Marzocchi Drop Of или Manitou Travis Triple предложения.

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с ход на окачването 180 мм или повече, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Marzocchi Drop Of или Manitou Travis Triple предложения.

Мнениеот wankicha » Пет Юни 08, 2012 7:34 pm

Търся и размишлявам над двата егземпляра Drop Of или Travis Triple ,дайте съвети и предложения,а може и нещо от рода на BoXXer 09 :beer: :beer:
wankicha

Рейтинг: 1034

Re: Marzocchi Drop Of или Manitou Travis Triple предложения.

Мнениеот vvvaaal » Пет Юни 08, 2012 10:52 pm

От 2те определено трависа е по-добрият избор. Има повече ход, повече настройки и работи много по готино като цяло.
Аватар
vvvaaal

Рейтинг: 1239

Мнениеот wankicha » Съб Юни 09, 2012 10:44 am

Чувал сам за Travis ,че някои дори я определят за еквивалент на BoXXer 09.
Харесва ми и бих си я купил,но до края на този месец ще имам към 800лв и се ориентирам към нещо като BoXXer 2010
Ако някои продава нещо от този род нека пише. :) :beer: :beer:
wankicha

Мнениеот vikosaa » Съб Юни 09, 2012 10:16 pm

Здрасти, карам travis triple, а един приятел има marzocchi drop off. Повярвай, много по добре е да си вземеш Manitou.
:beer:
DRAGONBORN написа: ..оптигач срам СХ4.. гуми едната е кунда 2.50 ..
vikosaa

Рейтинг: 1203

Мнениеот mastadon't » Нед Юни 10, 2012 3:14 pm

Добре е да се има предвид, че Drop Off-а е по-лесен и евтин за поддръжка и съответно доста по-издръжлив, здрав и непретенциозен от Travis-а особено при тежки натоварвания. Drop Off-а като цяло не е толкова прецизен в работата(гъвкавост на настройките), за разлика от Travis-а, но е по-надежден.
mastadon't

Рейтинг: 1218

Мнениеот Stancho » Нед Юни 10, 2012 5:02 pm

За тези пари могат да се намерят доста читави 888 вместо Drop Off или пък Travis като вариант също е добре. Мисля че все може да задели пари за профилактика веднъж годишно, че да е проблем поддръжката.
Аватар
Stancho

Рейтинг: 1699

Мнениеот GECKO » Нед Юни 10, 2012 9:30 pm

mastadon't написа:Добре е да се има предвид, че Drop Off-а е по-лесен и евтин за поддръжка и съответно доста по-издръжлив, здрав и непретенциозен от Travis-а особено при тежки натоварвания. Drop Off-а като цяло не е толкова прецизен в работата(гъвкавост на настройките), за разлика от Travis-а, но е по-надежден.

Ами... не :)

Относно "...по-издръжлив и здрав" си тотално в грешка - трависа има по-стабилно шаси а хидравликата е изолирана от смазочните функции както и от всякакви външни замърсители. Всичко във вилката освен стандартните болтове е на доста високо ниво, изпълнено от алуминиева сплав. В повечето модели Drop Off се изплозва пластмаса, която има и функция на крепежен елемент.

Разликата в поддръжката е само във времето. На Drop Off обслужването може да стане за 5 минути. На Travis-a това може да стигне до час, но ще го направиш с доста малка част от маслото. Надеждността зависи от поддръжката - моя Travis се обслужва средно 2 пъти годишно и нямам абсолютно никакви забележки с работата и надеждността. За големи натоварвания не искаш Drop Off - всъщност няма ситуация в която да се съпоставят 2-те вилки адекватно.

Като изпълнение и функции Travis-а се конкурира с FOX 40 и Boxxer оборудван с Mission Control DH хидравлика (R2C2). Като цена е доста далече, но това е заради тегло и някои липсващи външни настройки. Тук трябва да се обележи, че липсата на 2 Rebound настройки, не винаги значи, че няма 2 Rebound-а в една вилка. Същото е и за компресията.

