избор на вилка?

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с ход на окачването 180 мм или повече, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

избор на вилка?

Мнениеот budango » Чет Яну 09, 2014 10:57 pm

Здравейте Колеги,

Чудя се каква вилка да избера и понеже сега е "жътвата" на намаленията реших да се посъветвам
Рамката ми е Scott Genius LT10
Съответно търся вилка със 180мм ход, лека и с добра отзивчивост на малки неравности
Също- трябва да бъде с tapered стрежен
В същото време колелото се води АМ и за сега поне избягвам варианти за по тежки вилки като Domain например
Какво ще ми препоръчате?

Поздрави!
budango

Рейтинг: 1200

Re: избор на вилка?

Мнениеот msniki » Пет Яну 10, 2014 2:32 am

budango написа:Здравейте Колеги,

Чудя се каква вилка да избера и понеже сега е "жътвата" на намаленията реших да се посъветвам
Рамката ми е Scott Genius LT10
Съответно търся вилка със 180мм ход, лека и с добра отзивчивост на малки неравности
Също- трябва да бъде с tapered стрежен
В същото време колелото се води АМ и за сега поне избягвам варианти за по тежки вилки като Domain например
Какво ще ми препоръчате?

Поздрави!

Ето идей :
Rock shox Sector Rl air(150 мм ход) , Marzocchi 55 ATA(160 мм ход)
Rock Shox Pike новия(160 mm ход),
X-fusion Venfence(170 мм ход)
Личен фаворит :fox 36 talas fit rc2(180 mm)
Достатъчно леки са също. Около 2кг е всяка една от вилките ;)
Също ако кажеш и бюджет няма да лошо. :beer:
Аватар
msniki

Рейтинг: 1397

Мнениеот hitar_potar » Пет Яну 10, 2014 9:45 am

Не слушай Никито - него не му е ясно дори каква точно е рамката! Вилка 150мм ход ще стои смешно на рамка 180мм - питайте @Емски, той ще ви каже! :evil:
На тая рамка ще й е удачно да се монтира Марзочи 55, но RC3 Ti 2013, което е 170мм, или 170-милиметровия Пайк. X-Fusion и Фокса също са сносни, но последния струва майка си и баща. :)
Make it idiot-proof, and someone will make a better idiot.
Аватар
hitar_potar

Рейтинг: 2000

Мнениеот budango » Пет Яну 10, 2014 12:52 pm

Здрасти,

На рамката наистина и отива вилка 180мм, понеже е със 185мм окачване отзад.
И въпреки всичко се води АМ рамка- по- скоро на границата м/ду АМ и ФР
От към бюджет- зависи и от вилката, но трудно ще дам повече от 800лв. за ползвана вилка
Виж ако е нова трябва да е много на оферта...
А фоксовете са бая по- скъпи дори и на старо....

Таласи виждам най- често да се продават на старо, но четох отзиви че не са така отзивчиви на малки неравности както Флоат например...
Аз лично нямам идея...
А Флоат 180мм на старо трудно се намира...
А пък и сервиза му май бил труден в Бг?
Иначе ми е фаворит от това което знам до тук...

X- Fusiona също знам че е дърво от познати- имам предвид версията която има само rebound настройка
за TLA версията с опция за промяна на хода чета добри отзиви, но малко съм наплашен а и не познавам хора с опит с тази версия

Не знам много за другите две които ми препоръчваш- Марзочи 55, но RC3 Ti 2013, което е 170мм, или 170-милиметровия Пайк
На коя от двете да се засиля повече - коя работи по- "мазно"?
Също- има ли други варианти за подходящи 180мм вилки освен фокса?

:beer: :beer: :beer:
budango

Мнениеот msniki » Пет Яну 10, 2014 1:42 pm

hitar_potar написа:Не слушай Никито - него не му е ясно дори каква точно е рамката! Вилка 150мм ход ще стои смешно на рамка 180мм - питайте @Емски, той ще ви каже! :evil:
На тая рамка ще й е удачно да се монтира Марзочи 55, но RC3 Ti 2013, което е 170мм, или 170-милиметровия Пайк. X-Fusion и Фокса също са сносни, но последния струва майка си и баща. :)

Васко, пак се заяждаш за дреболии !
Забележи как съм ги изброил от 150(Am) до 180 ход(фр).
Ясно ми е какво му е рамката и просто нахвърлях варианти. :peace:
on :
Пайк-а новия за 800 лв да се намери трудна работа. Марзочито също.
Като идея също Rock shox lyrik Solo Air - 170 мм ход за около 500-600 лв може да се намери.

