Става ли hardtail за спускане и фрийрайд!

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с ход на окачването 180 мм или повече, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Става ли hardtail за спускане и фрийрайд!

Мнениеот dinobot » Вто Окт 27, 2009 2:35 pm

Здравейте, нов съм във форума. Наскоро започнах да се интересувам от планинско колоездене. В началото най ми харесваше да карам XC, за това си взех Specialized Hardrock Sport Disc - http://www.bikescenter-bg.com/index.php ... 351&lang=2 , но вече все повече ми харесва фрийрайда и даунхила, но няма пари сега за ново колело. И въпроса ми е става ли това колело(моето) за такава цел? Мога ли да задържа рамката и да карам с нея като сменя амортисьора например или други компоненти(какви да са те)?
Аватар
dinobot

Рейтинг: 1204

Re: Става ли hardtail за спускане и фрийрайд!

Мнениеот PiCoZzZeN » Вто Окт 27, 2009 3:35 pm

Попринцип колелото не е предназначено за ФР или ДХ , вилката е само с 80 мм ход и определено не е за спускания ! Второ , тази рамка не съм сигурен дали можеш да я използваш за ДХ но както ти каза си начинаещ и едвали ще правиш някви здрави спускания зада я сцепиш , така че ако смениш вилката и още някой чарколак съвсем спокойно можеш да се учиш да спускаш с това приятно за ХС колелце :) :beer: Но само да се учиш :nono:

А от към смяна на другите компоненти освен вилката - гуми задължително , защото гумите за ХС са много тънки и всеки път ще се налага да си носиш резевна гума в планината ... друго не се сещам , но определено има какво още да се желае :) .
Поздрави :wavey:
:headpho: Това е като Kолелото ... не се забравя ! :headpho:
Аватар
PiCoZzZeN

Рейтинг: 1484

Мнениеот dinobot » Вто Окт 27, 2009 3:51 pm

мерси много, това исках да разбера!
Аватар
dinobot

Мнениеот despite » Вто Окт 27, 2009 4:18 pm

Колелото не става за ДХ и ФР. Рамката не става за ДХ и ФР.

Едит: По добре го продай и си купи подходящо, защото ако счупиш рамката с неправилна употреба това са пропилени пари.
despite

Рейтинг: 1365

Мнениеот dinobot » Вто Окт 27, 2009 4:26 pm

значи не става да ,му сложа downhill вилка?
Аватар
dinobot

Мнениеот PiCoZzZeN » Вто Окт 27, 2009 4:48 pm

Даунхил вилка не трияя да му се слага , примерно може да се сложи нещо с 120-150 ход .
@despite За начинаещ може да се използва колелото ! Той не кара бързо и яростно зада я сцепи ! :nono:
Аватар
PiCoZzZeN

Мнениеот despite » Вто Окт 27, 2009 5:07 pm

PiCoZzZeN написа:Даунхил вилка не трияя да му се слага , примерно може да се сложи нещо с 120-150 ход .
@despite За начинаещ може да се използва колелото ! Той не кара бързо и яростно зада я сцепи ! :nono:

Има зададен конкретен въпрос на който аз отговорих. Ти как разбираш ДХ и ФР е отделен въпрос и ако искаш си създай собствена тема.

dinobot написа:...И въпроса ми е става ли това колело(моето) за такава цел? Мога ли да задържа рамката и да карам с нея като сменя амортисьора например или други компоненти(какви да са те)?

despite написа:Колелото не става за ДХ и ФР. Рамката не става за ДХ и ФР...
despite

Рейтинг: 1365

Мнениеот PiCoZzZeN » Вто Окт 27, 2009 5:12 pm

Ами не , не искам , но всеки се учи на твърдак ! Аз примерно спускам с ХС колело , защото все още се уча. Попринцип не става за ДХ и ФР , но на него би му свършило работа ако му смени вилката и някоя друга част ! :agree: Пък вече като натрупа опит ще си го продаде и ще си търси по-хубаво !
Аватар
PiCoZzZeN

Мнениеот Night_Falcon » Вто Окт 27, 2009 5:28 pm

PiCoZzZeN написа:всеки се учи на твърдак!