Ето пример коя вилка какви възможности има:

RS Boxxer R2C2
Тук е лесно - фирмата се е постарала да има почти всичко отвън
Бърз и бавен Rebound
Бързa и бавнa компресия
прогресивност чрез реглаж на пружината (механична прогресивност състояща се от буферче или реглаж на обема на въздушната пружина)

Fox 40
тук не е толкова лесно, но не е кой-знае колко по-трудно.
липсва прогресивен реглаж и външен реглаж на бързият Rebound. Второто обаче може да се регулира при нужда от качествен сервиз/професионалист в окачването (изпълнението е с шайби също както при задните амортисьори)

Travis
тук цената е доста приятна, но нещата стават по-сложнички.
Вилката разполага с всички функции на Boxxer-а но бързият Rebound и компресия нямат външен реглаж - следва вилката да се отвори и да се прередят шайбите за да се постигне нужният ефект.
за старите (черните) вилки прогресивността се осигурява от SPV клапан добавен в компресията на вилката
за новите (червени, сиви и т.н.) прогресивността както и фин реглаж на началното съпротивление на вилката може да се прави посредством промени на въздушната камера. Вилката се настройва съвсем като на Fox DHX 4.0 например

Давам си сметка, че не се пита за това сравнение, но факта е че тази вилка не е в същият клас като Drop Off, за това няма място за същото сравнение... ето пример:

Drop Off
Цената предполагам много сериозно си казва думата тук, но има причина вилката да струва толкова.
Бърза компресия и Rebound не съществуват. Опция за вътрешна настройка също няма.
Бавните стойности се регулират посредством маслото в неадекватно малки граници и в момента не мога откровено да си спомня дали нямаше една много шантава вътрешна настройка на бавният Rebound с адски дълъг шестогран, но май тя беше при Super T.
Прогресивността може да се регулира в минимални граници с доливане на масло за сметката на тегло.
Началното съпротивление може да се регулира посредством помпане отново в изключително малки граници и за кратко поради отворената баня.
Липсата на описаните по-горе неща значи автоматично че вилката става на нивото на старо Duro в работата си.
Тежи повече и заради липсващите функции не позволява на гумата да следи добре терена. Това изморява ездача и като цяло по-скоро може да се определи като окачване за каране по асфалт.
Простотата и лекотата на обслужване идват заради липсата на всички допълнителни неща, Дурако-устойчивостта също, но и твърдата вилка е здрава и лесна за поддръжка а колко хора карат с такива ;)
Аватар
GECKO

Рейтинг: 2000

Мнениеот wankicha » Нед Юни 10, 2012 10:38 pm

Благодаря ти GECKO много добро обяснение със красив финал.
Впрочем видях някаде да се споменава Duro аз във момента карам с Duro FR 20.
Имам само още един въпрос. Времето оказва ли голямо влияние върхо работата на Travis-a знам,че винаги времето влияе малко или много,но все пак да попитам по-конкретно на студено? :agree: :beer:
wankicha

Мнениеот GECKO » Сря Юни 13, 2012 5:14 pm

wankicha написа:Благодаря ти GECKO много добро обяснение със красив финал.
Впрочем видях някаде да се споменава Duro аз във момента карам с Duro FR 20.
Имам само още един въпрос. Времето оказва ли голямо влияние върхо работата на Travis-a знам,че винаги времето влияе малко или много,но все пак да попитам по-конкретно на студено? :agree: :beer:

"Финала" май ми е подписа, иначе всяка вилка си променя свойствата с времето. В този клас промените са минимални/трудно забележими. Затворената хидравлика под налягане е голям плюс в такива ситуации.

Каквато вилка и да избереш тя и ръцете ти ще са благодарни ако пръсваш малко силиконов спрей по тръбите преди всяко каране и минаваш с едно парцалче да поизчистиш мръсотията след карането.
Аватар
GECKO

Рейтинг: 2000

Мнениеот wankicha » Съб Юни 23, 2012 10:09 am

Благодаря много за съветите, твърдо съм решил вилката да е Травис.
А ако някой продава нека пише. :beer: :beer:
wankicha

Назад към Продукти за спускане и фрийрайд