Drag c1 за спускане

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с ход на окачването 180 мм или повече, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Drag c1 за спускане

Мнениеот МартинН » Чет Юни 05, 2014 12:11 am

Здравейте! Нов съм във форума :D Преди няколко дена купих Drag c1 comp 16.5' модел 2014г. От 2-3 години страшно много ме кефи стилът Freeride. Знам, че колелото засега не е с подходящите за този стил части, но въпросът ми е какви пари долу горе ще ми излезе да сменя частите по него за да се получи едно сигурно колело за Freeride ? Аз съм от Русе и преди ден ходих да го покарам извън града в една гора на Чифлика със тесни пътечки и стръмни, имаше тук-там доста големи препятствия и се получаваше доста голямо тракане при веригата. Увих с дунапрен и изолирбанд върху него рамката отзад, за да не се нанасят поражения. Хареса ми преживяването и видях, че колелото е достатаъчно здраво поне за там, минавах с доста висока скорост през големи неравности като доста щтръкнали корени или големи дупки. Другият ми въпрос е дали с това каране може да се спука рамката или не :). Мисля с годините да направя от това съвсем сериозно колело за спускания.
МартинН

Рейтинг: 1200

Re: Drag c1 за спускане

Мнениеот МартинН » Чет Юни 05, 2014 12:15 am

И още един въпрос :D Компонентите, с които е закупено колелото и рамката биха ли издържали спокойно на това ---> http://www.youtube.com/watch?v=pNnlVv-eT_I

А идеята ми е в бъдеще да карам по тaкова трасе http://www.youtube.com/watch?v=_f4K6UWUEeU , ако може и с не толкова ъпгрейднати части ще е супер :D
МартинН

Мнениеот Whisper » Чет Юни 05, 2014 11:08 am

Колко тежиш ?
Аз карам С-1, направено за това, което ти искаш. Ползвам го и за Dirt и за Freeride от близо три години. Аз тежя 60 кг. Само че аз започнах с ТЕ - варианта за 1000 лв. Сложил съм вилка Marzocchi 55r - 180мм за 700 лв. И имам различни комплекти гуми - още 100 лв. Друго не съм сменял. Доволен съм от машината.
Whisper

Рейтинг: 1182

Мнениеот EccentricMOTION » Чет Юни 05, 2014 11:11 am

Започни с каска, ръкавици и наколенки.
Продължи с предна дискова спирачка, гуми с по-дълбок грайфер, водач за верига, по-широко кормило, вилка с хидравлика, задна дискова спирачка...
Аватар
EccentricMOTION

Рейтинг: 1220

Мнениеот МартинН » Чет Юни 05, 2014 11:20 am

Ами висок съм 174 и тежа 65кг, но тъй като съм трениращ след време може да стана и 70кг след някоя друга година. Аз бях чел, че е препоръчително да се слага вилка до 130мм ход, тя ще ми бъде ли достатъчна за този тип каране ?
МартинН

Мнениеот Whisper » Чет Юни 05, 2014 12:29 pm

Да, до 140 ще е добре. И гледай повече филми, как се правят дропове, как се преминават отвеси, важна е техниката на каране. С добра техника получаваш макс. удоволствие, по-малко умора и пазиш колелото.
Whisper

Мнениеот МартинН » Чет Юни 05, 2014 2:07 pm

Попринцип скокчета и такива работи не са ми интересни, само freeride ми изглежда интересно, иначе знам че трябва да понауча това онова, за да ми е по лесно в гората. Та въпросът ми е като първия дали рамката би издържала на такова каране като от клиповете. Абе нещо между freeride i downhill
МартинН

Мнениеот msniki » Чет Юни 05, 2014 10:32 pm

Whisper написа:Да, до 140 ще е добре. И гледай повече филми, как се правят дропове, как се преминават отвеси, важна е техниката на каране. С добра техника получаваш макс. удоволствие, по-малко умора и пазиш колелото.

Точно пък от филмите се учиш много... Виждаш че нещо се случва, изглежда лесно но реалността е друга.
Нищо не е такова каквото изглежда.
По сериозно малко моля !
Има филчета обяснения кое как се прави.
Говоря за най основните неща.
Ето малко примери:
https://www.youtube.com/watch?v=G3DdkcX5o9w
https://www.youtube.com/watch?v=o6mKqihL_Xo
https://www.youtube.com/watch?v=WdTSuq8s-eA
Относно въпроса на автора:
Да, рамката е до 130 мм вилка. Понеже е кофти изработка.
Карах Ц1 малко време с 180 мм вилка, сигурно най доброто Ц1 в БГ.
Все пак баси рамката въобще не съм доволен... Става за разходка в града и дропене на бордюри. Повече като се пробвах, лошо ми стана.
Рамката се усукваше супер много.
Съвет смени я ! Събери пари вземи си нещо читаво, по възможност да не от алуминий. Хром-а е по здрав просто.
Отделно че шом си от Русе и караш Фреерайд, толкова караш Фреерайд.... Шом не те познавам.

