ъъъ, не трябва ли да се избира по параметри...?
Най - хубаво е да се пробва естествено, но преди това според мен са важни няколко неща:
- извивки - 1 градус разлика в извивката назад при съвременните ширини на кормилата от около 800 може да даде около 1-2см разлика в хоризонталната позиция на ръката спрямо друго кормило. Имаше сметки някъде във форума..
- материал: някои се огъват дори видимо и обират бързите вибрации на кормилото но не може да се проследи директо терена както с кормило с голяма твърдост (вероятно и формата/издигането влияе на търсената "пластичност"е в една или друга посока)
- ширина - дори 1см разлика в еднакви кормила придърпва торса напред - обикновено това се коригира с по-къса лапа (ако искате тялото да ви е на старата позиция).
- изместване на центъра на кормилото напред: забелязах вече на второ мое кормило че "основата" или "издигане"-то е изместено спрямо извивките на краищата, така че за да застанат ръкохватките на желания ъгъл трябва "основата" да застане под абсолютно различен ъгъл спрямо друго кормило - това дава чувството че човек е сложил съвсем различна лапа (с друга дължина и издигане). Ето тук се споменава:
http://www.pinkbike.com/news/Pinkbike-P ... -2012.html : ''Their 9° bend and 4° upsweep is very close to the common 9 x 5 numbers that many bars use, but it's where Bontrager puts the bend, much further out from the stem clamp area than others, that makes the Rhythm Pro Carbon bar look a bit different at first glance..."
- цвят
ПП. лично на мен след като минах на 800/780мм кормило и лапа 40 започва понякога да ми се струва че рамката ми е прекалено голяма (ЕТТ), т.к. широкото кормило все едно малко увеличава reach-a. Може би когато са ги правили не се е взимало предвид съвременните ширини на кормилата

Ако приемете ограниченията си, ще успеете да ги прескочите и да минете отвъд тях!