Giant glory 8" и dhx air ?

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с ход на окачването 180 мм или повече, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Giant glory 8" и dhx air ?

Мнениеот spirit » Нед Авг 05, 2012 5:29 pm

Здравейте,
да питам имаше ли някакъв проблем да се сложи въздушен шок на тази рамка? Имам някакви смътни спомени, че ако коефицианта на рамката беше повече от 2 или 2 и нещо не беше подходяща комбинация, но съм забравил вече.

мерси предварително за отговорите.
Jedem das Seine .
Аватар
spirit

Рейтинг: 1701

Re: Giant glory 8" и dhx air ?

Мнениеот hitar_potar » Нед Авг 05, 2012 6:30 pm

За 1 път чувам коефициента на окачването да влияе по някакъв негативен начин на въздушния шок. Аз на предишната рамка бях с 2,82 коефициент и нямах проблеми. :P
Make it idiot-proof, and someone will make a better idiot.
Аватар
hitar_potar

Рейтинг: 2000

Мнениеот Stancho » Нед Авг 05, 2012 6:53 pm

Ако е от старите рамки на Glory въздушния шок от Giant не го препоръчват, защото рамката мачка твърде много шока и стават фалове. Не че не са карани и с такива, но не е особено здравословно за шока.
Аватар
Stancho

Рейтинг: 1699

Мнениеот spirit » Нед Авг 05, 2012 7:37 pm

За 1 път чувам коефициента на окачването да влияе по някакъв негативен начин на въздушния шок. Аз на предишната рамка бях с 2,82 коефициент и нямах проблеми.

А тя за спускане ли е и колко време я кара ?

Stancho написа:Ако е от старите рамки на Glory въздушния шок от Giant не го препоръчват, защото рамката мачка твърде много шока и стават фалове. Не че не са карани и с такива, но не е особено здравословно за шока.

И аз бях чувал такива работи, но не бях сигурен защо.
Jedem das Seine .
Аватар
spirit

Мнениеот hitar_potar » Пон Авг 06, 2012 4:32 am

Мммда, фрирайд/даунхил рамка с 215мм ход на задницата. Карах я в продължение на почти 2 години по най-разнообразни терени, като включвам в това число Сопот и Боровец. Представя се отлично на всякакъв терен, въздушния шок се навърза невероятно с FSR-окачването, абсолютно бездънно усещане имах от байка. Преди това карах въпросната рамка с пружинен шок от същата марка и работата не беше толкова добра. :) :agree:
Аватар
hitar_potar

Мнениеот zixs » Пон Авг 06, 2012 11:04 am

А какво точно разбирате под коефициент на рамката? Съответно шока на рамката няма ли също коефициент? Примерно при коефициент 2:1, рамката се сгъва 2см а шока 1см? И как следователно може да се разбере коефициент на рамка?
zixs

Рейтинг: 1298

Мнениеот dEcLiNe » Пон Авг 06, 2012 1:56 pm

Не слагай въздушен, има шанс да счупиш шока, а също така рамката ще се държи доста недакватно. Glory-то си работи достатъчно добре и с пружинен, така че не го разваляй.

@zixs
Коефициент е хода на рамката в mm/хода на шока в mm.
Пример: 210/70=3:1
Аватар
dEcLiNe

Рейтинг: 1912

Мнениеот PtD » Пон Авг 06, 2012 2:57 pm

hitar_potar написа:За 1 път чувам коефициента на окачването да влияе по някакъв негативен начин на въздушния шок. Аз на предишната рамка бях с 2,82 коефициент и нямах проблеми. :P

Aко окачването е прогресивно, то комбинацията от присъщата прогресивност на въздушния шок + прогресивността на рамката може да има отрицателно влияние върху работата на окачването.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот dEcLiNe » Вто Авг 07, 2012 1:41 am

Абе не знам защо цял живот чета за прогресивност на въздушните шокове, но истината е че на колкото дългоходови рамки с въздушен шок съм се качвал, всичките съм ги мачкал доволно и забелязах единвтвено по-линейна(в някои слуаи регресивна) работа на окачването, отколкото с пружинен шок.
Аватар
dEcLiNe

Мнениеот hitar_potar » Вто Авг 07, 2012 9:15 am

PtD написа:Aко окачването е прогресивно, то комбинацията от присъщата прогресивност на въздушния шок + прогресивността на рамката може да има отрицателно влияние върху работата на окачването.

