Съвет за покупка на ДХ байк

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с ход на окачването 180 мм или повече, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Съвет за покупка на ДХ байк

Мнениеот ZyclonB » Нед Дек 23, 2007 4:12 pm

Задрвейте господа!!!!!!!
След дълги преговори с родителското тяло наи-накрая успях да надделея и да убедя баща ми че 6-7 хилки за колело са си бая добра инвестиция....Сега обаче идва трудната част-покупката на колелото и затова се обръщам към вас за съвет.Чудя се как е по-разумно----да си купя цяло колело от България (не баш първо качество и с гляма надценка) или да си го купя на части от chainreactioncycles (доста по-ниска цена,качествени компоненти, но пък на части).На пръв поглед всичко е ясно, обаче аз въпреки че съм чел доста из форума никога не съм зглобявал колела.Така че ако си го купя на части и после нещо не мога да зглобя или нещата които съм поръчал не си пасват-ЛООООООООООООШО .Та даите съвет...
Иначе съм се ориентирал към рамка Kona Stab Supreme Frame 2007, вилка Marzocchi 888 RC2X VA 2007 или Marzocchi SL ATA 2007;спирачки Formula oro bianko; курбелиRaceFace Diablus ;преден хъб DT Swiss 440 series и подобни.. :banana:
Аватар
ZyclonB

Рейтинг: 1558

Мнениеот Admin » Нед Дек 23, 2007 5:10 pm

Бюджетът ти не е лош, т.е. имаш достатъчно широк избор за хубави неща.
Струва ми се, че ако си вземеш цял готов велосипед от България, ще ти излезе по-евтино, отколкото част по част от Европа. Ти споменаваш за "не баш първо качество и висока надценка" - не е точно така. Специално за надценката, при готовите български велосипеди определено не е висока и за 6-7хил.лв. може да се вземе дооооста добро колелце.
От друга страна, ако си си харесал твърдо някакъв сбор от части, т.е. искаш колелото да си е изцяло по твой вкус, тогава за някои от тях ще е по-добре да си ги вземеш отвън, за други не.
Това ми е съветът относно покупката по принцип, а ако търсиш съвет какъв точно байк да си вземеш, сигурен съм, че ще се намерят достатъчно мераклии да те съветват :)
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Рейтинг: 2000

Мнениеот Rancid » Нед Дек 23, 2007 6:24 pm

Коната я има при Каймата и мисля,че ти влиза в бюджета.
Изображение
Аватар
Rancid

Рейтинг: 1710

Мнениеот ddevil » Нед Дек 23, 2007 6:48 pm

Ммм, разглеждал ли си и сглобените колела на Iron Horse? Може да си харесаш нещо от наистина висок клас на приблизително прилична цена...
If the milk turns out to be sour, i ain't the kind of pussy to drink it
Продавам: Рамка Giant Faith + Fox DHX5.0 + още доста части или цяло колело
Аватар
ddevil

Мнениеот airborneone » Нед Дек 23, 2007 6:57 pm

Rancid написа:Коната я има при Каймата и мисля,че ти влиза в бюджета.

Нищо против Каймата ,
Ама не мога да кажа същото за Коната....
В тоя бюджет влизат и железните коне.(ддевил :agree: )
п.п.
ZyclonB
Няма да коментирам това че татко ти ще ти плати колелото...
Само се надявам като направиш избора си ,1 да не е основан само на това че тати ти може да ти купи и друго колело (ако не ти хареса)
и 2 си в състояние да опзаш байка от недружелюбно настроени индивиди(които за огромно съжаление още има.)
Успех в избора
И безаварийна експлоатация.
п.п.2
спирачки Formula oro bianko - да
Marzocchi SL ATA 2007 - не
Аватар
airborneone

Рейтинг: 1998

Мнениеот ZyclonB » Нед Дек 23, 2007 7:38 pm

А какво ще кажете за зглобяването-дали е по силите на новобранец.
Я пояснете какво имате предвид под недружелюбно настроени индивиди.....
Аватар
ZyclonB

Мнениеот airborneone » Нед Дек 23, 2007 7:45 pm

ZyclonB написа:А какво ще кажете за зглобяването-дали е по силите на новобранец.
Я пояснете какво имате предвид под недружелюбно настроени индивиди.....

