Scott FX-DH vs DRAG Behemoth

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с ход на окачването 180 мм или повече, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Scott FX-DH vs DRAG Behemoth

Мнениеот EccentricMOTION » Съб Май 30, 2009 4:55 pm

Изображение

Изображение

Всички сте ги виждали, всички знаем за какво иде реч. Нека съпоставим двата велосипеда по фактор РАМКА. Това е което ме интересува, понеже имам оферти за рамки - Мечката или ФХ-то. Да си призная - от меко не разбирам, затова ме интересува:
1. Коя рамка е по-здрава/ще издържи повече натоварване/?
2. Коя рамка ще поеме повече ход на шока/вилката?
3. Коя геометрия е по-подходяща при спускане /черен път, пътеки, малки дропове, без нищо екстремно, клонящо повече към АМ/.
4. Лични наблюдения....
Благодаря на всички отзовали се за каузата ! :bowdown:
Аватар
EccentricMOTION

Рейтинг: 1220

Re: Scott FX-DH vs DRAG Behemoth

Мнениеот An1MaL » Съб Май 30, 2009 5:51 pm

И двете рамки не си заслужават. ФХ-а е с средно един метър, рамката е УГРОМНА, т.е трябва да си приблизително висок два метра.
1. И двете рамки са доста кекави, но аз бих заложил на Бехемот-а. Все пак Dibo92 караше такъв бехемот известно време, а е 95 килограма.
2. ФХ-а събира повече ход и отпред и отзад, но пък за твойто каране има ли смисъл? :dontknow:
3. За спускане геометрията е с по - голям челен ъгъл (-1) за по - леко каране Фрийрайд е с по - малък челен ъгъл (+1) градус!
Трябва съм да прецениш кое ще е по - подходящо за теб. Можеш да потърсиш и други теми, и за двете рамки има достатъчно писано.

П.П
Бих те посъветвал да не взимаш нито една от двете рамки, по - добре си вземи някой твърдак. Защото твърдакът ще издържи повече отколкото една от тези две рамки.
Bogdan Andreev - RAM BIKES N4
Аватар
An1MaL

Рейтинг: 1942

Мнениеот Geronimo » Съб Май 30, 2009 9:11 pm

Накратко Скота бие бехемота по всички посочени от теб критерии.1.Но за теб по-подходящ e бехемота ,защото за по-леко каране многото ход (и килца на Скота) ще ти е излишен и може дори да ти пречи. 2.Но след време ,когато започнеш да спускаш по-бързо и дроповете станат по-големи ще ти е нужна рамка като FX-a. Предполагам си прочел вече темите за FX и си наясно че има някои недостатъци за спускане (висока седалка и т.н.) Аз на твое място бих избрал някой твърдак. Вземаш един твърдак на старо караш го един сезон за да придобиеш техника и продаваш на същата цена. Иначе FX-DH > Behemoth (според мен).
Успех в избора :peace:
Аватар
Geronimo

Рейтинг: 1683

Мнениеот bozidar » Съб Май 30, 2009 9:37 pm

Скота е враг на мъжките полови органи, освен ако не си над 190см
Аватар
bozidar

Рейтинг: 1406

Мнениеот siriospepi » Съб Май 30, 2009 10:16 pm

1- Скота ще издържи на повече натоварване
2- Скота ще поеме повече ход
3- Както си я направиш геометрията, всичко зависи от това какъв амортесьор и вилка ще сложиш
4. Аз карам такава рамка, тва което ще ти кажа за нея, е че е здрава за мойто каране, което е много сходно на твоето, като проблем се явява това че рамката е голяма и ще е удобна за над 180см, въпреки че аз съм 174см и да ти кажа свикнах с времето. Големия проблем за рамката, е че няма абсолютно никъкви уши за задния дерейльор, което ще ти бръкне в джоба след време. В края накраищата Бехемота ще ти излезе много по евтино отколкото Скота, и по удобно бих казал... все пак по критерийте който си изброил Скота бие. :beer:
Силните намират решения, а слабите оправдания!
siriospepi