Съгласен. Но тук вече опираме до самата работа на окачването, като се вземе впредвид прогресивността на рамка и шок. А аз доколкото разбирам, става дума за това, че по-големия коефициент на рамката влияе зле на шока, просто като числа. Което според мен не е така. В днешно време фрирайд- и даунхил-моделите имат коефициент между 2 и 2,8-2,9, като достатъчно от тях имат възможност да поемат въздушен шок. А сега започват да излизат и въздушни шокове с размери 267мм, ясно насочени към спускарските дисциплини. ;) По-големия шок означава намаляне на коефициента на окачването, но в повечето случаи става дума за доста дългоходови рамки, така че коефициента се запазва в границите, които посочих по-горе.
Това е, което аз знам. Ако някъде нещо бъркам, ще се радвам да бъда поправен. Винаги съм бил фен на градивната критика! :beer:

П.П. Единствената скъпа рамка, за която се сещам да е изключение, е Санта Круз V-10 до 2010 - там 250мм ход на задницата се реализират през шок с дължина 222мм, което си е просто смешно! :evil:
Аватар
hitar_potar

Мнениеот Ozzie » Вто Авг 07, 2012 8:01 pm

hitar_potar написа:П.П. Единствената скъпа рамка, за която се сещам да е изключение, е Санта Круз V-10 до 2010 - там 250мм ход на задницата се реализират през шок с дължина 222мм, което си е просто смешно! :evil:

Е то зависи и от хода на буталото. Даже май най- вече от това, а не от самата eye-to-eye дължина на амортисьора. :P
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот Stancho » Вто Авг 07, 2012 9:05 pm

Аз само не мога да разбера защо държите на въздушния шок, като при продължително и агресивно спускане се е доказал като не толкова ефективен, заради загряване и промяна на работата си... Аз лично не бих сложил шок, който да ми променя поведението на байка само за 100-200 грама спестено тегло...
Аватар
Stancho

Мнениеот spirit » Сря Авг 08, 2012 3:48 am

И колко е това продължително спускане като време, за което се променя работата ? Аз лично досега не съм виждал някъде точна информация какво точно се случва. Предполагам, че става дума за загряване на флуида в шока и разширяването му в последствие. Това най-много да доведе до втърдяване и то предполагам, че дори няма да се усети. Ако имаш линк или можеш да ми обясниш с радост ще прочета.

Теглото изобщо не е пренебрежимо, поне според мене.

За съжаление, както чета по-скоро трябва да се насоча към титаниева пружина. Мерси за всички отговори, беше полезно. :beer:
Jedem das Seine .
Аватар
spirit

Мнениеот hitar_potar » Сря Авг 08, 2012 3:56 pm

Stancho написа:Аз само не мога да разбера защо държите на въздушния шок, като при продължително и агресивно спускане се е доказал като не толкова ефективен, заради загряване и промяна на работата си... Аз лично не бих сложил шок, който да ми променя поведението на байка само за 100-200 грама спестено тегло...

Технологиите вървят здраво напред, което ще рече, че за да постигнеш исканото загряване за промяна на работата, трябва да поддържаш дооооооста високо темпо, нещо от рода на професионално състезателно спускане. Да не говорим, че вече и в тая насока сериозните фирми взеха да предлагат решения срещу този проблем, които по първоначални отзиви са доста успешни. А относно спестеното тегло - зависи вече от дължината на шока колко ще е спестеното, но лично при мен спестих около 500-550 грама за шок с дължина 241мм. ;) Които според мен не са за пренебрегване!
@Бате Ози - знам, то точно дължината на буталото е важната. Но споменавайки само дължината на самия шок, смятам, че хората са що годе запознати на кой размер шок кой размер бутало се пада. Няма как на 222мм шок да забучиш 90мм ход на буталото. :D
Аватар
hitar_potar

Мнениеот Ozzie » Сря Авг 08, 2012 6:52 pm

@хитрия
Да де, ама примерно за моята рамка има амортисьори с еднаква дължина, но с ход на буталото 50, 55 или 57 мм.
При коефициент 3:1, сам можеш да сметнеш колко разлика в хода на окачването ще дадат тези разлики.

hitar_potar написа:@Бате Ози - знам, то точно дължината на буталото е важната.

