IH Sunday/ Intense Socom

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с ход на окачването 180 мм или повече, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

IH Sunday/ Intense Socom

Мнениеот SeSSion » Чет Май 03, 2012 10:08 pm

Става въпрос само за рамка. Общо взето въпросът ми е на коя рамка окачването работи по- добре. Която и да е ще се взима втора ръка. За Intense-а четох, че окачването или цялата рамка било/а FRO- For Racing Only. Това означава ли, че е по- малко здрава, но пък лека, защото доколкото знам и Sunday- а си е състезателна рамка.
SeSSion

Рейтинг: 2000

Re: IH Sunday/ Intense Socom

Мнениеот bozidar » Пет Май 04, 2012 2:31 am

Socom, казват, че много не държи на тормоз, FRO означава изтънени тръби на определени места, за постигане на по ниско тегло, до колкото знам.
Мисля, че IH е по добрата рамка за спускане, но бих купил Socom заради естетиката в нея, толкова изчистена, плавни форми, много ми харесва.
Аватар
bozidar

Рейтинг: 1406

Мнениеот jayblack » Пет Май 04, 2012 7:17 pm

Определено бих избрал sunday-a,рамката се е доказала през годините.Нищо,че е мислена преди 7-8години притежава всички качества и характеристики на модерните DH велосипеди.IH-то има по-нисък ценър на тежеста от Intense-a и градус и половина по-малък челен ъгъл,който може да се намали още с оффсетнати чашки.И двете се представят много добре при педалиране,също така задната спирачка е добре изолирана от работата на окачването,но Intense-a има леко странен коефицент на окачване,от къде и самия велосипед се усеща странно.За съндея мога да кажа само суперлативи,не се сещам за нищо,което да ѝ куца.
Pinkbike написа:... fork that is as sensitive as an emo teenager kid.
Аватар
jayblack

Мнениеот SeSSion » Пет Май 04, 2012 10:41 pm

Добре Intense- а явно отпада, а между Sunday и Demo 8 от 2008 нагоре? Пак казвам, която и да е рамка ще е втора ръка. за Демото пък четох, че била някак си по- "всекидневна" рамка от Съндея. :)
SeSSion

Мнениеот hitar_potar » Съб Май 05, 2012 1:50 am

jayblack написа:За съндея мога да кажа само суперлативи,не се сещам за нищо,което да ѝ куца.

Срещат се мнения за развиващи се болтове по окачването (нещо, от което си изпатих и аз преди има-няма седмица, но на друг модел на марката), малко известно е, че рамката яде малко по-бързичко от конкуренцията втулките на шока, следователно по-бързичко ще отвори луфт отзад и ще се наложи смяната им.
Кусур може да се смята и несъвместимостта на рамката с определени шокове както заради дизайна на тръбите на рамката, така и заради DW-звеното при средното. Последното зависи вече от коя година е рамката, а и самото звено търпи тунинг... както и самите тръби на рамката, но това е вече ако някой се е надъхал да кара с точно определен шок и няма желание да направи компромис в това отношение. ;)
Също не съм сигурен дали различните години имат разлика в размера на седалковата тръба, но поне за 2006-а размера е много куц - 29,8мм - което значително намалява избора на кол за седалка. Но това си е дребен кусур.
Като цяло обаче колегите те насочват правилно към Съндей, в сравнение със Соком. Колкото до Демо - зависи вече какви са твоите предпочитания. Най-общо казано за Демо и Съндей - Демото остава напълно активно през целия си ход при блокирана спирачка, докато при Съндей има определено втвърдяване на окачването, но чак към края му. Обаче пък Съндей педалира много по-ефективно от Демо. :agree:
Make it idiot-proof, and someone will make a better idiot.
Аватар
hitar_potar

Мнениеот jayblack » Съб Май 05, 2012 8:05 am

hitar_potar написа:
jayblack написа:За съндея мога да кажа само суперлативи,не се сещам за нищо,което да ѝ куца.

Тук наистина ме спипа малко :agree:
На болтовете по окачването задължително им трябва локтайт,особено на болта,който свързва dw link-a с рамката и долния болт на шока.
Рамките преди 2008г са с червен dw-линк,който не е съвместим с RS Vivid и Manitou Revox,a след 2008г. линка е черен и има проблем само с Manitou Revox.Сивите линкове са най-стари и мисля,че могат да се карат само с 5th element.Относно наскоро излезлите въздушни шокове-DBair и Vivid air,не мога да кажа как е съвместимоста,но DHX air и Evolver Isx-4/6 влизат и на двата линка.
:beer:
Pinkbike написа:... fork that is as sensitive as an emo teenager kid.
Аватар
jayblack

Мнениеот hitar_potar » Съб Май 05, 2012 1:08 pm

Вивид Еър няма проблеми със долното звено при последните модели на Съндей от 2008/2009, но главното тяло е прекалено дебело и се налага да се изпили рамката и от двете страни около шока около 3мм за всяка страна. Има 1 пич в Пинкбайк, който наскоро си сглоби Съндейчето с Вивид Еър, и направи точно тва. По негово мнение рамката работи изключително приятно с тоя шок.
Относно Еволвър ISX-6 - проблеми с тръбите на рамката няма, минава си свободно. Но поне за червеното звено от 2006 има проблем - още при началния саг звеното подпира преливника и работата на рамката става невъзможна. Тествано и проверено тук в Русе. Решението - една весела ножовка на звеното на точно определено местенце и проблема е решен. Разрови се в тая секция, пуснал съм тема за тоя случай. Мисля беше нещо от рода на "съвместимост при Съндей" или нещо подобно. :D
Понеже на байка за спускане си карам Еволвъра, знам как работи и смятам, че комбинацията Еволвър-Съндей би била много брутална! :evil:
Make it idiot-proof, and someone will make a better idiot.
Аватар
hitar_potar

Назад към Продукти за спускане и фрийрайд