Whisper написа:Аз карам С-1, направено за това, което ти искаш. Ползвам го и за Dirt и за Freeride от близо три години.
Сложил съм вилка Marzocchi 55r - 180мм за 700 лв.

Моля ?!?
Нито за дърт, нито за фреерайд става.
Рамка за дърт(уж, дефакто за нищо) + вилка за АМ/ лек ФР = става за дърт и фреерайд ?!?!
Отделно че 55-те са с 160 мм ход а не 180 мм.
Аватар
msniki

Рейтинг: 1397

Мнениеот МартинН » Чет Юни 05, 2014 11:36 pm

Е че какво да ме знаеш, аз скоро си купих колело :Д. Като го карах извън града поне аз останах много доволен, все пак преди имах крос от 2003-та, мекица, с която съм правил кво ли не и нищо му няма, не знам как :Д
МартинН

Мнениеот Whisper » Пет Юни 06, 2014 12:54 pm

Да, хода на вилката е 160мм, обърках се.
Относно филмите точно за обучаващи филми ставаше въпрос. Хубаво е да има и колеги/приятели, които също да показват, как се правят нещата.
Има безброй теми за Драг-С-1, няма смисъл да развиваме подобна: дали става/не става за Dirt, Freeride и т.н. Всичко зависи най-вече от начина на каране и теглото на карача. Когато направиш груба грешка при каране - всичко се чупи.
Човека е започнал с С-1. Нека си вземе една качествена вилка с ход 140мм и да кара по пътеките, да трупа опит, после ще може да си я прехвърли на друго колело/рамка.
Whisper

Мнениеот mopper » Пет Юни 06, 2014 1:01 pm

Щом сега започваш с карането, според мен рамката ще ти свърши идеална работа, стига да спазваш
ограничението за хода на вилката. Съгласен съм с msniki, че рамка от Cr-Mo е къде-къде по здрава,
но както казах за сега c1 ще ти свърши работа. Карам такава рамка от година някъде, първо я карах със
130мм вилка и вече от месец-два някъде карам със 180мм, което си е изцяло мой риск, и за сега се държи
добре. Като за начало ще е добре да отделиш някой лев за екипировка. :peace:
PRobably написа:..Яко се мрънка,че твърдак с 203 ход било боза,ама имам чувството,че народа не схваща,че т'ва се прави от немане на пари,а не щото е много яко...
Аватар
mopper

Рейтинг: 1256

Мнениеот МартинН » Съб Юни 07, 2014 1:57 pm

Да, и аз така мисля. вчера ходих до пистата на хижа Приста да я видя, беше кално за каране и определено ще трябва екипировка, мерките за сигурност и така нататък.
МартинН

Мнениеот despredy » Съб Юни 07, 2014 4:40 pm

Добър ден пичове ;) Както съм казвал рамката Ц1 е тъпа рамка.. карам я от 7-8 месеца със 180 ход и от тая седмица с Boxxer.. Рамката става да се спускаш не е проблем въпреки,че е малко недомислена и се усуква както казва колегата по-горе. А до това дали ще я спукаш е доста тъп въпрос. Може да я спукаш от тротоар може и въобще да не я спукаш. msniki мисля,че знае как го карам моето колелце и въобще не го жаля. Рамката засега няма поражения и се надявам да ме изкара тоя сезон защото още се учим както се казва. Хайде поздрави ще се видим на Пампорово скоро :)
Аватар
despredy

Рейтинг: 1213

Мнениеот МартинН » Съб Юни 07, 2014 7:59 pm

Със 180мм не мога да си представя дори дали ще ми е удобно. Според мен 130 ще са ми достатъчни, а какво имате предвид под сучене ? Пързаляне ли?
МартинН

Мнениеот Whisper » Пон Юни 09, 2014 7:55 am

Под "усукване" се разбира изкривяване на рамката предимно в задната част. Може да се получи след някой голям "дроп", приземяване настрани, падане и удар на рамката в дърво. Който е усуквал рамка - да каже, как е станало при него. Аз лично досега такова нещо не съм виждал.
Whisper

Мнениеот msniki » Пон Юни 09, 2014 8:32 am

Whisper написа:Под "усукване" се разбира изкривяване на рамката предимно в задната част. Може да се получи след някой голям "дроп", приземяване настрани, падане и удар на рамката в дърво. Който е усуквал рамка - да каже, как е станало при него. Аз лично досега такова нещо не съм виждал.