Рейтинг: 1077

Мнениеот EccentricMOTION » Съб Май 30, 2009 11:53 pm

Хей Вие сте уникални!!!
За височината на Скотта - четох, а и това не ме плаши понеже Драг-а е Л размер. До колкото разбрах може да се коригира според размера и монтажа на шока. Впрочем съм 185см, така че височина имам ...
За твърдаци - твърдея си 3та година по планините с твърдо. В началото се пребивах като малко дете, с времето паданията и щетите по колелото намаляха до 0. Просто геометрията на моето в момента не позволява такъв тип каране каквото искам.
За проблема ме интересува:
Големия проблем за рамката, е че няма абсолютно никъкви уши за задния дерейльор
т.е. няма на пазара/трудно се намират? Въпреки че, точно за скот мисля че мога да набавя доста части, само трябва да проверя какво точно. Тъй като има 1 пич който вкарва скотове от чужбина, също и части.. ако намеря нещо - ще взимам по 2 ;)
Аватар
EccentricMOTION

Мнениеот PiPo » Нед Май 31, 2009 12:17 am

Не разбирам само едно,защо си пуснал темата като имаш повечето отговори явно? ;) Иначе,за повече натоварване,ход и като цяло по-екстремно каране бих заложил на Scott,ако не Drag.Спомена също така AM...в такъв случай бехемота. Успех :agree:
Аватар
PiPo

Рейтинг: 1227

Мнениеот Night_Falcon » Нед Май 31, 2009 11:04 am

А защо не, най-добрия случай е една хубава твърда рамка, предвидена за такова каране, а не някакви опити да се постигне нищо? За тези пари можеш да си вземеш чудесна твърда рамка, предвидена за това, за което ти трябва. Разгледай и в CRC, има приятни намаления на твърди рамки :agree:
Аватар
Night_Falcon

Рейтинг: 1376

Мнениеот otka4al4o » Нед Май 31, 2009 11:23 am

Да след 3 години с твърда рамка е нормално да иска да мине на... твърда рамка. Според мен събери пари за RAM FR втора ръка се намират на много прилична цена.
maxvolume написа:Ей "did".. виж се къв си ЦЪРВУЛ бе.
Аватар
otka4al4o

Рейтинг: 1874

Мнениеот EccentricMOTION » Нед Май 31, 2009 12:05 pm

А защо не
продължим по темата и не престанете с този оффтопик за твърда рамка или рамки за по 1000лв, които ЕСТЕСТВЕНО ще са по-добри. Защо на всяка тема се отговаря с еднотипен отговор: "събери пари и си купи нещо по-скъпо или си купи твърда рамка". НЕ мога да събера пари понеже НЕ съм на 15години с родители, които се чудят къде да си дават парите. За тези 1000лв работя цял месец, имам кола, имам жена, имам жилище за което трябва да се плаща.

По темата - установихме че Скот-а е по-устойчив и по-здрав, понасящ периферия с повече ход. Исках да се включат хора като @spoiler които виждах с бехемот преди време, за да отбележат минусите на тази рамка.

Нека повдигнем темата за заден шок на гореспоменатата рамка. Колко е нормалното за тази рамка 165/190/222мм ? С какъв шок НЯМА да се съсипе геометрията. Каква вилка е препоръчителна - 120/150/180+ мм ? С коя вилка НЯМА да си откъсна челото? Благодаря за проявената активност! :beer:
Аватар
EccentricMOTION

Мнениеот dibo92 » Нед Май 31, 2009 8:16 pm

Карах бехемот известно време.Дължината на шока му е 190 мм,като може и по-голям теоритично да влезе,но средното отива из облаците.По принцип рамката се продава със дуро трипъл,която е с доста голямо A to C.Моята рамка я карах с дуро FR20,със 160мм ход и не съм имал проблеми.Даже във Веломания ме увериха,че бехемота ще издържи без проблем.
Големият минус на рамката според мен е,че не е лагерована,а е на втулки.Точно това е преимуществото на скота.
За скота мнението ми е изградено на твърде малко досеги с такава рамка,за това ще го запазя за себе си.
Аватар
dibo92