:agree:
Аватар
msniki

Рейтинг: 1397

Мнениеот hitar_potar » Нед Яну 12, 2014 11:13 pm

лирик Соло Еър 170мм трудно да се намери за 500-600лв. ;)
Има няколко от новите Пайкове вече в продажба из Ибей и пазара на Пинкбайк за под 1000лв, а са в перфектно състояние - в момента народа откача по работата на модела: с тая новата компресия от Рок Шокс избиват рибата. Адски отзивчива, много лесна за сервизиране, приятни настройки. Само 15-ката проходна ос е малко странничка, но с оглед на новите технологии и начини за изработка, явно това е новия стандарт в ендурото и е достатъчен.
55 RC3 Ti - Марзочи винаги са се славели с мазнотията, с която бачкат. Лично на мен не ми харесват, щото са прекалено мазни в началото на хода си и потъват малко безконтролно. :) Модела беше похвален преди време, когато излезна, но оттогава мина време - мисля, че Пайк е по-удачен. :)
Аз, като фен на друга марка, бих препоръчал техния нов модел - Маток на Маниту! :) Пак с 15мм ос, максимум 170мм ход, компресията е взета директно от изключително харесваното Дорадо, въздушната камера пак от него, но с някакво развитие по сглобката - общо взето звучи като да е много сериозна конкуренция на Пайк. И ако правилно съм разбрал, най-скъпата версия в магазина щеше да е около 860 долара. А се предвиждаха и 2 по-евтини версии. ;)
Аватар
hitar_potar

Мнениеот eMcKu » Нед Яну 12, 2014 11:29 pm

Нека кажа и аз нещо, тъй като карам въпросната рамка.
Единственият избор за вилка е такава, която е със сваляне на хода. Ако се сложи вилка, която няма тази опция се губи смисълът на байка ... то за това системата е джиниъс. С такава под 170 мм на колелото му се спъва геометрията.
www.dromride.com
Аватар
eMcKu

Мнениеот budango » Пон Яну 13, 2014 12:39 pm

eMcKu написа:Нека кажа и аз нещо, тъй като карам въпросната рамка.
Единственият избор за вилка е такава, която е със сваляне на хода. Ако се сложи вилка, която няма тази опция се губи смисълът на байка ... то за това системата е джиниъс. С такава под 170 мм на колелото му се спъва геометрията.

Здрасти- а ти с каква вилка си и какъв ти е отзива за нея.
По прнцип бих жертвал джиниъс опцията на предницата в полза по- отзивчива работа на вилката
budango

Мнениеот eMcKu » Пон Яну 13, 2014 10:42 pm

budango написа:
eMcKu написа:Нека кажа и аз нещо, тъй като карам въпросната рамка.

Здрасти- а ти с каква вилка си и какъв ти е отзива за нея.
По прнцип бих жертвал джиниъс опцията на предницата в полза по- отзивчива работа на вилката

Талас 180 РЦ2 Фит :)
Това ми е трети Талас и отзивите са ми само положителни. При правилни настройки според терена вилката се представа повече от блестящо, пък нагоре и по пътеките си я карам на 140 мм, пък даже и спускам така, където са излишни 180-те мм.
www.dromride.com
Аватар
eMcKu

Мнениеот GECKO » Вто Яну 14, 2014 9:34 am

От скоро се сдобих с X-Fusion Vengeance HRL без реглаж на хода.

Откровено да си кажа съм впечатлен от това колко стойностен продукт е въпросната вилка.
Въздушната пружина е изпълнена по идентичен начин с тази на новият Float 40 (с негативна и топаут метални пружини) и това води до едно прекрасно усещане в началото заедно с прогресивността на въздуха.
Настройките имат много неспецифично усещане и вместо да има рязка промяна с всяко превключване тя е по-скоро плавна но със сигурност не е незабележима.
Минусът за мен е хидравликата и факта, че самият патрон се намира долу в ботуша а не горе в кракь (повече неокачено тегло) но това е незабележимо в работата на самата вилка.
*забележка - това отгоре спореде мен е единствената разлика откъм функционалност спрямо новите продукти на FOX. Отвътре иначе доста се доближава до предишните им произведения на драстично по-ниска цена.

Откъм грижи - от магазина имаше малко по-малко масло в хидравликата, което може да се оправи бързо и лесно. Чувал съм за грижи с реглажа на хода при тези вилки, но при мен няма такъв ами само плюшено щастие.

Самата вилка има височина като за такава със 180мм ход, но за мен това е по-скоро позитив. Не съм запознат дали се предлага с Tapered стержен, но в крайна сметка има втулки/чашки всякакви.
Аватар
GECKO

Мнениеот budango » Сря Яну 15, 2014 12:42 pm

hitar_potar написа:Не слушай Никито - него не му е ясно дори каква точно е рамката! Вилка 150мм ход ще стои смешно на рамка 180мм - питайте @Емски, той ще ви каже! :evil:

Здравей,

Искам да те питам също дали имаш мнение и за 2014 MARZOCCHI 55 CR
Моята компетенция стига до там да видя че е с 200гр. по лек от 55 RC3 Ti 2013 който ми препоръчваш
Излиза на добра оферта в момента
budango

Мнениеот hitar_potar » Чет Яну 16, 2014 9:42 am

Ми личен опит с нея нямам - 2014-та модел е. Дори си мислех, че за 2014-та ще продават вече новия модел 350, който заменя 55.
CR винаги е била по-евтината версия, гледам из нета хората се оплакват от малко линейната работа на вилката при малко по-сериозно каране, иначе златното покритие на стеншъните много отваря вилката, а и теглото й е вече конкурентно за такъв тип вилка ( sicklines' weight photo ). :agree:
Аватар
hitar_potar

Мнениеот budango » Нед Яну 26, 2014 12:40 am

Благдаря на всички за мненията
След дълег размисъл, дълбока медитация и уединение в крайна сметка поръчах Marzocchi 55 rc3 EVO TI 2013 170mm
:clap: :clap: :clap:
Сега се намират добри промоции.....
Ще давам мнение като я пробвам
budango

Назад към Продукти за спускане и фрийрайд