Въпрос относно shimano saint

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с ход на окачването 180 мм или повече, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Въпрос относно shimano saint

Мнениеот freeride boy » Пон Дек 24, 2012 1:28 pm

Здравейте :wavey: искам да попитам скорости shimano saint (обтегач и команда-до момента) има ли голямо значение с каква верига и с каква касета отзад ще ги карам? (ясно е че касетата и веригата ми трябва да са за 9 скорости) но въпроса ми е има ли значение дали ще ги карам с тази касета- http://screambikes.eu/bg/venec-kaseti-m ... g20-9.html / с тази - http://screambikes.eu/bg/venec-kaseti-m ... -hg61.html /или тази- http://screambikes.eu/bg/venec-kaseti-m ... -hg80.html (за последната пише че е съвместима със SLX,Saint и Deore LX но в наличност отстрани пише SLX. и предложения за верига ако може :peace: Мерси предварително :) И Весели Празници с много Подаръци :santa: :santa2: :deer:
Животът не се мери с броя вдишвания, а с моментите, които спират дъха ти!
freeride boy

Рейтинг: 1190

Re: Въпрос относно shimano saint

Мнениеот EccentricMOTION » Пон Дек 24, 2012 1:55 pm

Има значение с какво рамо са ти скоростите - късо(SS) или средно(GS). Максималния работен капацитет на късото рамо са касети с до 28t, докато при средното може да си позволиш касета до 32t. Предвид факта, че скоростите са за спускане, аз не бих сложил касета с повече от 28t. Излишно тегло, излишни предавателни числа. Има значение каква е и плочата ти отпред.

Аз ползвам скорости Saint с касета 11-25 от шосейната серия Tiagra. http://screambikes.eu/bg/venec-kaseti-shoseini/3225-venec-kaseta-shimano-tiagra-cs-hg50-9.html - достатъчно лека е за парите си, дава ми отлични предавателни числа, имам достатъчно скорости за надолу, равно и леки наклони нагоре. Ползвам я в комбинация с плоча 33t отпред.
Ползването на този клас скорости с най-бюджетната касета 9ка (HG20) е пародия.
Аватар
EccentricMOTION

Рейтинг: 1220

Мнениеот freeride boy » Пон Дек 24, 2012 2:22 pm

Моя е с късо рамо :) значи трябва да гледам да е максимално 11-28 зъба като например - http://screambikes.eu/bg/venec-kaseti-m ... -hg61.html 2-рия вариант 11-28 зъба (75.90лв). иначе курбелите са ми shimano Alivio на средната плоча (не се сещам колко зъба беше :dontknow: ).А иначе веригата има ли значение каква е или само трябва да гледам да е за 9 скорости :look: ?
freeride boy

Мнениеот EccentricMOTION » Пон Дек 24, 2012 2:53 pm

За веригата е важно само да е 9ка, колкото по-лека, толкова по-добре :)
За касетите - ще въртиш ли с това колело или ще го ползваш само за спускане? Мога да предположа че средната ти плоча е около 32 зъба стандартно.
Аватар
EccentricMOTION

Рейтинг: 1220

Мнениеот marsa » Пон Дек 24, 2012 3:03 pm

Sram PG950 има опция 11-28 и е на половината на цената, а е прилична касета.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Рейтинг: 2000

Мнениеот freeride boy » Пон Дек 24, 2012 5:28 pm

Главно за спускане го използвам но понякога въртя. 80-90% спускане 10-20% въртене. :)
А иначе за касетата съм чувал, че Sram касета не съвпада с Shimano скорости (някаква разлика имало) :look:
freeride boy

Мнениеот TENDER » Пон Дек 24, 2012 6:08 pm

EccentricMOTION, друго казват от Shimano.
RD-M810SS
Maximum sprocket 28/34T
Minimum sprocket 11T
Total capacity 17-23T
Или може би от личен опит си се убедил че не става с касети с над 28 зъба?
TENDER

Рейтинг: 1823

Мнениеот Ozzie » Пон Дек 24, 2012 6:16 pm

freeride boy написа:А иначе за касетата съм чувал, че Sram касета не съвпада с Shimano скорости (някаква разлика имало) :look:

Не касетите, а командите на SRAM. Конкретно тези които са с предавателно отношение 1:1.
Иначе имат и такива команди които са съвместими с дерайльори на SHIMANO, но не при всичките им класове.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот exiteyes » Пон Дек 24, 2012 6:31 pm

Едва ли ще е нужно да си купиш всичко на Shimano и да изтупкаш после касета SRAM.
От мой личен опит НИКОГА повече няма да правя такива тъпотии. Имах 8 скоростна чисто нова система дерайльор deore shadow, команда Alivio m410 и касета Sram най-ниския клас pg830 мисля и веригата такава. Колкото и пъти да се опитват да го настроят 1 куп винаги не включваше правилно и прескачаше задоволително. Веригата наистина няма значение каква е, важното е да е 9 скоростна в случая. (и аз карам с верига Sram :D)
Един съвет, ако искаш да ти е чиста съвестта каквото си харесвай почвай наред същата марка. Щом ще е Shimano, Shimano да е. Откъдето и да го погледнеш да ти прави кефа, че всичкото е еднакво.. сбирщайн технологиите по това отношение ги мразя много.(поне аз, като изключим верига)
По отношение на касетата SLX е много добра, и дори 11-32 би ти вършила работа без проблем с късо рамо Saint.(съдейки по това какво пишат произведителите) друго е вече, каква плоча имаш отпред.
Аватар
exiteyes

Рейтинг: 1837

Мнениеот freeride boy » Вто Дек 25, 2012 9:48 pm

Значи веригата само да е за 9 скорости, а касетата е добре да е 11-28зъба (за късо рамо) :)
freeride boy

Мнениеот marsa » Сря Дек 26, 2012 9:43 am

Оказва се, че наистина дерайльорите на шимано от последните високи серии имат възможност за касета 28 или 34 послредством този ограничител (аз не го знаех):
http://p.vitalmtb.com/photos/stories/20 ... verter.jpg

exiteyes написа:От мой личен опит НИКОГА повече няма да правя такива тъпотии.
Как да ти кажа... най-добре се ограничи от тъпотията да говориш тъпотии. Има два стандарта касети - Шимано и Кампаньоло. Срам произвеждат касети по стандарт Шимано. Не знам какъв е твоят случай, но за по-сигурно просто се насочи към верига Шимано и имай едно на ум, че ако чашките ти не са Про, отзад ще ти прескача :wavey: Нали знаеш - вместо да прочетеш някое ръководство на потребителя може просто да вземеш размумното решение, че "няма да дърпаш дявала за опашката" и воала - постове като горния са факт.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот Capoeira » Чет Дек 27, 2012 1:07 pm

Нищо против SRAM като марка, но ниските класове касети са им изключително ламаринени и изкаравт страшно малко. Имам наблюдение, че успявам с една Deore касета и верига да изкарам 2-3 сезона, докато когато пробвах с PG950 на края на първия сезон беше буквално изядена. Преди да ми направите някаква забележка, сменям касета венец и верига заедно и да знам как и кога се смазват, никога не са пили сухи или течащи от смазка.
Bikes Intelligence Life
Proud of Boxxer
Аватар
Capoeira

Мнениеот Stancho » Пет Дек 28, 2012 8:30 am

Късото рамо на скоростите на Шимано ви ограничават единствено в това, че отпред трябва да карате с една плоча. Може да се кара с 11-28, 11-32 и 11-34. Вече от колко има нужда автора е друг въпрос. Аз лично бих заложил на 11-32, защото доколкото разбирам колегата и върти малко, не е да кара само надолу (става въпрос за градско каране и т.н.). Според мен това са зъбите. Оттук нататък единствено командата и скоростите трябва да са на Шимано или Срам (защото са с различно съотношение на тегленето). Аз лично съм карам Срам Х7 с венци и верига Шимано и не съм имал и грам ядове. Друг е въпроса, че аз вече няма никога да сменя Shadow RD+ системата, защото такава тишина не е било никога... :agree:
Аватар
Stancho

Рейтинг: 1699

Мнениеот freeride boy » Пет Дек 28, 2012 11:51 am

Мерси на всички за помощта :) Касетата ще е shimano SLX (съвместима и със Saint ) :) Пък ще видим какво ще стане :) :peace:
freeride boy

Назад към Продукти за спускане и фрийрайд