Заден дерайльор, Главина и още нещо..

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с ход на окачването 180 мм или повече, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Заден дерайльор, Главина и още нещо..

Мнениеот bikerboy93 » Вто Окт 06, 2009 9:24 pm

Дойде време да си сменя обтегача и се чудя какъв да си взема. Чувал съм, че обтегачите за шосейни велосипеди обтягат по-добре веригата, и че нямат проблеми със здравината..до колко е така вие ще прецените.Проблемът е там,че бюджетът ми е малко "скастрен" :D 50-70лв. :crap: Търся си и задна главина (за диск) пак в тази сфера от цена..Както и задна дискова спирачка (механична) около 130лв (+/- 20-30лв.).Карам предимно pо не толкова стръмни пътеки..не липсват и скокове..като цяло карам АМ, лек ФР и стрийт, не изключвам и Сопот) ..Ще се кара на рамка Drag ZX5, но скоро ще бъде заместена от Prodigy Johnny Bravo / Drag Climber (или нещо от този сорт :agree: ) Знам, че колелото е предвидено за XC, но уви.. :D :D

Ваш ред е ! :agree: :beer:
Аватар
bikerboy93

Рейтинг: 1136

Re: Заден дерайльор, Главина и още нещо..

Мнениеот marsa » Вто Окт 06, 2009 9:38 pm

Конкретно за опъването, този слух иде от късото рамо. Има три варианта - късо/средно/дълго. Дължината на рамото зависи от венците, които ще се ползват, по- точно от капацитета на курбела, и на задната касета, като колкото по- голям е диапазона, толкова по- дълго рамо ще ти е необходимо, за да може да облужва двете крайности. В общи линии ако се ползват три плочи оптред със сигурност ще ти трябва поне средно рамо, дори може би дълго.

Шосейните велосипеди почти винаги имат само две плочи отпред, както и доста "тесен" диапазон отзад (с изключения разбира се), това е и причината да се ползват основно дерайльори с късо рамо.

Ясно е, че колкото по- късо е рамото - толкова по- голям ще е опъна на веригата, ако приемем че пружината е с еднаква твърдост.

П-с: Важно нещо, което забравих - имай предвид, че колкото по- дълга част от веригата е обтегната от дерайльора, толкова по- лесно ще счупиш него или ухото при люлеене от неравности! В някои случаи е по- добре да оставяш дерайльора да играе повечко, а да контролираш самата верига чрез водач, или успокоител, зависи от случая. Мисля, че за да получиш добър конкретен съвет ще трябва да кажеш и с какви скорости ще караш.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Рейтинг: 2000

Мнениеот veskoz » Сря Окт 07, 2009 9:06 am

@Marsa :agree: И аз се светнах за нещо :D
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот veskoz » Чет Окт 08, 2009 11:35 am

veskoz написа:@Marsa :agree: И аз се светнах за нещо :D

Добре бе да му е*а майката! Верно има некой олигофрен тука. С горния пост благодаря на момчето за изчерпателния отговор, който ме открехна на нещо за което винаги съм се чудел и даже му цъкнах плюсче и получавам минус?! Не че ми пука за минуса, 'ма да знам да не благодаря на хората за полезна за мен информация в криворазбраната циливилизация...
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот IVO Jordanov » Пет Окт 09, 2009 1:36 pm

veskoz написа:Добре бе да му е*а майката! Верно има некой олигофрен тука. С горния пост благодаря на момчето за изчерпателния отговор, който ме открехна на нещо за което винаги съм се чудел и даже му цъкнах плюсче и получавам минус?! Не че ми пука за минуса, 'ма да знам да не благодаря на хората за полезна за мен информация в криворазбраната циливилизация...

Ето ти плюсче и всичко е тип топ ;)

Не обръщай внимание на рейтинга, аз поне така правя. Колкото повече се дразниш на този, който цъка минуси без причина, толкова по-голям кеф ще му е да го прави.

Пък и ако го погледнем от друга гледна точка, предишния ти пост си е offtopic, както и моя сега :D
Бе, да не ти дреме! Важното е бира да има! Аз отивам на Сливен да копам и после да карам! Ша-ла-ла :eyebrow:
Подкрепяйте и стимулирайте начинаещите в спорта!
Аватар
IVO Jordanov

Назад към Продукти за спускане и фрийрайд