Хода бе, стига само с тази дължина. Дължините ги остави на Мира. :D
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот Stancho » Сря Авг 08, 2012 8:00 pm

Аз карам с 222 мм шок и правя сравнение между шоковете с такава дължина (като имаш предвид титаниева пружина, а не обикновена). Също така досега само Rock Shox и Cane Creek имат адекватни въздушни модели за спускане, но първия не съм чул добри неща за него, а втория не е по джоба на всеки...

Относно как се променя работата - въздуха при загряване се разширява и ти се променя твърдостта, от което следва промяна и на настройките, а това би ми било пагубно при един по - голям скок да се окажа с по - бърз рибаунд.
Аватар
Stancho

Мнениеот hitar_potar » Сря Авг 08, 2012 8:19 pm

Ограничил си се откъм марки и си забравил първия въздушен шок предимно за фрирайд и спускане. ;) И знам как се променя разликата, но за такова загряване трябва доста високо темпо на това продължително спускане. Според мен не всеки може да направи това.
Също така титаниевата пружина струва колкото още 1 шок - не всеки може да си я позволи.
Аватар
hitar_potar

Мнениеот HepBeH_XaMcTep » Сря Авг 08, 2012 8:53 pm

@Цецо
Свържи се с Калин Захариев; Той кара глори 8 с такъв шок от години1
Изображение
Nikon d300 +Nikon 50mm f1.4, Tamron 17-50 2.8 +SB600 +Minolta 5400hs +RF-602
Аватар
HepBeH_XaMcTep

Мнениеот Stancho » Сря Авг 08, 2012 10:17 pm

hitar_potar написа:Ограничил си се откъм марки и си забравил първия въздушен шок предимно за фрирайд и спускане. ;) И знам как се променя разликата, но за такова загряване трябва доста високо темпо на това продължително спускане. Според мен не всеки може да направи това.
Също така титаниевата пружина струва колкото още 1 шок - не всеки може да си я позволи.

Имаше пост по - нагоре, в който се пита защо не е добре въздух. А иначе при по - висок клас рамка като тази не очаквам човека да си я кара на НДК, затова му казвам какво може да му е проблема. Иначе да прави си, може и да има въздушни, които да са добри за целта...
Аватар
Stancho

Мнениеот zixs » Чет Авг 09, 2012 11:53 am

А да споделите малко информация относно какъв шок е подходящ за прогресиврна рамка, в смисъл- при прогресивна рамка е добре да се сложи по-линеен шок ли, а при регресивна рамка- прогресивен шок? Интересно ми е също кое спасява регресивната рамка от bottom out- Low- speed компресията на шока както и bottom out resistance ли?
zixs

Рейтинг: 1298

Мнениеот dEcLiNe » Чет Авг 09, 2012 8:21 pm

Хитрия, ако искаш да ти покажа след някое спускане мойта RC4-ка как е загряла почти колкото спирачките, а за въздушните шокове е 5 пъти п- лесно да ги загрееш. Карал съм roco rc wc air и дори през зимата достигаше доста големи температури и си променяше работата.Тъй че... ;)
Аватар
dEcLiNe

Мнениеот hitar_potar » Пет Авг 10, 2012 4:58 pm

Ми кво да ти кажа - Марзочи... :xx(: :clap: :rofl:
Аз пък се возих досега на Маниту Еволвър ISX-6 - никаква промяна на работата дори при много продължителни спускания. А работата е прекрасна! Не твърдя, че съм бързак надолу, дори напротив - бавен съм си, особено на технични трасета. Но и аз си имам своите моменти - все пак не карам само на технични трасета. ;)
Можеш да се разровиш малко из нета за мненията на хората за модела - лошите такива се броят на пръстите на ръцете. ;) И също така говорят, че тва е първия въздушен шок, при който загряването не е проблем. :)
Аватар
hitar_potar

Мнениеот spirit » Съб Авг 11, 2012 1:47 pm

HepBeH_XaMcTep написа:@Цецо
Свържи се с Калин Захариев; Той кара глори 8 с такъв шок от години1

Как, така се пише във форума или .. ?
Jedem das Seine .
Аватар
spirit