NS bitch или duncon cocker

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с ход на окачването 180 мм или повече, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: NS bitch или duncon cocker

Мнениеот fall_out » Вто Май 10, 2011 4:28 am

Знам, че темата е доста стара, но предпочетох да пиша тук вместо да правя нова.

Търси се стоманена рамка, по възможност с чело 1.5 за да се кара с редуциращи чашки на 1 1/8 (пайк) докато се вземе друга вилка. Ако има ос отзад (а не QR) ще е още по-добре. Геометрия подобна на горните две (cocker и bitch) за да може да се кара и нагоре, макар и с компромиси. Все пак не мисля да карам състезателно крос-кънтри, но ми се иска да мога да катеря с нея без травми. Мислех м/у cocker, bitch и 4130, но с всички тях трябва да правя прекалено много компромиси.
Аватар
fall_out

Рейтинг: 1685

Мнениеот ko3er » Нед Май 15, 2011 10:25 am

С изискванията, които имаш изначално изключваш всички варианти. Аз лично не се сещам за твърда рамка с 1.5 чело и 12мм ос, камо ли пък стоманена. А пък въртенето нагоре без травми с рамка от такова естество ми се струва малко прекалено. Ако по някаква огромна случайност намериш рамка, която да отговаря на всичките ти изисквания(което според мен си е направо невъзможно) колелото ще тежи не по-малко от 18-19 кила. Отдлено незнам колко си висок, но за въртене ти трябва ПОНЕ 16" рамка и 400мм кол. Без да направиш компромис в дадена посока ("нагоре"или "надолу") каузата ти е обречена. Трябва да си подредиш приоритетите и да решиш кое искаш повече.Тежко идиото-устойчиво колело(както си го замислил) или сравнително здраво ставащо за въртене колело..

п.п. Между другото не ми е много ясно за кво са ти 1.5 чело и 12мм ос,освен ако не си 150кила.Избереш ли си хубави компоненти(чашки,капли)няма да имаш проблем. Аз лично съм си с нормален стрежен и QR и не съм имал никакви проблеми с тях. А не е като да не яде бой колелото..
Аватар
ko3er

Рейтинг: 1955

Мнениеот fall_out » Вто Май 17, 2011 2:56 am

Ще ти обясня болната ми мисъл за задната ос след няколко дни , че не ми се пише много. Сега погледнах и видях, че твоята рамка я продават и със 1.5 чело. За челото - просто не искам да съм ограничен от към вилки които мога да използвам. Иначе искам рамка с достатъчно дълга седалкова тръба/колче, че да може да ми се изпъва крака. Ако surge имаше 1.5 чело щях да се насоча към нея, ама може и аз да се замисля за Cocker. Компонентите са ми прилични, но рамката не става за това което ми се прави, а не искам да я товаря защото само си представям как се отделят части от нея ако тръгна да я тормозя.
Аватар
fall_out

Мнениеот ko3er » Вто Май 17, 2011 12:17 pm

Незнам къде си видял да се предлага моята рамка с 1.5 чело. Погледнах в сайта на duncon и там няма нищо такова. Може да си се объркал с deep cup чашките, с които гаранцията е доживотна, но те са си 1/18 просто са дълбоки 1инч, а рамката е направена, така че да е съвместима с тях. Не ми е ясен обаче мотивът ти "не искам да съм ограничен от към вилки които мога да използвам". Нима ще сменяш вилки през един месец? Нима не можеш да си намериш вилка със стрежен 1/18, която да е подходяща за теб? Нима мислиш,че можеш да счупиш вилка с нормален стрежен? Отделно, незнам ти как ги виждаш нещата, но да приемем че си висок около 180см с нормално телосложение(70-80кг) (понеже така и не сподели колко си висок и тежък). За да въртиш нагоре ти трябват минимум 16" и 400 кол. Отделно ако наистина искаш да въртиш нагоре ти трябва регулируема вилка, защото повярвай ми със 160мм просто не става,или дори и да става,няма да е за дълго. Въпрос на геометрия е. Дори и да имаш силата да въртиш нагоре с 160(което ме съмнява щото ако я имаше щеше да си шампион в ХС-то), в момента в който натиснеш на някой баир предницата ще се изправи. Вярно можеш да компенсираш като се наведеш силно напред, но това е толкова натоварващо кръста, че не вярвам да издържиш повече от 5 мин така, пък за километри и дума не може да става.
И още един въпрос - какво разбираш под "тормоз" и какво ти се "прави" с рамката която търсиш?
п.п. Най-общо казано ако искаш да ти помогнем трябва да отговориш на следните въпроси:
колко си висок и тежък?
Какъв стил искаш да караш?
Оттам и с каква вилка мислиш да караш?
След като дадеш ясен отговро на тези три въпроса, можеш да решиш коя рамка пасва най-добре на изискванията..
И ако наистина мислиш да караш нагоре мисли за килограмите. Повярвай ми не си е работа да се бъхтиш по баирите с 18 кила,въпреки че го правя вече 4 години. А като гледам как говориш за 1.5 чело и 12мм ос само ще си мечтаеш да паднеш на 18 кила..
Аватар
ko3er

Мнениеот fall_out » Сря Май 18, 2011 12:59 am

http://www.duncon.com/index.php/en/laboratory/26-cocker
To celebrate 2010 we've redesigned our top stiff frame, taking into account the latest technological solutions. According to the latest trends we’ve prepared a 1,5” headtube version
Знам на другото място какво пише.

fall_out написа:
Търси се стоманена рамка, по възможност с чело 1.5 за да се кара с редуциращи чашки на 1 1/8 (пайк) докато се вземе друга вилка. Ако има ос отзад (а не QR) ще е още по-добре. Геометрия подобна на горните две (cocker и bitch) за да може да се кара и нагоре, макар и с компромиси. Все пак не мисля да карам състезателно крос-кънтри, но ми се иска да мога да катеря с нея без травми. Мислех м/у cocker, bitch и 4130, но с всички тях трябва да правя прекалено много компромиси.