Aз като почвах си сглабях байковете.
В интерес на истината това лято си взех целя байк и смених доста части.
Малко трябва да почетеш преди да купиш
Лично смятам че не е добра идея да се хвърляш на много добър байк още в началото
От спринт макс ком имат добри предложения при това намалени.
Това Имам предвид.

@стъни,
като дадеш 50лв за части не означава че частите ще са добре подбрани, а че някой ще ги сглоби ;)
Последна промяна airborneone на Нед Дек 23, 2007 7:58 pm, променена общо 2 пъти
Аватар
airborneone

Мнениеот Stuny » Нед Дек 23, 2007 7:46 pm

При положение , че даваш "6-7 хилки" за части , можеш да дадеш още 20-30-50лв за да ти го сглобят.

Аз също съм правил много неща по байковете си в началото , а и сега , но не съм започнал с колело за подобна сума.

чак пък добра инвестиция :crazy:
Stuny

Мнениеот ZyclonB » Нед Дек 23, 2007 8:00 pm

airborneone тoва колело е наистина хубаво, но не е ли за freeride???
Аватар
ZyclonB

Мнениеот Rancid » Нед Дек 23, 2007 8:02 pm

Абе видяло е момчето Фабиен Барел в 8цата и се е надъхало...
Моят съвет е да си вземеш един твърдак(Ns Core) и да се научиш да караш.
Изображение
Аватар
Rancid

Мнениеот FireFoXa » Нед Дек 23, 2007 8:04 pm

ZyclonB написа:airborneone тoва колело е наистина хубаво, но не е ли за freeride???

Това проблем ли е за да го караш Downhill? Двата стила се припокриват(донякъде). Тъй като си НАЧИНАЕЩ няма да има особено голямо значение...
Аватар
FireFoXa

Рейтинг: 1980

Мнениеот ZyclonB » Нед Дек 23, 2007 8:12 pm

Начинаещ съм в ДХто иначе колела имам две-един пистак и един твърдак на IDEAL за планинско.Карам аграрно и затова питам-дали е за дх (сиреч здраво ли е)
Аватар
ZyclonB

Мнениеот Rancid » Нед Дек 23, 2007 8:19 pm

http://velos-bg.com/product_info.php?pr ... dfca60166d

Обърни внимание на това и спести на баща ти 5000 хиляди лева.А е по-здраво от другите колела които ти предложиха.Пък и ще ти даде много техника и не е нужно да се ограничаваш само в дх с него.
Изображение
Аватар
Rancid

Мнениеот GECKO » Нед Дек 23, 2007 8:49 pm

Yakuza Kumicho е начален клас DH велосипед. Ако не се лъжа има възможност да се поръча с компонентите които си си харесал. Аз лично бих се насочил към този велосипед но с един Boxxer отпред, и спирачките които си си избрал.

Друг е въпроса, че за парите които си готов да похарчиш можеш да се насочиш към нещо доста по-добро от същия производител ;)
Аватар
GECKO

Мнениеот M1010X » Нед Дек 23, 2007 8:49 pm

Излагате се... Решил е да даде някаква сума, срещу която да получи нещо, което вече е изградил в представите си. Появяват се форумци, които го съветват да си вземе нещо, което няма нищо общо с това, което в началото е искал, и за което да даде пари, които също нямат нищо общо с тези, които е приготвил. Чудя се, че още не се е появил никой, който да го посъветва - купи си един HT1 и почни да караш ХС - ще ти излезе под 1500 и ще спестиш 5.5К!

