цел, за да посъбера малко по-преки впечатления за това кой какво и как кара надолу.
Апропо, хвърлих едно око на профила ти и забелязах, че сме колеги в бранша. Този спорт май е доста популярен сред IT-тата :wavey:.
Изображение
Аватар
MrAnderson

Мнениеот URNEST » Вто Юни 09, 2009 3:43 pm

MrAnderson написа:Явно ми е убягнала доста съществена подробност, понеже досега мислех, че най-съществената разлика между hardtail и full suspension байк при спускане е в удобството да си седиш на четирибуквието докато окачването обира неравностите, вместо да си стъпил на педалите и изтеглен силно назад.

:nono: :nono:

За малко над 2000лв силно препоръчвам това. Компонентите са на ниво и всичко е НОВО от магазина с гаранция. Помисли за този вариант. Струва си парите.
Аватар
URNEST

Мнениеот lubo_90 » Вто Юни 09, 2009 5:16 pm

Iron Horse фалираха,и гаранциите не важат.
lubo_90

Рейтинг: 992

Мнениеот URNEST » Вто Юни 09, 2009 6:01 pm

lubo_90 написа:Iron Horse фалираха,и гаранциите не важат.

Това, че Iron Horse преустановиха дейност НЕ значи, че са унищожили всички резервни части или рамки. Още в първата тема по въпроса се спомена, че и през 2009 ще продължи гаранционна дейност по рамките им...пък и силно се съмнявам с рамка от този клас да има проблем.
Аватар
URNEST

Мнениеот M1010X » Вто Юни 09, 2009 6:30 pm

Има си тръпка в това да караш HT с хубави компоненти надолу. По моему твърдата задница наистина ти позволява да кълчиш колелото много повече и прави возията много по-нервна и близка до теб. Но изморява доста и аз лично, след като няколко години карах твърдак и минах на меко, не мисля да се връщам назад. Усещането е съвсем различно, да не говорим за спокойствието при каране, че и след това :) Ако искам да си специализирам контрола и баланса с байка, карам trials - не можеш да го замениш с нищо друго :D

Качи се и погледни. За съжаление ще ти е трудно да прецениш кое-какво без да опиташ, но в крайна сметка нищо не ти пречи дори да си качиш HT1-цата за едно спускане - за да усетиш какво е. Проблемът е, че пробваш ли с нея - директно ще минеш на меко, мога да се обзаложа.

Колкото до ИТ бранша - като цяло ми прави впечатление, че там се наблюдава натрупана липса на емоции и в този смисъл екстремните спортове в една или друга степен са нещо като отдушник - и изобщо не става дума само за каране на колела :)
Above and beyond
Аватар
M1010X

Рейтинг: 1980

Мнениеот Quasar » Вто Юни 09, 2009 6:41 pm

В началото си писал че искаш и да въртиш...Ако е така и не искаш да даваш пари за подръжка защо не се замислиш за един АМ байк с по 160 ход отпред и отзад. По този начин си осигуряваш скорост надолу и сравнително споконо въртене нагоре (ако имаш и гейт на шока и вилката още по-добре) като гледам и ти бъркаш концепциите кое какво е. Много е мислено и ако наистина искаш да убиеш от цената АМ машината е за теб (с парите които ще вземеш на твърдака може да досложиш над тия 2000 още 200-300лв за един рам АМ примерно (с custom комплектовка) примерно това и просто с останалите пари ще замениш вилката и шока с нещо малко по свястно.
ПС при това колело вилката е със 130 ход което ще ти наведе малко предницата при спускане ама всичко е цифра и за по-добро - повече пари
ПС2 Можеш да погледнеш на спринт колелата (SPR) ползват рамки Астро, каквито са и рамовете
ПС3 Просто съветвам - не ме взимай много насериозно все пак нямам опит с меките колела ама това ми е останало като информация в главата от ровенето насам натам
ПС4 За твърдака за спускане и фрийрайд...трябва си яка техника и яки крака щото рита яко, а и както казаха-трудно се контролира задницата, която е в половината време из въздуха, защото скача заради по-големите камъни...по добре мекото :)
Айде до бира, и дано съм помогнал :blush:
Аватар
Quasar

Рейтинг: 1305

Мнениеот MrAnderson » Вто Юни 09, 2009 6:45 pm

@URNEST: Този Iron Horse ми изглежда като доста класна машина, а цената му е без всякакъв аналог. Ще звънна на Макском да питам дали все още го продават и ако да, мисля да скачам на него без повече двоумене. Мерси за полезното инфо!

@M1010X: Да, не мога да го отрека. От друга страна, този спорт не е за всеки, все пак крие доста рискове.
Изображение
Аватар
MrAnderson

Мнениеот KiD_WiTh_GuN » Сря Юни 10, 2009 5:36 pm

Аз не претендирам, че разбирам много от тея неща ама с твърдака ще усвои техника ще се научи не да оставя всичко на рамката ами да обира неравностите с тялото си защото ако само се вози няма смисъл.Според мен земи един твърдак защото от там идва техниката ще се научиш да позлваш и тялото си.Само не ме ос***те щото казах че не претендирам да съм разбирач просто изказвам мнение :)
Да влагаш чувства не е като да чувстваш влага!
Аватар
KiD_WiTh_GuN

Рейтинг: 1418

Мнениеот Quasar » Чет Юни 11, 2009 8:46 pm

Нали човека в момента кара твърдак и си кара твърдак доста време предполага се че техниката малко или много я има :)
Аватар
Quasar

Рейтинг: 1305

Мнениеот taurus13 » Пет Юни 12, 2009 9:40 am

Quasar написа:Нали човека в момента кара твърдак и си кара твърдак доста време предполага се че техниката малко или много я има :)

А...човека кара друг тип твърдак в момента. И аз мислех че е едно и също, ама откакто си сглобих бойния твърдак, техниката ми се промени значително. Аз лично много си харесвам твърдата задница, именно заради нервното каране - това прави изживяването по спортно и брутално. Разбира се, не става за скоростно каране по пътека с големи камъни, но това никога не се е вписвало в мойте представи за добро каране. Фрийрайд твърдака е колело за трудни технични терени, където и с меко колело не можеш да постигнеш скорост. Освен това става за каране и по равничко и леко нагоре. Освен това е почти неразрушим :D Обаче един добър твърдак излиза около 3000-3300 лева.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот MrAnderson » Съб Юни 13, 2009 7:45 pm

Реших го. Full suspension DH машина ще взимам. Като е гарга, да е рошава. :D
Изображение
Аватар
MrAnderson

Мнениеот Reloading » Съб Юни 20, 2009 4:20 pm

по горе ти писаха http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?f=16&t=51911 за това колело мисля че ти покрива идеално бюджета,частите са му хубавй,незнам чувал съм и + и - за рамката но намен лично това колело бих си взел..,ако се чудех с 2 000 лева в джоба ;)

п.с. колелото преди месец мислех да го взимам но реших да вложа малко повече пари .за нещо по добро!
.
Аватар
Reloading

Рейтинг: 1385

Мнениеот marvik7042 » Чет Юни 25, 2009 8:17 pm

Щом искаш да въртиш и нагоре и надолу ти трябва AM колело.АМ.2 е 1900лв....Аз карам АМ от началото на юни и сам много ,много доволен карам го и надолу и нагоре.Според твойте пари които разполагаш това е много добър избор,а относно Craftstofta(зеления),за него не дават много добри отзиви :beer: :beer:
Аватар
marvik7042

Рейтинг: 1273

Назад към Продукти за спускане и фрийрайд