Влязох във вираж с по голяма скорост и "натиснах" колелото.... Задната гума опря зверски в рамката.
:dontknow:
Аватар
msniki

Мнениеот despredy » Пон Юни 09, 2014 2:18 pm

И на мен се получава така вече няколко пъти. Рамката става за по леко каране и тва си е :D
Аватар
despredy

Рейтинг: 1213

Мнениеот МартинН » Пон Юни 09, 2014 9:35 pm

Супер удобно взе да ми става това колело, като че ли за мен е правено :Д
МартинН

Мнениеот Whisper » Вто Юни 10, 2014 9:19 am

Карай го и му се радвай ))
А за усукването - и при мен съм забелязал при рязко влизане в завой, вираж, лягане и т.н. понякога гумата се допира в рамката. Случва се, когато съм с "голямата гума" "Big Betty" - 2.40. При нея остава много малко разстояние между гумата и рамката. С гума 2.25 не се случва подобно нещо. Може би една задна главина с проходна ос ще помогне, защото всичко участва в "усукването": рамка, капла, спици, главина...
Whisper

Мнениеот msniki » Вто Юни 10, 2014 10:33 am

Whisper написа:Карай го и му се радвай ))
А за усукването - и при мен съм забелязал при рязко влизане в завой, вираж, лягане и т.н. понякога гумата се допира в рамката. Случва се, когато съм с "голямата гума" "Big Betty" - 2.40. При нея остава много малко разстояние между гумата и рамката. С гума 2.25 не се случва подобно нещо. Може би една задна главина с проходна ос ще помогне, защото всичко участва в "усукването": рамка, капла, спици, главина...

Прав си ! Но нали рамката е до 2.7 гума. Така че не би трябвало да е проблем теоретично с 2.4-2.5 гума, практично е друго.
Най много зависи от спиците и оста. Забелязах че с плътната ос, се намалява усукване и стегнати спици допринасят за още намаляване.
Но все пак рамката не е за спускане. Доста хора карат Ц1 спускане и уж нямат проблеми.
Понеже доста хора не са се качвали на по висок клас рамка. Говоря за истинско каране, а не паркинг тест.
Навремето и аз хвалих климбера(примерно) преди да пробвам Хром-молибденова рамка.
Примерно Нс-вете които карах нямаха абсолютно никакво усукване с 2.5 гума отзад.
Въпреки че разликата в класовете е огромна и в цената също.
Все пак за начинаещ Ц1-то става, караш докато се научиш. После се минава по висок клас.
:)
Аватар
msniki

Мнениеот МартинН » Чет Юни 12, 2014 9:51 pm

Това bunny мн ме мъчи -.-
МартинН

Мнениеот mopper » Вто Юни 24, 2014 5:44 pm

Така и така сте започнали да обсъждате проблемите на рамката, та реших да споделя и аз за един такъв, който усетих или по точно
забелязах на скоро. (въпреки че темата май никой не я чете вече)
Започнах да чувам странни звуци от челото и чашките докато карах с долу-горе голяма скорост по доста неравни
места. През главата ми минаха какви ли не простотии, като най-вече започнах да си мисля, че е сцепена, но не се забелязваха никакви
пукнатини около челото (пък и сега като се замислям, ако се сцепи надали ще издава такива звуци, каквито чувах).
Реших да сваля вилката и да огледам чашките и при махането на вилката долната чашка свободно си падна на земята без да я докосвам.
Оказа се, че от многото блъскане, което отнасяше рамката долната част на челото по някакъв начин се е разширила... или поне до там,
докъдето влизаше чашката. В последствие разбрах, че това се е случвало и на други хора каращи такава рамка, така че малко се поуспокоих,
че проблема не се появява за първи път. Оправих проблема, като си сложих нови чашки. Старата долна чашка влизаше в челото около 7мм, а
новата - 12мм и след смяната проблема изчезна. Не се знае до кога обаче... надявам се да изкара така колкото се може по дълго.

Въпреки това още съм на мнение, че рамката за начинаещ е перфектна, стига да не се тормози много и да не се надвишава много посочения
максимален ход от производителя. Просто реших да споделя проблема си с вас, за да знае някой какво да прави ако се появи при него нещо такова.
Или пък може да си смени рамката. :eyebrow: :agree:
PRobably написа:..Яко се мрънка,че твърдак с 203 ход било боза,ама имам чувството,че народа не схваща,че т'ва се прави от немане на пари,а не щото е много яко...
Аватар
mopper

Рейтинг: 1256

Мнениеот МартинН » Съб Юни 28, 2014 1:23 am

Благодаря за споделения опит :) Оценявам го! А и да споделя и аз...вече мина месец откакто съм с колелото, пробвах рамове на други и какви ли не други колелета, ама направо не намирам по-удобно от моето, доста ми харесва, бая се привързах към него и до 5 години най-малко не мисля да го сменям с друго :)
МартинН

Назад към Продукти за спускане и фрийрайд