Извинявай, че няма да ти отговоря по темата директно. Искам само да те посъветвам

да не се занимаваш да калкулираш спици и да не си правиш ти каплата. Дай пари на човек от сервиз (Вело 2009 сега 2 капли ми наплетоха, Веломания наплитаха май, има едни братя на НДК дето ми наплетоха задната стара капла). При всички положения не те съветвам сам да го правиш и сега ще ти кажа защо.
1. Дори като въртиш педалите каплата да е абсолютно вертикална на око не подозираш как, ако не е центрована, тоест вертикалната мислена равнина минаваща през точките на захващане на спиците за шината, не минава точно през средата между двата лагера на главината /е предполагам има някакъв допустим ексцентрицитет предположен от инженерите на главини, но не разчитай на него/, те чака ускорено износване на лагерите, към които е по-близко тази равнина дето казах преди млако и същевременно по-бавно износване на другите лагери. Така след време по-натоварените лагери се сплексват по-бързо от другите и се получава един малък наклон на оста на главината дето няма какво да обяснявам по нататъка.
2. Възможно е дори строго вертикална и да речем центрована дори, каплата дето си наплел да не е равномерно напрегната. Имам предвид така да си напрвил, че 2/3 от спиците да са натегнати над оптималното, а другата 1/3 малко под. Това не е хубаво, защото там където не са толкова натегнати спиците цялата капла става малко ''по-мека''.
Ако имаш такъв стенд за центровка на капли, както и тензометър майче се казваше дето мери напрежението в спиците може да си го направиш сам, но на око недей. Успех