Така. Сега като прочетеш пак горното
1- ще разбереш, че компромиса ще е нагоре - това имам предвид "без травми" макар и да е относително
2-Вилка
3-желателно на ос, не задължително

За въртеното и стержена замислял ли си се,че може би не искам да се ограничавам от към вилки, защото например много трудно се намира Домайн с У-търн на 1.1/8 със 160мм . Да не говорим, че тепърва производителите ще пускат нови модели. Карам Пайк на 140мм, мисля евентуално за Домейн, или еквавилаент на някоя друга фирма, но това в последствие.

Под тормоз разбирам рамка с която да мога да скачам, и да не ме е страх, че ако не уцеля попивката рамката ще се строши като солета, като сегажната хт3. Тя е перфектна за парите си, но не искам да издевателствам, защото ме е страх и за двамата.

За килограмите - не мисля, че 900гр. отгоре са толкова фатални колкото това как ще се усеща при каране нагоре. Осен това тия грамове мога да ги спестя от доста други компоненти. Аз съм около 183, 67кг.

В общи линии, вместо някой да даде поне едно предложение, пак почнахме да се учим, а пък не четем какво пише. Далеч по-лесно би било да обсъждаме размери на дадени предложения(рамки),защото както знаем размерите не са това което са.

Я ми кажи ти какъв стил караш, да ти кажа и аз.
Аватар
fall_out

Мнениеот ko3er » Сря Май 18, 2011 1:14 pm

Братко, като телосложение си точно като мен, отделно искаш да караш стил почти като моя "универсален боец". хем да катериш нагоре, хем да пускаш мощно надолу, хем да скачаш и да дропиш. Цялото тва нещо го практикувам вече 4-ри години..
Така относно вилките. Когато си избирах вилка стигнах до извода,че най-добро съотношение цена/качество/настройки/тегло имат Фокс 36 талас, магура уотан(мойта),марзочи 55АТА(ако не се лъжа) и рокшокс лирик ю-търн. Не мога да кажа коя е най-добра, аз заложих на магурата щото ми изпадна на оферта. Домейна към който си се насочил не че не става за въртене но с тея почти 3 кила няма да можеш да си отлепиш предницата от земята и ще се измъчиш най-страшно(понеже спомена скокове) .Отделно щом се намира много трудно,значи може би не е тва твойта вилка..
Относно килограмите - мойто колело с вилка около 2.5 кг и нормална задна ос тежи почти 18кила.900 грама от чашки , 200-300(поне) от главина(която е толкова скъпа че според мен се обезмисля),400 от вилка и като нищо да минеш 20 кила.
Пак ти казвам нямаш нужда от чак толкова хардкор компоненти. Това което ти трябва е здрава рамка(смятам за излишно да ти хваля мойта,въпреки че за мен тя почти няма аналог),хубава вилка която да комбинира здравина,настройки и добро тегло (някоя от горните), и здрави капли(некви даунхилърски). сичко друго трябва да клони повече към лекота от колкото към здравина(без да се прекалява разбира се). И аз навремето мислех малко като тебе и си купих рейсфейс диаблус курбели, и сега си блъскам главата в стената че не си взех нещо по-леко.Същото важи и за кормило/лапата. Аз лично бих дал мило и драго да смъкна някое друго килце, като ще продължа да го тормозя, но както всички знаем без пари не става..
Ако наистина искаш да въртиш нагоре и да скачаш гледай тегло, колкото по-леко го направиш толкова по-добре.
Но понеже имам някакво чувство че не се вслушваш в думите ми ще ти кажа, зглоби го както ти е кеф, но после само ще се чудиш и маеш от къде да смъкнеш някой друг грам, за да не изплезваш език на 10-тия километър,защото с 18кг(камо ли пък 20) катеренето и скачането си е доста тегаво... На пазара от доста години насам има достатъчно здрави и леки компоненти, от които можеш да избираш и спокойно можеш да зглобиш достатъчно здрава машина за тормоз, която да е около 16кг, пък ако не и по-малко..

От всичко обаче най-важото нещо е да имаш техника на каране, защото ако нямаш техника и най-здравото/тежко колело да сглобиш пак ще го чупиш.От друга страна ако имаш добра техника и най-лекото/крехко колело да сглобиш пак ще можеш да го тормозиш. Имай го в предвид и докато събираш пари и сглобяваш колело няблягай на техника. Олита,баланси,крака амортисьори, правилно изместване на центъра на тежестта и т.н. и т.н. Успех :agree: :wavey:
Аватар
ko3er

Предишна

Назад към Продукти за спускане и фрийрайд