Кой всеки? Ти всеки ли си?
Аватар
Night_Falcon

Рейтинг: 1376

Мнениеот PiCoZzZeN » Вто Окт 27, 2009 5:39 pm

Определено не ! Хората който от меко спокойно отиват и карат твърдо се броят на пръсти.
Аватар
PiCoZzZeN

Мнениеот Night_Falcon » Вто Окт 27, 2009 5:41 pm

Идеята ми беше, че не може да глобализираш така. Ти може да се учиш на твърдак, 10 човека може да се учат на твърдак, 100 човека могат да се учат на твърдак. Това не значи че всеки се учи на твърдак.
И за да не е :offtopic:
@Автора, не мисля че ще имаш проблем да понаучиш някои основни неща с това колело, но не се изсилвай. Карай си, но имай едно наум. И събирай пари за подходяща рамка и части.
Аватар
Night_Falcon

Рейтинг: 1376

Мнениеот iliyan_fr » Вто Окт 27, 2009 6:38 pm

Динобот,аз също съм с твърдак и моето мнение е,че велосипеди като нашите НЕ МОГАТ да се използват за нещо свръх агресивно,като стиловете Даунхил и Фрийрайд.Аз също съм увлечен по тях,но мога да окачествя своето каране като Ол-маунтийн.Моят съвет е,ако желаеш за в бъдеще да запазиш своята рамка: смени си вилката с някоя,която да работи добре и да е с максимум 130-140 мм ход,за да не си увредиш рамката ( друг вариант е да си купиш някоя вилка с по-голям ход,но да има реглаж и да намалиш хода до посочения от мен по-горе).Също така сложи и някои добри дискови спирачки,защото по-агресивното каране иска и добро спиране,но не очаквай,че колелото ти може да понесе голямо натоварване.При положение,че не надвишаваш възможностите на рамката,а и своите,смятам,че карането за теб ще бъде приятно!
iliyan_fr

Рейтинг: 1220

Мнениеот k0cTaHeB » Вто Окт 27, 2009 6:58 pm

Вложи си парите в екипировка.
Изображение Интереса клати феса.
http://www.gravitamin.com http://chetaplusplus.com/
Аватар
k0cTaHeB

Рейтинг: 2000

Мнениеот KiD_WiTh_GuN » Вто Окт 27, 2009 9:59 pm

Напоследък имам чуството ,че гледам само някакви безмислени постове като "Твърдаците не били за фрийрайд и даунхил" ами NS Surge или Prodigy Johnny Bravo за какво са бе момчета?!?

А сега по темата това колело не става просто за даунхил или фрийрайд продай го и си вземи един клаймър от най-хубавата версия там дету е те са 3 и след това събирай пари за нещо по-сериозно :agree: :beer:
Да влагаш чувства не е като да чувстваш влага!
Аватар
KiD_WiTh_GuN

Рейтинг: 1418

Мнениеот PRobably » Вто Окт 27, 2009 10:30 pm

Сега е зима.Недей да влагаш пари в това колело,ако ще 10000лв. да дадеш пак няма да става...Стой мирен и събирай пари.Знам,че звучи гадно,но това е най-добрия варянт.Продай това и след време си купи нещо хубаво.Като за начало няма да е проблем да е твърдак,според мен една рамка Драгомир Ц2 ще ти е достатъчна,хем позволява да и сложиш малко повече ход,до 160 не би трябвало да има проблем.Не ти трябват кой знае колко много пари за да си сглобиш приятен твърдак за начало гледай да сложиш хубави спирачки и вилка това според мен са по-важните работи.Вилката по-добре да е еднокоронна и да не е с повече от 160 ход.
Това е моя съвет,гарантирам ти,че ако ме послушаш няма да съжеляваш. :peace:
П.П Идеята да купиш нещо недъгаво сега и после пак да сменяш ми се вижда доста глупава...
"Don't let your mind bully your body into believing it must carry the burden of its worries."
Аватар
PRobably