В крайна сметка, в случая парите са фиксирани - след като ги има, няма никакъв проблем да ги даде за това, което иска, а не това, което Гошо или Тошо смятат по-правилно с оглед mastering на неговите колоездачни умения. Защо не се съсредоточите върху понятието DH байк и не оставите твърдаците на хора, които искат да сглобят такъв с 1000 лв?
Above and beyond
Аватар
M1010X

Мнениеот Teodor40 » Нед Дек 23, 2007 8:54 pm

Проблема няма да ти е в зглобяването, а в подбора на частите. Я водач нама да пасне, задният шок може да не стане и да опира в рамката, геометрията може да стане лоша, може да ти дойдат някакви збъркани части. На airborneone например, му дойде друга задна ос. И какво правиш? Занимаваш се да я продаваш, да купуваш нова. Вземи си едно Драгомир Фактори. Ще се и обоснова-леко е, сравнително евтино, дори и с висок клас окомплектоване. При положение, че си начинаещ, не ти трябва най-здравата и скъпа рамка, поне според мен.
Успех!
Клуб и вело училище http://gravity-bike.com/
Аватар
Teodor40

Рейтинг: 1896

Мнениеот Ozzie » Нед Дек 23, 2007 9:09 pm

ZyclonB написа:Я пояснете какво имате предвид под недружелюбно настроени индивиди.....

Такива дето като едното нищо ще те свалят от байка и ще си заминат с него.
Тъй като очевидно още не си достигнал възрастта в която сам да си заработваш парите за глезотии, предполагам и възможностите ти за самозащита не са кой знае какви. :agree:
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот fefooo » Нед Дек 23, 2007 10:00 pm

M1010X написа:
В крайна сметка, в случая парите са фиксирани - след като ги има, няма никакъв проблем да ги даде за това, което иска, а не това, което Гошо или Тошо смятат по-правилно с оглед mastering на неговите колоездачни умения. Защо не се съсредоточите върху понятието DH байк и не оставите твърдаците на хора, които искат да сглобят такъв с 1000 лв?

Прав си :agree: , но и не си :nono:
Ако той е от тези индивиди, които са на 12-13 (не казвам че ZyclonB е 100% от тях) и са решили да правят "Маунтийн Байк" след като са гледали някой disorder, защото е якооООоО :hbang2: , има вероятност да се откаже от "газарски екстремен супер як" спорт след месец,а и дори по-малко(При което баща му се вътри, ама май не е в това вапроса).Особено с неговите килограми, години, и най вероятно умения няма как да използва целия потенциал на колелото, че даже надали и половината. При това след като не е карал сериозно наистина е добре първо да се научи на твърдак, ако му хареса, и вече не му сига, да земе нещо по хъръби

п.п. Дори и при колите казват че е по добре да се учиш да караш на трошка(за курсовете по курмуване говоря). Смисълът е че като се качиш на по хубава ще ти е 100 пъти по лесно :)
Изображение
Аватар
fefooo

Рейтинг: 1317

Мнениеот airborneone » Нед Дек 23, 2007 10:37 pm

FireFoXa написа:
ZyclonB написа:airborneone тoва колело е наистина хубаво, но не е ли за freeride???

Това проблем ли е за да го караш Downhill? Двата стила се припокриват(донякъде). Тъй като си НАЧИНАЕЩ няма да има особено голямо значение...

Принципно воообще ли не четете какво са написали ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ?!
@фефо, ако има парите , може да пропусне частта с твърдака, не че няма да е полезна, просто може да я скипне.

@Rancid
Даваш лоша идея за дх колело. Това което може да "прости" мекото колело е доста повече от твърдото.
Аватар
airborneone

Мнениеот M1010X » Нед Дек 23, 2007 10:42 pm

Аз самият съм почнал с псевдо-меко, минах на твърдак, после смених две меки рамки... И аз смятах, че твърдото ще ми даде много добра основа - но при мен нещата не стояха съвсем еднозначно, т.к. се опитвах да карам и trials - и твърдата рамка определено помагаше :)

Не казвам, че е задължително да даде 7000 лв за колело, още повече, че има някаква вероятност да се откаже, т.к. му е първото. Казвам само, че разговорът започва да прилича на това:

-Имам 7000 и искам DH колело. Какво ще ме посъветвате?
-Вземи си Iron Horse или пък Kona (или каквото още се сеща някой).
-Луд ли си, вземи си еди-кой си твърдак на NS с 66 - ще се научиш на техниха и ще спестиш 3-4 бона, пък и няма да се ограничаваш само в спускане.
-Да, обаче с тия 66 няма да можеш да караш street. Сложи твърда вилка. Ще свалиш още хилядарка.
-Твърдата вилка не решава проблема - струва ми се, че NS Bitch не става за trials - защо не се насочиш към някое Echo? Може би още няколко стотака отдолу.
-Хм, с неговия ръст и килограми май ще сток няма да му е толкова удобен. Защо не се замислиш за някой мод на Monty? И ще ти излезе под 1500!

Мисля, че е ясно накъде бия :)

edit: току-що се сетих:

Остави си поне 500 лв за екипировка!

Курбели се сменят, глава - не!
Последна промяна M1010X на Нед Дек 23, 2007 10:57 pm, променена общо 1 път
Above and beyond
Аватар
M1010X

Мнениеот airborneone » Нед Дек 23, 2007 10:49 pm

M1010X написа:Аз самият съм почнал с псевдо-меко, минах на твърдак, после смених две меки рамки... И аз смятах, че твърдото ще ми даде много добра основа - но при мен нещата не стояха съвсем еднозначно, т.к. се опитвах да карам и trials - и твърдата рамка определено помагаше :)

Не казвам, че е задължително да даде 7000 лв за колело, още повече, че има някаква вероятност да се откаже, т.к. му е първото. Казвам само, че разговорът започва да прилича на това:

-Имам 7000 и искам DH колело. Какво ще ме посъветвате?
-Вземи си Iron Horse или пък Kona (или каквото още се сеща някой).
-Луд ли си, вземи си еди-кой си твърдак на NS с 66 - ще се научиш на техниха и ще спестиш 3-4 бона, пък и няма да се ограничаваш само в спускане.
-Да, обаче с тия 66 няма да можеш да караш street. Сложи твърда вилка. Ще свалиш още хилядарка.
-Твърдата вилка не решава проблема - струва ми се, че NS Bitch не става за trials - защо не се насочиш към някое Echo? Може би още няколко стотака отдолу.
-Хм, с неговия ръст и килограми май ще сток няма да му е толкова удобен. Защо не се замислиш за някой мод на Monty? И ще ти излезе под 1500!

Мисля, че е ясно накъде бия :)

:rofl: :agree: :beer: съгласен.
И да твърдото дава много добра подготовка, но просто казвам че може да се скипне.
@ZyclonB , гледай за цяло колело. И РАМ има какво да предложат, още повече че за тая сума ще е с много , ама много добри компоненти.
п.п.
остави си някакви кинти за закупуването на инструмени + профилактика.
Аватар
airborneone

Мнениеот Rancid » Нед Дек 23, 2007 11:25 pm

@airborneone
Със скипване най-лесно става.И резултатите са налице-половината България си скипна образованието и в момента много хора неможем да напишем едно мнение без грешки(не изключвам себе си).А не е като да няма акъл в тия кратуни.Та същото и с байка,може и да имаш талант,ама като си пропуснал една част от подготовката си не става нищо.И аз започнах на меко и неможех да карам,минах на твърдак и съм доста по-добре.Ма нали мама и тате имат пара,да му дадат на момчето.
Изображение
Аватар
Rancid

Мнениеот teodor_peev » Нед Дек 23, 2007 11:32 pm

Rancid написа:Абе видяло е момчето Фабиен Барел в 8цата и се е надъхало...
Моят съвет е да си вземеш един твърдак(Ns Core) и да се научиш да караш.

