Скъсана врига за пореден път. Избор на нова.

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с ход на окачването 180 мм или повече, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Скъсана врига за пореден път. Избор на нова.

Мнениеот Isidor » Пет Авг 28, 2009 2:50 pm

Вчера за пореден път скъсах верига :dontknow: :(!: . Не мога да си обясня дори защо, а напънах зверски, просто исках да потегля. Ясно е, че веригата я боклук. Идва избора на нова.
Тук в града се продава някаква верига на шимано и мисля да я купя, защото не ми се чакат куриери...

Не мога само да разбера моите компоненти IG или HG са. В Ride Spot нищо не пише по въпроса, а както разбрах IG имат стъпалца. Ок, явно трябва да гледам за верига IG, защото и аз имам стъпалца на касетата, но забелязах, че някои касети в screambikes (HG) имат и те стъпалца.... Айде някой да ме светне, моля, че ми писна да късам верига от нищото....
:offtopic: Компонентите ми са:
Заден дерайльор: Срам Х-7
Касета: Срам PG-950
Курбели: Труватив Хъсфелт с ShiftGuide XR
Команди: Срам Х-7
Верига: Срам PC-951

Edit: did, може и да си прав. Явно намираш вината в мен. Не знам обаче, защо да е така, след като не я напъвам зверски и не карам от рода на "отпред на големия и отзад на големия венец".. :peace: ;)
Edit 2: С предишната верига нямах подобни проблеми, а беше някакъв боклук....
Интересува ме за моите компоненти каква верига ми трябва.
Последна промяна Isidor на Пет Авг 28, 2009 3:26 pm, променена общо 2 пъти
Rides: Santa Cruz Heckler with Fox DHX 5.0
Аватар
Isidor

Рейтинг: 1533

Re: Скъсана врига за пореден път. Избор на нова.

Мнениеот did » Пет Авг 28, 2009 3:05 pm

Ако често късаш вериги, проблемът вероятно не е във веригите.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Рейтинг: 2000

Мнениеот endkuro » Пет Авг 28, 2009 4:10 pm

Всяка верига си има "живот" и трябва да се почиства често и смазва. Даже може да надхвърли 5000км стига да я напръскаш със спрей против корозия, веригата е най-уязвимото място.
Пробвай с PC 991, струва 50лв или малко повече, но си заслужава. Супер безшумна, здрава и издържлива. Дори с 951 не би трябвало да късаш, явно си попаднал на лоша бройка, но с верига на шимано няма да е по-добре от 991.
Аватар
endkuro

Рейтинг: 986

Мнениеот jivkonik » Пет Авг 28, 2009 4:19 pm

endkuro написа: Супер безшумна, здрава и издържлива.

:nono: Няма такава верига!
Има ДОБРЕ и ЗЛЕ поддържани вериги и верижни трактове като цяло.....
:peace:
Аватар
jivkonik

Мнениеот TeDo_BaPHa » Пет Авг 28, 2009 7:48 pm

Имам един въпрос. А да си забелязъл тенденция да се къса точно там, където си я съединявал ;)? Дори DuraAce понякога се къса точно там. Също така ако напъваш докато сменяш пак редиш на веригата, непочистване, каране без смазване и прочие повишават вероятността да скъсаш верига.
ХОРА, ИЗПОЛЗВАЙТЕ ТЪРСАЧКАТА, ТЯ Е НАПРАВЕНА ЗА ДА ВИ УЛЕСНИ!!!
Cipokrila Zizibaga написа:p.s. Ако сте неосъзнат пубер на не повече от 14 и половина , или ми предлагате бартери за всякакъв вид бяла или черна техника, други предмети или човешки органи, моля не ме търсете.
Аватар
TeDo_BaPHa

Мнениеот Isidor » Пет Авг 28, 2009 10:28 pm

Добре де :D не съм лапе да напъвам и карам. Да поддържам я както си му е реда. Хвърлих един поглед в mtbr.com и се оказва май, че като цяло модела е слаб. От 5 звезди има 2 и нещо и някакъв тип я късал 11 пъти за 3 месеца.... Това е само единия случай, а колко още има... или модела е слаб или света е пълен с некадърници ;)
Аватар
Isidor

Мнениеот bikerider » Съб Авг 29, 2009 8:28 am

Машинката и нейната прецизност също са особено важни - не по-малко от класа на веригата и поддръжката. И най-читавата верига може да бъде оплескана от най-кадърния механик, ако машинката е калпава/стара/износена.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот Isidor » Пон Авг 31, 2009 4:59 pm

Вече се сдобих с нова шиманска верига Shimano IG70. Да се надявам, че няма да имам главоболия с нея. Остава само зъбния блок да се смени, че нещо като напъна някакво цъкане усещам. Цъкане, ама не такова, като все едно да иска да смени. Механика ми каза: "На което колело да сложиш чисто нова верига на стар венец, ще прави проблеми". Да му вярвам лииии? :dontknow: :dontknow: Логично изглежда..Зъбният блок има венци които са счупени... Ама и там където са здрави цъка...
Аватар
Isidor

Мнениеот did » Пон Авг 31, 2009 5:41 pm

Механикът е прав, даже и когато е седнал.

Ако венците са износени, ВЕДНАГА ги сменяй заедно с веригата. Иначе скоро пак ще купуваш венци... плюс ДРУГА нова верига, понеже сегашната ще стане на мармалад за нула време с тия венци. Огледай и плочите на курбелите, ако са много стари!

:beer:
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Назад към Продукти за спускане и фрийрайд