Рейтинг: 1985

Мнениеот hlebarka » Нед Май 31, 2009 11:39 pm

EccentricMOTION написа: НЕ мога да събера пари

Карай си твърдака тогава. Искаш сравнение между неприятна рамка и музеен експонат, който прилича на машина за мъчения. Възможно е да имаш проблеми с поддръжката. Може да се наложи да си купуваш нов амортисьор. Вероятно ще си похарчиш парите за да съживяваш някоя от тия кошници без да има резултат.
stvarnost nam je crno-bela, a budućnost siva
Аватар
hlebarka

Рейтинг: 2000

Мнениеот venci » Пон Юни 01, 2009 5:07 pm

hlebarka , според мен не си прав ... колкото и да е "неприятна" или "музейна" , това е мека рамка.. и няма да е по-добре да си кара твърдака или да си вземе нов .... :dontknow:
Аватар
venci

Рейтинг: 1160

Мнениеот hlebarka » Пон Юни 01, 2009 5:32 pm

venci написа:това е мека рамка.. и няма да е по-добре да си кара твърдака или да си вземе нов .... :dontknow:

Когато отмине еуфорията от това, че се люляш на равното и дойдат проблемите, твърдакът започва да ти липсва. :)
stvarnost nam je crno-bela, a budućnost siva
Аватар
hlebarka

Рейтинг: 2000

Мнениеот Teodor40 » Пон Юни 01, 2009 10:50 pm

Скот-а е с ужасна геометрия, бомбата е нисък клас. Ако няма да се ръчкаш заложи на Драг-а. В случай, че си решил да издевателстваш над подобен клас рамки по-добре се откажи :crap: или си намери нещо от сорта на стар Бехемот.
Клуб и вело училище http://gravity-bike.com/
Аватар
Teodor40

Рейтинг: 1896

Мнениеот PiCoZzZeN » Пет Сеп 25, 2009 3:56 pm

Всички плюят Скотт-а заради тази геометрия , и с право , рамката е направена за високи хора над 185 см , но това не пречи рамката да бъде уникално здрава , но не трябва да се забравя , че Скотт Fx-dh не се произвежда от поне 5-6 години ... Пример : Купуваш рамка Scott FX-DH от склад , Хубаво тя може да е седялна в този склад но от времето материала също се преебава и всеки може да казва , че няма никви проблеми с тая рамка но имайте 1 на ум ;) Иначе аз лично бих заложил на Scott-а :beer:
:headpho: Това е като Kолелото ... не се забравя ! :headpho:
Аватар
PiCoZzZeN

Рейтинг: 1484

Мнениеот zozo » Нед Сеп 27, 2009 9:03 am

Аз карах доста време въпросният скот (даже снимката е точно на моят, пред банята у нас... учудих се като си видях старото колело като заглавие на темата :D :D :D :D ) и бях доста доволен в началото. Това си е просто бомбоустойчива рамка. Вярно, че е доста огромничка и с не много приятна геометрия, но аз лично свикнах в интерес на истината (след това ми беше тродно да се адаптирам към миниатюрната Giant Glory :D :D :D ). Карал съм и бехемот-а и просто на него се усеща, че е по-нисък клас рамка, но не толкова лоша. Може би защото доста време бях собственик на скот-а бих предложил нея, но в крайна сметка решението остава в ръцете на автора на темата :beer: .
zozo

Рейтинг: 1353

Мнениеот Aleks_DH » Съб Окт 01, 2011 11:02 pm

Незнам за Скота ,лично аз карам Бехемот и съм много доволен от него. Ходил съм с него на състезания по DH в Западния парк и в Пловдив. Попринцип него мъча много , Най-големият скок ,който съм скачал е 1,80м. ,а най-големия дроп 2,10м. Ако мислиш ,че това те устройва си вземи Бехемот ,да отбележа моя е 2004 година.
Pain is temporary, glory is forever
Аватар
Aleks_DH

Рейтинг: 1173

Мнениеот webster1102 » Съб Окт 01, 2011 11:26 pm

Много ми е интересно, к'ви теми вадиш?!
Аватар
webster1102

Рейтинг: 1287

Назад към Продукти за спускане и фрийрайд