SPR ninja VS RAM FR

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с ход на окачването 180 мм или повече, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

SPR ninja VS RAM FR

Мнениеот Tonkata » Вто Юни 02, 2009 7:06 pm

Чакам вашите мнения коя от двете рамки е по-добра . Положителна и Отрицателната им страна и коя от двете ще си пасне с BoXXeR Team :?
Tonkata

Рейтинг: 1178

Re: SPR ninja VS RAM FR

Мнениеот yavka » Вто Юни 02, 2009 7:11 pm

Май няма какво да се сравнява след като рамките са на един и същ производител (Астро). Може да се спомене един проблем при SPR Yellow Submarine, който е с правата седалкова тръба и при максимално сгънат шок гумата се опира, но при Нинджата го няма този проблем, защото седалковата тръба е изкривена. Може би Ninja има един + (за който не съм много сигурен), защото май е по-евтина.
Аватар
yavka

Рейтинг: 1945

Мнениеот dorbito » Вто Юни 02, 2009 9:17 pm

Според мен по-добре е RAM-a карал съм го с Тотем вилка. Хода на рамката е по-голям от този на ninja-та и по-добре ще стой с BOXXER-а.
dorbito

Рейтинг: 1180

Мнениеот GECKO » Вто Юни 02, 2009 11:49 pm

Няма по-добра. Рамките са еднакви, разликата е в това, че на RAM-а можеш да си поръчаш боята, но за сметка на това е малко по-слаба и се драска лесно. При Sprint-a боята си е една, но май е една идея по-качествена.

Иначе разликата е във задният амортисьор (и по-точно дължината). При RAM-a дължината е 222х70мм и с него рамката реализира около 190мм ход. При Sprint-a дължината на амортисьора е 216х63мм и с него хода е около 165мм (спецификите остават за доуточняване от асемблатора). 2-те дължини амортисьори имат ~ еднаква компресирана дължина (152мм за 222 и 153мм за 216) което значи, че рамката не опира, но при Sprint-а средното се смъква по този повод и челният ъгъл става по-полегат за сметка на хода. Факта, че вилката, с която е окомплектова Sprint-a е 160мм и чашките (с минимална височина) значат, че челният ъгъл ще е горе-долу близък с този на RAM-а с високи чашки и 180мм еднокоронна / 200мм двукоронна вилка. Това ще значи по агресивни ъгли на колело с по-малко ход (Sprint-a) и ако е една и съща рамка 2-те окомплектовки са за тотално различни приложения. Кое за какво и т.н. можете сами да се досетите.

В случая правилният отговор е: Зависи :)

Аз бих избрал RAM-а защото мога да си избера боя и да си направя окомплектовка по мой избор. Също така ми е по-близко :) ... но бих го взел с 216х63мм амортисьор и чашки с минимална височина (дори и за каране надолу). Хода не е толкова от значение от колкото геометрията, а на тази рамка геометрията е една идея по-приятна с по-малкият амортисьор :)

Ако сте следили темите за RAM FR - има го писано и преди :smash:
Аватар
GECKO

Рейтинг: 2000

Мнениеот Krismars » Сря Юни 03, 2009 9:09 am

Така и така сме отворили темата, та скоро смятам да взема от един приятел рамка рам фр 08, но без шок. Чудех се дали монарх 3.1 216мм ще е подходящ, като тази окомплектовка се комбинира с вилка домейн на 160 ход. Карането е предимно АМ/ФР, рядко нещо по-надолно, примерно Сопот или нещо такова. Или евентуално някой друг шок, който не превишава 500 лв :dontknow:
Аватар
Krismars

Мнениеот GECKO » Сря Юни 03, 2009 9:56 am

Krismars написа:Така и така сме отворили темата, та скоро смятам да взема от един приятел рамка рам фр 08, но без шок. Чудех се дали монарх 3.1 216мм ще е подходящ, като тази окомплектовка се комбинира с вилка домейн на 160 ход. Карането е предимно АМ/ФР, рядко нещо по-надолно, примерно Сопот или нещо такова. Или евентуално някой друг шок, който не превишава 500 лв :dontknow:

Най-добре провери с асемблаторите (в случая RAM) дали гаранцията ти ще важи в този случай. Аз лично гаранцията я ползвам първите няколко часа след взимането на рамката, ако има някакви косури производствени. След това когато се ползува всичко се чупи та няма голямо значение, но ако искаш да си пазиш гаранцията... може да се окаже невъзможна употребата с по-малък амортисьор.

Иначе ако няма проблем вземи Pearl/Airo/MC/3Way/Evolver/RP32 - каквото и да е просто да не е с увеличен обем на въздушната камера. Рамките сякаш имат едно пропадане в средата на хода (което би било чудесно ако са с фабрично окомплектованите си амортисьори Manitou), но с новите решения на FOX/Marzocchi/RS със увеличения обем на въздушната пружина (които от своя страна също имат пропадане в средата на хода си) става доста... пропадане :)

Също можеш да се замислиш за чашки с ниска/нищожна височина. С тях и 160мм вилка челният ъгъл ще сравнително близък с този на рамката с 222мм амортисьор и 180мм вилка, което значи че няма да имаш неизчислени натоварвания. От своя страна ъгъл от 67 градуса е сравнително удобен за спускания предвид, че ще е АМ колело. Ниското средно също ще е +.

От друга страна аз мога само да си чешам езика та не ми се връзвайте много :D
Аватар
GECKO

Мнениеот bend » Сря Юни 03, 2009 10:05 am

Моят избор би бил нинджата и скоро ще е :eyebrow: .Главно заради финансовата страна на нещата , пък съм и от Пловдив :D .Рамката е доста успешна според мен, работи идеално и може да се ползва от АМ до ДХ (това все пак зависи от окоплектовката и карача :) ) Относно шока чувал съм от хора на макском, че при тестове рамката работила доста по-добре с 216мм . Моят въпрос е за по-агресивно каране да ми предложите шок :confused: някой фокс или вивид, но да е 216мм :popcorn:

:beer:
Аватар
bend

Рейтинг: 1135

Мнениеот Tonkata » Сря Юни 03, 2009 12:11 pm

Към GECKO :
Само не разбрах с кой амортисьор ще се кара най-добре РАМ-а и какви са тези асемблатори за какво служат ?
Tonkata

Мнениеот GECKO » Сря Юни 03, 2009 1:15 pm

Tonkata написа:Към GECKO :
Само не разбрах с кой амортисьор ще се кара най-добре РАМ-а и какви са тези асемблатори за какво служат ?

Да. :agree:
Аватар
GECKO

Мнениеот Tonkata » Пет Авг 14, 2009 12:42 pm

GECKO написа:
Tonkata написа:Към GECKO :

Да. :agree:

Да ?? Все още 1акам отговор :D
Tonkata

Назад към Продукти за спускане и фрийрайд