Рейтинг: 1657

Мнениеот Te4ko » Вто Окт 27, 2009 10:52 pm

Начетох се на простотии :banghead: .@KiD_WiTh_GuN ти карал ли си по истинско трасе за спускане с твърдак ? @PRobably от къде счете ,че Dragomir C2 е рамка за спускане? До автора на темата: ако си решил ,че искаш да караш DH по-добре си спести достатъчно пари ,без значение колко време ще ти отнеме и си купи едно истинско колело за спускане. През това време ,мисля че има и достатъчно XC спускания ,които да не са ти скучни.
\m/
Te4ko

Рейтинг: 1240

Мнениеот KiD_WiTh_GuN » Вто Окт 27, 2009 11:01 pm

@Te4ko Да представи си възможно е а и производителя сам си е казал за рамките ,че стават и за фрийрайд и даунхил може би с твърдака се натрупва опит и сигурно точно в този форум е предъвкано 437894732907432 пъти ,че ако искаш да имаш по-правилна техника на каране е добре да се започне с твърдак но може би не си помислил преди да пуснеш този тъп пост......... :rofl:
Да влагаш чувства не е като да чувстваш влага!
Аватар
KiD_WiTh_GuN

Рейтинг: 1418

Мнениеот PRobably » Сря Окт 28, 2009 12:24 am

Ммм...Аз не помня да съм казал че Ц2 е рамка за спускане,ти къде го прочете това? :magnify: А и ти като си започнал да се занимаваш с планинско колоездене веднага си купил машина за 5 бона и първото ти спускане е било на Сопот ли?! Ако можех с най-голямо удоволствие щях да ти лепна минус...Предполагам се мислиш за голяма работа след като си ни светнал,че Ц2 не става за спускане,мислиш ли,че не знам?Нали от някъде трябва да се почне,а няма нищо лошо да почне с тази рамка и съм сигорен,че нищо няма да й направи.
"Don't let your mind bully your body into believing it must carry the burden of its worries."
Аватар
PRobably

Рейтинг: 1657

Мнениеот PtD » Сря Окт 28, 2009 1:02 am

Спрете да се дъвчете, ами отговорете на човека! :(!:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот taurus13 » Сря Окт 28, 2009 1:14 am

Да обобщим тогава - колелото което имаш, не става за истинско спускане. Ако му сложиш една 130мм вилка, ще става за малко по-агресивно XC. Твърдак за FR и лек DH, трябва да има здрава рамка с размер 14-17 инча, вилка 130-180 макс. с 20 мм ос , сериозни дискови спирачки, здрави капли. Такова колело обаче обикновено не е и евтино и ако наистина искаш да караш само надолу, по-добре събирай за истинска FR,DH машина. По принцип не съм привърженик на идеята да се кара DH с твърдак, щото никога не можеш да направиш онова истинско скоростно каране и скачане. Твърдака обаче идеално става за едни много яки технични карания, като тези които можеш да видиш във секцията "Радост за окото" на форума - мисля че са на словенски колеги - http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?f=31&t=61866
Предимство му е добрата повратливост и ниската задница, което ти позволява да вкарваш дори елементи от trial-a, както и голяма здравина, по-ниско тегло. Тука вече говоря от опит, защото това е моят вид каране и не бих си заменил твърдака за никаква мекица при такова спускане.
Най-общо така стоят нещата с твърдаците. Важното е да разбереш какво точно ще караш и да избереш най-правилното колело, а не да се мъчиш 3 години с компромиси. А истината е ,че един истински любител на планинското колоездене накрая стига винаги дотам да има 2-3 вида велосипеда и не :D дай си боже да е женен и жена му да не споделя хобито му....
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот dinobot » Сря Окт 28, 2009 9:43 am

мерси за съветите, сега съм по-наясно! :)
Аватар
dinobot

Мнениеот hitar_potar » Сря Окт 28, 2009 10:49 am

taurus13 написа:...

с уговорката, че въпросните словенски колеги правят тези технични карания с меки байкове... но това е, щото явно имат вече доста опит и знаят какво правят. иначе и аз споделям мнението на колегата @taurus13. :agree:
Make it idiot-proof, and someone will make a better idiot.
Аватар
hitar_potar

Назад към Продукти за спускане и фрийрайд