За твърдака съм съгласен,ама земи нещо от по нисък клас като за начало-например...катерач или Ns Bitch,научи се да караш и после зимай скъпа машина.
да знаитие ора вече драгалево е понятие за време ...... намира се между понеделник и юли месец -RAM-FR
teodor_peev

Рейтинг: 694

Мнениеот ZyclonB » Нед Дек 23, 2007 11:45 pm

Пичове мноо сте печени,благодаря че за 4 часа ме засипахте с предложения и съвети благодарение на които смятам да се спра на Yakuza Kumicho с спирачки формула и 888 RC2X VA хем добро начало,хем не се изхвърлям много.Производителите твърдят че е ок за Дх.
Още веднъж благодаря и след месец ще се засичам с някои от вас по Витошките пътеки :beer:
(само за допълнение-не съм богаташче (следвам молекулярна биология-там всички сме бедни,но се надяваме след време да избием с една Нобеларка:)) просто избрах колело пред кола.Ни ма мразете :D)
Аватар
ZyclonB

Мнениеот nikitoMTB » Нед Дек 23, 2007 11:59 pm

ZyclonB написа:Ни ма мразете :D)

Това да ти е проблема.Успех с байка!
Аватар
nikitoMTB

Рейтинг: 1804

Мнениеот People = Shit » Пон Дек 24, 2007 12:52 am

Как да те мразим след като си избрал колело пред кола :beer:
Изображение
Аватар
People = Shit

Рейтинг: 1755

Мнениеот otka4al4o » Пон Дек 24, 2007 1:02 am

teodor_peev написа:ама земи нещо от по нисък клас като за начало-например...катерач или Ns Bitch

Вече и те ли стават за DH?! Ако наистина искаш да караш DH, най-добрият твърдак за който се сещам е Ns Core :agree:
maxvolume написа:Ей "did".. виж се къв си ЦЪРВУЛ бе.
Аватар
otka4al4o

Рейтинг: 1874

Мнениеот TheUndertaker » Пон Дек 24, 2007 10:46 am

Хъм как оплухте горкото колело :) .. Относно Кумчо това си е чист ДХ велосипед незнам откъде ги измисляте определенията за начален, фририде и тнт ... геометрията си е ДХ
В момента има наличност на 16-ка което сте показали като линк , за мен около 175см си е окс.
Други варианти може би да изчака родните производители да изкарат новите колекции , може да има нещо заслужаващо :dunno:
Аватар
TheUndertaker

Мнениеот Ozzie » Пон Дек 24, 2007 1:50 pm

ZyclonB написа:Още веднъж благодаря и след месец ще се засичам с някои от вас по Витошките пътеки :beer:

Надявам се да си обърнал внимание на съвета по- горе за екипировката. Шлем (фулфейс), наколенки, цяла броня за тялото дето да ти пази рамена, лакти, гръб и пр.
:agree:
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот GECKO » Пон Дек 24, 2007 2:55 pm

M1010X написа:... това, което Гошо или Тошо смятат по-правилно с оглед mastering на неговите колоездачни умения...

:offtopic: Абе Тошо си е Тошо, ама аз не съм Гошо :rofl: :offtopic:

По темата, смятам, че избора на Kumicho доста добър за това, за което целиш. За вилката... има религиозен момент при мен, за това ще си мълча, но от базовия велосипед на link-а аз бих сменил спирачките (ти си знаеш с какви), амортисьорите (може би само отпред) и курбелите (с някои по-леки, кухи евенутално и клас 7000 сплав ;) ). До колкото се вижда търговецът е готов да помогне с това, и в крайна сметка може да излезе и на хубава цена. Това оставя едни пари с които да се бронираш, защото малко или много... се пада :D

Разбира се рамката не е върха на технологията, но... честно казано парите са ти малко за върховите продукти, а и съм сигурен, че родата ще оцени ако спестиш 1к в крайна сметка а си си взел хубаво колело и най-вече екипировка. Друг е въпроса, че ако си караш за кеф просто няма смисъл да си взимаш състезателна машина, когато можеш да си вземеш много добра за по-малко пари... това че ги има 6-7к не значи чи трябва да се харчат всичките все пак ;)

Ето и малко идеи за останалите пари:

Джиджана каска

Джиджана брония

Джиджани наколенки

Дишащи ръкавички

Аз бих предпочел нещо по-италианско но.. да не прекаляваме.

Толкоз от мен... Весели празници!
Аватар
GECKO

Следваща

Назад към Продукти за спускане и фрийрайд